Yosunla mücadele de hemen hemen hepimiz genellikle yenik duruma düþüyoruz. Bitkili tanklarda yosunla mücadelenin en iyi yolu oluþumun önüne geçmek, oluþtuktan sonra mücadele çok zor. 150 -50- 60h akvaryumum da dikkatimi çeken bir kaç noktayý paylaþmak istedim. Akvaryum da dýþ filitre su çýkýþýnýn olduðu kýsýmlarda yosunlanma hemen hemen hiç yok, fakat orta kýsýmlarda yosunlanma oldukça yoðun iken, su emiþ borusunun etrafýnda nispeten daha az.
Akvaryumun orta kýsmýnda arka cama yerleþtirdiðim kafa motorunu, dýþ filitre emiþ borusuna doðru su akýþý saðlayacak þekilde yerleþtirdikten sonra, orta kýsýmda ki yosunlaþmada gözle görülür bir gerileme olduðunu gözlemledim.
Ayrýca bir kaynakta, büyük hacimli akvaryumlar da balýk sayýsý çok az ise, (benim akvaryumu da beþ melek balýðý ve sadece 6 çöpçü) nitrat eksikliði baþ göstereceðinden, gerek sývý gerekse tablet gübre kullanýlmasýnýn bitkilerden çok alglerin iþine yarayacaðý, buna baðlý olarakta bitki geliþiminin de yavaþlayacaðý, bu yüzden buna baðlý olarakta alg oluþumunun hýzlanacaðý bilgisini okudum.