Herkese merhaba,
Uzun yýllardýr japon balýðý akvaryumu ile uðraþýyordum, bir alýþveriþ merkezinde bitki akvaryumu gördüm göreli dünyam deðiþti ve araþtýrýrken bu siteyi ve forumu gördüm.
Yaklaþýk iki aydýr okuyabildiðim kadar makale yazý ve karþýlaþýlan problemleri okuyorum.
Hepinizin eline ve emeðine saðlýk, hepsi birbirinden kýymetli bilgiler.
Bir ay önce aþaðýdaki akvaryumu kurdum.
Þu anki halini bir iki gün önce aldý.
Çünkü þöyle bir sorunla karþýlaþtým,
Mayalý sistemin maya ve þeker oranlarýný yanlýþ koymuþum, ve iki hafa bu þekilde çalýþtý, bunun sonucunda veya akvaryumdaki baþka bir dengesizlikten dolayý yaklaþýk 15-20 adet balýðým öldü, neonlar, rasporalar, kýrmýzý burun tetralar, çöpçüler, vatozlar vs. ayrýca RACIA bitkisi tamamen sarararak çürüdü, EELODEA lar çürüdü, ROSALA RED ler de yosunlaþma oldu, MARSIELA larda yosunlaþma ve sararma oldu, ayrýca yerde resmen çim ekilmiþ þekilde yosunlaþma oldu, yosunlaþma daha çok misket gübre olan yerlerde oldu, tabanýn ince olduðunu düþünerek 10 kg kadar kum daha ekledim ve yüzde elli su deðiþimi yaptým bir iki günlük son hali bu þekilde. Ayrýca bir bitki satýcýsý Ankara’da ki sularýnda yosunlaþmayý tetiklediðini söyledi bunun üzerine hazýr su kullanarak su deðiþimini yaptým.
Bu iþ tahminimden daha çok zaman ve emek istiyormuþ onu anladým, ama sanýrým baþlangýçta ve acemilikten kaynaklý bir durum, zamanla sistem oturdukça rahatlayacaðýmý düþünüyorum.
Akvaryum hakkýnda bilgileri sizlerle paylaþýp edindiðiniz bilgi ve tecrübelerden faydalanmak benim için karþýlýðý ödenemez bir hazine olacak.
Yorumlarýnýz ve yardýmlarýnýz için þimdiden teþekkürler.
AKVARYUM : 78*40*45(h) Yaklaþýk 140 Lt
AYDINLATMA : Günde 10 saat (Zamanlayýcýlý) / 5 açýk 4 Kapalý 5 Açýk / Toplam 72 Watt
2 x Sylvania Grolüx T8 18Watt 60 cm Floresan
1 x Sylvania AquaStar T8 18 Watt 60 cm 10.000 Kelvin
1 x Philips Daylight T8 18Watt 60 cm Floresan
(Not: bu aydýnlatma biraz az gibi geliyor bana kapakta gerekli modifikasyonu yapabilirsem en az bir ya da iki adet daha Grolüx takmayý planlýyorum)
TABAN : 2-3 cm hazýr torf (sahibinden.com dan aldým, hindistancevizi ve gübre emdirilmiþ)
El yapýmý misket gübre (10-12 adet)
9-10 cm Siyah Hagen Kum (yaklaþýk 25-30 kg)
BÝTKÝLER :
ARKA PLAN
CRYPTOCORYNE APONOGETIFOLIA
EGERIA DENSA (ELODEA)
VALLISNERIA GIGANTEA
HETERANTHERA
LIMNOPHILA SESSILIFLORE
ROTALA RED
AMMANIA GRACILIS
ORTA ALAN
LUDWIGIA REPENS (GÜL)
LOBELIA CARDINALIS
HYGROPHILA DIFFORMIS (ÇINAR)
ÖN PLAN /ZEMÝN
POGESTOMON HELFERÝ
MARSIELA HIRSUTA
HEMIANTHUS CUBA
SAGITTARIA SUBULATA
ELOCHARIS PARVULA
LIAEOPSIS BRASILIENSIS
FÝLTRE: DOLPHIN C500
CO2 : Mayalý Sistem, ISTA Marka Reaktör - Dýþ filtre çýkýþýnda (þu an aktif deðil hafta sonu aktif edeceðim)
Sývý Gübre : Henüz yok