Test kitlerinde renk olayý gerçekten çok hassas ama renk körlüðünün türü de önemli abi Çoðumuz bakan kör oluyoruz renk skalasýnda. Çok yakýn þeyler. Hepsi dijitale geçse çok güzel olur aslýnda
Renk körü olduðumu askere giderken öðrenmiþtim Birkan Bey. Yapýlan son yoklamada göz doktoru renk skalasýný gösterince ilk 1-2 sayfayý okuyup 3.de çuvallayýnca iþin rengi ortaya çýkmýþtý
Ama çok ileri derecede deðil tabi. Kýrmýzý ile yeþili ayýrt edebiliyorum. Küçük yaþtan beri bilgisayar kullanýmýnýn ve genetik faktörlerin de etkisi varmýþ.
Bu arada daha önce akvaryum test kitleri ile hiç test yapmadým. Zaten bu hobi ile ilgilenmeye baþlayalý 1 sene kadar ancak oldu. Forumlarda test kitleri sonuçlarýný okumanýn ve renk ayrýmýný yapmanýn zor olduðu söyleniyor. O yüzden de testlere pek sýcak bakmýyordum. Aslýnda mesleðim gýda mühendisliði ve görevim laboratuvar þefliði
ama laboratuvarýmýzda böyle testler yok tabi. Sadece belli titrasyon testlerinde renk önemli oluyor, onlarda kolaylýkla ayýrt edilebiliyor.
Bülent Bey'in söylediði türden cihazlar artýk laboratuvarlarda da çok fazla kullanýlmaya baþlandý aslýnda. Çünkü zamandan yana çok kazançlýlar ve çok pratikler. Ama bu tip cihazlarda en önemli sorun kalibrasyon ve tekrarlanabilirlik sorunu oluyor. Fiyatlarý, rekabet sebebi ile hýzla düþse de, ev kullanýcýlarý için hala biraz yüksek.