Konu: Co2 verilen akvaryumda Ph sabitlenmesi  (Okunma says 7603 defa)

beh-chat

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
Co2 verilen akvaryumda Ph sabitlenmesi
« : Mart 28, 2009, 01:36:19 »

Yeni bir akvaryum kurdum sadece bitki yetiþtirmek ve olanlarý gözlemlemek için sizlerle hem gözlemlerimi paylaþmak hemde tecrübelerinizden yararlanmak ve bir takým sorularýma cevap bulmak istiyorum.
    Kurduðum akvaryum 50 cm boyunda içinde balýk yok vardý çýkardým. Akvaryuma tüplü sistemle Co2 veriyorum kontrol için azoo marka akvaryum içi indikatör kullanýyorum yaptýðým kontrollerde rengin yeþil olmasýndan Co2 miktarýnýn iyi seviyede olduðunu görüyorum.Sisteme ýþýðý arttýrmak için mevcut gün ýþýðý florasana ek olarak 2 adet spot lamba ekledim zaman saati ile ýþýðý ve selenoidli Co2 sistemi sabah 9 açýyor akþam 6 kapatýyorum. Oluþan olumsuzluklarý yada bilmek istediklerimi aþaðýdaki sýralýyorum bu konuda bildiklerini ve tecrübelerini paylaþan arkadaþlara þimdiden teþekkür ediyorum.

1. Bilindiði üzere Co2 verilen suyun Ph deðeri düþüyor sabah 8.2 olan deðer akþama 7 civarý oluyor bu durumda 0.3 deðiþime hassas olan balýklar zarar görmüyormu bu deðiþimlerin düzeni nasýl saðlanabilir.
2. Co2 vermeye baþladýktan 2 hafta kadar sonra su yüzeyinde yað benzeri parçalanmýþ kaparcýklar var birazda köpük bu neden oldu zaralýmý çözümü nedir.
3. Cryptocoryne bitkimin yeni sürgünleri yeþil deðil oldukça kýrmýzý tonda acaba ýþýklandýrma ile ilgili sorunmu var.

Bammbamm

• Üye
  • **
  • leti: 41
Ynt: Co2 verilen akvaryumda Ph sabitlenmesi
« Yantla #1 : Mart 28, 2009, 03:27:40 »
1) a) Ph-kontrol sistemleri mevcut. Hazýr ürünler 0.06 hassasiyet ile çalýþýr. DIY çalýþmalar var Türkiye'de çok da baþarýlý... 0.01 hassasiyet ile çalýþabiliyorlar. Bu sistemler gazý kesit açarak pH'ý sabit tutar.
    b) Suyun KH deðeri bir miktar arttýrýlarak pH salýnýmý azaltýla bilir. Internette CO2-pH-KH grafiðini kolayca bulabilirsiniz.
2) Su üzerinde yað benzeri katmanýn tam olarak ne olduðunu bilmiyorum fakat bir tür organik atýk olduðunu düþünüyorum. Su yüzeyinde toplanmasý suya karýþmadýðýna iþarettir. Iþýðý kesmesi dýþýnda bir zararýný gören duymadým. Bir çok kiþinin baþýna gelen bir durum.
3)Hangi Cryptocoryne türü olduðuna baðlý. Belki koþullar uygunlaþtýkça gerçek rengine dönmüþtür?

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Co2 verilen akvaryumda Ph sabitlenmesi
« Yantla #2 : Mart 28, 2009, 12:09:52 s »
1. Bilindiði üzere Co2 verilen suyun Ph deðeri düþüyor sabah 8.2 olan deðer akþama 7 civarý oluyor bu durumda 0.3 deðiþime hassas olan balýklar zarar görmüyormu bu deðiþimlerin düzeni nasýl saðlanabilir.
Bu farklýlaþma hemen hemen her balýk için öldürücü etkiye sahip olabilir. Ýçinde canlý olmamasý bir avantaj. Yüksek dalgalanmanýn bir sebebi de KH deðerinizin düþük olmasýndan ötürü suyunuzun yeterli tamponlama becerisinin olmamasýndan kaynaklanýyor olabilir. Bir kontrol etmeniz faydalý olabilir. Bu farklýlaþmanýn önüne geçmek için deðinildiði gibi controller kullanarak sabit pH ile CO2 takviyesi yapabilirsiniz. Ayrýca gece kapatmak yerine 24 saat CO2 takviyesi de uygulayabilirsiniz. Sizin durumunuzda bunun pek bir mahsuru olmayacaktýr.
2. Co2 vermeye baþladýktan 2 hafta kadar sonra su yüzeyinde yað benzeri parçalanmýþ kaparcýklar var birazda köpük bu neden oldu zaralýmý çözümü nedir.
Su üzerinde oluþan bu tabaka yüksek protein miktarýndan oluþan bir film tabakasýdýr. Balýk ve bitkilere hiçbir þekilde mahsuru olmamakla beraber yetersiz aydýnlatma olan akvaryumlarda ýþýðý biraz daha azaltmakta ve görüntü kirliliði yaratmaktadýr. Bu durumdan þikayetçi iseniz diðer konularda da tartýþýldýðý üzere kaðýt havlu yada surface skimmer (yüzey temizleyici) aparatlarýndan kullanabilirsiniz.
3. Cryptocoryne bitkimin yeni sürgünleri yeþil deðil oldukça kýrmýzý tonda acaba ýþýklandýrma ile ilgili sorunmu var.
[/quote]
Cryptocoryne türü bitkiler de diðer bitkiler gibi her akvaryumda farklý bir adaptasyon sergilerler. Þartlara göre yapraklarda renk, þekil ve ebat farklýlýklarý ortaya çýkmasý gayet doðaldýr. Özellikle akvaryumunuza ilk koyduðunuz bitki emersed olarak (yani su yüzeyinde yada dýþýnda) yetiþtirilmiþ, yeni ithal edilmiþ bir bitki ise bu deðiþim çok daha ileri seviyelerde gerçekleþecektir. Ancak bu deðiþim tamamen normal karþýlanmasý gereken bir durumdur.