Deniz Akvaryumun da Sistemler!!
« : Aralk 02, 2011, 21:15:07 s »
DSB (Derin kum yataðý) Sistemi:
      Bu baþlýk altýnda sizlerle deniz akvaryumlarýnda farklý sistemlerden söz edeceðiz. Bu sistemler Avrupa genelinde çok yaygýn olmasýna karþýn ülkemizde iyi tanýtýlamadýðýndan çok fazla kullaným alaný bulamamýþtýr. Halbuki bu alternatif sistemler, doðayý en yakýn taklit etmenin birer mükemmel yoludur. Bu sistemlerle çok baþarýlý akvaryumlar kurulabilir ve filtrasyon gücü fazladýr.
DSB sistemi tabanda kullanýlan kum tabakasýnýn kalýnlýðýna dayanýr. Bu kum tabakasýnýn kalýnlýðý en az 10-15 cm cývarýnda olmalýdýr. Kullanýlacak olan kumun tanecik boyutu çok önemlidir. Kumun tane büyüklüðü en az 0,06mm, en fazla 1 mm olmalýdýr. Baþarýlý olabilmesinin anahtarý kum tabakasýnýn kalýnlýðýnda yatar. Gereðinden ince oluþturulacak kum tabakasý nitrifikasyon için çok kalýn, denitrifikasyon için çok çok ince olacaktýr. Dikkat edilmesi gereken konularýn baþýnda bu nokta gelir. Sistemin özelliðine baktýðýmýzda biyolojik olarak iþlev yapacak olmasý kum tabakasýnýn çeþitli katmanlarýna yerleþecek bakteri ve minik kabuklular ile iþlevsel olacaðý ortaya çýkýyor. Bu açýdan akvaryum içerisinde kurulan DSB sistemine zarar verecek kum kazýyýcý balýklar bulundurulmamalýdýr. Önlem olarak ise, katmanlar arasýna sineklik teli kullanýlarak balýklarýn kazýyarak sisteme su akýþý kaçýrmalarý engellenebilir.
Bu sistemin kullanýldýðý akvaryumlara iki, üç yýlda bir kültür aþýlamasý yapak sistemin daha saðlýklý yürümesini saðlayacaktýr. Oksijence zayýf olan alt katmanlarda yerleþen bakteri kolonileri oksijen kaynaðý olarak nitrat'ý
kullanarak azotun gaz olarak akvaryumdan uzaklaþmasýný saðlarlar. Bu sistemin bir çok faydasý mevcuttur. Alt katmanlarda çözülen kalsiyum ile omurgasýzlar beslenebilir. KH, PH,gibi deðerlerin sabit olma eðilimi, düþük bakým ihtiyacý sistemin diðer önemli faydalarýdýr. Sistemin riskli yanlarý ise, zaman içerisinde zemin üzerinde siyah bölgeler oluþmasý ve buradan akvaryum suyuna karýþan kükürt bileþikleri sonucu balýk ve omurgasýz ölümleridir.Sistemde kullanýlacak ps ve yine akvaryum içerisinde oluþturulacak yeterli su hareketi bu riski ortadan kaldýracaktýr. Bu sistem sayesinde mükemmel bir doðayý taklit ve baþarýlý bir akvaryum kurmak mümkündür.Sumpda da olur. 8)

Berlin Sistemi:
Ülkemizde þu an kullanýlan ve en çok tercih edilen sistemlerden biri. Sistemin basit yapýsýna karþýn, canlýlar uzun süre saðlýklý yaþatýlabilmektedir. Kurulum anlatýmýný buradan takip edebilirsiniz. Bütün sistemlerde sabýr önemli bir unsurken, Berlin Sistemi'nde sabýr daha bir önem kazanmaktadýr. Sisteme zamansýz eklenecek bir canlý tüm sistemin çökmesine neden olabilir. Sistemde kullanýlacak canlý kaya sistemin en önemli noktalarýndan biridir. Sistemin tüm filtre yükünü canlý kayalar üstleneceðinden mesaneli yapýda olanlarý tercih edilmelidir. Sistemin ihtiyaç duyduðu diðer önemli bir unsur kuvvetli ve yeterli aydýnlatmadýr. Yüksekliði 50 cm yi geçen akvaryumlarda MH lambalar, T5 floresan lambalarýnýn kombinasyonlarýnýn, su derinliði daha düþük olan sistemlerde ise sadece floresan lambalarýnýn kullanýlmasýdýr. Sistemde kullanýlacak ps kalitesinden ödün verilmeksizin tercih edilmelidir. Sistemde kullanýlacak ps hacmi sistemin en az 3 katý olmalýdýr. Berlin Sistemi kalsiyum ve izelement takviyelerinin dýþarýdan eklenmesine ihtiyaç duyar. Berlin Sistemi'nde kullanýlacak kum kalýnlýðýnýn 2,5 cm olmasý yeterlidir. Berlin sistemi çok karýþýk olmayan, ancak sabýr, ilgi, kaliteli canlý kaya efektif çalýþan bir ps ile ciddi yoðunlukta bir canlý yelpazesini akvaryumda barýndýracak ve saðlýklý bir þekilde uzun süre yaþatýlabilecek bir sistemdir. 8) 8)
NOT:BAZI BÝLGÝLER ALINTIDIR: