Konu: Anubias yandý mý?  (Okunma says 8905 defa)

gulay

  • Üye
  • **
  • leti: 95
Anubias yandý mý?
« : Temmuz 28, 2007, 13:51:33 s »
Uzun süredir bende olan dev anubiasý yeni bir tanka geçirdim. Yüksekliði 45 cm olan bu tankta mavi ýþýk veren ve 10000 Kelvin'lik bir floresan var. Anubias ise 10 cm'lik bir kayaya baðlý ve sadece Seachem Flourish kullanmaktayým. Bir ay içinde anubiasýn önce yapraklarý inceldi (etli kýsýmlarý incelirken damarlarý belirginleþti), son iki gündür ise yapraklarýnda açýk kahverengi ve mercimek büyüklüðünde lekeler oluþtu. Bunlar kesinlikle yosun deðil. Anubiasýn fazla ýþýktan hoþlanmadýðý düþünülürse, ýþýktan yanmýþ olabilir mi? Yoksa bir besin yetersizliði mi var?

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Anubias yandý mý?
« Yantla #1 : Temmuz 28, 2007, 22:09:25 s »
    Gülay Haným; akvaryumunuzdaki mavi renkli flourosaný çýkarýn. Mavi ýþýk veren flouorasan; genellikle resif ve deniz akvaryumlarýnda kullanýlabilir, ama bitki akvaryumlarýnda kesinlikle kullanýlmamalýdýr. Bitkiniz yetersiz ýþýk yüzünden beslenememiþtir, yeterli ýþýk olmadýðýndanda bozulmaya baþlamýþtýr.
       
    Normalde bitkiniz aydýnlatýlan bir ortamda olsaydý yeterli ýþýðý alabilirdi ama mavi ýþýk bütün gerekli ýþýk tayflarýný engellediðinden bitkiniz fotosentez yapamamýþtýr. ve gerekli minaraller olsa bile bunlardan istifade edememiþtir.
Iþýk olmadýðý için sürekli kullanýlan gübrelerde bitkilerinize zarar verebilir

   Kesinlikle  mavi ýþýk veren flouorasaný çýkararak yerine grolüx flouorasan takýn. Böylece inþallah bitkiyi kurtara biliriz. 

gulay

  • Üye
  • **
  • leti: 95
Ynt: Anubias yandý mý?
« Yantla #2 : Temmuz 29, 2007, 11:26:02 »
Çok teþekkürler Nuri Bey... Peki forumlarda yazýlanlardan aklýmda bitki geliþimi için floresan kombinasyonuna mavi/pembe floresan katýlmasýnýn iyi bir seçim olduðu ama bunlarýn ayný zamanda alg patlamasýný teþvik edeceði var; bunlar yanlýþ bilgiler mi?
Ceratophyllum Demersum bitkisini de anubiasla birlikte buraya almýþtým. Bu bitkiye az ýþýk yeterli dense de; benimkiler az ýþýklý ortamlarda çürüdü, orta/yüksek ýþýkta çok saðlýklý büyüdüler. Þu an kötü durumdaki anubiasýn yanýndaki bu bitkiler ayný bol ýþýklý ortamdaki halleri gibi çok saðlýklýlar ??? Resif tanklarýnda kullanýlan floresanlarýn ýþýðý bizim tatlýsu tanklarýna göre çok kuvvetlidir bildiðim kadarýyla, bu durumda bitki nasýl yetersiz ýþýktan ölebiliyor?

Teþekkürler, saygýlar...

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Anubias yandý mý?
« Yantla #3 : Temmuz 29, 2007, 21:14:31 s »
Gülay Haným;

1-resif akvaryumlarýnda beslenilenler, genellikle fotosentez ihtiyacý olmayan, besinlerini suyu filitre ederek içindeki planktonlarla ve mikro alglerle beslenen canlýlardýr.Böyle bir ortamda yüksek oranda madensel tuz bulunduðundan mavi ýþýk kullanýlarak plankton ve alg geliþimi saðlanýr. Balýklar haricindeki diðer canlýlar bu besinlerden yararlanýrlar. Bazý balýklarda bu planktonlardan faydalanabilir.

2-Bütün bitkiler genellikle ýþýðý sever buradaki az,orta,çok,kuvvetli ibareleri bitkilerin ýþýða karþý olan tolerans deðerleridir. Mesela bendeki anubias barteri, kuvvetli ýþýk aldýðý için haftada bir yaprak çýkarýyor.  Ayný akvaryumdaki diðer anubias gölgede olduðu için geliþimi ýþýkta olandan çok daha yavaþ.  Ama aþýrý ýþýk besinlerini doðrudan sudan alan bitkilerde orantýsýz olarak boyuzamasýna neden olurken, besinlerini doðrudan kökleri ile alan bitkilerde muhakkak gereklidir.

3- Iþýðý besin döngüsünde(fotosentez)kullanan bitkiler genellikle beyaz ýþýk tayfýndaki renkleri kullanýrlar. buda daylýght ve grolüx flouroasanlarda mevcuttur. Metal halideler ise gün ýþýðýna en yakýn renk tayfý ve gerekli radyo aktif ýþýnýmlarý saðlar.

4-10000kelvinlikmavi flourosan tropik bitkili bir tankta bitkilerin gereksinim duyduðu bu tayf aralýðýný kesinlikle saðlayamayacaðýndan bitkiler için elveriþli deðildir.Yanlýþ anlamazsanýz þöyle bir misal verebilirim "denizde su içinde olduðunuz halde deniz suyundan kesinlikle istifade edemeyiz ancak tatlý su ile susuzluk  ihtiyacýmýzý gidermiþ oluruz"

 buradaki doðal ýþýk ile mavi flouroasan tuzlu su ve tatlý su ihtiyacý gibidir mavi ýþýðýn çok olmasý, burada bitkinizin zararýna olmuþtur. bitkinin alacaðý yeterli doðal ýþýðý engellemiþtir.


5- Anubias bitkiniz mavi flourosan olmasa aydýnlatýlan odanýzdan aldýðý ýþýk ile hayatýný bir süre idare ettirebilirdi

Sonuç olarak þöyle diyebiliriz: fotosentezde kullanýlamayan çokfazla ýþýk bitkiler açýsýndan hiç bir þey ifade etmez.
 Kullanabileceði az miktardaki ýþýk daha yararlýdýr.
                                                              SAYGILAR
   

gulay

  • Üye
  • **
  • leti: 95
Ynt: Anubias yandý mý?
« Yantla #4 : Temmuz 30, 2007, 11:02:06 »
Verdiðiniz bilgiler için çok teþekkür ederim. Öte yandan "fotosentezde kullanýlamayan çokfazla ýþýk bitkiler açýsýndan hiç bir þey ifade etmez" düþüncesine katýlmýyorum çünkü aþýrý ýþýkta bitkiler (özellikle türüne göre deðiþen oranla) tahrip olabiliyor. Bu olay sualtý bitkileri için de geçerli, yeryüzü bitkileri için de... Bir de önceki mesajýmda bahsettiðim ceratophyllum'un anubias'a göre olumlu geliþimi bu yetersiz ýþýk teorisini bir anlamda bozmakta çünkü dediðim gibi bu bitki düþük ýþýkta hep çürümüþtü.
Bu arada dün kardeþimin önceden çýkardýðýný söylediði aktif karbonu filtrenin içinde buldum >:(. Bitkili tanklarda aktif kömür sürekli bulundurulmaz çünkü zararlý maddeleri baðladýðý kadar demiri ve belki diðer bazý mineralleri de tutar ki bu, bitkiler için uzun vadede ölüm demektir. Ben de hemen kömürü çýkartýp, %25 su deðiþimi yapýp sývý gübre ilave ettim. Aktif kömür olayý da anubias'ý bu hale getirmiþ olabilir diye düþünmekteyim, bilmem siz ne dersiniz... Birkaç süreyle bitkiyi gözlemleyeceðim zaten yeni floresaný alana kadar da bu süre geçer. Benim ýþýk sisteminde zaten bir mavi ve beyaz ýþýklý floresan var, bitki düzelmezse bakalým maviyi çýkaracaðým.

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Anubias yandý mý?
« Yantla #5 : Austos 08, 2007, 01:52:12 »
Gülay Haným;

Sonuç olarak þöyle diyebiliriz: fotosentezde kullanýlamayan çokfazla ýþýk bitkiler açýsýndan hiç bir þey ifade etmez.
 Kullanabileceði az miktardaki ýþýk daha yararlýdýr.
                                                              SAYGILAR
  

 Burada kasttetdiðim,bitkilerin fotosentezde kullandýðý, gün ýþýðý tayfýndaki renklerin saðladýðý radyasyon aralýðýndaki renklerin dýþýndakilerdir.
 Mesela beyaz ýþýk renk tayfýnda 7 ana renk vardýr. Bunlar bir bütündür,ama bu tayftaki renklerden kýrmýzýyý ele alalým, ne kadar kuvvetli kýrmýzý ýþýk saðlarsak saðlayalým, bitkiler bundan hiç bir þekilde istifade edemeyecektir. Diðer renkler içinde ayný þey geçerlidir.

 GROLÜX ler ise bitkilerin en çok kullandýðý mavi ve kýrmýzý ýþýk tayfý arasýndaki radyasyon deðerlerini saðlar. Bu nedenle grolüxler bitkili tanklar için özellikle önerilirler.
                                            SAYGILAR