Gülay Haným;
1-resif akvaryumlarýnda beslenilenler, genellikle fotosentez ihtiyacý olmayan, besinlerini suyu filitre ederek içindeki planktonlarla ve mikro alglerle beslenen canlýlardýr.Böyle bir ortamda yüksek oranda madensel tuz bulunduðundan mavi ýþýk kullanýlarak plankton ve alg geliþimi saðlanýr. Balýklar haricindeki diðer canlýlar bu besinlerden yararlanýrlar. Bazý balýklarda bu planktonlardan faydalanabilir.
2-Bütün bitkiler genellikle ýþýðý sever buradaki az,orta,çok,kuvvetli ibareleri bitkilerin ýþýða karþý olan tolerans deðerleridir. Mesela bendeki anubias barteri, kuvvetli ýþýk aldýðý için haftada bir yaprak çýkarýyor. Ayný akvaryumdaki diðer anubias gölgede olduðu için geliþimi ýþýkta olandan çok daha yavaþ. Ama aþýrý ýþýk besinlerini doðrudan sudan alan bitkilerde orantýsýz olarak boyuzamasýna neden olurken, besinlerini doðrudan kökleri ile alan bitkilerde muhakkak gereklidir.
3- Iþýðý besin döngüsünde(fotosentez)kullanan bitkiler genellikle beyaz ýþýk tayfýndaki renkleri kullanýrlar. buda daylýght ve grolüx flouroasanlarda mevcuttur. Metal halideler ise gün ýþýðýna en yakýn renk tayfý ve gerekli radyo aktif ýþýnýmlarý saðlar.
4-10000kelvinlikmavi flourosan tropik bitkili bir tankta bitkilerin gereksinim duyduðu bu tayf aralýðýný kesinlikle saðlayamayacaðýndan bitkiler için elveriþli deðildir.Yanlýþ anlamazsanýz þöyle bir misal verebilirim "denizde su içinde olduðunuz halde deniz suyundan kesinlikle istifade edemeyiz ancak tatlý su ile susuzluk ihtiyacýmýzý gidermiþ oluruz"
buradaki doðal ýþýk ile mavi flouroasan tuzlu su ve tatlý su ihtiyacý gibidir mavi ýþýðýn çok olmasý, burada bitkinizin zararýna olmuþtur. bitkinin alacaðý yeterli doðal ýþýðý engellemiþtir.
5- Anubias bitkiniz mavi flourosan olmasa aydýnlatýlan odanýzdan aldýðý ýþýk ile hayatýný bir süre idare ettirebilirdi
Sonuç olarak þöyle diyebiliriz: fotosentezde kullanýlamayan çokfazla ýþýk bitkiler açýsýndan hiç bir þey ifade etmez.
Kullanabileceði az miktardaki ýþýk daha yararlýdýr.
SAYGILAR