Ülkemizin yerel sucul bitkileri ile ilgili gezi notlarýmBilecik'in Bozüyük ilçesindeki gezim:24.07.2006 tarihinde Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki Karasu Vadisi'ni gezmeye gitmiþtim. Amacým, sadece gezmek ve belki bulurum umuduyla Lemna minor (su mercimeði) bitkilerine bakmaktý. Deðiþik bitkiler bulmuþtum. Ama burada gördüðüm bir bitki vardý ki aslýnda arayýp da tanýmlayamadýðým cinsten bir þeydi.
Neydi bu arayýp da tanýmlayamadýðým cinsten bitki? Þöyle anlatayým: Rutubeti seven, güzel bir rengi olan, paludaryumda suyun hemen dýþýna kadar çýkan kütüklere kolayca tutunabilecek bir bitki istiyordum.
Sonradan ne olduðunu bilmediðim bu bitkinin adýnýn "Lunularia cruciata" olduðunu öðrenmiþtim dostlardan.
Karasu Çayý'nda Elodea canadensis bitkisi:Yine o bölgede Brachythecium rutabulum yosunlarý:Yine o bölgede Lemna minor bitkileri:Bahsetmiþtim, Lunularia cruciata bitkileri:Bilecik'in Söðüt ilçesindeki gezim:16.08.2006 tarihinde Bilecik'in Söðüt ilçesine gittim. Oradan da Borcak Köyü'ne gittim. Köyün yanýndaki vadide, bahar aylarýnda bir su akardý. Erimiþ karlardý bunlar. Daha sonra buraya bir baraj yapýldý.
Myriophyllum spicatum bitkisi, ülkemizdeki birçok sulak bölgede var.
Lafý fazla uzatmayýp resimlere geçeyim.
Myriophyllum spicatum bitkileri:Samsun'un Bafra ilçesindeki gezim:20.05.2007 tarihinde, Bafra civarýnda ufak geziler yaptým. (Fýrsat buldukça devam edeceðim) Çok ilginç bitkiler buldum.
"Venüs saçý" olarak da bilinen, bir tür eðrelti olan ve sulak alanlardan hoþlanan Adiantum capillus bitkisi:Ne olduðunu tam olarak bilmediðim, dere kenarýndaki bir kayanýn üzerine tutulmuþ halde bulduðum bir eðrelti:Ve Lunularia cruciata bitkileri burada da karþýma çýktý, ufak bir þelalenin kenarýnda:Zaman buldukça, fýrsat oldukça bu tür gezilere ve paylaþýmlara devam edeceðim arkadaþlar. Þimdilik bu kadar...