MÝKRO KURT ÜRETÝM TEKNÝKLERÝ - RESÝMLÝ
« : Austos 27, 2008, 15:29:46 s »
MÝKRO KURT ÜRETÝM TEKNÝKLERÝ (RESÝMLÝ)

          Mikro kurt üretimi yapmak isteyen arkadaþlara yol göstermesi amacý ile Mikro Kurt Üretim Teknikleri ve Mikro Kurt Ýle Ýlgili Genel Bilgiler baþlýklarý altýndaki makalemi sizlerle paylaþmaya karar verdim.
                       
Gerekli Malzem
1-Mikro Kurt Kültürü (Resim-1)
2-Mikro Kurt Üretim Kabý (15x20x5), ilk baþlangýçta (10x10x5)’lik 2 adet kap iþinizi görecektir.     
    (Resim-2)
3-Mikro Kurt Besi Yeri (Resim-3)
4-Mikro Kurt Toplama Fýrçasý (Resim-4)

          Bu malzemelerin tamamýný forum’daki ilanlardan temin edebilirsiniz. Temin etmekte zorluk çektiðiniz malzemeler için öm veya msn’den iletiþim kurduðunuz takdirde tarafýnýza gönderilecektir.

RESÝM-1

 
RESÝM-2

 
RESÝM-3

 
RESÝM-4


          Mikro kurt üretimi yapabilmek için öncelikle resim-1’de görüldüðü gibi mikro kurt kültürüne, resim-2’de görülen 10x10x5 ebatýnda 2 adet aðzý kapaklý üretim kabýna, resim-3’de görülen özel mikro kurt besi yerine ve resim-4’de görülen mikro kurt toplama fýrçasýna ihtiyacýmýz bulunmaktadýr

          Üretime baþlayabilmek için öncelikle aðzý kapaklý 2 adet baþlangýç üretim kabýna (10x10x5) ihtiyacýmýz var demiþtik. (Resim-2)  Ýlerleyen zamanlarda mikro kurtlarýnýz çoðaldýðýnda) Resim-5’da görülen üretim kaplarýna (15x20x5) geçiþ yapabilirsiniz. Üretim kaplarýmýz þeffaf olmalýdýr.

RESÝM-5

 
          Üretime baþlayabilmek için, üretim kabý içerisinde yarým ekmek içi ve yarým bardak süt, muhallebi kývamýna gelinceye kadar karýþtýrýlýr. Daha sonra Resim-1’de görülen mikro kurt kültürü bu karýþýmýn üzerine dökülerek aþýlama iþlemi tamamlanýr.   
          Üretimin daha hýzlý olmasýný istiyorsanýz Resim-3’de belirtilen mikro kurt besi yerini de kullanabilirsiniz. Aþýlama iþlemi tamamen aynýdýr. Ölçü olarak üretim kabý içerisine, yarým çay bardaðý mikro kurt besi yeri ve yarým su bardaðý süt konularak muhallebi kývamýna gelinceye kadar karýþtýrýlýr. Resim-1’de görülen mikro kurt kültürü bu karýþýmýn üzerine ilave edilerek aþýlama iþlemi tamamlanmýþ olur. Muhallebi kývamýný tam olarak tutturabilmek için, ilave olarak üretim kabýnýza mikro kurt besi yeri / süt ilave edebilirsiniz.
Özel olarak hazýrlanmýþ mikro kurt besi yeri kullanarak, mikro kurtlarýnýzýn daha hýzlý üremelerini saðlayabilirsiniz.

          Bu aþamadan sonra, mikro kurtlarýn hava almasýný saðlamak amacý ile þeffaf kaplarýmýzýn kapaðýný günde 1 kez açýp tekrar kapatmamýz gerekmektedir. Aþýlama iþlemi yapýldýktan yaklaþýk 5 gün sonra Resim-6 ve Resim-7’de görüldüðü gibi mikro kurtlar kabýn kenarýna ve hatta kapaða týrmanmaya baþlarlar.

RESÝM-6

 
RESÝM-7

 
          Kabýn kenarýndaki bu kurtlarý, Resim-4’de görülen mikro kurt toplama fýrçasý ile sýyýrýp buradan direk akvaryumdaki balýklarýmýza verebiliriz. Burada dikkat edeceðimiz en önemli husus; mikro kurt toplama fýrçasý ile kurtlarý sýyýrýrken, sütlü ekmek karýþýmýnýn / mikro kurt besi yerinin fýrçamýza gelmemesi. Balýklarýmýza bir zararý olmaz fakat, dikkatli sýyýrmazsak akvaryum suyumuz bir miktar bulanabilir.

          Yazýmýn baþýnda en az 2 adet üretim kabýna ihtiyacýmýz olduðunu belirtmiþtim. Ýlk aþýlamayý yaptýktan 5-7 gün sonra kabýmýz kokmaya baþlar. Üretim kabýmýzý yenileme vaktimiz gelmiþtir. Bu durumda 2.kabýmýza yukarýda yazýldýðý gibi ayný þekilde sütlü ekmek karýþýmý veya üretimin daha hýzlý olmasýný istiyorsak mikro kurt besi yeri ve süt karýþýmý hazýrlamalýyýz. 2.kabýmýz hazýr ise 1.üretim kabýmýzýn üst kýsmýndan az miktarda (1 tatlý kaþýðý) alarak 2.kabýmýza aþýlamamýz gerekir. (Resim-8) Böylece kültürümüzü kaybetmeyerek mikro kurtlarýmýzý üretmeye devam etmiþ oluruz.

RESÝM-8

 
          Mikro kurtlarýn en iyi üredikleri sýcaklýk 20-28 derece arasýnda olup, bu deðerler dýþýndaki ortamlarda da canlý kalabilmekte fakat verimli bir þekilde üreme gerçekleþmemektedir.

                         MÝKRO KURT ÝLE ÝLGÝLÝ GENEL BÝLGÝLER

1-Bir diþi mikro kurt  günde yaklaþýk 40 kadar yavru meydana getirmektedir.

2-Mikro kurtlarýn ömürleri birkaç hafta olup, doðduktan yaklaþýk 3 gün sonra cinsel olgunluða eriþirler ve üremeye baþlarlar. 6. günde ise geliþimleri tamamlanmýþ ve ergin boylarýna (0.45-2 mm.) ulaþmýþlardýr.

3- Artemia’nýn pahalýlýðý, üretimi gibi sebeplerle çoðu kiþi tarafýndan artemiaya alternatif olarak kullanýlmaktadýrlar.

4-Akvaryuma atýlan kurtlar 7-8 saat gibi uzun süre canlý kalabilirler. Bu nedenle fazla da atýlsa balýklar bulunduklarýnda yiyebilirler.

5-Mikro kurda ihtiyacýnýz olmadýðý zamanlarda kültürü serin bir yerde saklayabilirsiniz. Bu uygulama metabolizmalarýný düþürecektir ve üremeleri hemen hemen duracaktýr. Bu sayede hem kültürü kaybetmezsiniz hem de devamlý kültür yenileme zahmetinden kurtulursunuz. Yapmýþ olduðunuz besi yeri uzunca bir süre bozulmadan duracaktýr. Daha sonra tekrar oda sýcaklýðýna getirdiðinizde kültür aktif olarak üremeye devam edecektir.

6-Mikro kurt besin deðerleri þu þekildedir.
Besin Öðeleri   Mikroworm % deðerleri
Protein   48
Yað   21
Glikojen   7
Organik Asitler   1
Nükleik Asitler   1
% deðerler besleme þekline göre deðiþebilir.
          Sonuç olarak mikro kurtlar pek çok balýk yavrusu için ilk besin olarak kullanýlabilecek en uygun yemlerden biridir. Son derece besleyicidir. Balýklarýn geliþimini olumlu yönde etkilemekte ve böylelikle balýklar yanýk kalmamaktadýrlar.
Mikro kurtlar yavru balýklarýn ilk birkaç haftayý atlatmalarý için idealdirler. Özellikle Beta yavrularý gibi artemia’yý dahi yutamayacak kadar küçük balýklarýn beslenmesinde idealdirler. Artemia gibi yüzme kabiliyetleri bulunmadýðýndan yavru balýklar tarafýndan çok az bir eforla yakalanabilmeleri en büyük avantajlarýndan biridir. Üretimi basit olmakla beraber, toplayýp balýklara vermesi de çok kolaydýr. Mikro kurtlar tubifex gibi parazit ve hastalýk riski içermezler. Son derece sterildir. Ev ortamýnda kapalý kaplarda kolaylýkla yetiþtirilebilir.
          Saygýlarýmla…

Koray KARAGÖZ
msn / mail : akvaryumvakti@hotmail.com
Cep: 0543 494 47 70

          Bu makale ve fotoðraflarýn tamamý Koray KARAGÖZ'e ait olup, izin alýnmaksýzýn baþka sitelerde yayýnlanmasý ve kullanýlmasý yasaktýr.