Konu: Karides akvaryumunda filtre kullanýmý nasýl olmalý?  (Okunma says 28416 defa)

joey

• Üye
  • **
  • leti: 52
Karidesler için en uygun filtrenin sünger filtre olduðunu okuyorum sürekli fakat hava motorunun sesine katlanamyorum. Þelale ya da dýþ filtre kullanacaðým. Bu filtrelerin ucunda zaten bir baþlýk bulunuyor. Sormak istediðim karideslerin filtreye çekilmemeleri için bu baþlýk yeterli olur mu?

volkans

• Üye
  • **
  • leti: 26
Ynt: Karides akvaryumunda filtre kullanýmý nasýl olmalý?
« Yantla #1 : Mart 14, 2009, 13:11:16 s »
Merhaba,

Bu parça, yetiþkinler için yeterli olsa da ne yazýk ki yavrular için yeterli olmuyor (tecrübe ile sabit).. Emiþ ucuna elyaf sarmanýz, görsel olarak rezalet olsa da garanti çözüm olur..

« Son Dzenleme: Mart 14, 2009, 13:12:26 s Gnderen: volkans »

joey

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Mart 14, 2009, 14:33:40 s »
Almaya korktuðum cevabý vermiþsiniz. :) Teþekkürler yanýt için.

joey

• Üye
  • **
« Yantla #3 : Mart 18, 2009, 19:51:48 s »
Bugün 2 amano karidesini mutfakta ölü olarak buldum. Akvaryumdakileri sayýyým dedim, 10 karidesten sadece 4 tane kalmýþ. Sanýrým geceleri 1'er 2'þer kaçmýþlar hep. Akvaryumun üstü kapalý deðildi, ya filtreden yada co2 hortumundan kaçmýþlar muhtemelen. Karides alacak olanlar üstü kapalý akvaryumlarý tercih etsinler.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #4 : Mart 20, 2009, 13:24:55 s »
Karides tanklarýnda en iyi verim aldýðým hava motoruna baðlý filtrelerdir,hiçbir kayýp yaþamaz ve filtrenin süngerlerinde olan bakteriler yavru karidesler için çok güzel yemlerdir ve bir kaç hafta bunlarla beslenebilirler.Motorun ses yapmamasý için sünger , elyaf gibi maddelerden altýna korsanýz sesleri hissedilir derecede azalacaktýr.
« Son Dzenleme: Mart 20, 2009, 13:33:37 s Gnderen: soners »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #5 : Mart 20, 2009, 16:20:31 s »
Firari karideside ilk defa duydum :D Acaba benim kayýp amanolarda ölmedi de kaçtýmý. Neyse geçmiþ olsun size umarým kalanlar saðlýklý yaþar.

8020_r31s

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
« Yantla #6 : Nisan 14, 2009, 14:36:19 s »
Kaçtýklarýný hiç sanmýyorum.Ben 1,5 yýldýr hiç rastlamadým.Sünger filteren baþkasý sorun olur.Benim çözümüm ise hava motorunu evin camýnýn dýþýna koydum.Elkektrik ve hava borusunuda anten kablosu için delinen yerlerden geçirdim.Sudan güneþten etkilenmesin diyede 1lt lik dondurma kabý içine koydum.6 aydýr sorunsuz þekilde çalýþýyor

Bammbamm

• Üye
  • **
  • leti: 41
« Yantla #7 : Nisan 14, 2009, 23:35:31 s »
Amano Karidesler diðer karideslere nazaran oldukça güçlüler. O yüzden akvaryumdan kolayca zýplayabiliyorlar hatta karada yürüyebiliyorlar bir miktar.
Eðer amano karideslerinizi üzeri açýk bir akvazryum da tutacaksanýz dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Kiraz karideslerde ve yeþil karideslerde böyle bir sorunla karþýlaþmadým.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #8 : Nisan 15, 2009, 09:54:28 »
Ben 2 kere kiraz karides buldum yerde. 8-9 aydýr ustu açýk akvaryumda kiraz karides yetiþtiriyorum.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #9 : Nisan 15, 2009, 12:36:59 s »
Su yüzeyi akvaryumun üzerine 7-8 cm olsa dahi karidesler kaçarlar.
Akvaryumlarýn üzeri mümkün olduðunca buharlaþmayý önleyecek þekilde kapalý olmalý. Buharlaþma nedeniyle yok olan suyun yerine mutlaka saf su eklemelisiniz. 1/3 oranýnda su deðiþimleri sonucu dahi sertlik sürekli artar. Buharlaþan saf sudur. Ýçindeki çözünmüþ bileþikler akvaryumda kalarak su sertliðinin artmasýna neden olur. Sabit bir sertlik istiyorsanýz buharlaþma kaybýný yok etmeniz ya da  buharlaþan su kadar sürekli olarak saf su eklemelisiniz.
En kolay ve iyi çözüm akvaryum yüzeyini streç film ile kaplamak, bozuldukça deðiþtirmektir. Streç film üzerine kapak konulabilir. Hatta lambalarý su buharýndan korumak için dahi cam yerine streç film koymak ve bunun deðiþimi kolay ve çok ucuz olduðundan ýþýk kaybýný önlemede iyi bir yol. Kirlenen camý tam temizlemek zordur. Ama streç filmi atýp yenisini yapýþtýrmak kolay bir iþlem. Bu basit çözümler verimi arttýracaktýr.     

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yantla #10 : Nisan 15, 2009, 21:34:11 s »
Kesin kaçarlar tanýsýna ne yazýk ki katýlamýyorum.1 senedir kiraz karides besliyorum hem 100 lt'lik tankýmda (50-60 tane) hemde 20'lik karides tankýmda (100 - 150 arasý) bakýyorum bu canlýlara.. ve þu ana kadar tek bir karidesimin bile býrakýn kaçmak zýplamaya bile çalýþtýðýný görmedim.. .Akvaryum içinden çýkardýðýnýz herhangi birþey üzerine tutunmuþ olabilirler ve öylede düþmüþ olabilirler.. Nemli ortamlarda yaklaþýk 6-7 saat yaþadýklarýna tanýk oldum.Oda þöyle oldu.Bir tanýdýðýma 2 torba dolusu bitki vermiþtim ve bitkileri sökerken üstünde kalan 2 karides bitkilerin gideceði tanka kadar yaþamayý becermiþler  nasýl yapmýþlarsa artýk.. Karides tankýmýnda üstü açýk ve dolap içinde olduðunu düþünürsek 100-150 kadar karides kaçsa kaçsa bu tanktan kaçmalýdýr diye düþünmem yanlýþ olmaz heralde.. Akvaryumunuzun tabanýnda ki deðerler rahatsýz edici boyutlara ulaþtýðýnda karideslerinizin su yüzeyine yakýn durmalarý normaldir.O sebepten karidesler için akvaryumlarýn nitrit nitrat uyarý sistemi bile deniyor.1'er 2'þer ölmeye baþladýðýný gördünüzde bilin ki tabanda bir problem var demektir.. Filtreleme için pipo filtre gibi sünger filtreler kullanmak en saðlýklýsýdýr.. Soner beyde zaten deðinmiþ o konuya bende katýlmaktan baþka birþey diyemiyorum.. Ana tankýmdada dýþ filtre var ve ne kadar ince sineklik dahi geçirdiysem yavru karideslerin dýþ filtreye emiliþini engelleyemedim ama dýþ filtre temizliði sýrasýndada 30'ar 40'ar adetler halinde karideslerimi canlý þekildede kazandým.. Kaybým ne kadar orasýný bilemem ama çok olduðunu zannetmiyorum.. Akvaryumda bulamadýðýnýz karideslerinizide akvaryum diyarýnýzdan firar ettiðini zannetmeyin zaten nereye kadar gidebilirler Allah aþkýna yukarda belirttiðim þartlar oluþmadýðý takdirde.. Diðer karidesleriniz onlarý geriye hiçbirþey býrakmayacak þekilde tüketmiþlerdir..

Artý karides tanklarýnda sýk su deðiþimleri kesinlikle ama kesinlikle tavsiye edilmez.Çünki çok hassas canlýlar olduklarý için su deðerlerinden ufakta olsa ani deðiþiklikler onlarý kaybetmenize sebep olacaktýr.Su sertliðinide karidesler biryere kadar severler.Çünki kabuklarýnýn sertleþmesi için sudaki gh'ýn istedikleri seviyede olmasý gerekmektedir.Saf su tedariki þart olsaydý karides beslemek çok sýnýrlý kiþilerin elinde olurdu bana kalýrsa.Çünki yaðan yaðmur suyu günümüz çaðýnda pekte saðlýklý deðil.Artýk gökten çamur yada asit yaðdýðýný az çok hepimiz biliyoruzdur.Karides besleyen tüm çevremdekiler ve ben dahil ya 2 gün beklemiþ musluk suyu yada içme sularýndan kullanýyoruz ve þu ana kadar hiçbir sorunlada karþýlaþmadýk.. Kafanýzda hiç soru iþareti kalmamasý içinde içme suyu kullanabilirsiniz seçim size kalmýþ..

Yazdýklarým Bülent beyin yazdýklarýna karþýn gibi anlaþýlabilir fakat öyle anlaþýlmasýný istemem aktardýklarýmýz þahsi deðil bilgisel bazdadýr.Kendisininde anlayýþla karþýlayacaðýný umuyorum.

Saygýlar sunarým..

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #11 : Nisan 16, 2009, 16:47:07 s »
Ben de benimkilerin tank dýþýna sýçrayýp intihar etmelerini gözlediðim için yazmýþtým. Belki onlarý kovalayan baþka canlý olduðu için sýçrýyorlardý.
Sizde böyle durum yoksa kaçmamýþ olabilirler. Tankýn üzerine koyduðum streç üzerine yapýþýp kuruyana dahi rastladým. 

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Nisan 16, 2009, 17:25:24 s »
Yanlýþ anlaþýlmadýðýma sevindim açýkçasý.. ;) 100 lt'lik canlý doðuran tankýmda irili ufaklý 50-60 tane balýðým var ve bol bitkili , açýkçasý hiçbiri birbirine rahatsýzlýk vermiyor.Sizde ki durum çok enteresan, acaba tabanýnýzdan kaynaklanan bir problem olabilir mi ? Karideslerde balýklar gibi ortamdan uzaklaþmak için zýplama eðilimi gösteriyorlar gibi bir durum var sizinkisinde. Karides besleyen abilerimizdende hiç bu þekilde durumlarý duymadým ondan þaþýrdým..

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #13 : Nisan 16, 2009, 17:40:54 s »
Bendeki kiraz karideslerle melez karidesleri gözlemlediðimde balýklarla (penguen tetra,neon tetra,rasbora, çöpcü,cüce vatoz) gayet iyi anlaþtýklarýný gördüm. Ama yinede 2 kere yerde ölü karides buldum. Ýstisnayi bir durum olabilir. Balýklarla çok yakýn temas içindede bulunduklarý zaman oldu özellikle yem verdiðim vakitlerde :D imzamýn altýndaki fotografý bu esnada yakalamýþtým :)
Þu an akvaryumun yüzeyi sazla kaplý genelde karideslerim orda toplamýyor. Akvaryum su yüzeyi ile kapak arasýnda 15-17 cm bir açýk alan mevcut. Son zamanlarda böyle bir durumla karþýlaþmadým ama genede kontrol etmek lazým.

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Nisan 17, 2009, 13:58:34 s »
Karides ve balýklar arasýnda enteresan diyaloglar geçmiyor deðil.Ýmzanýzda ki duruma çok kez þahit oldum.. Hatta bazý meraklý balýklara antenleri ile vurup kaçýrdýklarýný bile izledim..  :D Bende ki en garip karides ölümü ise serbestçe yüzen anaç karidesimin birdenbire hiçbiþey olmadan ters dönüp tabana düþmesi þeklinde olmuþtu.Bakakalmýþtým buna ne oldu diye ama ölmüþtü ortada fol yok yumurta yokken.. Karideslerinde bazen balýklar gibi anlamsýz ölümleri oluyor ne yazýk ki.. Bu konu bahanesiyle deðiþik tecrübeler edinmiþ olduk..