Konu: Ýlk kez kuruyorum tabana aquaclay mi prodac fondo vivo mu ? Misket gübre ise?  (Okunma says 16853 defa)

alfarom

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
  • Ad Soyad: Fýrat Alpan
Arkadaþlar 80 cmlik bir akvaryumum var, ilk kez bitki akvaryumu kurcam.

Tabana hangisini tercih etmeliyim ? fondo vivo'nun 2.5 kilosu 15 lira iken , aquaclay'in 10 kilosu 21 lira.

Yani baya bir miktar farký var, aquaclay ile gayet güzel derinlik kazandýrabilirken fondo vivo istersem çok masraf ederim.

Farký ne olur ? Bana hangisi ne kazandýrýr, ne kaybettirir ?

Ýkinci sorum ise direk bunlardan hangisini seçersem üstüne siyah hagen kum dökücem. En alt mesela aquaclay üstü hagen kum olcak.

Bu misket gübreler ne kadar gidiyor, ne kadar almam yeterli olur ? 80 cmlik bir akvaryum için. 50 cmlik kýsmýnda bitki olcagýný düþünün. misket gübre mi döþeyeyim mesela aquaclay'ýn üstüne yoksa baþka bir þey mi ?

bana ucuz ama kaliteli bir þeyler önerir misiniz gübre konusunda aqua clay'in üstüne, en üstteki hagen siyah kumun altýna kullanmalýk.

Misket gübre yerine sývý gübre mi kullanmalýyým ? ilerde ekleyeceðim tetralara, canlý doðuranlara zarar verir mi sývý gübre ? misket gübre mi karlý sývý gübre mi ?

Teþekkürler,

Lütfen yardýmcý olursanýz çok sevinirim,

Ümit Birkol

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 57
  • Ad Soyad: Ümit BÝRKOL
Akvaryumlarýmýzý kurarken en alta gübreli bir kum, onun üstüne de dekorasyon amaçlý kum konulmasý hatta alta torflu toprak araya file ve stüne dekoratif kum konulmasý tavsiye edilir her zaman. Ancak akvaryumlarýmýz hiçbir zaman ilk kurulduðu þekliyle kalmýyor. Bitkilerin, kayalarýn, köklerin yerlerini deðiþtirirken taban sürekli oynuyor. Bu sebeple bir süre sonra tabandaki tüm kum çeþitleri birbirine karýþýyor ve dekorasyon istediðimiz þekilden farklý birþeylere dönüþmeye baþlýyor.

Buradan hareketle tabanda önce fondo vivo veya aquaclay kullanýp üstüne hagen kum kullanacak olursanýz çok deðil 1 yýl sonrasýnda karma karýþýk bir taban görüntüsüne sahip olacaksýnýz. Þu an benim akvaryumum da aynen bu dediðim þekilde. Yýllardýr kullandýðým birçok marka ve türde kum karýþýk þekilde tabanda bulunuyor.

Size tavsiyem; sadece hagen kumu kullanýn. Bitkilerinizin bulunduðu alanlara birkaç haftada bir tablet gübre kullanýn. Su deðiþimlerinizde sývý gübre kullanýn.

alfarom

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
  • Ad Soyad: Fýrat Alpan
Tablet gübre dediðiniz misket gübre mi ? Deðilse misket gübre kullanabiir miyim ? Peki hagen kumun altýna belli aralýklarla Tunç Sönmezoðlu'nun misket gübrelerinden koysam bunlarý nasýl yenilicem, yani ben her seferinde kum eþeleyerek bunlarý mý aricam ? Nasýl oluyor, kolay yolu yok mu ?

Misket gübreleri sürekli çýkartýp yenisini mi kullanmalýyým kumdan ?

Bir de sývý gübre olarak yine Sývý Demir Gübresi, Sývý Mikro Element Gübresi  kullansam olur mu yine Tunç Sönmezoðlu'nun, yeterli mi bu 2 sývý gübre ? Bunu tercih etmemdeki sebep ucuz olmasý. Sonuçlarýný bilmiyorum, bana bir fikir verir misiniz ? Adý olan bir marka alsam kaç haftada bir yeni sývý gübre almam gerekir ? 75 litre akvaryumum var.

Ümit Birkol

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 57
  • Ad Soyad: Ümit BÝRKOL
Akvaryum hacminiz küçük o sebeple sývý gübreyi daha stabil ve bilindik markalardan kullanmanýzý öneririm. Ben 700 lt. tankýmda dönüþümlü olarak sera, tetra ve tunç bey'in gübrelerinden kullanýyorum ve gayet memnunum ama sürekli ayný gübreyi kullanmanýz durumunda sýkýntý olabileceðini de düþünüyorum bir baþka taraftan.

Tablet gübreyi sera, tetra gibi markalarýn çok rahatlýkla bulabileceðiniz ürünlerinden kullanmanýzý tavsiye ederim. Misket gübre biraz daha farklý bir üründür. Tablet gübreler bitkiler tarafýndan kullanýldýktan sonra yok olurlar. Aramanýza gerek kalmaz. :)

hmustak

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
  • Ad Soyad: Hakan Müþtak
Tabletleri taban bitkilerine nasýl uyguluyorsunuz? Ayný þekilde mi?

(Oldukça zaman geçmiþ ama belki baþka tecrübeli arkadaþlar tamamlar diye yazdým)