Konu: BÝTKÝ TAVSÝYESÝ  (Okunma says 8089 defa)

akaracan

• Yeni üye
  • *
  • leti: 15
  • Ad Soyad: ahmet karacan
BÝTKÝ TAVSÝYESÝ
« : Aralk 06, 2010, 19:13:43 s »
Selam
220 litrelik yeni bir bitkili akvaryum kurma aþamasýndayým, ancak iþlerimin yoðunluðu nedeniyle aþýrý ilgi beklemeyen ve aydýnlatma konusunda da çok fazla gereksinim duymayan (akvaryumun bulunduðu oda oldukca aydýnlýk)
bitkiler kullanmak istiyorum. Forumda çok araþtýrmama raðmen birtürlü karar veremedim sizce hangi türleri kullanmalýyým.

elimdeki donaným þunlar;
130x38x50 akvaryum , fluval 405 dýþ filtre, hagen kuartz kum.
taban malzemesine henüz karar veremedim ayrýca tüplü co2 sistemi edinmeyi de düþünüyorum.

yardýmlarýnýz için þimdiden teþekkürler.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ynt: BÝTKÝ TAVSÝYESÝ
« Yantla #1 : Aralk 06, 2010, 21:59:21 s »
Yüksek ýþýk ve CO2 yüksek teknoloji tanký demektir. Bu nedenle ýþýk ve CO2 deðerlerinizi düþük tutuðunuz sürece daha yavaþ geliþim ve az bakýmla karþýlaþýrsýnýz. Ancak bazý bitkiler daha fazlasýna ihtiyaç duyacaklardýr.

Önerim:

Zemin için;

Alt katmana besin içerikli bir substrat katmaný (tropica subs veya JBL aquabasis vb)
Üste Hagen siyah 5-6 cm  zemin için gayet iyi olacaktýr.

Bitkiler için;

Düþük ýþýk/CO2 ve yavaþ geliþen bitkiler:

-Anubias türleri
-Microsorum türleri
-Crypto trleri
-Echinodorus türleri
-Zemin örtücü olarak :Lilaeopsis türleri, Sagittaria türleri
-Arka plan: Vallisneria türleri
Orta plan: Bacopa türleri, cardemine türleri kullanýlabilir.

Aydýnlatma için: 36W T8 ampuller ile 4 adet uygulanabilir.
Lamba diziliþi : Grolüx-daylight- grolüx- daylight - aquastar þeklinde olabilir.

Filtrenize biyoljik materyalleri doldurmayý ve bitkileri ekmeden önce sadece su ile sistemi çalýþtýrýp biyolojik dengeyi öncelikle oturtmanýzý öneririm.

-

akaracan

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Aralk 09, 2010, 09:21:26 »
Alt katmanda kullanýlan besin içerikli substrat katmalarý (tropica subs veya JBL aquabasis vb) kýsa bir zaman sonra besin deðerlerini kaybetiði söyleniyor, eðer bu doðruysa kullanmak mantýklýmý.

en alt katmana hindistan cevizi torf u yada lav kýrýðý kullansam uygunmudur?

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Aralk 09, 2010, 22:06:52 s »
Zaten olmasý gereken de budur.Substrat ilk kurulumda bitkilerin kök geliþimlerini saðlýklý olarak saðlamasý için konulur. Bu esnada akvaryuma potasyum dýþýnda gübre ilavesi de gerekli olmayabilir. Kurulumdan 3-4 ay sonra (kýsa bir süre?) taban oturmaya baþlar. Bu durumda zemindeki aerobik ve anaerobik bakteriler iþ görmeye baþlamýþtýr. Ayrýca balýklarýn ve yemlerin artýklarý zeminde birikerek besin içeriðine dönüþür. Kýsaca bakterilerin oluþma evresi için substrat çok önemlidir. Unutulmamasý gereken diðer bir nokta ise akvarymun en iyi filitresi zemin kumudur. Karýþtýrýlmamalý, fazla kurcalanmamalýdýr...

Hindistan cevizi torfu aþýrýya kaçmadýkça ve lav kýrýðýnýn zararý olmaz. Lav kýrýðý gözenekli yapýsý ile bakterilere yuva olacak, bir miktar da besin depolayacaktýr. Bunun haricinde zeolit, pomza gibi materyaller de kullanýlabilir. Ancak besleyeceðiniz balýklar ve bitkiler farklý seçeneklere yöneltebilir...

« Son Dzenleme: Aralk 18, 2010, 15:29:21 s Gnderen: fantastik3 »

akaracan

• Yeni üye
  • *
« Yantla #4 : Aralk 11, 2010, 00:08:02 »
Mutlu bey öncelikle yorumlarýnýzla beni çok aydýnlattýnýz teþekkürler.

taban malzemesine en altta hindistan cevizi torfu onun üzerine jbl aquabasis ve lav kýrýðý en üstte siyah hagen kum olarak karar verdim. Ne dersiniz?
Akvaryum kurulumu sýrasýnda bakteri kültürü ilavesi nasýl yapýlýyor, gereklimidir?

(bu arada internette 15-20 TL ye satýlan hindistan cevizi torfunu Antalyada 2 TL ye aldým)
« Son Dzenleme: Aralk 11, 2010, 00:11:11 Gnderen: SAYGI »

akaracan

• Yeni üye
  • *
« Yantla #5 : Aralk 11, 2010, 00:34:47 »
Bugün bir high power led gördüm ve nette inceledim ýþýðýn spektrumdaki aralýklarý ve CRI deðeri(90) hiç fena deðil. Diðer ýþýklarýn yanýnda bu ýþýðý (Warmwhite olan) denemek istiyorum belki tutar.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Aralk 15, 2010, 13:58:43 s »
Taban gayet güzel. Aldýðýnýz torf steril mi? Tabana koyduktan 1-2 ay sonra tankýnýzda garip canlýlarý görmemek ve istenmeyen enfeksiyonlarý önlemek için mutlaka steril torf kullanýn.
Emin olamýyorsanýz, torfunuzu parçalayýn, ve -18,20 C'de deep freeze de 3-5 gün bekletin.
200-300 gr civarýnda kullanýn, en alta serin.

Dalga boyu pikleri warm white olan için oldukça uygun. Bu tip lambalar genellikle sarýya çalan-2700 K renk sýcaklýðýnda bir ýþýk veriyorlar. Bul duðunuz led hakkýnda biraz daha detaylý bilgi verebilirmisiniz?
« Son Dzenleme: Aralk 18, 2010, 15:34:54 s Gnderen: fantastik3 »