Bitki geliþimi için ideal kum tane büyüklüðü 1-3 mm, taban yüksekliði de 5-8 cm aralýðýndadýr.
Daha ince kum kullanýrsanýz, zamanla kum kompakt (bütünleþik) bir hal alacak, bitki köklerinin geliþmesini, oksijen ve besin almasýný, ýsý daðýlýmýnýn dengeli olmasýný engellecektir. Ayrýca, bu ince kumdan 8 mm yüksekliðinde taban yaptýðýnýzda anaerobik bölgeler de oluþarak gaz çýkýþlarýna sebebiyet verebilecektir. (istenmeyen durumlar)
Ancak, saðlýklý diskus geliþimi için sýk ve protein içerikli yemleme gerekli olduðundan dip çekimi yapýlacak, bu da ince kum kullanmayý gerektirecektir. Çünkü kalýn taneli kumlarýn arasýna kaçan atýklar sürekli olarak bir biyolojik yük oluþturacaktýr.
Diskuslarýn yaþam þartlarýnda (sýcak su ve az ýþýk-az besin-yavaþ geliþim) bakýlabilen bitkiler var. Sizin yazdýklarýnýzýn uygun olduðunu söylenebilir. Ayrýca uygun türler olarak:
Anubias barteri ''coffeefolia''
Anubias Barteri
Anubias Nana
Crinum Thaianum
Crinum Natans
Cryptocoryne Balansae
Cryptocoryne Petchi
Cryptocoryne Wendtii (Green)
Cryptocoryne Wendtii (Red)
Echnidorus Bleheri - Amazon
Echnidorus ozelot
Hydrocotyle leucocephala
Hygrophilia Corombosa
Java Fern (Microsorum pteropus )
Java Fern, Lace Windelov
Saggitaria Subulata (Narrow Leaf)
Vallisneria türleri
Önerilerim;
-1mm' den küçük tane büyüklüðünde kum kullanacaksanýz bitkileri saksýlayarak ve kütüklerin-kayalarýn arkasýna gizleyerek dikiniz.
-Akvaryumunuzu bölgelere ayýrýn:
a)kütükler ve bitkiler=saklanma gizlenme ortamý. Bu bölge genelde akvaryumun arka kýsýmlarýný oluþturmakla beraber dizayna göre þekillendirilebilir. Bu kýsýmlarda 1-3 mm taneli, suya salýným yapmayan, nispeten koyu renkli bir kum, altýna besin içerikli bir bitki substratý (JBL aquabasis vb) 2+5 cm kalýnlýkta serersiniz. Bitkilerinizi diktiðinizde tabandan gerekli bütün besin ihtiyacýný karþýlamýþ olurlar, misket gübreye de gerek kalmaz!
b) Açýk yüzme ve yemlenme alaný: genelde akvaryumun orta ve ön kýsmýný oluþturup bu kýsýmlarda ince taneli ve daha açýk renkli bir kum kullanabilirsiniz. Böylece dip çekiminde bir sorun çýkmayacaktýr. Akvaryumlarda derinlik hissi oluþturmak için zemin kumu arka kýsýmda yüksek, ön kýsýmlarda daha alçak olmasý tercih edildiðinden, 3-4 cm yüksekliðinde kullanabilirsiniz.
Bu bölgeye bitki ekilmeyeceðinden alt kýsma misket gübre veya substrat eklemeye gerek yoktur! Onun yerine küçük yassý lav kayalarýna moss sararak, öbekler oluþturabilirsiniz.
Kütüklerinizin üzerine fernler baðlayabilirsiniz. Su üstü bitkileri genelde sýcaða dayanamazlar ancak bazý türlerini deniyebilirsiniz. Bunlar balýklarýn ihtiyacý olan gölge ortamý da saðlayacaklardýr.Ayrýca sudaki nitratý emerek biyolojik yükü azaltacaklardýr.
Sisteme CO2 vermeye gerek yoktur. Yavaþ geliþen bitkilerin besin tüketim hýzý da yavaþ olacaðýndan, ihtiyaçlarý da az olacaktýr. Ancak, potasyum, demir ve mikro element sývý gübrelerin kurulumdan iki ay sonra düzenli olarak, az miktarlarda verilmesi bitkilerinizi saðlýklý kýlacaktýr.
Grolüx-daylight lamba kombinasyonu hem bitki hem de görüntü olarak ihtiyaca cevap verecektir.
Bu sistemin püf noktasý filtrasyon olup, 420 litre bir diskus tankýnda sump ile yapýlmýþ iyi bir biyolojik filtrasyon gerekli olacaktýr.
Size fikir vermesi için bir fotoðraf: