• Bir üst maddede mekân, fikir ve bütçemize uygun bir akvaryumu edinip nasýl bir peyzaja sahip olacaðýna karar vermeye çalýþtýk. Bu aþamada da bu akvaryumumuzun arka fonunun nasýl uygulanacaðýna karar vereceðiz. Bu adýmýn bu þekilde baþlarda olmasýnýn en büyük nedeni kurulu akvaryumlarda arka fon ile uðraþmanýn boþ akvaryuma göre daha zor olmasýdýr. Dolayýsýyla akvaryumu doldurmadan önce daha boþ iken arka fonumuza karar verip yerleþtirmemiz uygun olacaktýr.
• Öncelikle arka fonun görünürlüðü üzerinde durmak gerekir. 2. adýmda belirlediðimiz peyzaj tarzýna göre yapýlmýþ bir akvaryumda arka fonun ne kadar bir kýsmýnýn görüneceði, burada nasýl bir fon kullanýlýrsak mevcut peyzaja bir tezat oluþturmadan, görüntüye bir bütünlük kazandýrabileceðine karar vermeliyiz. Kuracaðýmýz akvaryum çok yoðun bitkili olacaksa, arka duvarýn görünmesini büyük ölçüde etkileyecekse, kompozisyona uygun renkte düz fonlar, üçgen, alçak, zen, iwagumi yada benzeri bir kompozisyonla arka duvarýnda büyük bir bölümü görünebilecek bir kompozisyonda ise üç boyutlu strafor, taþ vb. malzemelerden yapýlmýþ fonlar kullanabiliriz. Örneðin 3D fonlar kullanýlmasý düþünüldüðünde yüksek maliyetleri nedeniyle büyük bir kýsmý görünür kalacaksa tercih edilmelidir. Arka camý dýþarýdan boyamak da bir çözüm ama uzun vadede ayný renk sýkýcý olabilir ve tekrar deðiþtirme þansýnýz da olmayabilir. Düz fon kullanýmýnda ise pek çok fikir var. Ancak genel kaný sanýrým küçük akvaryumlarda açýk renk fonlarýn, büyük akvaryumlarda ise siyah fonlarýn tercih edilmesi þeklinde. Açýk renk, özellikle de beyaz renk arka fonlar için sudaki serbest partikül ve tortularla, camlarda oluþabilecek alglerin çok daha belirgin olacaðýný hatýrlatmak isterim. Burada kullanýlacak fonlarda düz renk poster kullanýp yanlardan bantlarla tutturmak yada tabelacýlarýn kullandýðý ve daha dayanýklý olan tüm cama yapýþan folyolarýn kullanýlmasý düþünülebilir. Ancak folyo kullanýmýnda yüzeye tam yapýþmanýn, hava boþluðu ve kat izlerinin olmamasý gerektiðine dikkat etmek gerekir. Bunun için önceden yüzeyi köpükle/suyla iyice ýslatmak iþi kolaylaþtýracaktýr. Bir baþka alternatif olarak mukavva, hasýr, farklý duvar kâðýtlarý (örneðin duvar, tuðla desenli) gibi malzemeler de kullanýlabilir. Son zamanlarda kullanýlan bir baþka yöntem ise açýk renk arka fonu camdan biraz açýk tutarak alttan farklý renklerde verilebilecek ýþýklarla deðiþik görünümler elde edilebilmesidir. Bu þekilde oldukça çarpýcý görünümlere sahip yarýþma akvaryumlarý ortaya çýkarýlabiliyor.
• Yapabileceðiniz bir baþka uygulama ise kendi çektiðiniz yada netten bulduðunuz bir resmi kullanmanýzdýr. Resim uygulamasýnda ise öncelikle kullanýlacak resmin yüksek çözünürlüklü olmasý gerekir, böylece büyük kâðýda basýldýðýnda resim bozulmayacaktýr. Ýstenilen her resim (kaya, aðaç, bitki) tonlarýyla bir tezat oluþturmadýðý yada ilgisiz bir obje içermediði sürece kullanýlabilir. Burada baskýyý kendinizin yapmasý yerine herhangi bir baský merkezinde dýþ cephe malzemelerine dijital baský yaptýrmanýz daha uzun ömürlü ve net bir çözüm saðlayacaktýr.
• Kullanýlacak bitki türleri tercihi: Koyu renk bitkilerden oluþan ve daha az ýþýklandýrmalý bir akvaryumda açýk renk, yüksek ýþýklandýrmalý ve parlak yeþil, ince yapraklý yada kýrmýzý renklerde bitkilerin yoðun olduðu akvaryumlarda ise koyu renklerin kullanýlmasý daha iyi kontrast elde etmenizi saðlayacaktýr.
• Balýk tercihi: Bu konu çok önemli bir unsur olmasa da siyah zemin ve fona sahip bir akvaryumda black molly balýðýnýn pek te iyi bir görünüm vermeyeceðini de düþünmek gerekir.
• Fotoðraflama: Fotoðraflamada sorun çýkarmamasý açýsýndan mümkün olduðunca parlak olmayan, mat/yarý mat arka fon kullanýlmasý uygun olacaktýr.
Genel hatlarýyla, süren tartýþmalarýn ardýndan toparlayacaklarým bu þekilde. Bu konuyla ilgili yeni fikirlerinizi burada paylaþmaya devam edebilirsiniz. Gerek görüldüðünde ana konu üzerinde de buradaki tartýþmanýn devam etmesi durumunda güncellemeler yapýlabilir. Arka fon üzerindeki tartýþmalarýmýzýn ardýndan þimdi
yeni konumuza geçebiliriz.