Farklý türlerin olduðu 3 tankýmda sakal yosunu sorunu vardý. Bazen elle temizleme yöntemini uyguladým bazen de gerekli kýsýmlarý budadým. Sebep olarak kaynaklarda demir veya nitrat fazlasý deniyor. Tanklardan ikisinde çok sayýda yavru olduðundan sorunun fazla nitrat olabileceðini düþünerek bir süredir nitrat ölçümü yapýyorum. Sonuç ise hep 10'un altý yani normal. Son 1 aylýk dönemde sývý gübremi deðiþtirdim. Uzun süredir kullandýðým 3 markanýn sakal alg üzerine etkisi birbirinden çok farklý...
-Tetra PlantaMin:Tüm bitkiler üzerinde büyüme hýzý ve renk tonu bakýmlarýndan en baþarýlý bu ürün oldu ama ayný þekilde sakal yosunlarýný da azdýrdý. Özellikle anubias gibi kalýn yapraklý bitkilerimde bu gübrenin etkisini bariz þekilde gözlemledim ancak yosunlarý arttýrdýðý için uzun dönem Sera Florena kullandým.
-Sera Florena:Bitki geliþiminde oldukça kaliteli bir ürün olmasýna raðmen Tetra kadar baþarýlý deðil ama yosun oluþumunu onun kadar tetiklemiyor.
-Seachem Fluorite:Sakal yosunuyla mücadelemde en faydalý ürün oldu
. Yosuna karþý kullanýlan ürünlerin (Sera Algovec gibi) bitkilere de zararý olabiliyor ama bu ürün bitki gübresi olmasýna raðmen, sakal yosunu oluþumunu en aza indirgedi. Bitkilerin geliþimi ve rengi de gayet iyi.
Bu üç markayý uzun müddettir kullanýrken bahsettiðim tanklardaki parametrelerde baþka deðiþim olmadýðýný da söylemek isterim. Yani sakal alg oluþumuna etki edecek bir deðiþiklik yapmadým. Hatta Seachem kullanýrken yavru miktarýmda bir hayli artýþ oldu ki, bu da nitrat artýþý demektir (ölçümlerde hiç 10'un üstü çýkmadý ama belki önceden 5 civarýydý). Buna raðmen sakal algin artmamasý bu ürüne
güven duymamý saðladý.
Sakal yosununun bir diðer olasý sebebinin de demir olabileceðinden bahsetmiþtim. Sipariþ ettiðim demir testi gelince size sonuçlarý yazarým. Þimdilik hoþçakalýn...