Konu: Aytýnlatma önerilerinizi bekliyorum.  (Okunma says 9408 defa)

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
  • leti: 12
Aytýnlatma önerilerinizi bekliyorum.
« : Ekim 26, 2008, 18:14:17 s »
Bitkili akvaryummun boyutlarý 80*35*42 aydýnlatma olarak
1adet 18watt Sylvania Grolux
1adet 18watt philips sarý renk floresan
1adet18watt philips beyaz floresan
1adet 13watt sarý renk fuji tasarruflu ampul
1adet 18watt daylight pilihips tasarruflu ampul

sizce yeterlimi.Çýkarmam yada eklemem gereken ekpmanlar varmý. ( bence var ama sizlerdende duyup netleþtirmek istiyorum)
Beyaz philips flomu çýkarýp yerine sarý renk philips flo almayý düþünüyorum yada mavi renk bir flo.
Birde 2 tür saz var akvaryumumda yaklaþýk 2 ay oldu bunlarý ekeli ve boylarý bodur kaldý normal sazým ve burgulu sazým.Burgulu sazým çok filiz veriyor ama boyu kýsa 1karýþý geçmiyor.Normal sazda hem 1karýþý geçmiyo hemde filiz falanda vermedi.(misket gübre ve sývý gübre kullanmama raðmen)
Saygýlar.
« Son Dzenleme: Ekim 26, 2008, 18:17:31 s Gnderen: MoRt4L33 »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Aytýnlatma önerilerinizi bekliyorum.
« Yantla #1 : Ekim 26, 2008, 22:14:22 s »
Sarý ve mavi renk veren floresanlar bitki akvaryumlarýna uygun deðildir. Bunlar size çok düþük fayda saðlarken alg oluþumunu tetikleyebilir de. Olan sarýlarý çýkarýp yerine beyaz renk veren daylight lambalar ve grolüx gibi lambalar takmalýsýnýz.

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Ekim 27, 2008, 18:31:04 s »
Öncelikle teþekkür ederim ilgilendiðiniz için.Önceden sadece beyaz (daylight) floresanlarým vardý bir akvaryumcu abim gerçekten güvendiðim ve tecrübelerinden bir çok kez yararlandýðým birisi bana beyaz ýþýðýn bitkiler için fazla iyi olmadýðýný ve onlarý çýkarýp grolüx ve sarý floresan almamýn daha iyi olacaðýný söyledi.Birde beyaz ýþýkta hygrophila polysperma  rosanervig bitkimin kýzarmadýðýný gözlemledim fakat sarý ýþýk alan dallarý kýrmýzý ve pembe bir renk alýyor.Ammannia gracilis bitkiminde beyaz ýþýkta tam bir ay boyunca takip ettim ve 1cm bile boy atmadýðýný gözlemledim ve tam bitkinin üstüne sarý renk bir tasarruflu ampul koydum ve hem kýzarmaya hemde boy atmaya baþladý.Akvaryumumun sol tarafýnda sarý ýþýk çok aðýrlýkta sað tarafýnda ise daylight çok aðýrlýkta gül ,ammannia gracilis, hygrophila polysperma  rosanervig bitkilerim tam orta kýsýmda ama gül bitkim daylight ýþýðýnýn aðýrlýkta olduðu yani sað tarafa doðru yönelmeye  baþladý, :ohygrophila polysperma  rosanervig bitkim ise tam ters ine sol tarafa yani sarý ýþýðýn olduðu yöne uzanmaya baþladý ve uzanan dallarýnda çok tatlý bir kýzarma oluyor sarý ýþýk almayan taraflarý ise mat bir renkte ve kýzarmamýþ þekilde.Kafam çok karýþtý valla ??? ??? :-\

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #3 : Ekim 27, 2008, 19:17:33 s »
Aslýnda kafadan konuþmamýz yanlýþ. Iþýklarýn dalga boyu grafiklerine göre bakmalýyýz.

akýn

• Yeni üye
  • *
  • leti: 17
« Yantla #4 : Ekim 27, 2008, 19:37:39 s »
Tüm florasan ve tasarruflu ampullerin üzerinde kelvin deðerleri yazýlýdýr , 865 K 765 K 840 K gibi. 6500 K deðeri olan yani üzerinde 865 K ya da 765 K yazan ýþýklar bitkiler için uygundur . Sarý renk florasanlar 2700 K dýr (827 K)  ve bitkiler için uygun deðildir .

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #5 : Ekim 27, 2008, 21:20:46 s »
Ben yarýn bir gün dalga boylarýný da analiz edeyim. Zaten pazartesi fotosentez-solunum dan yazýlý var. Oof of :D

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : Ekim 27, 2008, 23:44:55 s »
Çok teþekkür ederim sarý floresanlarýmýn birini çýkarýp yerine beyaz philips floresaný taktým.diyer sarýyýda yakýnda çýkarýp yerine grolüx yada daylight alýcam.Ama hala anlýyamadýðým biþey var bitkiler niye sarý ýþýðýn olduðu tarafa yöneliyor. ??? ???
Saygýlar.

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
Ynt: Aytınlatma önerilerinizi bekliyorum(*Sistemimi yeniledim*)
« Yantla #7 : Aralk 01, 2008, 17:22:30 s »
Arkadaşlar akvaryumumdaki ışık sistemini geliştirdim fakat hala istediğim neticeyi alamadım.Burgulu ve normal sazlarımın boyları hala kısa ama normal sazlarımın bazı dalları uzuyor fakat 1-2gün içinde kırmızılaşıyor ve kopuyor.Diyer bitkileriminde alt yapraklarında delikler,siyah noktalar var ve büzülmüş çürümüş bir vaziyette.ROtalalarım rezil bir vaziyette zaten.Gübre de kullanıyorum Tunç beyin misket ve micro element gübrelerini kullanıyorum.Yeni ışık sistemim şöyle;

1adet Philips 18watt aquarelle
2adet 18watt sylvania grolüx
sağda ve solda olmak üzere 2adette philips tasarruflu daylight ampuller var.

Toplam95 watt yapıyor.Akvaryumum 100lt 80*32*42.
« Son Dzenleme: Aralk 01, 2008, 17:25:02 s Gnderen: MoRt4L33 »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #8 : Aralk 03, 2008, 16:50:57 s »
Bitki geliþimi yada geliþmemesi tek bir nedene baðlanamaz. Sudaki bir elementin eksikliði diðerleri ne derece yeterli olursa olsun bitkilerin geliþimini engeller. Akvaryumunuzda Potasyum kullanýyormusunuz? Nitrat, fosfat yemlemeyle ve canlý yüküyle bir miktar ekleniyor zaten tanka ama potasyum için ayný þey söz konusu deðil. Eðer ufak tüyolar iþe yaramazsa kapsamlý bir araþtýrmaya girmeniz gerekiyorki buda baya maaliyetli oluyor (Co2 sistemi, su testleri, vs..)

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
Ynt: Aytınlatma önerilerinizi bekliyorum.
« Yantla #9 : Aralk 04, 2008, 18:42:09 s »
Potasyum falan kullanmadım mayalı co2, tunç beyin misket ve micro element gübresini  kullanıyorum şuanda.bitkilerimi ilk diktiğim zaman sera florena sıvı gübresini kullandım ve resmen bitkilerim coştu yani bariz bir  şekilde anlaşılıyordu işe yaradığı.Sonra o gübreyi birdaha bulamadım hiç bir yerde deep falan kullandım işte yavaş yavaş gerileme oldu bitkilerimde.Kapsamlı bir araştırmaya girmek istiyorum fakat dediğiniz gibi maliyeti çok, bende öğrenciyim zaten bukadarını yaptığıma bile şükrediyorum:).Sizce taban kumumla bir alakası yokmudur.Birde sizce ışık sistemim yeterlimi. Son olarakta bitkilerimde yeşil noktalar,siyah lekeler ve delikler var bunun nedeni ney olabilir.
« Son Dzenleme: Aralk 04, 2008, 19:45:32 s Gnderen: MoRt4L33 »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #10 : Aralk 05, 2008, 14:56:31 s »
Akvaryumun genel görünümlü bir resmi ve bitki tür ve miktarlarý belirtilmeden ýþýk miktarýnýn ve türünün doðru yada yeterli olduðunu söylemek pek mümkün deðildir. Ayrýca ilk diktiðiniz zaman, geliþimin gözlemlendiði süre, gerilemenin baþladýðý zaman konularýnda süre olarak biraz daha açýk bilgi vermeniz doðru cevap alabilmeniz açýsýndan faydalý olacaktýr. Deep yada Tunç Bey'in hazýrlamýþ olduðu gübrelerin içeriklerini/kullaným þekillerini bilmediðim/belirtmediðiniz için bu gübrelerin etkileri konusunda birþey söylemem de mümkün deðil. Bahsettiðiniz sorunun tabanla ilgisi olacaðýný sanmýyorum. Bunun (delikler ve yaprak kaybý) en baþlýca nedenleri gölgelenme ve makro besin yetersizliðidir. Bitkilerde çýkan yeþil/siyah noktalar (delik deðilse tabi) GSA denilen bir alg türüdür ve baþlýca nedenleri sözkonusu yapraklarýn yaþam çevrimlerinin sonuna gelmiþ olmasý, bitkinin durgunluk döneminde olmasý ve aþýrý fosfat (PO4) eksikliði olabilir. Size tavsiyem biraz daha açýklayýcý bilgiler ve resim verebilmeniz ve ayrýca kýsa sürede makro besin (NPK) takviyesine baþlamanýz olacaktýr.

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
Ynt: Aytınlatma önerilerinizi bekliyorum.
« Yantla #11 : Aralk 05, 2008, 18:38:12 s »
micro element gübresinin içeriği :
Sıvı gübre 21 element, 17 amino asit, 6 vitamin, 4 yardımcı madde, 6 organik madde ve 2 koruyucu madde içermektedir. Şelat maddesi olarak 3 farklı şelatör  kullanılmıştır.

misket gübremin içeriği :
Misket gübre 21 element, 17 amino asit, 10 vitamin, 5 yardımcı madde, 8 organik madde içermektedir
Sıvı gübreyi 2günde bir 3ml olarak kullanıyorum.
Beslediğim bitki türleri ; normal saz, burgulu saz, limon, tilki kuyruğu, rotala rotundifolia(mayaca selloviana),
subulata, amazon,anubias barteri, ammannia gracilis, gül ve hygrophila polysperma rosanerviq.

akvaryumumun genel görüntüsü...

sazlarım...

akvaryumun ortası (limon)

neonlarımın yarısı ve tilki kuyruklarım.

.

Yıldırım hocam ve Barış hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Resimler kalites buyüzden özürdilerim.
Saygılarımla.
« Son Dzenleme: Aralk 05, 2008, 18:44:27 s Gnderen: MoRt4L33 »