Konu: Aydýnlatma Meselesi!  (Okunma says 19155 defa)

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
Aydýnlatma Meselesi!
« : Mart 16, 2009, 15:47:25 s »
Deðerli forum üyeleri,acaba bizler ýþýk yüksekliði (W) çok mu abartýyoruz ,litreye en az 0,5-1 W düþecek gibi vs.Yabancý sitelere göz attýðýmýzda adamlar çok düþük ýþýk ile çok güzel tanklar yapabiliyorlar aþaðýda resmini verdiðim tank 350 Lt.ve aydýnlatma gücü toplamda 94 W.mýþ bizler diyorum acaba enerji sarfiyatýnda hovardalýkmý yapýyoruz?[/URL]
[/img][/URL][/img] Resim yüklemede bir hata oldu lütfen aþaðýdaki mesajdaki linki týklayýnýz. ::) ::) ::)
« Son Dzenleme: Mart 16, 2009, 16:50:00 s Gnderen: soners »

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Ynt: Aydýnlatma Meselesi!
« Yantla #1 : Mart 16, 2009, 15:51:55 s »
« Son Dzenleme: Mart 16, 2009, 16:39:40 s Gnderen: soners »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #2 : Mart 16, 2009, 16:57:13 s »
Bazý bitkiler varki özellikle bunlar taban bitkisi olur düþük aydýnlatmalarda yetiþtirmek imkansýzdýr. Cuba, glosso, parvula, lilaeopsis vs gibi bitkiler düþük ýþýk altýnda ya hiç sürgün vermez ölürler yada glosso gibi boyuna uzarlar. Resmini koyduðunuz akvaryumdaki aydýnlýkta daha yüksek gibi geldi bana. Direk akvaryumun tanýtým linki gibi birþey varmý.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Mart 17, 2009, 09:59:18 »
Barýþ Bey direkt link burasý týklayýn binlerce akvaryum görün çok güzel bir site ve ýþýklandýrmalar ,özellikler bütün ayrýntýlarýyla mevcut hem yeni kuracaðýnýz nanonuza iyi bir rehber olacaðý kanaatindeyim.Diðer üye arkadaþlarýmýzýnda mutlaka görmesi gereken bir site.Bu güzelliðimide unutmayýn :D :D Þaka þaka buyrun sitenin adresi faydalý olmasý dileðiyle.

http://www.einrichtungsbeispiele.de/

Site Almanca olup az çok yabancý dili olan anlar zaten bitkiler ýþýklandýrmalar ve diðer özellikler almanca olsada hepimizin bildiði terimler.
« Son Dzenleme: Mart 17, 2009, 10:02:35 Gnderen: soners »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #4 : Mart 17, 2009, 22:44:43 s »
Rasgele incelediðim bir kaç bitki akvaryumunda dediðiniz gibi oldukça düþük aydýnlatmalar var ama kullanýlan bitkiler genelde yüksek ýþýk gerektirmeyen bitkiler gördüðüm kadarýyla. Zaten dediðim gibi taban bitkilerinden herhangibirini o aydýnlatmayla saðlýklý büyütmek pek mümkün deðil. Sanýrým biz özellikle yüksek ýþýk isteyen bitkiler yetiþtirdiðimizden olayý bu kadar abartýyoruz. 2. sayfadaki 7200 litrelik deniz akvaryumu çok hoþuma gitti içine girip yüzesim geldi :D

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Mart 18, 2009, 10:23:55 »
Barýþ bey ben o sitenin yaklaþýk 50.sayfasýna kadar gittim.Genellikle litreye düþen ýþýk 0,25 ile 0,50 arasý deðiþiyor.Ve düþük ýþýklý tanklarýn bir kaçýnda taban bitkileride vardý ama ne kadar saðlýklý olduklarýný bilemem.Siz 7200 lt.liði beðenmiþsiniz bende 11000 lt.lik bir dev tank vardý onu çok beðendim,elin almaný tankýn içine kazma kürekle girmiþti ;D.Birde Barýþ bey yemler ve gübrelerde dikkatimi çekti sera bir alman markasý olduðu halde hemen hemen hiç bir alman sera markasýný kullanmýyor gibi.Alýn size yeni bir konu daha acaba kullandýðýmýz yemler avrupa ülkelerinde raðbet görmüyormu? Bizleri kandýrýyorlarmý?Ben bu siteyi gördükten sonra iyiden iyiye kýllandým,(Kýl oldum abi).

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #6 : Mart 18, 2009, 15:46:49 s »
 Þöyle birþey'de var sadece floresan kullanmak aydýnlatmada yeterli deðil bence. Aydýnlatma ile birlikte yaptýðýnýz aydýnlatmayý emecek yada soðuracak etkenleride en aza indirmek lazým. Yani aydýnlatmanýn altýnda kullanýlacak yansýtýcýlar tankýn etrafýnda kullanýlacak yalýtýcýlar gibi þeylerle var olan aydýnlatma daha etkili kullanýlýr. Birde tabi kullandýklarý ekipman'da önemli. Kullanýlan balast en az kaybý yaratacak türde ve lambalar'da en etkililerinden olursa düþük aydýnlatma deðeriyle de iyi sonuç alýnabilinir. Yani ince eleyip sýk dokumak (ki bunu bizim atalarýmýz taa ne zaman söylemiþ :D)
 Sanýrým Sera Almanya'dan babam çýksa yerim mantýðýna güveniyor (nasýl bir mantýk kurdum ama:D) Ben Sera'nýn hemen hemen hiçbir ürününü kullanmýyorum. Elimde bir kaç tane yemi kaldý sadece onlarýda balýklar seviyor diye veriyorum ama bitince yenilerini almayý düþünmüyorum. Jbl ve Tetra'nýn yemleri gözdelerim. Özellikle cüce cichlidler için jbl grana cichlid, rasbora, kiraz barb ve yine cüce'lerim için Tetra bits gibi yemler hem balýklarým hemde benim tarafýmdan çok seviliyor :)

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Mart 18, 2009, 16:11:47 s »
Sera konusunda hemen hemen mantýklarýmýz ayný Barýþ bey,elimdekiler bitsin (yem,gübre vs.)tamamen jbl ürünlerine yoðunlaþacaðým.Ýyi ve kötü yanlarýný burada paylaþýrýz.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #8 : Mart 18, 2009, 22:20:57 s »
Buraya ilk üye olduðumda daha sýk girip bu konularda birþeyler yazmýþtým. Önemli olan verimdir, verimliliktir. Ne iþ yapýyorsanýz ne üretiyorsanýz üretin verim çok önemli.
Bu nedenle AA kalite ampül, harcadýðýnýz elektiriði ýþýk enerjisine dönüþtürürken bitkilerin yararlandýðý dalga boyundaki ýþýnlarý daha yoðun elde eden lambalar, yani ýþýðýn rengi, kapaklarýn lambalardan yayýnlanan ýþýðý soðurup bunu ýsýya dönüþtürmemesi geri yansýtmasý için kapak içlerinin beyaza boyanmasý gerektiði gibi yazdýklarým hep verim ile ilgili konulardýr.
Yani verdiðiniz ya da harcadýklarýnýz sonucu ne alýyorsunuz, verim iþte bu iki faktörün yani girdi ile çýktýnýn oranýdýr. Veriminiz yüksekse elbette ki daha az elektrik harcayacaksýnýz. Daha düþük güç harcayarak istediklerinizi elde edeceksiniz. Ancak elde etmek istediðiniz ürün için bazý koþullarý mutlaka yerine getirmelisiniz. Bunu ise en yüksek verimle yapmayý becerirseniz harcamalarýnýz daha az olur.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
« Yantla #9 : Mart 28, 2009, 13:56:47 s »
Baktýðým kadarý ile adamlar gübreleme konusunda da hep markalý ürünleri tercih etmiþler. Zaten güzel bitkili akvaryumlarýn tanýtýmlarýnda þu sýra en çok dikkat ettiðim þey gübreleme. Yerli DIY gübreler, markalý ürünler kadar iyi sonuçlar veremiyorlar kanýmca. 

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #10 : Mart 28, 2009, 18:27:13 s »
Sera'dan ben de biraz huylanýyorum. Birçok ürünü çok güzel süslenip püsleniþ ürünler. Ticari bir deha söz konusu ancak kimyevi bir deha söz konusu deðil maalesef. Yine de yemleri ve su düzenleyicileri fena deðil. Tetrayý çok kullanmadýðým için yorum yapamayacaðým.

Gübre gerçekten önemli. Gübrede de verime önem vermek gerekiyor :) Ev yapýmý veya yerli ürünler kusursuza çok da yakýn formüller içermeyip yosuna veya istenin performansýn altýnda kalmaya yol açabiliyor. Seachem, hagen gibi ürünleri kullanmak lazým. Bir de yeni favorim hiper yoðun formüllü Bloom & Grow. Birkaç ay oldu Maltepe Pet'ten alalý ancak adam akýllý ilgilenemediðim için akvaryumla kalitesi konusunda yorum yapamayacaðým :(

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Mart 31, 2009, 10:21:46 »
Geçtiðimiz haftadan itibaren tamamen JBL ürünlerine yoðunlaþtým,þimdilik yem ve sývý gübresini aldým geliþmeleri ileride burdan paylaþmaya çalýþacaðým.Diðer ürünleri kullanýp da memnun olanlar lütfen bilgilerini paylaþsýnlar.

sonyolc52

• Üye
  • **
  • leti: 38
  • Ad Soyad: kurtuluþbayar
« Yantla #12 : Mays 08, 2010, 19:32:33 s »
Reflector kulanýyorlar dikatimi çekti ondan dolayý olabilirmi acaba? Mesela 150 litre akvaryum da bütün bitkiler var maþþallah 1 xT5/ 28 W Daylight mit Reflektor
1 xT5/ 28 W Nature mit Reflektor kulanmýþ reflektor olmasý iki kat hatta 3 kat daha fazla ýþýk yansýtmasý olabilirmi?
« Son Dzenleme: Mays 13, 2010, 09:00:51 Gnderen: Bvarisli »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #13 : Mays 08, 2010, 21:29:57 s »
Reflektör çok önemli bir araç, ýþýðý verimli kullanmak için mutlaka reflektör kullanmalý veya ayný iþlevi baþka yollardan saðlamalýsýnýz. Bu arada Kurtuluþ Bey sitemizde Türkçe kullanýmý ve imla konusunda biraz daha hassas olmanýzý rica ediyorum kurallar gereði :) Ýyi günler

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #14 : Mays 13, 2010, 08:54:37 »
Bende kurallardan ziyade yazýlaný okuyabilmek için biraz daha dikkat etmenizi rica ediyorum :)