Konu: Berkay Bengi - Nano  (Okunma says 36143 defa)

Bammbamm

• Üye
  • **
  • leti: 41
Berkay Bengi - Nano
« : Mart 27, 2009, 18:05:28 s »
Merhabalar,

Forum'a Yýldýrým Bey'in (Maltepe Pet) tavsiyesi üzerine üye oldum. Ayrýca sadece bitkili akvaryumlar için bir bilgi paylaþým ortamý oluþturduklarý için site kurucularýna teþekkür ederim.

Yaklaþýk 1.5 ay önce kurduðum akvaryumumu sizinle paylaþmak isterim.

Akvaryum ölçüleri : 40*25*20h (20L)
Filtrasyon : Bulabildiðim en küçük boy þelale filtreyi kullanýyorum.
Aydýnlatma : 12W Tasarruflu ampul, 6500K. (günde 10 saat, 2 saat karanlýk; 5+2+5)
Taban : Siyah kum (Markasýný hatýrlamýyorum, ama salýným yapmadýðý kesin)
Isýtýcý: -
CO2: -
Gübreleme: - (2 hafta bir 1-2 damla Seachem Flourish)
Su deðiþimi : - (Eksilen suyu tamamlýyorum)

Bitkiler:
Vesicularia montagnei (Christmas moss)
Hemianthus callitrichoides 'Cuba'
Hemianthus micranthemoides
Micranthemum umbrosum
Microsorum pteropus 'Windelov'
Pogostemon helferi
Rotala Rotundifolia
Hygrophila polysperma

Canlýlar:
Neocaridina denticulata sinensis "red" (Kiraz Karides) - Sayýsý belli deðil
Neritina gagates  (Zebra Salyangoz) - 2 adet

Fotoðraf makinasýný kullanmayý pek bilmediðimden, çekimler oldukça kötü, özür dilerim þimdiden.

Bu sonuncusu ise ufak bir deneme, umarým beðenirsiniz.

Bu akvaryum hazýr hale gelince tekrar fotoðraf ekleyeceðim. Þimdilik bu kadar.

Saygýlar.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Berkay Bengi - Nano
« Yantla #1 : Mart 27, 2009, 20:29:23 s »
 Çok güzel elinize saðlýk. Geniþliðin 40 yüksekliðin 20 olmasý deðiþik bir hava katmýþ tanka. Moss'lar ve kök'ler güzel kullanýlmýþ ama ufak bitkili bir akvaryum için biraz fazla bitki türü kullanmýþsýnýz gibi. Co2 olmadan Hemianthus callitrichoides'in yayýlýmý nasýl?

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Mart 27, 2009, 21:19:26 s »
Barýþ Bey,
Öncelikle yorumunuz için teþekkür ederim.
Ana tankýmda bir çok bitki yeni ekildiði için yaramaz amano karidesler bazýlarýný yerlerinden söküyor, tank derin olduðu için oraya ekmeye üþeniyorum genelde, oradan alýp el altýnda bulunan bu nano ya taþýyorum bitkileri. Bu sebepten biraz fazla tür kabul ediyorum kafat miktar olarak azlar. Sað arka köþedeki 2 dal Micranthemum umbrosum örneðinde olduðu gibi :)

Açýkçasý bu akvaryum, low-tech olduðu için Heamianthus cuba'dan pek umudum yoktu. Hali hazýrda emers yetiþtirmekte olduðum büyükçe bir kap dolusu HC var elimde, ben de oradan aldýðým 2 dal sürgünü bu nano da riske etmekten çekinmedim ve þaþýrtýcý bir þekilde tabanda yayýlmaya baþladýðýný görünce biraz daha ilave ettim. Eðer yeni ektiklerim de problemsiz geliþim gösterirse kýsa zamanda kaplarlar tabaný. Zaten kaplayacaklarý kýsým oldukça küçük.
Yine deneme amaçlý 3-4 yaprak Glossostigma koydum fotografta ön cam ile kütük arasýnda görünmekte. Geliþip geliþmeyeceðini zaman gösterecek :)

Saygýlar.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #3 : Mart 28, 2009, 11:58:59 »
Berkay Bey tebrikler, ilk kurulum aþamasý itibariyle hoþ bir görünüm. Zaman içinde bitkilerin akvaryumu daha da doldurmasý ve düzenli budamayla oldukça etkileyici bir küçük akvaryum olacaðý belli. Ancak genellikle bu tür akvaryumlarda ýþýklandýrma litre baþýna 2 wata hatta daha yukarýlara kadar çýkýyor. Sizde ise ýþýk biraz zayýf. Bazý bitkiler için sorun olmayacak olsa bile helferi, rotundifolia ve micranthemoides için boylanma, yaprak arasý mesafe ve genel olarak renklenme sizi pek tatmin etmeyebilir.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #4 : Mart 28, 2009, 18:14:59 s »
Elinize saðlýk. Ben de biraz tonlara takýldým. Yosunlardan ötürü galiba ama hep yeþilin yakýn tonlarý var gibi. Ön taraf da hc ile kaplanýrsa kaya ve kütüklerin hatlarý iyice gözden kaybolacak gibi. Bu duygu arkafonun tamamen siyah olmayýþýndan da olabilir bilemiyorum :) Zebra salyangozlarýnýz harikaymýþ bu arada, akvaryum oturdukça güzelleþecelk gibi duruyor. Arkadaki bitkilerin kývama gelmesi için biraz zamana ihtiyaç var gibi.

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #5 : Mart 28, 2009, 20:31:58 s »
Yýldýrým Bey,

Öncelikle yorum yaptýðýnýz için teþekkür ederim. Sizin de dediðiniz gibi düþük aydýnlatma ile bazý bitkilerde sorun çýkarabilir, sorun çýkarmasalar bile düþük ýþýk koþullarýnda farklý geliþim gösterebilirler. Fakat tank kurulum aþamasýnda sadece Windelow ve X-Mas Moss için tasarlandýðýndan özellikle düþük ýþýk tercih ettiðim. Malum kaba bir tabirle aydýnlatma bitkili tanklarda "gaz pedalý" gibidir, ne kadar çok hýzlandýrýrsak sistemi o kadar çok tüketimi olacak CO2 ve gübreleme bazýnda. Tamamen "Low Maintenance" (az bakým gerektiren) tank olmasýný isteðim için aydýnlatma tercihim bu yönde oldu. Bu kuruluma uymayan bitkilerin akvaryuma geliþ sebebi de önceki mesajýmda belirttiðim gibi, ana tanka yeni ekilmiþ  ve karidesler tarafýndan sökülmüþ bitkileri tekrar ana tanka ekmeye üþenip ve çöpe atmaya kýyamayýp nanoda bir köþeye ekmemdir. Eðer iyi geliþim göstermezler ise bu türlerde çok da ýsrarcý olmayacaðým; ana tank için oldukça mesai harcadýðýmdan bu nano'nun beni çok uðraþtýrmasýný istemiyorum açýkcasý. Fakat buna raðmen HC geliþimi þaþýrtýcý, akvaryumda yayýlmaya baþlayýnca onlarý misket gübre ile "ödüllendirdim" :) Bakalým ilerleyen günlerde saðlýklý geliþimlerini sürdürebilecekler mi?

Birkan Bey,

Akvaryumda kiraz karidesler olduðundan özellikle yeþil renkli bitkiler tercih ettim sayýca çoðaldýklarýnda hoþ bir görüntü olacaðýný düþünüyorum. 1.5 ay gibi bir sürede 2. batýn yavrularda geldi bu arada:). Fonu boþ býrakmamýn sebebi, ileride fotoðraf çekerken esneklik saðlayacaðýný düþünmemdir. Akvaryum küçük olduðundan arkaya ufak kartonlarla istediðim renk fonu yerleþtirebilirim þu anda. Bir de akvaryumun arkasýndaki duvar da yeþil renkli olduðundan þu anda fotoðraflarda bunaltýcý bir yeþil renk hakimmiþ izlenimi yaratmýþ olabilir belki size?
Yorum yaptýðýnýz için size de teþþekür ederim.

Akvaryum ile ilgili geliþimleri zamanla bu baþlýk altýnda yayýnlamayý düþünüyorum. Bir gün hazýr olduðunda ana tankýmý da burada sizlere sunmak isterim.

Saygýlar.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #6 : Mart 29, 2009, 16:19:01 s »
Yeþilliðin fazla olmasý bence pek kötü olmamýþ. Ýnsan akvaryuma bakarken kendini balta girmemiþ bir ormanda gibi hissediyor. Arka fon olarak açýk tonlar denemeye karar verdim size de tavsiye ederim. Yeni kuracaðým ufak akvaryumda açýk mavi, beyaz ve gri fonlarla çeþitli ýþýk kombinasyonlarýný deneyeceðim bakalým ortaya nasýl birþey çýkacak. Bu akvaryuma kýrmýzý kristal karides'te çok yakýþýr. Biranda aklýma geldi :)

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #7 : Mart 29, 2009, 17:59:50 s »
Barýþ Bey,

Dediðiniz gibi bende açýk renkli hatta beyaz fon ile foroðraf çekmeyi düþünüyorum. Takashi Amano'nun akvaryum fotoðraflarýna baktýðýmýzda dizaynýn baþarýsýnýn yanýnda tanklarýn bize bu kadar büyüleyici gelmelerini saðlayan önemli etmenlerden biri de kullanýlan fotoðraf teknikleri. Ben de iyi fotoðraf çeken bir iki arkadaþýmla beraber bazý denemeler yapmak istiyorum.

Kýrmýzý Kristal Karidesleri (CRS, türkçede KKK diye kýsaltabiliriz belki:)) bende çok seviyorum fakat önce bakýmý daha kolay olan Kiraz karideslerle tecrübe kazanmak istiyorum. Yoksa bu nano için benimde hayalim güzel bir Kristal Karides kolonisi. Yalnýz, bir kaç yerde 30L den küçük tanklarda beslenmemeleri gerektiðini okudum, bunun yanýnda benim nano tankýmda ýsýtýcý yok bu karidesler için ýsýtcý eklemek gerekebilir. Ve bir de Kýrmýzý kristallerin fiyatýnýn yüksek oluþu var tabi:) Bir arkadaþýmýn elinde Grade C, Grade A ve Grade SS kristal karidesler var. Yetiþtirip yavru almasýný bekliyorum, kendisi üretim düþündüðünden 2. ve ya 3. batýn yavrularýndan almayý planlýyorum ileride. Asýl hedefim anatankýmda Kristal karides kolonisi oluþturmak fakat nitrata duyarlý olan bu karidesler yoðun gübreleme yapalýn bu tankta mutlu olurlarmý bilemiyorum. Anatankta þu an 3 çeþit karides var. 100 adet kadar amano, 200 belki daha fazla kiraz, 10-15 adet Yeþil karides mevcut. Yeþil Karideslerde kayýplar verdim baþta umarým onlarda yakýnda üremeye baþlayacaklar. Karidesler gerçekten izlemesi eðlenceli canlýlar, bunun yanýnda algleri yiyor olmalarý da cabasý:)

Saygýlar.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #8 : Mart 29, 2009, 20:26:58 s »
 Bende incelemiþtim Amano'nun tanklarýný ve oradaki açýk renk fonlar açýk renk kumlar çok cezbedici geldi. Hatta Amano'nun tanklarý haricinde de incelediðim pek çok güzel tank bu þekildeydi. Yani açýk renk fon, kum ve fonda aydýnlatma. Kurduðum tüm akvaryumlarda siyah renk fon ve koyu renk kumlar kullandým, sadece son kurduðum ufak akvaryumun 3 tafarýný mavi fonla kapattým ki artýk o bile bunaltýcý geliyor. Sanýrým koyu renkten yeterince sýkýldým.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #9 : Mart 30, 2009, 10:50:28 »
Beyaz fon gerçekten güzel ve ferahlatýcý duruyor adeta bir akarsuya bakýyorsunuz akvaryuu izlerken ancak bu duygularý verebilmek için derinliðin de güzel oturtulmasý gerek sanýrým.

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #10 : Mart 30, 2009, 15:22:41 s »
Yeni bir baþlýk açýp akvaryumda derinlik hissi uyandýran öðeler üzerine fikir alýþveriþinde bulunablým derim. Forumlar da insanlarýn dizayn konusunda fikir paylaþýmýnda bulunmamalarýna pek anlam veremiyorum. Yarýþmalarýn yarattýðý rekabet ortamý bunun sebebi olabilir.

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #11 : Mays 19, 2009, 04:41:15 »
"Dallarý bastý kiraz." ya da "Bu sene iyi kiraz yaptý." diyebiliriz sanýrým :)
2 Adet Mayýs ayý fotoðrafý:

Rutin bakým haricinde, bu ay mosslar budandý.

Ayrýca geçen aya ait, Nisan ayý fotoðraflarýndan bir kaçý:

Saygýlar.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #12 : Mays 19, 2009, 09:37:01 »
Owww maþallah saðlýkla büyürler inþallah :)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #13 : Mays 19, 2009, 11:47:40 »
Berkay bey sanýrým bu kiraz'larýnda budanma zamaný gelmiþ  ;D Maþallah pek sevimli keratalar. Özellikle tek baþýna olduklarý tanklardaki rahat hareteklerini izlemek çok zevkli karides'lerin. Tamamen özgür olduklarýndan karma akvaryumlara oranla çok daha kolay izlenebiliyorlar. Moss'larda maþallah coþmuþ nisan ayýnda. Þimdiye kadar pek bulaþmadýðým birþey moss budamak. Benimkilerde budama zamanýna geldi ama elim henüz makasa gitmedi :D

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #14 : Mays 19, 2009, 11:59:02 »
Harun Bey, Teþekkür ederim

Barýþ Bey, Sizin de dediðiniz gibi karidesler gerçekten izlemesi keyifli canlýlar. Fakat bu 20 Litrelik nano karides kolonisi kurmak için pek uygun deðilmiþ onu gördüm... Yavrular çok fazla büyüyemiyorlar. Þu günlerde 50-80L arasý yine Moss aðýrlýklý bir karides akvaryumu kurmayý düþünüyorum eðer kuracak bir yer bulursam tabi:) High-Tech tanklara oranla hem kurulum maliyeti hemde savit giderleri oldukça düþük. Böyle bir akvaryumda Red Crystal kolonisi oluþturmak gibi bir hayalim var :)
Bir de dediðiniz gibi Mosslarý akvaryum içerisinde budamak gerçekten zor, budamak deðilde parçalarý toplamak zor... O yüzden ben moss sarýlý dekorlarý ayrý bir su dolu kaba alýp orda budadým. Gerçi bu seferde o kaptan karides yavrularýný toplamakla uðraþtým :)