Konu: coco peat hakkýnda  (Okunma says 13609 defa)

kazým_öcaldý

• Yeni üye
  • *
  • leti: 18
coco peat hakkýnda
« : Temmuz 10, 2008, 00:04:50 »
Arkadaþlar bitkili akvaryumumda coco peat ý dere kumunun altýna taban malzemesi olarak koymayý düþünüyorum.Coco peat uygun mudur yoksa bitki torfu mu kullanayým ?

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: coco peat hakkýnda
« Yantla #1 : Temmuz 10, 2008, 17:30:43 s »
Kazým Bey hindistan cevizi torfunu rahatlýkla kullanabilirsiniz.

delican

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
« Yantla #2 : Temmuz 20, 2008, 23:11:05 s »
Kazým bey ben sizin söylediðiniz gibi taban kurulumunda en alta cocopeat kullandým.Onun üzerine 0-3mm dere kumu, üzerine 3 kg prodact fondovivo ve en üstede 3-5 mm dere kumu olaca þekilde aþaðý yukarý toplamda 10-12cm kalýnlýðýnda bir taban oluþturdum. Henüz beþ gün oldu sonuçlarý gözlemliyorum herhalde önümüzdeki haftalarda neticelerini almaya baþlarýz diye düþünüyorum saygýlar...

hakanka

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
  • Ad Soyad: Hakan Kamasoglu
« Yantla #3 : ubat 07, 2010, 01:31:40 »
Arkadaþlar ,

Tankýmý kurmaya az kaldý , fakat bu cocopeat olayý aklýmý karýþtýrdý. Cocopeat ile cocopeatli torf farklý þeylermi , en alt tabana kullanýma hazýr gartengold cocopeatli torf kullansam uygun olurmu ? Bir akvaryumcuya sordum oda torf felan hikaye kullanma sakýn suyun sapsarý olur ,20 lt .dazs soill veriyim ben sana :)) dedi... hagen siyah kumum var tunc bey den DIY veya hazýr misket gübrelerden alacaðým ama en altta nasýl bir uygulama yapmalýyým ,yardýmcý olursanýz sevinirim...

Hakan KAMASOGLU
Yacht Inspector

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #4 : ubat 07, 2010, 11:47:25 »
Torf bitki geliþimi için yaralý olan humik ve fulvik asit içeriði nedeniyle bitki yetiþtirmede kendini ispatlamýþ bir ürün.
Ancak, akvaryumlarda kullanýmý konusunda kötü tecrübeleri olan bir çok kiþi var. Sanýrým kullanýlan torfun cinsi ve kullaným miktarý konusunda oldukça problem yaþanýyor.
Bahçe malzemeleri satan yerlerdeki torf isimli ürünler akvaryum ortamýnda problemler yaratýyor ve oldukça riskli!
Bu nedenlere akvaryum için olmayanlarý bir kenara ayýrmak istiyorum.

Sera, Jbl gibi markalý torflar, (Kh'ý düþürmek) suyu yumuþatmak ve Ph deðerini düþürmek amacýyla filtrelerde kullanýlmak üzere üretilmiþler. Torflar suya salgýladýklarý maddeler nedeniyle renkte sararma (çay rengi) oluþtururlar.
Coco peat ya da Hindistan cevizi torfu hindistan cevizi kabuðunun öðütülmesiyle elde ediliyor. Antalya'da cocopeat firmasýndan külçeler halinde, akvaryumculardan Prodac fertil plates ticari ismiyle alýnabilir. Pahalý bir ürün deðildir.

Bitki akvaryumunun en alt kýsmýna serilmelidir. Suyu alýnca þiþecektir bu nedenle geniþleme faktörü göz önünde bulundurulmalýdýr. 100 lt akvaryuma 100 gr torf (sera, jbl) ve 200 gr Cocopeat miktar olarak tavsiye edilmektedir.
Kullanýlan torfun üzeri mutlaka 6-8 cm'lik bir inert kum ile kaplanmalý, akvaryum suyuna salýným yapmasý engellenmelidir!

Torf kullanýmýnda en önemli nokta aþýrýya kaçmamaktýr! Aksi durumda bitkilerin köklerinde aþýrý asitik bir ortam oluþacak, köklerinden baþlayarak bitkiler çürüyeceklerdir.

Saygýlarýmla

hakanka

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
  • Ad Soyad: Hakan Kamasoglu
« Yantla #5 : ubat 07, 2010, 13:22:32 s »
Mutlu Bey ,

Vermiþ olduðunuz bilgileri için çok teþekkürler. Bir internet sitesinden buldum akvaryum yaklaþýk 150 lt. 2 adet prodac fertil plates herhalde yeterli olacaktýr. Üstüne sineklik ,misket gübre ve hagen siyah... inþallah baþarýlý olurum ,

kijthae

• Yeni üye
  • *
  • leti: 8
  • Ad Soyad: Emre Gözalan
« Yantla #6 : Eyll 04, 2010, 04:25:55 »
 Biraz aklýnýz karýþýcak ama þöyle anlatýyým.
 1-) torf kullanamazsýnýz çünkü salýným yapar suyu sertleþtirir ve bitkileriniz çürür
 2-) cocopeat yani hindistan cevizi torfu kullanabilirsiniz salýným yapmaz ama her marka deðil.
 Kullanacaðýnýz malzemeyi tuz ruhu dökerek test edin köpürüyorsa salýným yapar demektir.Cocopeat kullanan akvaryumlar çok baþarýlý nedeni ise
 PH 5.5-6.0 olmasý ve suyu yumuþatmasý. Potasyum demir ve mikro elementler içermesi.
 Aklýnýzda bulunsun cocopeat suyu sarýya boyayabilir.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #7 : Eyll 05, 2010, 21:40:21 s »
Torf türlerinin hepsi asit içeriði yoðun malzemeler olduðundan sertleþtirme yapmazlar. Bahsettiðiniz asitle test yöntemi genelde kum ve kaya seçiminde kullanýlýr.