Konu: Bitkili Akvaryumda Sump Zararlýmý?  (Okunma says 9462 defa)

mrtcn_k44

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Bitkili Akvaryumda Sump Zararlýmý?
« : Kasm 01, 2008, 17:02:59 s »
Arkadaþlar okuduðum kadarýyla bitkili bir tankta sump ýn sorun olucaðýný öðrendim. Sebebi ise sump daki havalandýrmadan dolayý CO2 nin sudan kolayca ayrýlmasý, fakat anlayamadýðým ise zaten suda çözümüþ CO2 nin sudan ayrýlmasý o kadar kolaysa bu sorun zaten ana tankdada gerçekleþir. Tam bir bilgisi olan varsa açýklayabilirmi ve böyle bir sorun söylentiden ibaret deilse buna burda bir çözüm arayalým.
Ayrýca çoðu yerde bitkili tank için sumpýn gereksiz olduðunu, sumpýn biyolojik filtre özelliðinin kuvvetli olmasýndan dolayý kullanýldýðý bitkilerin de zaten bu görevi gerçekleþtirdiði söyleniyor, benim amacým ise sadece teknik elemanlarý bu sumpta saklama, su hacmini artýrmak ayrýca bana yavruluk görevi görmesi. Kýsaca bu ayrýntýya takýlýcaðýnýzý biliyorum ve baþtan buraya takýlmamanýzý rica ediyorum.
Saygýlar...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Bitkili Akvaryumda Sump Zararlýmý?
« Yantla #1 : Kasm 01, 2008, 18:28:15 s »
Ana tankta da elbette buharlaþma olur ama ana tankta su durgundur, en azýndan durgun olmalý. Sumpta ise su yüzeyi hareketlidir. Ayrýca her halukarda yüzey alana artacak. Sumpta kapak da olmadýðý için uçuculuk artar. Sump kurulumu ve bakýmý zahmetli bir sistem. Tatlýsu akvaryumlarý için çoðu zaman deðmez diye düþünüyorum.

mrtcn_k44

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
« Yantla #2 : Kasm 01, 2008, 20:07:12 s »
Eðer tankýn 500 Lt olduðunu söylesem?  :) Bana öyle geliyorki bir dýþ filtre, kuleli ve çekmeceli bolmeleri olan bir sumptan daha uðraþtýrýcý ve daha pahalýya gelecek gibi, umarým sump da astarý yüzünden pahalýya gelecek durumlar olmaz. :) Peki bu soruna burda çözüm arayabilirmiyiz acaba aklýnýza gelen herhangi bir fikir varmý? Mesala kuleden sonraki teknik ekipmanlarýn saklanacaðý bölmeye ve pompalanma bölmesine tam uyan bi cam kapak kapasak bi sorun olurmuki?
« Son Dzenleme: Kasm 01, 2008, 20:16:07 s Gnderen: mrtcn_k44 »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #3 : Kasm 02, 2008, 13:25:43 s »
"Bitkili akvaryumlarda sump kullanýlmaz!" diye bir kaide elbette yoktur. Bu sistemin sadece bazý mahsurlarý vardýr. Örneðin üstten taþýrma sistemi ile çalýþan sistemlerde yüzey bitkileri kullanamazsýnýz, kopan yapraklar borularda týkanmalara neden olabilir. Biyolojik filtre özelliðinin kuvvetli olmasý sump'a deðil kullanýlan malzemelere iliþkin bir konudur. Küçük bir filtreyle bile uygun malzeme kullanýldýðýnda bir sumptan daha iyi biyolojik filtrasyon yapabilirsiniz. Bu filtrasyonun çok iyi olmasý bitkiler için hiçbir sorun teþkil etmez. Ancak sumplý sistemlerde asýl sorun aþýrý su hareketliliðidir. Bu da sudan CO2 kaçýþýný hýzlandýracaktýr. Akvaryum ortamýnda 30ppm civarýnda tutmaya çalýþtýðýmýz CO2, dýþ ortamda sadece 6ppm civarýnda olan CO2 istikametine kaçmaya çalýþacaktýr. Bu da bitkilere yeterli CO2 kalmamasýna ve suyun pH deðerinin yükselmesine neden olacaktýr. Bunu önlemek için yapabileceðiniz iþler ise öncelikle verdiðiniz CO2 miktarýný biraz daha yüksek tutmak (bunun için tüplü sistem kesinlikle kaçýnýlmazdýr) ve kula boyunu daha düþük tutarak suyun havayla temasýný (akma yüksekliðini) düþük tutmak olacaktýr.

stoneesk

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
« Yantla #4 : Aralk 12, 2008, 19:59:55 s »
sorunuz benimde kafamda hep soru iþareti býrakmýþtýr.sump olmalýmý olmamalýmý.sanal ortamda yaptýðým(yabancý sitelerde) gezilerde büyük bir çoðunluðundaki sump sistemi dikkatimi çekti size yardýmcý olacak bir kaç link aþaðýda.Saygýlar.

Bitkili akvaryum http://www.pbase.com/plantella/image/37929462
Sump sistemi  http://www.pbase.com/plantella/image/37366199

bir örnek link daha http://www.pbase.com/plantella/wsstgt05

yukarýda yazýlý olan sitede buna benzer çok örnek mevcut.
« Son Dzenleme: Aralk 12, 2008, 20:01:23 s Gnderen: stoneesk »