Konu: meraba  (Okunma says 11600 defa)

margon

• Yeni üye
  • *
  • leti: 16
  • "Bugün, hayatýnýn geri kalanýnýn ilk günü"
meraba
« : Ocak 23, 2008, 20:20:54 s »
Meraba,
Bitkili bir akvaryum yapmak istiyorum acaba midye kýrýgýnda tablet gubrelerle bitki yetiþtirmem mümkün mü? Ýthal bitki kumu fiyatlarý biraz fazla geldi. Dere kumunuda bulmam zor görünüyor. Önerebileceðiniz baþka alternatif var mý? Bütün bunlara ek olarak 80 cm uzunlugunda 35 cm eninde bir akvaryuma bir florosan yeterli olur mu? Bu akvaryumun kaç lt kum alacaðýna dair bir fikri olan var mý? Teþekkür ederim.

Saygýlar..

cgr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Ynt: meraba
« Yantla #1 : Ocak 23, 2008, 21:31:52 s »
Tablet gübrelerle bitki yetiþtirilebiliyor.Özellikle daha çok kökten beslenen bitkiler için tablet gübrenin yararlý olduðunu üstadlar söylüyor.Ama gövde ve yapraklardan beslenen bitkiler için ayný zamanda sývý gübre tavsiye ediyorlar.Yine üstadlar midye kýrýðýný kesinlikle tavsiye etmiyor.

Kum olarak dere kumu Ankara'da hemen hemen tüm akvaryumcularda mevcut.Dere kumu dediðiniz epeyce küçük çakýl gibi oluyor.

Kum yüksekliði olarak da ortalama 4cm kullanýrsanýz (80x35x4)/1000=11.2 lt çýkýyor.Tabi bu yaklaþýk.Ama 11.2'den litreden biraz daha fazlasý bence iþinizi görür.

margon

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Ocak 23, 2008, 23:50:52 s »
Dere kumu kullanmam tek basýna yeterlý olmayacak anladýgým kadarýyla. Beraberýnde ne kullanmam gerektiðini ve Ankara'da nereden dere kumu alabileceðimi de söyler misiniz? Verdiðiniz bilgiler için teþekkür ederim.

cgr

• Yeni üye
  • *
« Yantla #3 : Ocak 24, 2008, 01:08:37 »
Ben de yeni akvaryum kurmakta olduðumdan epey araþtýrdým.Deðiþik fikirler var  taban malzemesi olarak.Ama en iyisi yetiþyireceðiniz bitki türü ve sayýsýna göre davranmak.Ama baþtan saðlam bir taban için dere kumunun altýna Sera Floredepot ya da misket gübre gibi ürünler kullanýlabiliyor.Ama mesala ben zamanla bitki eklemeye karar verdiðimden bitki ektikçe tablet gübre tercih edeceðim.

Dere kumu için yukarda da linki olan www.canlibitki.com adresinden iletiþime geçip sorabilirsiniz.Ya da  dediðim gibi ben gittiðim hemen her akvaryumcuda görüyorum dere kumunu.

margon

• Yeni üye
  • *
« Yantla #4 : Ocak 24, 2008, 17:17:54 s »
Yardýmcý olduðunuz için teþekkür ederim. Yapacaðýnýz bitkili akvaryumda istediðiniz sonuca varmanýz dileðiyle, görüþmek üzere.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #5 : Ocak 24, 2008, 21:38:02 s »
Meraba,
Bitkili bir akvaryum yapmak istiyorum acaba midye kýrýgýnda tablet gubrelerle bitki yetiþtirmem mümkün mü? Ýthal bitki kumu fiyatlarý biraz fazla geldi. Dere kumunuda bulmam zor görünüyor. Önerebileceðiniz baþka alternatif var mý? Bütün bunlara ek olarak 80 cm uzunlugunda 35 cm eninde bir akvaryuma bir florosan yeterli olur mu? Bu akvaryumun kaç lt kum alacaðýna dair bir fikri olan var mý? Teþekkür ederim.

Saygýlar..

Hasan Bey bitkili akvaryumlarda beslenecek bitki türlerine göre, taban kurulumu önem kazanýr. Köklü bitkiler beslenecekse taban düzenlemesi  daha da önem kazanýr. Kendim bitki topraðý (torf) ve aquaclay kum kullanýyorum. Yaptýðým birçok araþtýrma sonucunda en baþarýlý ve sorunsuz bitki yetiþtirilmesini bu þekilde saðladým. Gerçi taban kurulumu hakkýnda birçok hobici farklý zemin kombinasyonlarýndan olumlu neticeler aldýðýný bildirse de, Bence en ekonomik ve sorunsuz kurulum olarak, kendi uyguladýðým taban kurulumunu öneriyorum.

Aydýnlatma sistemini de,  litre baþýna minimum 0,5 watt olacak þekilde ayarlayýn.  TERCÝHEN GROLÜX FLOURASANLAR KULLANIN. Tabanda kullanacaðýnýz kum yüksekliðini de minimum 6-8 cm olarak düzenleyin. 25 litre taban malzemesi yeterli olur.

Ýlk baþlangýçta kolay bakýlabilen, fazla itina istemeyen bitki türleri ile baþlamanýz uygun olur.

margon

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : Ocak 25, 2008, 00:57:33 »
Nuri Bey,
Verdiðiniz bilgilerden anladýðým kadarýyla çiçekçiden 15 litrelik torf almam ve üzerine 10 litrelik lav kýrýðý dökmem yeterli olucak. Toplamda 25 litre 80 cm eninde 35 cm geniþliðinde akvaryumda yaklaþýk 6-7 cm kum olur sanýyorum. Buna ek olarak akvaryumda bir florasan olucak kaç voltluk olmasý gerektiðini söylerseniz sevinirim. Bitki olarak da Hemiathus callitrichoides, Eleocharis parvulus veya Eleocharis acicularis.. Sizin önerebileceðiniz baþka alternatifler varsa belirtirseniz memnun olurum. Teþekkürler..

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #7 : Ocak 25, 2008, 03:08:34 »
Nuri Bey,
Verdiðiniz bilgilerden anladýðým kadarýyla çiçekçiden 15 litrelik torf almam ve üzerine 10 litrelik lav kýrýðý dökmem yeterli olucak. Toplamda 25 litre 80 cm eninde 35 cm geniþliðinde akvaryumda yaklaþýk 6-7 cm kum olur sanýyorum. Buna ek olarak akvaryumda bir florasan olucak kaç voltluk olmasý gerektiðini söylerseniz sevinirim. Bitki olarak da Hemiathus callitrichoides, Eleocharis parvulus veya Eleocharis acicularis.. Sizin önerebileceðiniz baþka alternatifler varsa belirtirseniz memnun olurum. Teþekkürler..

Hasan Bey  10 litre torf, 15 litre lav kýrýðý veya aquaclay, akvaryumunuz için daha uygundur. Torf ile lav kýrýðý arasýna ince bir elyaf sererseniz, malzemeler birbirine karýþmaz. Akvaryumunuza  bir flourasan yetmez, akvaryumunuz kaç litre ise minimum  yarýsý kadar  ýþýk þiddeti(watt) gerekli. 

Ýlk baþlangýçta hep özel þartlar isteyen bitkileri seçmiþsiniz. Bu bitkileri alacaksanýz, ýþýk þiddetini litre =watt olacak þekilde düzenlemelisiniz.

Bence bakýmý daha kolay bitki türleri, baþlangýç için daha uygun olabilir.Mesela;  Cabomba, Echindorus amazonicus, Egeria densa, Elodea, Ludwiga repens, Crinum thanýum, Cardamin lyrata, Hygrophila polysperme, Hygrophilla difformis vb. bitkilerle baþlamanýz daha yerinde olur

cgr

• Yeni üye
  • *
« Yantla #8 : Ocak 25, 2008, 14:39:01 s »

Bence bakýmý daha kolay bitki türleri, baþlangýç için daha uygun olabilir.Mesela;  Cabomba, Echindorus amazonicus, Egeria densa, Elodea, Ludwiga repens, Crinum thanýum, Cardamin lyrata, Hygrophila polysperme, Hygrophilla difformis vb. bitkilerle baþlamanýz daha yerinde olur

Nuri Bey verdiðiniz bilgilere teþekkürler.Acaba bu verdiðiniz baþlangýç için uygun bitkilerden birkaç tane daha söyleyebilir misiniz? Çünkü birkaçý dýsýnda genelde görüntü olarak çokca beðenmediðim bitkiler:) parvulus tipinde bitkiler var mýdýr mesala?
« Son Dzenleme: Ocak 25, 2008, 14:39:47 s Gnderen: cgr »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #9 : Ocak 25, 2008, 16:50:26 s »
Parvulus, hemiathus gibi kýsa bitkiler genelde ýþýða uzak yapraklara sahip olduklarý için bol ýþýk ve özenli bakým isterler. Bu nedenle kýsa bitkiler genelde bakýmý zor türlerdir. Tabii ki istisnalar da vardýr. Bitki türleriyle ilgili sayfalara girdiðinizde zaten bakýmýnýn kolay ya da zor olup olmadýðý yazar. Sitemizde de böyle bir bölüm yakýn zamanda açýlacaktýr.

balci60

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
« Yantla #10 : ubat 26, 2008, 00:51:14 »
Hasan bey, ben de yeni bir akvaryum kuruyorum. Kullandýðým taban malzemesi çok ucuza geldi ve çok eskiden, yani yeni moda malzeme olmadýðý zamanda (1979 senesinden) kullandýðýmýz ve iyi sonuçlar aldýðýmýz tabanlardan pek farký da yok gibi. O zamanlar temiz derelerden, ki çoðu deremiz temizdi, bir miktar hafif çamurlu toprak alýrdýk, onu en alta 0,5-1 cm olacak þekilde koyardýk, üstüne kafes teli örtüp daha sonra diþli dere kumu koyardýk,7-10 cm kadar. Bu karýþým çok iyi olurdu ve iyi bitki ve az balýkla filtreye bile gerek kalmadan su cam gibi olurdu, akvaryum camýnda ayda bir oluþan koyu yeþil yosunlarýda temizledikmi tamamdý, öyle grolüxler, aquarelleler yokyu, bildiðimiz floresanlar iþ görürdü. Filtre olarak da, hava motoruna baðlý cam borudan akvaryumun üstüne asýlý tabaðin içindeki süngere akvaryum suyunu akýtýp filtre yapardýk.
Neyse þimdi kullandýðým malzemelere gelince;
Ben Ýzmir'de oturuyorum, sizde Ankara'da ayný malzemeleri bnulabilirsiniz.
1- Büyük marketlerin bahçe bitkileri bölümünde cocopeat var (hindistan cevizi torfu % 100 doðal) ben Dünya bitki diye bir firmanýnkini aldým 5 kg'si 2,9 ytl kdv dahil sizin akvaryuma yeter.
2- plastik sinek teli nalburlarda 50 cm'si 50 kuruþ
3- dere kumu, yeni yapýlan inþaatlarda sývacý ustalarýndan rica edin bir kovasý bedava, yalnýz eve gelince artan sinek teli ile ince malzemeyi eleyin.
4- 1-3 mm kuvars kumu; su arýtma sistemi yapan veya yüzme havuzu yapan veya yapý kimyasallarý satan bir dükkanda 25 kilosu 9.90 ytl kdv dahil.
En alta kokopeati serýn, üstüne sinek telini koyun veya sinek telinden torba dikin içine torfu koyun, sonra isterseniz kuvars ile kumu karýþtýrýp koyun, isterseniz önce elediðiniz kalýn diþli dere kumunu koyup üstüne kuvarsý koyun, bu size kalmýþ. Bitkilerinizi dikin , suyunuzu tamamlayýn, filtrenizi 2- 3 gün aktif karbonlu olarak çalýþtýrýn, sonra aktif karbonu çýkartýp  çalýþtýrmaya devam edin. Akvaryumda balýk varmýþ gibi hergün biraz yem atýn, sanýrým bir ay sonra akvaryum oturmaya baþlar ve biyolojik döngüyü tamamlar. Sonra test kitleriyle suyun durumuna bakýp az miktarda balýk eklyebilirsiniz. 80 X 35 herhalde yüksekliði de 40-45 cm dir. Bu akvaryuma bir adet grolüx ve bir adette 6500-10000 kelvinlik floresanlar yeterli olu sanýrým.
Saygýlarýmla,

margon

• Yeni üye
  • *
« Yantla #11 : Nisan 12, 2008, 02:41:42 »
Hasan bey, ben de yeni bir akvaryum kuruyorum. Kullandığım taban malzemesi çok ucuza geldi ve çok eskiden, yani yeni moda malzeme olmadığı zamanda (1979 senesinden) kullandığımız ve iyi sonuçlar aldığımız tabanlardan pek farkı da yok gibi. O zamanlar temiz derelerden, ki çoğu deremiz temizdi, bir miktar hafif çamurlu toprak alırdık, onu en alta 0,5-1 cm olacak şekilde koyardık, üstüne kafes teli örtüp daha sonra dişli dere kumu koyardık,7-10 cm kadar. Bu karışım çok iyi olurdu ve iyi bitki ve az balıkla filtreye bile gerek kalmadan su cam gibi olurdu, akvaryum camında ayda bir oluşan koyu yeşil yosunlarıda temizledikmi tamamdı, öyle grolüxler, aquarelleler yokyu, bildiğimiz floresanlar iş görürdü. Filtre olarak da, hava motoruna bağlı cam borudan akvaryumun üstüne asılı tabağin içindeki süngere akvaryum suyunu akıtıp filtre yapardık.
Neyse şimdi kullandığım malzemelere gelince;
Ben İzmir'de oturuyorum, sizde Ankara'da aynı malzemeleri bnulabilirsiniz.
1- Büyük marketlerin bahçe bitkileri bölümünde cocopeat var (hindistan cevizi torfu % 100 doğal) ben Dünya bitki diye bir firmanınkini aldım 5 kg'si 2,9 ytl kdv dahil sizin akvaryuma yeter.
2- plastik sinek teli nalburlarda 50 cm'si 50 kuruş
3- dere kumu, yeni yapılan inşaatlarda sıvacı ustalarından rica edin bir kovası bedava, yalnız eve gelince artan sinek teli ile ince malzemeyi eleyin.
4- 1-3 mm kuvars kumu; su arıtma sistemi yapan veya yüzme havuzu yapan veya yapı kimyasalları satan bir dükkanda 25 kilosu 9.90 ytl kdv dahil.
En alta kokopeati serın, üstüne sinek telini koyun veya sinek telinden torba dikin içine torfu koyun, sonra isterseniz kuvars ile kumu karıştırıp koyun, isterseniz önce elediğiniz kalın dişli dere kumunu koyup üstüne kuvarsı koyun, bu size kalmış. Bitkilerinizi dikin , suyunuzu tamamlayın, filtrenizi 2- 3 gün aktif karbonlu olarak çalıştırın, sonra aktif karbonu çıkartıp  çalıştırmaya devam edin. Akvaryumda balık varmış gibi hergün biraz yem atın, sanırım bir ay sonra akvaryum oturmaya başlar ve biyolojik döngüyü tamamlar. Sonra test kitleriyle suyun durumuna bakıp az miktarda balık eklyebilirsiniz. 80 X 35 herhalde yüksekliği de 40-45 cm dir. Bu akvaryuma bir adet grolüx ve bir adette 6500-10000 kelvinlik floresanlar yeterli olu sanırım.
Saygılarımla,

Aydın Bey teşekkür ederim. Yeni akvaryumumda dediğiniz sistemi deniycem. Görüşmek üzere..
« Son Dzenleme: Nisan 12, 2008, 02:42:49 Gnderen: margon »