Konu: YENÝ BAÞLADIM YORUM VE ÖNERÝLERÝNÝZ BEKLÝYORUM LÜTFEN  (Okunma says 7075 defa)

Tuncay

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
  • Ad Soyad: Tuncay Canpolat
Herkese merhaba,
Uzun yýllardýr japon balýðý akvaryumu ile uðraþýyordum, bir alýþveriþ merkezinde bitki akvaryumu gördüm göreli dünyam deðiþti ve araþtýrýrken bu siteyi ve forumu gördüm.
Yaklaþýk iki aydýr okuyabildiðim kadar makale yazý ve karþýlaþýlan problemleri okuyorum.
Hepinizin eline ve emeðine saðlýk, hepsi birbirinden kýymetli bilgiler.

Bir ay önce aþaðýdaki akvaryumu kurdum.

Þu anki halini bir iki gün önce aldý.

Çünkü þöyle bir sorunla karþýlaþtým,

Mayalý sistemin maya ve þeker oranlarýný yanlýþ koymuþum, ve iki hafa bu þekilde çalýþtý, bunun sonucunda veya akvaryumdaki baþka bir dengesizlikten dolayý yaklaþýk 15-20 adet balýðým öldü, neonlar, rasporalar, kýrmýzý burun tetralar, çöpçüler, vatozlar vs. ayrýca RACIA bitkisi tamamen sarararak çürüdü, EELODEA lar çürüdü, ROSALA RED ler de yosunlaþma oldu, MARSIELA larda yosunlaþma ve sararma oldu, ayrýca yerde resmen çim ekilmiþ þekilde yosunlaþma oldu, yosunlaþma daha çok misket gübre olan yerlerde oldu, tabanýn ince olduðunu düþünerek 10 kg kadar kum daha ekledim ve yüzde elli su deðiþimi yaptým bir iki günlük son hali bu þekilde. Ayrýca bir bitki satýcýsý Ankara’da ki sularýnda yosunlaþmayý tetiklediðini söyledi bunun üzerine hazýr su kullanarak su deðiþimini yaptým.
Bu iþ tahminimden daha çok zaman ve emek istiyormuþ onu anladým, ama sanýrým baþlangýçta ve acemilikten kaynaklý bir durum, zamanla sistem oturdukça rahatlayacaðýmý düþünüyorum.
Akvaryum hakkýnda bilgileri sizlerle paylaþýp edindiðiniz bilgi ve tecrübelerden faydalanmak benim için karþýlýðý ödenemez bir hazine olacak.
Yorumlarýnýz ve yardýmlarýnýz için þimdiden teþekkürler.

AKVARYUM    : 78*40*45(h) Yaklaþýk 140 Lt

AYDINLATMA  : Günde 10 saat (Zamanlayýcýlý) / 5 açýk 4 Kapalý 5 Açýk / Toplam 72 Watt
                     2 x Sylvania Grolüx T8 18Watt 60 cm Floresan
                     1 x Sylvania AquaStar T8 18 Watt 60 cm 10.000 Kelvin
                     1 x Philips Daylight T8 18Watt 60 cm Floresan
                    (Not: bu aydýnlatma biraz az gibi geliyor bana kapakta gerekli modifikasyonu yapabilirsem en az bir ya da iki adet daha Grolüx takmayý planlýyorum)

TABAN      : 2-3 cm hazýr torf (sahibinden.com dan aldým, hindistancevizi ve gübre emdirilmiþ)
                 El yapýmý misket gübre (10-12 adet)
                 9-10 cm Siyah Hagen Kum (yaklaþýk 25-30 kg)

BÝTKÝLER : 
           ARKA PLAN
             CRYPTOCORYNE APONOGETIFOLIA
             EGERIA DENSA (ELODEA)
             VALLISNERIA GIGANTEA
             HETERANTHERA
             LIMNOPHILA SESSILIFLORE
             ROTALA RED
             AMMANIA GRACILIS
          ORTA ALAN
             LUDWIGIA REPENS (GÜL)
             LOBELIA CARDINALIS
             HYGROPHILA DIFFORMIS (ÇINAR)
          ÖN PLAN /ZEMÝN
             POGESTOMON HELFERÝ
             MARSIELA HIRSUTA
             HEMIANTHUS CUBA
             SAGITTARIA SUBULATA
             ELOCHARIS PARVULA
             LIAEOPSIS BRASILIENSIS

FÝLTRE:  DOLPHIN C500

CO2  : Mayalý Sistem, ISTA Marka Reaktör - Dýþ filtre çýkýþýnda (þu an aktif deðil hafta sonu aktif edeceðim)

Sývý Gübre : Henüz yok

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: YENÝ BAÞLADIM YORUM VE ÖNERÝLERÝNÝZ BEKLÝYORUM LÜTFEN
« Yantla #1 : ubat 19, 2012, 00:47:18 »
Öncelikle geçmiþ olsun. Akvaryumu temizlemek için epey uðraþ vermiþsiniz gibi duruyor :) Misket gübre ve torf yosunu tetikleyebilir, misket gübre sayýsýný fazla abartmamanýzý ve olabildiðince dibe gömmenizi öneririm. Aydýnlatmanýz birçok bitki için yetersiz ayrýca boyutlar gereði akvaryumun köþeye yakýn kýsýmlarý daha da karanlýk olacaktýr. Bu nedenle özellikle kýrmýzý bitkilerinizi ortaya biraz daha yaklaþtýrmanýzý öneririm.

Balýklarýn CO2 formülü yüzünden ölme ihtimalleri çok düþük, filtre çýkýþýnýz muhtemelen su yüzeyinin dalgalanmasýný ve böylece oksijen geçiþini saðlýyor gibi duruyor bu CO2 zehirlenmelerinin ve O2 yetersizliklerinin önüne geçmenizi saðlayacaktýr. Su yüzeyinin durgun olmamasýna dikkat edin. Balýk eklerken de hepsini bir anda eklememeniz daha iyi olacaktýr.

Sývý gübre bence tabandan çok daha önemli bir nokta her zaman söylüyorum bunu, kaliteli bir markanýn bilinen bir ürününü kullanmanýzý tavsiye ederim. Özellikle rotala gibi kýrmýzý bitkiler yüksek oranda demire ihtiyaç duyuyor ve eksikliðine hiç tahammül göstermiyorlar.

Aydýnlatma sisteminize bir an önce 2 floresan daha eklemelisiniz bu bitki seçimleri doðrultusunda veya daha kolay olacaksa 3 tane 20w lýk philiphs/osram gibi bilinen markalarýn 6500k beyaz ýþýk veren tasarruf ampullerinden birer adet köþelere bir tane de ortaya koyabilirsiniz. Floresanlarýnýz 60cm, kapaðýnýz muhtemelen 75-80cm, yanlarda muhtemelen bu ampulleri ekleyecek boþluklarýnýz vardýr, bu þekilde kolayca aydýnlatma açýðýnýzý kapatabilirsiniz diye düþünüyorum.

Özet olarak 0.8-1w/lt lik bir aydýnlatma, düzenli sývý gübre ve karbondioksit kullanýmý bence en önemli kaideler. Mayalý sistemden sývý akvaryuma taþmadýðý sürece akvaryuma gelen gaz sorun yaratmaz. Bu taþmalarýn önüne geçmek için de þiþeyi devrilmeyecek emniyetli bir yere koymak, sývý seviyesi ile kapak arasýnda 10cm gibi bir mesafe býrakmak yeterli.

Umarým kýsa zamanda bu dertlerden kurtularak güzel bir akvaryuma sahip olursunuz :)

Tuncay

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : ubat 20, 2012, 14:47:25 s »
Birkan hocam yorumlarýnýz için çok teþekkür ederim, günlerdir kimden yorum gelir diye günde birkaç kez kontrol ediyordum yorumunuzu görünce sevindim :-)

Yorumlarýnýza uyarak eski akvaryumdan kalan 16W bir daylight 40-45 cm floresan vardý onu ekledim bir nebze daha iyi oldu, rahatlýkla ekleyemememin nedeni akvaryum kapaðýnýn tepeye doðru daralarak gidip üstte ufak bir düzlük alan kalmasý, kese biçe dört adet floresaný anca sýðdýrdým, bu floresanda ince olduðu için arkaya ite kaka sabitledim :-)
Söylediðiniz þekilde tasarruflu ampul mantýklý geldi, en kýsa sürede iki adet de onlardan eklersem sanýrm ýþýklandýrmayla ilgili sýkýntý kalmayacak.
Bu arada akvaryum ölçülerim benim yazdýðýmdan biraz farklýymýþ, 80*35*45 miþ bu da 126 litre yapýyor, 20 lt kumdu kayaydý desek 100 lt gibi bir su miktarý kalýyor. Þu anda 88 W aydýnlatma var. Bu da litre baþýna 0,88 W yapýyor aslýnda yeterli ama ben genede ya bir adet grolüx floresan ya da iki adet bahsettiðiniz tasarrufu ampullerden takmaya çalýþacaðým.

Þu anda bu düzene geçeli bir haftadan biraz fazla oldu ve kumda ve kayalarda yosunlanmayý gene gözlemledim dün akþam ve caným sýkýldý :-(, acaba baþka bir problem mi var, yoksa herþey normal de ben mi abartýyorum, geçenlerde 10 adet B kalite karides aldým ama tabi yosunlanya hemen çözüm olamadýlar. Acaba aydýnlatma süresi mi fazla? 5 açýk 4 kapalý 5 açýk yapýyorum düþürsem mi?
Marsilea larýn yeni çýkan yapraklarý bir iki gün içinde sararýyorlar? Nedenini bilen varmýdýr acaba, yer deðiþtiði için ortama adapte olamamýþ da olabilirler tabiki.
Birde haftada iki kez %20 su deðiþimi yapacaðým bu haftadan itibaren, pazar ve salý günleri olmak üzere, pazar günleri dinlenmiþ su salý günleri hazýr damacana su koyacaðým, nasýl bir çözüm alacaðým bakacaðým.

Sývý gübre öneriniz varsa  satýn alýp denemek istiyorum, ayrýca bu yosunlanmayý engelleyecek bir ilaç varsa onu da kullanmak istiyorum.
Þu anda balýk eklemeyi düþünmüyorum, eklersem, cüce vatoz ve moli bir iki moli ekleyebilirim o kadar.

Mayalý sistemimi tekrar aktif ettim, bitkilerde fotosentez gözlemliyorum, emin olmak için foto ekleyip sizden de yorum alacaðým bir iki gün içinde.
Þiþenin devrilmesi neredeyse imkansýz, ama gene de önerinize uyup dýþ filtreye sabitleyeceðim.

yosun için önerilerinizi ve gübre önerinizi bekliyorum. Bir de gübre kullaným prosedürü nedir onu da söylerseniz sevinirim, gübre ekledikten sonra bir iki gün içinde su çekimi yapmak gerekiyor diye bir þey okumuþtum o yüzden soruyorum.

Tuncay

• Yeni üye
  • *
« Yantla #3 : ubat 23, 2012, 10:26:07 »
Birkan hocam, tavsiyene uyup akvaryum kapaðýnýn yanlarýna 2 adet 20 W OSRAM tasarruflu beyaz ýþýk (daylight) ekledim akavaryum pahalý bir maðza vitrini gibi oldu :-) ýþýl ýþýl, þu anda toplamda 128 W aydýnlatmam oldu, litre baþýna 1 W ý bile geçiyor, aydýnlatma meslesini böylece halletmiþ oldum, bu arada aydýnlatma süresini 7 saate düþürdüm 3 açýk 4 kapalý 4 açýk þeklinde, yoðun þekilde fotosentez gözlemliyorum, yosunlaþmada biraz da olsa gerileme var, ama iþi þansa býrakmamak için Tuç Sönmezoðlu na analiz için su numunesi yolladým, bakalým gelecek sonuçlara göre müdahale edeceðiz.
Umarým biran önce sorunlar gider ve seyri güzel bir akvaryum sahibi olmanýn keyfini sürerim.

Teþekkürler.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #4 : ubat 24, 2012, 00:34:37 »
Yosun sorununu da kýsa zamanda çözersiniz inþallah, geliþmelerden haberdar edersiniz :)