Bir çok ticari firma onlarca çeþit bitki gübresi imal ederek piyasaya sürmektedirler, her firmada doðal olarak benim ürünüm eniyisidir diye açýklamalarda bulunurlar. Burada bazý arkadaþlar þu marka ürün en iyisidir derken baþkasý o ürünü ben kullandým hiç bir iþe yaramýyor diyebilir. Aslýnda sorunun en büyük nedeni akvaryumlardaki su kalitesi ve ekipmanlardýr.
Burada bence önemli olan doðal yollarla akvaryuma gerekli olan elementleri saðlamaya çalýþmaktýr. Ben þahsen kendi bitkili akvaryumumda iki seneden beri hiç bir ticari markanýn gübresini kullanmadým. Tamamen doðal yollarla bitkilerime gerekli elementleri ve mineralleri ilave ediyorum. Kurutulmuþ kil küpleri (1x1 cm3), kurutulmuþ balçýk, besleyici ana zemin (bitki topraðý yani torf), tercihen KIZILAY maden suyu, þayet içindeki minerallere bakarsanýz bitkiler için tam bir besin deposu olduðunu göreceksiniz. ÝKÝ SENEDÝR NE YOSUN SORUNUM OLDU, NEDE BÝTKÝLERÝMDE BÝR SORUN YAÞADIM. Buradan ticari markalarýn ürünlerini kullanmayýn demiyorum ama biraz daha araþtýrmacý olursak, hem aile bütçemize, hemde ülkemiz ekonomisine bir nebze katkýmýz olur kanaatindeyim.
DOÐALDIR AÞIM, AÐRISIZ BAÞIM