Konu: Doðadan Toplayabileceðimiz Taban malzemeleri  (Okunma says 32172 defa)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
Doðadan Toplayabileceðimiz Taban malzemeleri
« : Kasm 25, 2007, 16:42:45 s »
Konuyu açýp yazmaya baþlýyorum siz de bildiklerinizi yazar, bulduklarýnýzý eklerseniz bu konudaki bilgilerimiz artacak.
Su bitkileri yapraklarý ile de beslense birçoðu kökleriyle beslenir. Turgor olayý dediðimiz olayda köklere çevreden ozmos olayý ile geçen su ve içindeki mineraller köklerin hacimlerinin genleþmemesi nedeniyle kök içinde basýnç yükselir ve su bitki içinde yukarý yükselerek yapraklara ulaþýr. Bitkilerde kalp gibi bir pompa olmamasýna raðmen dolaþým bu fiziksel olayla gerçekleþir. Ýlgilenen olursa bunu daha uzun yazabilirim. Ya da merak eden okul bilgilerini hatýrlasýn, yeniden öðrensin.
Bitki kök uçlarýnýn yüksük denen kapsülü asidik salgýlarla toprak içindeki kayalarý dahi eriterek deler. Bunun minerallerin suda çözünmesine de katkýsý olur.
Suyun dünyadaki döngüsünde havadaki buharýn yoðunlaþarak yaðmur ve kar olarak karalara düþmesi sonucunda bir kýsmý, yüzey sularý ile tekrar denizlere ve göllere ulaþýr. Bir kýsmý toprakta kalýr bunun da bir bölümü yeraltý sularýna karýþýr. Toprakta kalan ve aþaðýlara inenler içinde topraktaki mineraller çözünerek suyun kimyasý deðiþir. 
Taban malzemesinin bitkiler için gerekli mineralleri içermesi hazýr ürünlerin kullanýlmasýný azaltmasý bakýmýndan önemlidir.
Dere Kumu,
Dere kumu bulunduðu bölgeye göre bünyesindeki elementler farklýdýr. Yüksek oranda bakýr, çinko altýn içerenler de olduðu gibi genelde çoðunluðunda akvaryum bitkileri için gerekli inorganik mineraller vardýr. Ana malzemesi silis olan kuvars kumu dere kumunda bolca bulunur ve iyi bir demir kaynaðýdýr. Seralarda sebze yetiþtiriciliðinde de önemli bir zemin malzemesi olarak kullanýlýyor.
Dere kumundaki mineraller zamanla suda çözünerek bitkilerin beslenmesini saðlar. Kendimiz toplayarak, satýn alarak, çok az aldýðýmýz için bazý kumcularýn bedavaya verdiði bu kumlarýn içeriðini ne yazýk ki analiz ettirme, bilme olanaðýmýz pek yok.
Bunlarýn renklerine bakarak neler içerdiklerini bilenler buraya yazarlarsa çok memnun olurum. Suda çözündüklerinden bazýlarý anyon bazýlarý katyonlar oluþturacak ve akvaryum suyunu asitleþtirecek veya alkalileþtireceklerdir. Balýklarýmýz için ters etkisi olacak bu durumu tespit etmek için elimizden gelen sadece, temin ettiðimiz bu kumlarý deðerlerini önceden ölçtüðümüz suda ara sýra karýþtýrarak birkaç hafta bekletip su deðerlerini ölçmek hatta elimizdeki test kitleri ile elementlerini ölçtükten sonra balýklarýmýz için uygun olup olmadýklarýný görmekten baþka yapabileceðimi bir þey olmadýðýný sanmýyorum.
Dere kumunu satýn aldýðýmýzda dahi, özelliklerini doðru olarak öðrenebileceðimizi sanmýyorum. Þu an aklýma gelen yukarýdaki testi yapmak oldu. Bunda da çok doðru sonuç alamayabiliriz veya aylar sürebilir.
Bu malzemeyi þehir atýklarý karýþmamýþ dere yataklarýndan toplamak en garantilisi olmalý. Dere kumu satanlardan aldýðýmýzda ise çok iyi yýkamalý ve uzun süre su deðiþtirerek suda bekletmeliyiz.

Teklif: Benim Trakyada bildiðim böyle yerler var. Bir gün toplanýp hep birlikte gidebiliriz. Bunlardan  biri Kýrklareli sýnýrlarýnda Ýðneadaya giderken Demirköy yakýnlarýndaki Dupnisa maðarasý. Bu maðara içinde su kaynaðý var. Derenin maðara içindeki zemininde ölçmedim ama alkali özellikli ince kum var. Maðara dýþýndaki kum ise daha iri taneli.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Ynt: Doðadan Toplayabileceðimiz Taban malzemeleri
« Yantla #1 : Kasm 25, 2007, 16:44:21 s »
TORF
Torf, bataklýk ve su birikintilerinde su düzeyinin düþmesi ile bitkilerin üremeleri, sonra yaðýþlý aylarda suyun yükselerek bitkilerin ölmesi sonucu, uzun yýllarda oluþur.  Genellikle suda yaþayan saz gibi bitkilerin ve yosunlarýn su dibinde çökerek, hava ile iliþkisi kesilmiþ bir ortamlarda kýsmen çürüyerek, katmanlar oluþturarak birikimidir. Genelde asidik karakterdedir. Demir, bakýr, mangan, çinko, azot, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi micro ve makro besin elementlerince zengin olduðundan bitkiler için iyi bir besin kaynaðýdýr. Akvaryumda kullanýlýrken steril olmasýna dikkat edilmelidir. Kültür mantarý yetiþtiricileri toprak altýna at gübresi ile gömerek sterilizasyon iþlemi yaparlar. Sera ve çiçek yetiþtiricileri için torf üreticilerinden temini akvaryum meraklýlarý için ekonomik bir yoldur.  5 litrelik ambalajlarý bizler için yeterlidir.

Þimdi kurumuþ olan Ýç Anadolu göllerinden bol miktarda Torf bulmak mümkün.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Ocak 18, 2008, 16:23:29 s »
Bülent Abi, bu baþlýðýn devamý gelmeyecek mi ? Bitir de Makaleler bölümüne koyalým :)

+++++35

• Yeni üye
  • *
  • leti: 9
« Yantla #3 : Ocak 19, 2008, 13:18:37 s »
« Yanýtla #1 :»   

--------------------------------------------------------------------------------
TORF
Torf, bataklýk ve su birikintilerinde su düzeyinin düþmesi ile bitkilerin üremeleri, sonra yaðýþlý aylarda suyun yükselerek bitkilerin ölmesi sonucu, uzun yýllarda oluþur.  Genellikle suda yaþayan saz gibi bitkilerin ve yosunlarýn su dibinde çökerek, hava ile iliþkisi kesilmiþ bir ortamlarda kýsmen çürüyerek, katmanlar oluþturarak birikimidir. Genelde asidik karakterdedir. Demir, bakýr, mangan, çinko, azot, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi micro ve makro besin elementlerince zengin olduðundan bitkiler için iyi bir besin kaynaðýdýr. Akvaryumda kullanýlýrken steril olmasýna dikkat edilmelidir. Kültür mantarý yetiþtiricileri toprak altýna at gübresi ile gömerek sterilizasyon iþlemi yaparlar. Sera ve çiçek yetiþtiricileri için torf üreticilerinden temini akvaryum meraklýlarý için ekonomik bir yoldur.  5 litrelik ambalajlarý bizler için yeterlidir.

5 litrelik ambalajlarý nereden alacaðýz                                     

margon

• Yeni üye
  • *
  • leti: 16
  • "Bugün, hayatýnýn geri kalanýnýn ilk günü"
« Yantla #4 : Ocak 24, 2008, 17:33:04 s »
Merabalar,
5 lt lik torflarýn yeterlý oldugunu belirtmiþsiniz. Torf anladýðým kadarýyla akvaryumda tek baþýna kullanýlmýyor beraberinde baþka katýlan kumlarda katýlýyor ve bitkinin ekileceði yerde kullanýlýyor. Yanlýþ anladýysam düzeltirseniz sevinirim. Eðer torf baþka kumlarla kullanýlmalýysa ne önerirsiniz. Teþekkürler..

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #5 : Ocak 24, 2008, 21:55:53 s »
Merabalar,
5 lt lik torflarýn yeterlý oldugunu belirtmiþsiniz. Torf anladýðým kadarýyla akvaryumda tek baþýna kullanýlmýyor beraberinde baþka katýlan kumlarda katýlýyor ve bitkinin ekileceði yerde kullanýlýyor. Yanlýþ anladýysam düzeltirseniz sevinirim. Eðer torf baþka kumlarla kullanýlmalýysa ne önerirsiniz. Teþekkürler..

Torf (bitki topraðý)5 litre olacak diye bir kural yok. En altta 3-4 cm yeterli olur.  Üstüne de Aquaclay kum veya lav kayasý kýrýðý uygun olur.  Her ne kadar önermesem de birçok ticari markanýn oldukça yüksek fiyatlý kumlarý mevcuttur.

balci60

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
« Yantla #6 : ubat 26, 2008, 01:02:07 »
Ýnþaat malzemeleri satan ardiye gibi yerlerden alýnan, sýva beton ve þap için kullanýlan dere kumlarýnýn balýk ve bitkilere bir zararý olacaðýný sanmýyorum. Çünkü bunlar büyük nehirlerden çýkartýlmakta ve beton içinde de kullanýlmaktadýr. Suyun kimyasal dengesini bozacak yapýda olurlarsa içine girdiði betonu da bozarlar. Bu yüzden sýva, þap beton gibi malzemelerde ya dere çakýlý yada kimyasal olarak analiz edilmiþ kýrma taþ kullanýrýz.
Saygýlarýmla...

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #7 : Mart 30, 2008, 21:58:00 s »
 Bildiðim kadarýyla Torf'un tek katman olarak kullanýlmasý zamanla suda zehirleyici etki yaratmakta ve içindeki canlýlarýn ölmesine neden olmakta. O yüzden genelde en alt katman olarak neredeyse cam gözükecek kadar az kullanýlýrki üstüne konulan kumdan sonra suya salýným yapmasý minimum orana indirilmiþ olur. Yanlýþým varsa düzeltilsin.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #8 : Mart 31, 2008, 16:24:32 s »
Bence mantýklý çünkü kalýn olunca bir süre sonra görüntüsü de acayipleþiyor. Havasýz ortam olarak kalýrsa tehlikeli olabilir sanýrým.

cerenimo

• Yeni üye
  • *
  • leti: 16
« Yantla #9 : Nisan 01, 2008, 01:01:43 »
Bu konuyu bende karma adýnda açmayý düþünüyordum.Ýsabet olmuþ.Benim þöyle bir düþüncem var.Ne kadar doðru bakalým.Ben Giresun' luyum.Mmemleketime  gittiðimde dereden ince kum ve biraz daha kalýn olmak üzere  almak istiyordum.Ardýndan eþimin memleketi olan  Niðde bölgesinde çokça bulunan volkanik oluþumlardan ince kýrýklar almayý düþündüm.Bu taban malzemelerini kum-volkanik ince kýrýklar -aqualcy(yanlýþ yazdýysam uyarýn) þeklinde  sýralamayý düþünüyorum.Bana mantýklý geldi fakat sterilizasyonu nasýl yapabilirim.Tuzlu suda yýkamak çözüm olur mu?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Nisan 01, 2008, 19:56:47 s »
Tuzu buluaþtýrmayýn sonra çýkmaz bitki köklerini yakar. Kaynar su kâfi. Dere kumunda sorun yok ama kayaçlar volkanik deðilse suda salýným yapýp sertleþtirebilir

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Nisan 01, 2008, 22:06:05 s »
Bu konuyu unutmuþuz,  ;D yukarý çýkmasý iyi olmuþ. Yukarýda aquaclay den de söz edilmiþ. Bu piþirilmiþ kildir. Bazý kiþeler hiçbir yararý olmadýðýný söylese de kil, su içeren alüminyum silikattýr. Ve ülkemizdeki killer yüksek oranda demir ve bitkiler için gerekli diðer elementleri içerir. Kildeki demir iyonlarý EDTA demirleri gibi Fe+3 olmayýp Fe+2 yapýdadýr. Ve bitkiler bundan daha kolay yararlanýr.

Doðadan kil toplayýp fýrýnda saatlerce piþirmek pek uðraþýlacak iþ olmadýðýndan, suda yýkayýp tabana kum altýna ince bir tabaka durumunda eklenebilir. Dikkatsiz bir doldurmada suyu bulandýrsa da kýsa sürede çökecektir. Dip çekimi, köklü bitki dikimi sýrasýnda da oluþacak bulanmalara dikkat edilmeli. Çünkü sonradan oluþan bu bulanýklýk sedimantasyon sýrasýnda bitki yapraklarýnýn üzerine de ince tabaka halinde oturup ýþýk almalarýný engelleyebilir. Açýk renkli yapraklar üzerinde gözle farkedilebilen bu durum görüldüðünde yapraklar üzerine çökelmiþ toz silkenenmelidir. Seachem'in flourish red isimli ürünü de doðal aquaclaydir. Yani kilin doðal olarak piþmesi, basýnç altýnda sýkýþmasý ile oluþmuþ, taþlaþmýþ kil taneleridir. Benzerini de çevrenizde killi koyu kýrmýzý kayalar gördüðünüzde toplayabilirsiniz. Büyük parçalarý çekiçle kýrýp istediðiz tane boyutuna getirebilirsiniz. Benim bildiðim yapýsý bu malzemeden oluþmuþ bölge Beyþehirden Seydiþehire veya Huðlu üzerinden Toroslara týrmanan Huðlu yolu. (eski Antalya yolu) Her taraf koyu kýrmýzý flourish red. Biri gidip bir kamyon doldursa akvaryumcularda kilosu 7 YTLden satýlan malzemeden 20 tondan 140.000 ytl lik bitki kumu olur. ;D

Ayrýca ülkemizde sarý renkli, sýkýþmýþ kýrýldýðýnda istediðimiz boyuta getirebileceðimiz laminer kil kayalarý var. Biri bunlarýn mineral analizini yapacak veya bir üniversitede yaptýracak olsa ya da bilenlerden öðrenip yazsa iyi olacak. Sanýrým magnezyum yoðun bunlar da. Benim tahminbim yanlýþ olabilir, araþtýrmadým. Sadece bu tür oluþumlarýn adýnýn sedimenter kaya olduðunu biliyorum.

Evet, az önce de baþka bir konuya yazdým, kurulumda bu tür malzeme kullanýmý tablet gübre denilen pahalý ürünlerin kullanýlmasýný gerektirmez. Ve yýllarca bitkilerin mineral ihtiyacýný karþýlayacak taban olur. 

Ozgur70

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
  • Ad Soyad: Özgür KOÇAK
« Yantla #12 : ubat 22, 2012, 11:05:08 »
Bu bölüm gerçekten çok aydýnlatýcý olmuþ...
Fikir ve bilgi paylaþanlara teþekkürler....