Konu: Litre baþýna 1.3 - 1.4 watt bitkili akvaryumda fazla mýdýr ?  (Okunma says 17826 defa)

isobar

• Üye
  • **
  • leti: 50
Bitkili akvaryumumda (100x50x30) (150lt) bitkilerin gerçek geliþimini (ör: Limnophila aquaticalarým yeni yaprak çýkarmasýna raðmen doðasýna göre ufak ve üst taraflarý gür olmuyordu , Limnophila aromaticalarda üst kýsýmlarý kýzarmýyordu ve alt yapraklarý dökülüyordu) tamamlamadýðýna inandýðým için 80 watt aydýnlatmamý 160 watt çýkardým buda max litre baþýna 1.4 watt ediyor (hesaplamamamý net lt göre yaptým.kaya,kütük,kumu hesaba katýnca net lt 105-110 lt oluyor).fakat asýl sizlere sormak istediðim litre baþýna artan watt yüzünden akvaryumu ve bitkileri yosun kaplarsa herþey boþa gider.Dolaysýsýyla 1.3 -1.4 watt litre baþýna çok yüzksekmidir ?

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
Ynt: Litre baþýna 1.3 - 1.4 watt bitkili akvaryumda fazla mýdýr ?
« Yantla #1 : Nisan 01, 2009, 12:32:48 s »
Litre baþýna ýþýðýnýz yüksek ileride birçok sorunlarla karþýlaþabilirsiniz. Mesela yosun sorunu varsa yosunlarý çoþturabilirsiniz.Flo olarak ne kullanýyorsunuz(daylight,aguarelle,grolüx)? Ayrýca bitkilerinizin geliþmemesi ýþýktan dolayýmý? C02 veriyormusunuz?Gübre (Makro ve mikro) kullanýyormusunuz? Taban kumlarý nelerdir bitkili akvaryuma uygunmudur? bunlarý detaylý olarak yazarsanýz daha kolay yardýmcý olunabilir.
« Son Dzenleme: Nisan 01, 2009, 13:58:08 s Gnderen: soners »

isobar

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Nisan 01, 2009, 12:48:29 s »
Aydýnlatma  T5 10000K , C02 kullanýyorum (bitkiler düzenli olarak kabarcýk çýkarýyorlar) , Tropicanýn gübresini kullanýyorum , haftalýk 0.1 demir oraný içinde seachemin demiri kulanýyorum.Hagen siyah kumunu kullanýyorum.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
« Yantla #3 : Nisan 01, 2009, 13:41:04 s »
Haluk Bey akvaryumunuzda þu an yosun varmý?

Tabiri caizse akvaryumuzu otomobile benzetirsek eðer, otobanda tam gaz gidiyorsunuz þu an. Bu hýzla giderken bitkilerin ihtiyaçlarýný (özellikle CO2) tam olarak karþýlayabilirseniz bir sorun olmaz bence. Çünkü sizinkine çok yakýn (hatta watt olarak daha yüksek) bir ýþýklandýrmayý bir arkadaþým kullanýyordu, bitki geliþiminden de gayet memnundu o dönem, yosunsa neredeyse hiç yoktu.   

Ama eðer akvaryumunuzda yosun varsa bu ýþýk onlarý da coþturabilir!

isobar

• Üye
  • **
« Yantla #4 : Nisan 01, 2009, 15:38:15 s »
Dayanýklý ve az yaprak açan bitki türlerinde (bocopa)da ve gül'ün eski yapraklarýnda  hafif yeþil nokta yosun var.Diðer bitkilerimde ve filitre malzemelerinin üstünde gözü rahatsýz edecek yoðunlukda yosun yok.Bu arada 160 wattlýk sistemimden en önde bulunan 20 wattlýk bir T5 çýkardým.Þuanda toplamda 138 watt gücünde bir aydýnlatma kullanmaya baþladým.Sonucunu bilmediðim bir sistemde yavaþ yavaþ gitmeye karar verdim.Yinede görüþlerinizi bekliyorum.Þuanda yaptýðým hesaba göre litre baþýna 1.15 watt düþüyor ki bence fazla deðil.Hatta bazý tür bitkiler için bile duyduðum kadarýyla 1.5 - 2.0 watt arasý ýþýk gerekiyormuþ.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #5 : Nisan 02, 2009, 12:35:44 s »
Ben bugüne kadarki denemelerimde litre baþýna 1.6 watt'a kadar çýktým. Ancak böylesine yüksek ýþýk ortamlarýnda hayat çok daha hýzlý olacaðýndan besin dengesinde en ufak bir bozulma, CO2 yetersizliði gibi konular büyük risk taþýr. Tropica'nýn gübrelerinden hangisini kullandýðýnýz da önemli. + olaný kullanmanýz gerekecektir. Bitki yoðunluðu da gözönüne alýnarak bir dozlama miktarý belirlemek gerekir. Su deðiþimlerini daha büyük ölçekli ve düzenli olarak uygulamanýz gerekecektir. CO2 takviyeniz de bitki ve gübrelemeye baðlý olarak saniyede 5-6 kabarcýða kadar çýkarýlabilir. Bu yola girme nedeninize dönecek olursak renklenme ve alt yapraklardaki dökülmelere deðinmiþsiniz. Renklenmeyi etkileyen tek faktör ýþýk deðildir. Bunun yanýsýra yüksek nitrat seviyeleri, çok düþük fosfat seviyeleri ve düþük demir seviyeleri de ýþýktan baðýmsýz olarak renklenmeyi engelleyen nedenler arasýndadýr. Alt yapraklardaki dökülme besin eksikliðinin yanýsýra sýk dikim veya yüksek boylanma nedeniyle oluþacak gölgelenme yüzünden olmaktadýr. Iþýðý artýrýnca bu gölgelenme örneðin engellenmiþ olacakmý? Bu tür faktörlerin de gözönünde bulundurulmasý gerekir.

isobar

• Üye
  • **
Maltepe akvaryum ve Yýldýrým abiye yeni soru ve gözlemlerim.
« Yantla #6 : Nisan 02, 2009, 16:35:46 s »
Deðerli bilgileriniz için teþekkür ederim.Tamamen dediklerinize katýlýyorum.Besin(gübre+co2) ve ýþýk dengesini tuturamayan akvaryumlarýn hazin sonlarýný gördüm ve okudum.Benim 2 günlük süreçte izlediðim özellikle güller yeþil yada hafif beyaza kaçan pembemse tonlardaydý , þimdi ise hýzlý bir kýzarma görüyorum , diðer kýrmýzý tonlara yatkýn bitkilerimdede kýzarmalar baþladý , akvaryumumda sað tarafýndaki bitkilerde fotosentez(kabarcýklar oluþmazken) gözlemliyemezken þimdi fotosentez yapmaya baþladýlar.Tabiki bu denemeye geçerken litre baþýna düþen 1.4 -1.6 wattlýk ýþýðý 1.2 watt düþürdüm (120 lt ye 140 watt) T5 lerden birini iptal ederek.Yinede temkini elden býrakmadým.Tropicanýn(+) nitratlý) olan versiyonunu 1-2 ay önce balýk ölümü olunca býrakmýþtým ama þimdi anladýðým kadarýyla artan ýþýk dolayýsýyla besine ihtiyaç duyan bitkiler için tekrar kullanmaya baþlamam gerekiyor.Sonuçta nitrat yosunu tetiklesede , anladýðým kadarýyla besine açan olan bitkiler nitratý sünger gibi emecekler akvaryumdaki canlýlarý olumsuz etkilemeden.Sormak istediðim diðer hususda Bacopa ve gülerin alt ve eski yapraklarýnda (1-2 ay önce çýkan yapraklar) yeþil nokta yosunlar var.Sizce yosun olarak bir sorun yaþýyormuyum ve sorunsa  dayanýklý eski yapraklar üstünde çýkan yeþil nokta yosunlardan doðal olarak nasýl kurtulabilirim.Baþka tavsiyeleriniz var mýdýr ?

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Nisan 02, 2009, 16:55:29 s »
Yeþil nokta yosunlar kurtulmasý en zor olan yosunlardýr. Geliþimini tamamlamýþ, ölmek üzere olan, duraklamýþ bitkilerin yapraklarý üzerinde, canlý olmayan nesnelerin üzerinde, daha doðrusu yüzey hareketi olmayan yerlerde ortaya çýkýyor. Benim bu yosunu kontrol altýna almak için kullandýðým yöntemlerin en baþýnda yüksek fosfat geliyor. Ardýndan da Nerit salyangozlar ve cüce vatozlar. Bunlarýn dýþýnda neredeyse hiçbirþey fayda etmiyor. Yosunun tetiklenmesi konusunda ise genelleme yapacak olursak hiçbir þeyin fazlasý direkt olarak yosuna neden olmaz. Yosunun herzaman ve sadece bir tek nedeni vardýr. O da Iþýk, CO2, makro ve mikro besinler arasýnda mevcut bitki popülasyonuna baðlý olarak bir dengesizlik olmasýdýr. Böyle bir dengenin mevcut olduðu akvaryumda ýþýk miktarýný artýrarak renklenmeyi saðlamak daha kolay olacaktýr.

isobar

• Üye
  • **
Yýldýrým abi yeni sorum var ?
« Yantla #8 : Nisan 02, 2009, 18:58:33 s »
Verdiðin bilgiler oldukça açýklayýcý ve detaylý.Gösterdiðin ilgi için teþekkürler.Kafama takýlan 3 nokta var.Biri fazla fosfatýn yosun önlemede kulanýlabileceðini söylemiþin.Doðrumu anladým.Benim bildiðimde yosunun en sevdiði besin diye biliyordum. Nokta yosunlarýn olduðu eski yapraklarý budamamýn bitkiye bir zararý olur mu.Diðeri ise suyun üst kýsmýnda oluþan yað ve protein tabakasýný yoketmek için atmanýn suyun üst kýsýmlarýndanda emen bir filitre giriþi kulanýyorum.Sistem gözlemlediðim kadar havayý da içine çekiyor ve yüzey haraketi meydana getiyor bu durum sanki oksijeni artýrýp co2 azalmasýna dolyýsýyla ph yükselmesine neden oluyor.Sen böyle bir þey gözlemledin mi ?.Böyle bir uygulamanýn bir zararý var mýdýr.Yorumlarýný bekliyorum.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Nisan 02, 2009, 19:24:17 s »
Biri fazla fosfatýn yosun önlemede kulanýlabileceðini söylemiþin.Doðrumu anladým.Benim bildiðimde yosunun en sevdiði besin diye biliyordum.

Pekçok arkadaþýmýza ters gelmesine karþýlýk benim senelerdir algle mücadele de en çok faydalandýðým unsur yüksek fosfat seviyeleridir. Ortalama 2ppm ve yukarýsý gibi deðerleri hedef alýyorum. Ancak bu arada diðer besin seviyelerinin de çok düþük deðerler almamasý ve bol miktarda CO2 nin her zaman olmasý önemlidir.  Algler bütün besinleri kullanabildikleri halde özellikle hoþlandýðý besin grubu demir ve N türevi bileþimlerdir.

Nokta yosunlarýn olduðu eski yapraklarý budamamýn bitkiye bir zararý olur mu.

Hayýr hiçbir zararý olmaz. Ancak bitkinin üzerinde artakalan 2-3 yaprak olmasý lazým elbette.

Diðeri ise suyun üst kýsmýnda oluþan yað ve protein tabakasýný yoketmek için atmanýn suyun üst kýsýmlarýndanda emen bir filitre giriþi kulanýyorum.Sistem gözlemlediðim kadar havayý da içine çekiyor ve yüzey haraketi meydana getiyor bu durum sanki oksijeni artýrýp co2 azalmasýna dolyýsýyla ph yükselmesine neden oluyor.

Su yüzeyinde organik yük fazlasý nedeniyle oluþan protein film tabakasý sizin de bahsettiðiniz sistem gibi, piyasada bulunan pekçok yüzey temizleyici (surface skimmer) sayesinde temizlenebilir. Bahsettiðiniz yüzey hareketliliði genellikle CO2 vermenin kýsýtlý olduðu ortamlar için engellenmesi gereken bir durumdur. Böyle bir sistemde yüzey temizleyici yerine kaðýt havlu kullanýlabilir. Basýnçlý tüp ile CO2 verilen sistemlerde çok büyük sorun olmaz.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Nisan 03, 2009, 15:28:40 s »
Pekçok arkadaþýmýza ters gelmesine karþýlýk benim senelerdir algle mücadele de en çok faydalandýðým unsur yüksek fosfat seviyeleridir. Ortalama 2ppm ve yukarýsý gibi deðerleri hedef alýyorum. Ancak bu arada diðer besin seviyelerinin de çok düþük deðerler almamasý ve bol miktarda CO2 nin her zaman olmasý önemlidir.  Algler bütün besinleri kullanabildikleri halde özellikle hoþlandýðý besin grubu demir ve N türevi bileþimlerdir.

Yýldýrým Bey bu aralar ben de bu gübreleme iþini araþtýrýyorum. Test kiti kullanmýyorum (zaten renk körü olduðum için kullansam da pek sonuç alacaðýmý sanmýyorum  :) )

Seachem'in NPK gübrelerinde de önerilen rakamlara baktýðýmda, baþlangýç seviyesi kullanýmý için, toplamda haftalýk sadece 0,5 ppm nitrat dozlanmasý, haftalýk 0,30-0,45 ppm arasý fosfat dozlanmasý, haftalýk 4-6 ppm de potasyum dozlanmasý öneriliyor. Dediðim gibi bu dozlama baþlangýç seviyesinde olan ve test kiti olmayan kullanýcýlar için bildiðim kadarýyla. Burada da nitrat dozlamasý çok az.

Benden çoook daha tecrübeli bir arkadaþým da hightech akvaryumunda hiç nitrat kullanmýyor. Fosfat, potasyum, mikroelement ve demir ilavesi ile yosun sorunu hiç yaþamadýðýný söylüyor.        

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Nisan 03, 2009, 16:41:23 s »
toplamda haftalýk sadece 0,5 ppm nitrat dozlanmasý, haftalýk 0,30-0,45 ppm arasý fosfat dozlanmasý, haftalýk 4-6 ppm de potasyum dozlanmasý öneriliyor

Yukarýdakine benzer ibareler pekçok ürün üzerinde yer alan açýklamalar. Þu veya bu þekilde ürünün kullanýlmasý için verdikleri bir takým reçeteler mevcut. Ancak bitki akvaryumlarý gerçekten çok farklý bir konu. Hemen her akvaryumun dinamikleri farklýdýr ve birbiri ile ayný gereksinim ve özelliklere sahip iki akvaryum bulmak imkansýz gibi birþey. Ürün üzerinde yazan açýklamalarýn nasýl bir akvaryum örnek alýnarak belirlendiði belli deðildir hiçbir zaman. Neticede sizin akvaryumunuzun ve kurlumunuzun neye, ne kadar ihtiyacý olduðunu sadece akvaryumunuz size söyleyebilecektir. Dolayýsýyla hangi ürünü kullanacak olursak olalým kendi akvaryum kurulumumuza uygun bir reçeteyi kendimizin oluþturmasý en doðru yöntem olacaktýr. Bu yöntemi belirlerken de sadece üç seçeneðimiz var. Bunlar da:

1. Akvaryum suyumuza düzenli olarak testler uygulayarak belli bir denge ve sorunsuz geliþimi görene kadar dozlama rejimini oturtmaya çalýþmak.
2. Çok iyi bir gözlemleme becerisi ile birlikte akvaryumdaki her canlýnýn (balýk, bitki, omurgasýzlar, algler) dilinden anlayarak nerede bir sorun olmuþ olabileceðine karar verip ona göre düzeltici tedbirler, yeni dozlama reçeteleri belirlemek.
3. 1. yada 2. maddede yazýlý olan eylemleri sizin adýnýza gerçekleþtirebilecek bir üçüncü þahýstan destek almak.

Bunlar arasýndan 2. madde gerçekleþtirmesi en zor olan yöntemdir, büyük bir tecrübe birikimi ve ayrýca sürekli araþtýrma gerektirir. 3. yöntemde bahsi geçen üçüncü þahýs ise her zaman bulunamayabiliyor. Neticede elimizde kalan gene testler vasýtasýyla kendi reçetemizi oluþturmak.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Nisan 03, 2009, 17:22:23 s »
Teþekkürler Yýldýrým Bey. Yazdýklarýnýza katýlmamak elde deðil. Bu kadar masraf yapýp hightech akvaryum kurduktan sonra, biraz daha masraf edip test kitlerinden edinmek farz gibi gözüküyor. Sonuçlarý okumasý için de haným'dan yardým isterim artýk  :) 

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #13 : Nisan 03, 2009, 20:48:58 s »
Bu fosfat iþi benim kafama çok yattý çünkü akvaryumumda fosfat seviyesinin çok düþük olduðunu fark ediyorum test kitini aldýðýmdan beri. Geçen gün %50 su deðiþimi yapýp gübrelememden sonra bir ölçüm yaptým ve 0.2ppm çýktý. Yýldýrým Abi acil çözüm bul bu iþe ;D

Test kitlerinde renk olayý gerçekten çok hassas ama renk körlüðünün türü de önemli abi :) Çoðumuz bakan kör oluyoruz renk skalasýnda. Çok yakýn þeyler. Hepsi dijitale geçse çok güzel olur aslýnda :)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #14 : Nisan 03, 2009, 22:14:33 s »
Hepsi dijitale geçse çok güzel olur aslýnda :)

Böyle bir alet var. Ölçtüðü pH 0-16 deðeri arasýnda ve çok hassas. Bileþiklerin ölçüm aralýklarý için de ayrý programlarý, kalibrasyon programlarý PC ve printer baðlantýsý var. Ölçüm yaptýkça PC ye aktarýp akvaryumdaki deðiþkenlerin grafiðini çizebiliyorsunuz. Her bileþiði ayrý ayrý ölçtüðü gibi anyon ve katyonlarýn toplamýný da veriyor. Alüminyumdan aðýr metallere, arsenik, brom, kalsiyum, kadmiyum, vs. karbondioksit, klor, aktif ve inaktif klorin, klorid, 14 tür amonyak bileþiði, klorin dioksit kromat, krom, vaanadyum, bakýr, bakýr bileþenleri, civaya ait tam 17 ayrý bileþiði, renk ölçümleri, florid, altýn, hidrojen, demir (askýda ve çözelmiþ ayrý ayrý, ve demir türevleri), kurþun magnezyum, manganez, molibden, nitrit, nitrat, azot, oksijen, ozon, fenol, fosfat, orto fosfat, potasyum, silika, silisyum, sülfat, sülfit, çinko gibi. Ve bunlarýn bileþiklerinin oranlarý, çaþitli birmlerle sertlik, iletkenlik, aklýnýza ne gelirse.
Güvenilir bir üreticiye ait.
- 6 entegre interferans filtreli

- Ölçüm yaptýðý dalga boylarý : 436, 517, 557, 594, 610, 690 nm

- Infrared ýþýk kaynaðý ile bulanýklýk ölçümü : 0-1100 NTU/FNU

- pH elektrotu ile pH ölçümü yapar. pH : 0-16 pH

- Hafýzasýndaki metotlara ilaveten 100 adet kendinden metot programlamalý.

- 16 mm ve 28 mm çaplý dairesel küvetler kullanýlabilir.

- Otomatik barkod okuma sistemi ile kolay ve hatasýz ölçüm.

- 1000 adet ölçümü zamana ve saate baðlý olarak hafýzaya alabilir.

- RS 232 çýkýþlý

-   4 adet 1,5 V pil ile çalýþýr.
Üreticisi WTN firmasý. MODEL pHotoFlex Turb
Ölçüm sonuçlarý Avrupa çevre kuruluþlarýnca kabul gören bir cihaz. Fiyatý da çok uygun.

« Son Dzenleme: Nisan 03, 2009, 22:44:59 s Gnderen: Joker »