Konu: Tasarruflu ampüller  (Okunma says 10312 defa)

cgr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Tasarruflu ampüller
« : Aralk 25, 2008, 20:36:38 s »
Selamlar arkadaþlar. Kurmakta olduðum nano tankýn kapaðýnda normal florasana yer olmayacaðýndan 6500k tasarruflu ampüllerden kullanmayý düþünüyorum. Fakat biliyorsunuz ki bu ampüllerde örneðin 20w ise 60w eþdeðeridir gibi ibareler yer alýyor. Þimdi ben watt/litre hesabýný gerçek watt deðerinden mi eþdeðer watt deðerinden mi yapcaðým? Cevaplarýnýz için þimdiden teþekkürler.

ultraaskin

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Ynt: Tasarruflu ampüller
« Yantla #1 : Aralk 26, 2008, 00:33:28 »
Gerçek deðeri dikkate alýcaksýnýz . Örneðinize göre 20 watt

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #2 : Aralk 26, 2008, 10:44:27 »
Tasarruflu ampullerden kullanacaksanýz paket üzerinde yazan gerçek deðeri hesaba katmalýsýnýz. 80 watt 100 watt gibi eþdeðer güçler ampullerin yeþil spektrumdan yaydýklarý (bitkiler için pek bir anlamý olmayan) ýþýðýn biraz daha güçlendirilmesi neticesinde lambanýn daha parlak ýþýk vermesi neticesinde ortaya çýkmaktadýr. Sizin gibi aydýnlatmada yer sorunu yaþayan tüm arkadaþlara bir tavsiyem PC (Kompakt) floresanlar (8-18 watt gro) yada T5 floresanlar (8-13 watt gro) kullanmanýz olacaktýr. Ayrýca bitki türlerinde çok seçici olmayacaksanýz 12 volt/20 watt halogen ledlerle de gayet güzel sonuçlar ve görsellik elde edebilirsiniz. Nano akvaryumlarda aydýnlatmadan çok daha önemli olan konu sýk ve düzenli su deðiþimleri ile doðru bitkilerin kullanýlmasý olacaktýr.

cgr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
« Yantla #3 : Aralk 26, 2008, 15:19:26 s »
Verdiðiniz bilgiler için teþekkürler. Kompakt florasanlarý araþtýralým bakalým.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #4 : Ocak 14, 2009, 22:03:51 s »
Bende 30 litrelik nanom da 26 watt Kompakt Floresan kullanmýþtým ve çok iþime yaradý. Lambayý 5-6 lira civarýna aldým duyunu 2 tanesi 2 liradan 2 metre kablo ve 30 watt'lýk elektromekanik balast ile baðlantýyý yaptým. Hem çok ucuza mal oldu hemde kurulumu oldukça kolaydý.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #5 : Ocak 14, 2009, 22:49:18 s »
Ben de 30 litrelik nanoda 24 watt Osram ve ayný güçte (28 cm boyunda 3 adet 8 er wattlýk) T5 flüoresanlarla deneme yapmýþtým.
Kompaktlar daha verimliydi. Tabii ki bunun hassas ölçümünü yapabilmiþ deðilim. Sadece bitkilerin daha hýzlý büyüdüðünü görüp söylüyorum.
Flüoresanlar Osram gibi bir marka deðildi.
Bu konuyu baþka bir forumda açtýðýmda büyük tepki aldým ve sildiler.  ;D Halbuki benim amacým bilgi vermekti.
Yapmalarý gereken onlarýn da, denemeleri, olumsuzlukla karþýlaþtýklarýnda bildirip benim yanlýþýmý söylemeleriydi.

Neyse ki aradan 5-6 ay geçtikten sonra karþý çýkan, bu ampüllerin çok baþarýlý olduðunu yazmýþ.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Ocak 14, 2009, 23:12:41 s »
Bu konuyu baþka bir forumda açtýðýmda büyük tepki aldým ve sildiler.  ;D Halbuki benim amacým bilgi vermekti.
Yapmalarý gereken onlarýn da, denemeleri, olumsuzlukla karþýlaþtýklarýnda bildirip benim yanlýþýmý söylemeleriydi.

Diðer forumlarda artýk birþey yazmak istemememin nedeni iþte bu. Copy/Paste mantýðý ile düþünmenin ötesine gidemeyen, baþka bir yerde görmedikleri herþeye kökten karþý çýkan zihniyet.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #7 : Ocak 15, 2009, 13:27:09 s »

Diðer forumlarda artýk birþey yazmak istemememin nedeni iþte bu. Copy/Paste mantýðý ile düþünmenin ötesine gidemeyen, baþka bir yerde görmedikleri herþeye kökten karþý çýkan zihniyet.

Bazen kendini ilah ilan eden insanlar çýkýyor. Bu da vahim sonuçlar doðurabiliyor :)

Bu adada yeri gelmiþken tasarruf ampullerinin akvaryuma tesisatýnda da dikkatli olunmasý gerektiðini belirtmek isterim. Özellikle buhar camý vs. ara bir korumanýz yoksa duy ve kablolar nemden etkilenebiliyor. Özellikle ince klasik ucuz kablolar akýl almaz çabuklukta çürüyebiliyorlar. Ben hazýr armatür kullanmayan biri olarak eðilip bükülmesi ve sabitlemesi daha zor olan topraklý kablolardan kullanýyorum. Bunlarýn dýþý ayný kaplama topraksýz olanlarý da var. Kaliteli üreticilerinkiler gerçekten nemli ortama karþý oldukça dayanýklý. Uzun zamandýr kullanýyorum ve yosunlanma bile yok maaþallah :) Hatta bazen su takviyelerinden sonra bir hafta suyun içinden geçerek balasta varýyorlar ;D Tasarruf ampullerinin duy kýsýmlarý da kola þiþesinden kesilecek bir parça ile sarýlarak bazý durumlara karþý özel koruma saðlanabilir sanýrým.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #8 : Ocak 15, 2009, 13:41:31 s »
Çok haklýsýn en iyi kalite duy ve kablo kullanýlmalý. Ampüle su damlamamalý. Uzun süreli yanma sýcaklýðý arttýrýyor.
Bu ampüller ve uzun flüoresanlar civa buharlý, kýrýlmasý hem sizin hem akvaryumdaki canlýlarýn zehirlenmesine neden olabilir.
Civa miktarý çok az olsa da zehirdir. Bu sadece kompaktlara ait özellik deðildir. Solunmasý veya deriye temas durumunda
vucudunuzda civa birikmesine neden oluyorlar.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Ocak 15, 2009, 15:14:05 s »
Mazleme satýn alýrken (özellikle kablo) bunun dýþ ortamda kullanýlacaðýný söylemek doðru seçim açýsýndan faydalý olacaktýr. Satýcýnýn akvaryum ortamý konusunda fazla bilgili olmasýný beklememek gerekir. Dýþ ortamda kullanýma uygun malzemler her zaman sýcaklýk deðiþimlerine ve neme karþý daha dayanýklýdýr.