Konu: Hangi Testler Öncelikli Edinilmelidir?  (Okunma says 21784 defa)

riderboy

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Hangi Testler Öncelikli Edinilmelidir?
« : Mart 15, 2009, 12:07:28 s »
Merhaba bitkili akvaryum testlerinde yazdým ancak dikkat çekmedi zannedersem yeni baþlýk açtým..

Bitkili akvaryuma baþlýyorum ancak test kitleriyle ilgili sorum var   neredeyse 10 farklý birimin ölçümleri de önem taþýyor ancak setler  4-5  farklý test içeriyor bunlar bilindiði üzere set içinde ph-kh-gh-n02 ve nh3  ayrýca potasyum(k) nitrat (no3) fosfat (po4) ve demir (fe) ayrýca satýn alýnmasý gerekiyor hal böyle olunca  maddi zorluk meydana geliyor . Bitkili akvaryum için set ile idare edilebilinir mi yoksa  set haricinde ayrý ayrý tek halde testler alýp mý gerekiyor?

Hangi markanýn  test setini önerirsiniz?Þuan için red sea  oldukça fazla test barýndýrýyor
Hiç set almasam olmazsa olmazlar hangileridir  c02-fe-ph-nh3 vs

Teþekkürler

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Hangi Testler Öncelikli Edinilmelidir?
« Yantla #1 : Mart 15, 2009, 16:00:26 s »
Co2 verilen akvaryumlarda ph ve kh test kiti  mutlaka olmalý. Ýyi bitkilendirilmiþ akvaryumlarda nitrat testi ,sistem oturduktan sonra gerekmeyebilir. Biraz dikkatli gözlem ile diðer ölçüm kitleri olmadan da eksiklikleri veya fazlalýklarý anlayabiliriz.

riderboy

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Mart 15, 2009, 16:17:11 s »
teþekürler Nuri Bey zannedersem  co2  testi de gerekebilir fazla verip vermediðimi anlayabilirim yoksa  ph ve kh testleri  co2 için bir bilgi verebilir mi?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Mart 15, 2009, 17:15:00 s »
Akvaryuma döktüðünüz þebeke suyunun pHýný biliyorsanýz ph testi co2 hakkýnda yeterli bilgiyi saðlýyor. Beslediðimiz türlere göre ph testi bile gerekmeyebilir. Yýldýrým abi karþý çýkacak ama bence demir testi sürekli kullanýmda olmasa bile gübre kullanýmýnýzý düzenlemek için sizi yönlendirme açýsýndan çok faydalý. Nitrat da gerekli bence. Öncelik ph ve nitrat, sonra co2, fosfat, demir. Test kiti almak biraz sakat bence, çoðunda nitrat yerine amonyakla nitrit konmuþ ki bence çok gerekli deðiller. Kh ve Gh hiç kullanmadým bu yüzden gerekliliklerini bilemeyeceðim pek bilgim olmayan bir konu. Birkaç test dýþýndakiler hassas türleri olmayanlara gereksiz bence.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Mart 15, 2009, 17:23:06 s »
Akvaryumda co2 miktarý artarsa buna baðlý olarakta ph düþecektir. Kabaca diyebiliriz ki açýða çýkan karbonat burada tamponlama görevi görerek ph ýn  aþýrý olarak düþmesini engelleyecektir. ph ve kh deðerleri arasýndaki salýnýmlar akvaryumumuzdaki co2 miktarý hakkýnda kabaca bir bilgi verebilir.

riderboy

• Yeni üye
  • *
« Yantla #5 : Mart 15, 2009, 17:53:36 s »
Bilgiler için teþekkürler.  Ýwagumi tankýna baþlýyorum 1 haftaya  kadar. Herþey hazýr test kaldý sadece. Bitki olarak da Glossostigma elatinoides düþünüyorum tabiki ilk baþta hýzlý geliþen türler olacak.
Aslýnda  Red Sea nin 8 testi barýndýran kit i alýcaktým ama gerek yok herhalde gerçi tek tek alýrsam bu testleri  yine bir test kiti fiyatýna geleceðini umuyorum.

riderboy

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : Mart 18, 2009, 20:52:10 s »
Maltepe Pet e uðradým ve Yýldýrým Bey  ile görüþtüm. Saðolsun ilgilendi. Nitrat(NO3) ve Fosfat(PO4) testlerinin öncelikli olduðuna karar verdi ve aldým.Daha sonradan diðer gerekli olan ph,gh gibi tesleri de inþallah edinirim teþekkürler.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #7 : Mart 18, 2009, 21:49:24 s »
Ph, Gh ve Kh daha çok balýklar açýsýndan önemli testler. Fosfat ve nitrat ise yosun riski ve bitki beslenmesi hakkýnda bilgi verdiði için bitkiler için de oldukça önemli.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #8 : Mart 18, 2009, 22:07:01 s »
Balýk varsa nitrat ve fosfat zaten oluþacak. Bitki miktarý fazlaysa bunlar da en azýndan 2-3 haftalýk su eksiltme ve tamamlamalrýyla istenilen sýnýrlarýn üzerine fýrlamýyor.
Bitki geliþiminin olumlu yönde olmasý, sýk sýk budama gereði duyulmasý çoðu þeyin dengede olduðunu gösterebilir. Bu arada demir ve diðer bileþikleri içeren Sera Florena gibi bir ürün kullanýyorsanýz, sadece demiri ölçmek yeterli oluyor. Bende ph, gh, kh, nitrat, fosfat vs testler var. 6 ayda bir ancak bunlara bakýyorum. Ama demir testi sýk  kullandýðým test.
Demir 1mg/lt yi geçmemek üzere katký olarak sadece florena kullanýyorum. Nadiren de yani 3-4 ayda bir de Flourish potasyum eklemesi ve CO2 dýþýnda verdiðim hiçbirþey yok.
Yosunlanma artarsa su deðiþimini sýklaþtýrýyorum bir de fosfat kontrolu yapýyorum. Þu ana kadar bitkiler büyümüyor, çürüyor, yapraklarda delinme vs gibi  sorunla karþýlaþmadým.     

riderboy

• Yeni üye
  • *
« Yantla #9 : Mart 19, 2009, 08:06:55 »
Not olarak, balýk beslemeyi þimdilik düþünmüyorum sadece bitki ile devam edicem bir müddet sonra karides ekleyebilirim .

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #10 : Mart 19, 2009, 14:22:25 s »
Yukarýdaki yorumlara elbette ben de katýlýyorum. Bu iþte kesinlikle gerekli diye söylenebilecek bir test yok. Ayrýca her hobicinin tecrübe seviyesine göre akvaryumu idame etme ve kontrol altýnda tutma maksadýyla uyguladýðý kendine ait bir tarzýnýn olacaðý da muhakkak. Ben genellikle benim fikrimi soranlara kendi akvaryumlarýmda uyguladýðým yöntemi öneriyorum. Benim ara ara kontrol etmek istediðim parametreler NO3(Nitrat) ve PO4(Fosfat) deðerleridir. Bu ikili bitkilerin saðlýklý ve sürekli geliþimleri için ve ayrýca alg oluþumunun kontrol altýnda tutulabilmesi için bilinmesi gereken öncelikli parametrelerdir. Bu testleri uygularken de en çok dikkat ettiðim hususlar aþýrý düþük deðerlerde (yani ilk iki renklenme bölümünde) olmamalarýdýr. Bunlarýn ardýndan uyguladýðým test ise yukarýda da deðinildiði gibi suyun iyi bir tamponlama becerisinin olup olmadýðýný anlamak için KH deðerinin belirlenmesidir. Ancak ben bu testi daha ziyade GH testi ile bir arada kullanýyorum ve bunun tek nedeni yumuþak su saðlayabilmek. Bazý bitkiler her ne yaparsanýz yapýn çok yumuþak su saðlayamadýðýnýz sürece geliþim göstermeyecktir. pH ve CO2 için yaptýðým herhangi bir ölçüm yok desem yalan olmaz. Bu deðerlere pek fazla önem vermiyorum. CO2 takviyesini mümkün olan maksimum seviyede gerçekleþtiriyorum. Bunun yeterliliði hususunda ise bitkilerde çýkan hava kabarcýklarý ve balýklarýn stres göstermeleri asýl testlerim. Nitrit (NO ve NO2), amonyak (NH3 ve NH4), Cl (klor), Cu (Bakýr) gibi testler ise bence tamamen gereksiz. Potasyum(K), kalsiyum(Ca) ve magnezyum(Mg) için ise güvenilir yada bulunabilecek testler malesef yok. Demir (Fe) ise ayrý bir mesele. Bu testi yapabilmek için su deðiþiminin hemen ardýndan bir test uygulayýp daha sonra demir takviyesinden hemen 5-10 dakika sonra tekrar bir test yapýp çýkan sonuçlarý karþýlaþtýrmak en doðrusu olacaktýr. Ancak ben bu testi hiçbir zaman uygulamadým bugüne kadar. Ancak btkili akvaryumlarda gözleme dayalý olarak biraz tecrübe sahibi olup, bitkilerin dilinden anladýktan sonra bu testlere çok sýradýþý bazý durumlar dýþýnda pek ihtiyaç kalmayacaktýr. Ben kendi akvaryumuma 1.5 - 2 senedir hiçbir test yapmadým örneðin.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Mart 19, 2009, 15:12:50 s »
Not olarak, balýk beslemeyi þimdilik düþünmüyorum sadece bitki ile devam edicem bir müddet sonra karides ekleyebilirim .

Balýk olmadýðý için bitkiler için gerkli olan nitrat akvaryum da azalacaðýndan sorun olabilir.

riderboy

• Yeni üye
  • *
« Yantla #12 : Mart 19, 2009, 20:11:37 s »
Nuri bey ciddi anlamda söz konusu olursa karidsleri daha erken eklerim.Bilgi için teþekkürler.

Bammbamm

• Üye
  • **
  • leti: 41
« Yantla #13 : Mart 28, 2009, 03:44:17 »
KH testi kullanan çok yok gibi görünüyor.
Akvaryumlarýnýzda CO2 miktarýný nasýl takip ediyorsunuz, KH deðerini bilmeden ? Mümkün deðil. Özellikle yeni kurulmuþ bir tankta tam verime ulaþana kadar aydýnlatmayý kademe kademe arttýrýyoruz. Bununla beraber CO2 ve gübreleme miktarýný da arttýrmaktayýz. Yani akvaryuma verdiðimiz CO2 miktarýný bilmemiz gerekir.
Bence CO2 destekli yeni bir tank kurulumu aþamasýndaysak NO3 ve PO4 testlerinin yanýnda pH ve KH testlerinin de mutlaka olmasý gerekir.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #14 : Mart 28, 2009, 18:37:56 s »
CO2 testi yeterli deðil mi acaba ? ya da güvenilir ?