Konu: Bir Low Tech'de ben kurayým.  (Okunma says 27743 defa)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Bir Low Tech'de ben kurayým.
« : Temmuz 29, 2009, 15:50:09 s »
 O kadar çok High Tech kurdum bozdum ki artýk sayýsýn ben bile hatýrlamýyorum. Þimdilerde aklýmda bir low tech akvaryum kurup evdeki büyük akvaryumda bulunan Apisto türlerinden birisini bu tanka ayýrmak niyetindeyim. Bu mesaj'da resim bekleyenler hayal kýrýklýðýna uðrayacaktýr çünkü daha elimde çok çok az bir malzeme var  :)

Akvaryum Bursa'da bir hobiciden satýlýk olarak buldum. Özellikle derinlik'e önem verdiðim için oldukça aradým ve sonunda 50-35-40 Üretim seti olarak yaptýrýlmýþ ve hiç kullanýlmamýþ bir akvaryum buldum. Tabi üretim amaçlý olduðu için cama cam ve kapaðý yok.

Low Tech bir tank yapacaðým için baþta marangoza gidip uygun ölçülerde çam kestirip yapmayý düþündüm ama sonra aklýma evde bir köþede kalan tabelacýlarýn kullandýðý polikarbon geldi. Polikarbon'dan kalan parçayý ölçtüðümde tam istediðim ebatlarda bir kapak çýkýyordu ve aldým elime metreyi, kalemi, maket býçaðýný ve baþladým kesip biçmeye. Sonuçta biraz þekilsizde olsa iþ görür birþey çýktý ortaya. Yaklaþýk 15-20 cm geniþliðinde 10 cm yüksekliðinde piramit benzeri (tepesi düz) bir kapak yaptým.

Aydýnlatma olarak kendi yaptýðým kapaðýn içine iki tane 15 Watt'lýk Gro-lux baðlamayý ve aydýnlatmamý bununla saðlamayý düþünüyorum.

Taban da kullanma için bir kaç alternatifim var. Birinci si elimde bol miktarda siyah kum var. Gerçi yeterli gelmeyecektir ama takviye edilebilir. Ýkincisi ise ailece yüzmeye gittiðimiz deniz kýyýsýndan bolca bej rengi ve oldukça ince taneli kum. Bu aralar bu kum favorim. Hatta geçtiðimiz Pazar yeter miktarda alacaktým ama maalesef poþet bulamadým taþýmak için. Kullanacaðým kumun altýna herhangi bir besin içerikli madde düþünmüyorum. Gerekirse tablet gübreler bu iþ için var :)

Bitki olarak ise þuanda elimde bir akvaryumda bol miktarda Eleocharis Parvula mevcut. Diðer düþündüðüm bitkiler ise:

-Hydrocotyle verticillata
http://www.maltepepet.com/pinfo.asp?pid=370

-Cryptocoryne wendtii 'Brown'
http://www.maltepepet.com/pinfo.asp?pid=458

-Cryptocoryne willisii
http://www.maltepepet.com/pinfo.asp?pid=411

-Christmas Moss yada Star Moss
http://www.maltepepet.com/pinfo.asp?pid=407

Belki bir arada Hemianthus Callitrichoides denerim. Yüksek ýþýk ve co2 olmadan þansým ne olacak kestiremiyorum ama en azýndan içimde kalmaz.

Geri kalan ekipman olarakda akvaryumun duracaðý bir adet sepham, Resun CY-20 Cyclone 200 lt/h dýþ filtrem (mini bir dýþ filtre) bol miktarda sývý gübrem ve NPK ve dekorasyon için envai çeþit mangrow kökü ve kaya mevcut. Balýk olarak da dediðim gibi elimdeki Apisto türlerinden ya Agassizi "Double Red" leri yada Baenschi (inca)larý bu akvaryuma koyacaðým.

Konu'yu açma amacým hem fikir alýþ veriþi hemde þimdiden bir yerlere aþamalarý kaydedip ilerde geldiðim noktayý belirleyebilmek. Resimleride ekipmanlarý tamamladýkça yayýnlarým.
« Son Dzenleme: Temmuz 31, 2009, 11:31:13 Gnderen: Devletabi »

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
Ynt: Bir Low Tech'de ben kurayým.
« Yantla #1 : Temmuz 29, 2009, 17:19:42 s »
Þimdiden baþarýlar dilerim. Geliþmeleri merakla bekliyoruz :)

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #2 : Temmuz 30, 2009, 10:34:31 »
Ya Barýþ bey tam daha hiç bir tankýma müdahale etmeyeceðim yeter artýk diyorum,hoppp ortaya bir konu atýlýyor imreniyorum yaa artýk yeter nolur eþeðin aklýna karpuz kabuðunu getirmeyin  ;D zaten hafta sonu Sapancaya gitmiþtim ordan bir sürü kök ve çok ilginç ve güzel kayalar bulmuþtum ama elimi sürmemiþtim torbayla evin balkonunda duruyorlar þimdi bir akþam olsada gidip onlarý bir tuzruhuyla falan denesem diyorum karides tankým kesin bozulacak sayenizde >:( Offf off akþam olsada eve gitsem  ;D :D ;D

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #3 : Temmuz 30, 2009, 10:50:32 »
0.5 watt/lt de hepsi olur.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #4 : Temmuz 30, 2009, 11:12:47 »
Þimdiden baþarýlar dilerim. Geliþmeleri merakla bekliyoruz :)

Teþekkür ederim Harun. Öncelikle en büyük engel eþimi ikna etmek var önümde :)

Ya Barýþ bey tam daha hiç bir tankýma müdahale etmeyeceðim yeter artýk diyorum,hoppp ortaya bir konu atýlýyor imreniyorum yaa artýk yeter nolur eþeðin aklýna karpuz kabuðunu getirmeyin  ;D zaten hafta sonu Sapancaya gitmiþtim ordan bir sürü kök ve çok ilginç ve güzel kayalar bulmuþtum ama elimi sürmemiþtim torbayla evin balkonunda duruyorlar þimdi bir akþam olsada gidip onlarý bir tuzruhuyla falan denesem diyorum karides tankým kesin bozulacak sayenizde >:( Offf off akþam olsada eve gitsem  ;D :D ;D

Soner bey insan bu hobi'ye bir kere bulaþtýmý duramýyor maalesef :D Bende bir arkadaþýmdan gördüm o tür bir tank ve durduk yerde bende alevlendim. Yoksa evdeki akvaryumlar la gül gibi geçinip gidiyorduk  ;D

0.5 watt/lt de hepsi olur.

Timur bey haklýsýnýz. Benim verdiðim tank ölçülerinde 30 Watt aydýnlatma yetersiz kalýyor ama yukarda dediðim gibi tank ölçülerinden tam emin deðilim ve bu tanký bulduðumda yaptýðým bir hesaba göre hemen hemen 0.5 watt gibi bir oran yakalýyorum diye kalmýþ aklýmda 2 tane 15 watt'lýk floresan'la.

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #5 : Temmuz 30, 2009, 15:24:38 s »
Kýþ bahçemde aydýnlatmasýz bir moss,crypto ve anubias akvaryumum var. Aydýnlýk ortam bile bu bitkilere yetiyor. Sadece akþamlarý akvaryumu seyretmek için 2x18 watt T8 kullanýyorum.Akvaryum 100x60x60.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #6 : Kasm 25, 2009, 11:46:13 »
 Uzun bir süre sonra tank hazýrlýklarý hala devam ediyor. Bir sürü üst üste gelen aksilikten sonra bir arkadaþýn arkadaþý olan camcýya 60*30*35 tank sipariþi verdim. Sanýrým bayramdan sonraki Cumartesi günü elimde olacaktýr. Aydýnlatma da 2 Gro-lux'e ek olarak bir tane de 15 Watt Sylvania Daylightstar ekledim. Tabi iþler böyle olunca yaptýðým kapak ta iþe yararlýktan çýktý ve yeni kapak yapmam lazým. Onuda bir ara hallederim þu ara rahatsýzlýðýmdan dolayý uzun süre ayakta duramýyorum. Tabi bu deðiþikliklerle ve istediðim bitkileri belirlememle birlikte tankýn çizgisi de low tech'den high tech'e kaymaya baþladý. Þimdilik co2 takviyesi yapýp yapmamaya karar vermedim. Eðer yapacak olursam ona göre hem konunun yeri hem tankýn þekli deðiþecek. Bu eklentiyide alacaðým bitkilerin durumu belirleyecek.

Aldýðým malzemelere gelince:
10 kg dere kumu
5 kg Fosil kaya
2 adet orta boy mopani kökü
Gerekirse diye Organik Karbon
100 watt ýsýtýcý
2 adet 15 Watt Sylvania Gro-lux
1 adet 15 Watt Sylvania Daylight star

Almayý düþündüðüm bitkiler:
Cryptocoryne wendtii 'Brown'
Cryptocoryne willisii
Hydrocotyle verticillata
Hemianthus Callitrichoides "Cuba"
Ýhtimal dahilinde olanlar:
Bacopa Caroliniana
Rotala Wallichii

Tabi bu iki listede kesin deðil. Aralarýnda muhakkak ki elemeler yapacaðým. Çok fazla bitki ve tür olsun istemiyorum. Aklýma takýlan nokta 10 kg dere kumu tabanda yeterli yükseklik yaratacakmý. Alt kýsmýna elimde bir miktar kalmýþ olan Dasz Soil'den eklemeyi düþünüyorum. Arka fon içinde bir tafarý mavi bir tarafý siyah fon kaðýdý ve kayalýk resmi olan bir fon kaðýdý aldým. Duruma göre ikisinden birini yada hiçbirini kullanmayacaðým. Arkasý haftaya ... :D
« Son Dzenleme: Aralk 22, 2009, 08:51:55 Gnderen: Bvarisli »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #7 : Aralk 13, 2009, 12:26:52 s »
 Akvaryumu aldým. Uzun süre istediðim ölçüler için forumlarý araþtýrdým netice alamayýnca camcý bir tanýdýðý olan arkadaþtan istediðim ölçülerde yaptýrmasýný rica ettim ve sonunda 55*30*35(Y) ölçülerinde bir akvaryum aldým. Ýþte akvaryumun resmi.

Alttan ve üstten emniyet için çýta ile silikonlanmýþ ölçüleri tam istediðim gibi olan bir akvaryum. Resimde yarýdan fazlasý su ile dolu. Bu þekilde iki gün bekledi. Bir sonraki resim ise kumun ve kayalarýn dizilmiþ hali.

10 kilo dere kumu altýna çok az miktarda dazs soil, 5 adet fosil kaya ve bir adet orta-küçük mopani kökü ile eþimle birlikte bir dizilim yaptýk. Dizayn benim hoþuma gitti. Yanlýz dere kumu biraz az geldi. Bir 10 kilo daha sipariþ ettim gelince özellikle arkalara biraz daha takviye yapacaðým. Arka fonuda kayalýk bir resim seçtim. Siyah kum siyah fon yada mavi fon ikililerinden sýkýldýðým için bu sefer açýk renkler tercih ettim.

Bu da poli karbondan el yapýmý kapaðým. Tabelacýdan 80*40 bir tabaka aldým ve 55*24*4 ölçülerinde bir kapak yaptým. Kapaðý vida'lar ve sýcak silikonla birleþtirdim. Aydýnlatma tertibatýnýda kendim yaptým. Þimdilik iki floresan ayaðýný monte ettim ve grolux'leri taktým. Daylightstar için de uðraþacaktým ama çok yorulduðum için bugün'e býraktým.

Akvaryumu henüz doldurmadým çünkü hala strafor alamadým. Sanýrým o iþide bugün halledeceðim.
« Son Dzenleme: Aralk 13, 2009, 19:29:31 s Gnderen: Bvarisli »

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #8 : Aralk 16, 2009, 15:01:59 s »
Merakla bekliyoruz Barýþ bey. :-X

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #9 : Aralk 16, 2009, 15:42:28 s »
 Akvaryumu kurdum. Hatta bugün 5. günü. Eski akvaryumdan kalan CT betta ile kiraz barb'larýda akvaryuma aktardým bile ama hala akvaryumu izlemekten resim çekmek aklýme gelmiyor :) Kapak için aldýðým film kullanýlmýþ çýktý o yüzden kapak filmsiz ve biraz çirkin. O iþide hafta sonu halledeceðim. Lambalar ömrünü doldurduðunda ise bambaþka iki projem var ikisinden birini hayata geçireceðim ve akvaryum çok daha görsel bir hal alacak. Filtre olarak kullandýðým Resun CY-20 yetersiz biraz kalýyor. Ýleride büyük akvaryuma Eheim 2215 alýyorum ondan çýkan Tetra Ex600'ü de bu akvaryuma aktaracaðým. Eðer unutmazsam bu akþam dolu halinden bir resim eklerim.

T3kniker

• Üye
  • **
  • leti: 56
  • Ad Soyad: Murat Demirel
« Yantla #10 : Aralk 16, 2009, 19:38:11 s »
Akvaryumunuz hayýrlý olsun.Ýlk izlenim taþlarýn diziliþi falan güzel gözüküyor.Bu tarz hep hoþuma gitmiþtir.Fotoðraflarýnýzý bekliyoruz.Balýklý halini daha çok merak ediyorum.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #11 : Aralk 16, 2009, 21:03:17 s »
Teþekkür ederim Murat bey. Uzun zamandýr en içime sinen akvaryumum oldu diyebilirim. Dün biraz kum takviyesi yaptým arkalara ama maalesef yeni gelen kumun rengi diðerinden biraz farklý. Olsun artýk ikisini birbirine harmanlayacaðým. Ýþte yeni resimler.
Tek Daylightstar yanarken:

Tek Grolux'lü genel hal:

Sað taraf ve yeni ektiðim Demersum'lar. Tabi Kiraz Barblar ile birlikte.

Betta ve Barb'larýn bir kýsmý:

Sol çaprazdan bir görüntü:

Resimlerde görülen dereceyi yakýnda çýkartacaðým. Þuan derecenin altýnda da ufak bir kafa motoru var. Denge oturana kadar dipten akýntý için. Demersum'lar duruma göre kalabilirde baþka bitkiler geldikten sonra çýkabilirde henüz karar vermedim.

T3kniker

• Üye
  • **
  • leti: 56
  • Ad Soyad: Murat Demirel
« Yantla #12 : Aralk 20, 2009, 17:37:01 s »
Maþallah.Arka fonuyla kayalarla ve yeni eklenecek bitkilerle harika bir seyr zevki olur.Demersumlar kalabilirde elodia,çýnar türleride arka taraf için güzel olur.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #13 : Aralk 20, 2009, 22:57:10 s »
 Teþekkür ederim Murat bey. Bugün büyük akvaryumdan bir kýsým bitki daha aktardým. Büyük akvaryumda salyangoz ve alg problemi olduðu için bitkileri aktarmadan önce Sera'nýn salyangoz ilacý ile permasol banyosu yaptýrdým. Eklediðim bitkiler ise yine bir kýsým Demersum, 3 ufak dal Cabomba Furcata, 3 kök Blyxa Aubertii, ufak bir öbek Riccia. Akvaryum þimdi biraz daha bitkili gözüküyor ama henüz istediðim gibi deðil. Yakýnda bir bað Hemianthus Callitrichoides ve bir öbek Pogestemon Helferi sipariþ edeceðim. Akvaryum yavaþ yavaþ low-tech'den high-tech'e kayýyor gibi ama þimdilik low-tech çizgisinde devam ettireceðim. Gübre olarak da tercihim Seachem Flourish oldu. Ýlk ektiðim Cryptocoryne Willisi'nin köküne besin takviyesi olmasý için Sera Florenetta tablet ekledim. Baya uzun zamandýr dolap'ta durup duruyordu Florenetta normalde pek bir iþe yaradýðýna inanmýyorum Florenetta'nýn ama hiç yoktan iyidir. Birkaç yeni fotoðraf çekip eklemeye çalýþacaðým. Su deðiþimlerine de haftada iki kere 10 litre olarak karar verdim. Gerçi bu kararda çok biraz mecburiyet oldu çünkü elimde su deðiþimi için toplamda 12-14 litre arasý bir akvaryum var. Ýçindeki kafa motoru ise 10 litreden sonra su basamýyor.

Ýþte resimler:
Genel görünüm

Sol köþenin yeni hali

Blyxa'lar

Buda Maltepe Pet'ten alýp büyük akvaryumda duran Rotala Verticillaris'den bir parça. Bu akvaryuma uygun deðil ama þimdilik ektim.

Fotoðraf makinasýný her gördüðünde kabaran Betta'm. Gerçi þuan o ilk kabarýklýðý yok ama olsun.

Ýlk genel fotonun yüksek çözünürlüklüsü:
http://img685.imageshack.us/img685/4831/genel1280.jpg
« Son Dzenleme: Aralk 20, 2009, 23:56:37 s Gnderen: Bvarisli »

Tr-Merces Letifer-Tr

• Üye
  • **
  • leti: 62
  • -TÜRK-
  • Ad Soyad: Burak Özbay
« Yantla #14 : Aralk 02, 2011, 20:38:13 s »
Güzel akvaryum  ;) Bence arka fonu düz siyah kullansaydýn daha iyi olurdu ki bu benim görüþüm, ama genel olarak güzel akvr.