Konu: 100*40*40 (110 lt) bitkili denemesi  (Okunma says 43343 defa)

ali1

• Üye
  • **
  • leti: 31
100*40*40 (110 lt) bitkili denemesi
« : Nisan 22, 2009, 03:23:17 »
Herkese merhaba,

Çocukluktan beri süre gelen akvaryum sevdam,su altýndaki yaþam hep ilgimi çekmiþtir.Küçükken büyükçe kavanozlara doldurduðum topraklara,bahçeden yakaladýðým karýncalarý koyup onlarý izlemekle baþladý,sonra Riva deresinden yakaladýðým kurbaða yavrularýný dereden kavanozlarýma doldurduðum sular içinde beslemeye çalýþtým.Zamanla büyüyüp bacaklarýnýn çýktýklarýný görünce tekrar ait olduklarý sulara göndermemle sonuçlanan denemelerim,tesadüfen bir yakýnýmýzýn ev ziyaretinde gördüðüm lepistes akvaryumuyla biraz daha saðlýklý bir boyut kazandý.10 yaþýnda gördüðüm bu akvaryumdan sonra,küçük bir akvaryumla baþladým bu hobiye,ve her fýrsatta yeni daha büyük bir akvaryumla devam etti.2007 yazýnda ilk bitkili denememde tecrübesizliðimin ve ihmallerim yüzünden baþarýsýz oldum,ama bu sefer kararlýyým güzel bir bitkili tankým olmalý!

Akvaryumum için ihtiyacým olan malzemeleri internetten araþtýrýrken tesadüfen Maltepe Pet’e rastladým,amacým sadece istediðim malzemeyi satýn almaktý,diðer malzemeleri hep gittiðim maðazadan temin ediyordum fakat gittiðimde gördüðüm bitkili akvaryumlar orada bu iþi iyi yapan biri olduðu hissiyatýný uyandýrdý bende.Yanýlmamýþým hakikaten bu iþi iyi bilen deðerli üstad Yýldýrým Bey’in tecrübeleriyle ortaya çýkmýþ akvaryumlar görülmeye deðer.Ayrýca sorularýma verdiði cevaplar,maðazayý ziyaret eden,bu hobiyle uðraþan veya merak salan herkesi sadece müþteri olarak görmeyip bu hobinin daha çok yayýlmasý için bildiklerini sabýrla paylaþtýðý için teþekkürü bir borç biliyorum.Teþekkürler Yýldýrým Bey.

Gelelim Nisan 2009 itibariyle yapýmýna baþladýðým yeni bitkili tankýma,

Akvaryum bilgileri:

Akvaryum ölçüleri:100*40*40
Hacim:               110 litre
Marka:               Mp Aquarýen

Taban:

2,5 lt Tropica Aquacare substrate
5 lt Jbl aqua Basis Plus
50 lt Hagen siyah kum

Dekor:

6-7 adet kaya
1 adet aðaç kökü
1 adet hava taþý

Isýtýcý:

1 adet Jager 150 watt ýsýtýcý

Filitre:

Tetratec ex 1200

Karbondioksit ihtiyacý:

10 kg basýnçlý tüp
Sera seramic ph controller
Red sea co2 reactör 500

Aydýnlatma:

1 adet 90 cm-30 watt t8 Sera plant color (daha sonra 1 adet daha eklenecek)
1 adet 90 cm-30 watt t8 Sylvania aquastar
1 adet 90 cm-30 watt t8 Stlvania gro-lüx

Diðer ekipmanlar:

Atman AT-103 kafa motoru (akvaryuma kovadan su basmak için)
Mýnjdang nsf 160 kafa motoru (iç sirkülasyon için)
Aleas hava motoru (dekor amaçlý)
Zaman sayacý (aydýnlatmayý istenilen saatte kapatýp açmak için)

Akvaryum içi canlýlarýný önümüzdeki hafta Maltepe Pet’ten tedarik edeceðim.Þuanda yeni akvaryumlarýna geçmeyi bekleyen 2 adet melek balýðým ve bakýmsýz Cryptocoryne ve Anubias türlerim var.

Taban kurulumu,

Bir torba 25 kg Hagen siyah kumu öne doðru meyil vererek serdim,üstüne 2,5 lt Tropica Aquacare substrate serdim onunda üstüne 5 lt Jbl aqua Basis Plus ve son olarak tekrar 25 kg Hagen siyah kumu öne mail vererek serdim.Ön taraf 10 cm,arka taraf 15 cm kalýnlýðýnda bir taban oluþtu.Üstüne kayalarla bir dekor yaptým.2 kayanýn arasýna hava taþý koydum,küçük bir hava motoru baðlayýp kayalarýn arasýndan kabarcýk çýkartmayý düþünüyorum.Arka camý siyah sticker fon ile kapladým.

Birkaç fotoðraf ekliyorum.

Filitre kurulumunuda sizlerle paylaþýcaðým,görüþ ve önerilerinizi rica ederim.
« Son Dzenleme: Nisan 22, 2009, 16:51:05 s Gnderen: Devletabi »

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
Ynt: 100*40*40 (110 lt) bitkili denemesi
« Yantla #1 : Nisan 22, 2009, 10:00:31 »
Sistemli bir kurulum, baþarýlý olacaðý þimdiden belli oluyor. Fotograflarý bekliyoruz.

ali1

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Nisan 22, 2009, 11:36:23 »
Teþekkürler,Harun Bey bu iþte motivasyonda önemli :)

Taban ile ilgili diðer fotoðraflar,

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #3 : Nisan 22, 2009, 13:12:36 s »
Ali Bey, güzel yorumlarýnýz için ben de teþekkür ediyorum. Kurulum olarak þimdilik güzel görünüyor. Bitkiler de eklenip kurulum ilerledikçe daha da güzel olacaktýr mutlaka. Kurulumun þu ana kadarki kýsmýyla ilgili olarak söylemek istediðim bir tek þey var, o da yerleþtirdiðiniz kayalara iliþkin olacak. Kaya kullanýlarak yapýlan dekorlarda her zaman iki konuya dikkat edilmesini tavsiye etmiþimdir:

1. Akvaryuma yerleþim esnasýnda tek tür kaya kullanýmý her zaman daha doðal bir görünüm verecektir. Eðer birden fazla tür taþ kullanýlacaksa (akvaryumun büyüklüðüne baðlý olarak iki tür yada en fazla üç) bunlarýn içiçe deðil akvaryumun farklý bölgelerinde farklý kompozisyonlarýn arasýnda kullanýlmasý daha doðru bir görünüm olacaktýr. Örneðin sað taraftaki yerleþim son derece güzel (gerek taþlarýn türü, gerekse boy ve konumlamasý açýsýndan). Ancak sol taraftaki taþlarýn tamamý da farklý ve pek doðal durmuyor. Böyle bir çeþitliliðin olduðu bir görünüm doðada da pek karþýlaþýlan bir þey deðil. Özellikle dörtlü grubun saðýnda kalan beyaz ve önündeki koyu renkli taþ. Resme bakýnca pek farklý bir tondalarmýþ gibi durmadýðýndan önde yatýk uzunlamasýna duran taþ sað taraftaki ikili grubun arka saðýnda dik býrakýldýðýnda daha etkileyici olabilir. Solda kalan büyük taþýn yanýndaki iki taþýn yerine ise ayný tonlarda iki farklý taþ konup ayný þekilde yerleþtirilrse daha hoþ olacak diye düþünüyorum. (Tabi bunlar benim bakýþ açýmla kendifikirlerim. Zevkler ve renkler hiçbir zaman tartýþmaya açýk olmayan konulardýr.)

2. Kaya yerleþiminde gözünüze hoþ gelen yerleþim bölgelerinin tesbit edilmesinin (tabi ne þekilde bitkilendirileceði düþünülerek) ardýndan kayalarý öylece kumun üzerine býrakmak ta pek doðal deðildir. Kayalarý yerleþtirirken mutlak suretle bir kýsmý kuma gömülmeli ve sanki kaya kumun içinden yükseliyormuþ gibi bir izlenim býrakýlmalýdýr. Bu izlenime yardýmcý olmasý maksadýyla da kayanýn etrafýndaki kýsýmlarda kuma kayaya doðru artan küçük bir eðim verilmesi yerinde olacaktýr.

Kolay gelsin.

ali1

• Üye
  • **
« Yantla #4 : Nisan 22, 2009, 16:59:02 s »
Yýldýrým Bey selamlar,

Yorumlarýnýz için teþekkür ederim,aslýna bakarsanýz sol taraf benimde içime pek sinmedi tavsiyenize uyup sol taraftaki yatýk taþý saðdaki 2'li taþýn arkasýna dik býrakacaðým fakat saðdaki taþlar ile sol taraftaki yatýk taþ arasýnda yine renk farký söz konusu.Suyu doldurmadan öncede bu iþi çözmek istiyorum.Yaptýðým deðiþiklikleri fotoðraflayýp,sizin ve üyelerin görüþlerini rica edeceðim.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #5 : Nisan 22, 2009, 17:01:27 s »
 Tam dizayn ve kaya yerleþimi konusunda bir iki þey diyecektim ki söyleyeceklerimi zaten Yýldýrým abi belirtmiþ. Ek olarak sað tarafýn düzenliliðine karþýn sol taraf çok karýþýk yerleþtirilmiþ. Sað taraftaki arka arkaya olan iki kayayý biraz saða sola kaydýrarak birbirlerinden uzaklaþtýrmak daha güzel bir yükselti havasý verir gibi. 40 cm yükseklik'de tabaný biraz yüksek tutmuþsunuz buda size uzun boylu bitki tercihinden biraz sýkýntý yaþatacak gibi. Karbondioksit ihtiyacý yazýp altýnda 3 malzeme sýralamýþsýnýz bunlarý aldýnýz mý yoksa alacakmýsýnýz? Eðer almadýysanýz biran önce co2 sistemini tedarik edip kurulum aþamasýndan itibaren kullanmak yararýnýza olacaktýr. Hem ph'ý indirecek hemde kh'a yarayacaktýr. Hemde co2 nin varlýðý yosun sorunununda önüne geçmede çok etkili. Hazýrlýk aþamasý gayet güzel umarým devamýda bu güzellik de devam eder ve istediðiniz bitkili akvaryuma kavuþursunuz.

ali1

• Üye
  • **
« Yantla #6 : Nisan 22, 2009, 22:37:02 s »
Alnt
Tam dizayn ve kaya yerleþimi konusunda bir iki þey diyecektim ki söyleyeceklerimi zaten Yýldýrým abi belirtmiþ. Ek olarak sað tarafýn düzenliliðine karþýn sol taraf çok karýþýk yerleþtirilmiþ. Sað taraftaki arka arkaya olan iki kayayý biraz saða sola kaydýrarak birbirlerinden uzaklaþtýrmak daha güzel bir yükselti havasý verir gibi. 40 cm yükseklik'de tabaný biraz yüksek tutmuþsunuz buda size uzun boylu bitki tercihinden biraz sýkýntý yaþatacak gibi. Karbondioksit ihtiyacý yazýp altýnda 3 malzeme sýralamýþsýnýz bunlarý aldýnýz mý yoksa alacakmýsýnýz? Eðer almadýysanýz biran önce co2 sistemini tedarik edip kurulum aþamasýndan itibaren kullanmak yararýnýza olacaktýr. Hem ph'ý indirecek hemde kh'a yarayacaktýr. Hemde co2 nin varlýðý yosun sorunununda önüne geçmede çok etkili. Hazýrlýk aþamasý gayet güzel umarým devamýda bu güzellik de devam eder ve istediðiniz bitkili akvaryuma kavuþursunuz.

Barýþ Bey selamlar,

Deðerli görüþleriniz için teþekkür ederim.Yorumlarý okudukça kurulum konusunda aceleci davranmamamýn ve kurulumun her aþamasýný sizlerle paylaþmamýn önemini dahada iyi görmüþ oldum.
Yorumlarýnýza gelince sol taraftaki daðýnýklýk benimde içime fazla sinmemiþti,kullandýðým kayalar daha çok chidlid akvaryumlarý için gibi görünüyor.Yarýn Maltepe Pet'e uðruyabilirsem (Yýldýrým Bey'inde bitlili tanklarýnda kullandýklarýna benzer taþlar görmüþtüm) sol taraf için altarnetifler bakacaðým.
Tabanýn kalýnlýðý konusunda da haksýz sayýlmazsýnýz fakat deðiþim için geciktim diye düþünüyorum,zira bitkiler için kullandýðým taban malzemeleri deðiþim sýrasýnda kuma karýþacaðýndan baþarýlý olmam çok zor.
Karbondioksit için kullanacaðým ekipmanlar hazýr.Dekor ve filitre aþamalarýndan sonra karbondioksit sistemi kuruluþunu sizlerle paylaþacaðým.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #7 : Nisan 23, 2009, 17:54:08 s »
Maltepe pet'e gittiðiniz de kayalarla birlikte mopani kökleri varsa onlarada bakmanýzý tavsiye ederim. Zamanýnda ben mahogany ile mopani arasýnda kararsýz kalmýþtým. Kayalarla birlikte güzel bir dekorasyon oluþturulabilinecek bir kök türü mopani. Hatta bir daha akvaryum kursam sanýrým onlardan kullanýrým. Bence bitkili akvaryum kurulumunun baþýnda Yýldýrým abi ile tanýþmanýz çok iyi olmuþ. Verdiði fikirler emin olun çok iþinize yarayacaktýr. Bana göre de Yýldýrým abi'nin bu sitede yazýyor olmasý çok iyi. Neyse konuya dönecek olursak kayalarla ilgili zaten gerekeni yaparsýnýz o konuyu geçiyoruz. Kum içinde yapýlacak pek birþey yok artýk. Yapabileceðiniz þey kýsa boylu bitkiler seçmek yada uzun boylu bitkilerde her hafta saðlam budamalar yapýp üst kýsýmlarýný kuma tekrar gömerek kýsa boyda kalmalarýný saðlamak. Böylece akvaryum daha büyük gözükecektir. Hatta dekorasyonda da küçük nesneler kullanmak görselliði baya etkiliyor kanaatimce ama iþin içine balýk girince pek bir espirisi kalmýyor. Balýksýz akvaryumda ufak dizayn nesneleri ile çok daha büyük bir görüntü yaratmak mümkün.

ali1

• Üye
  • **
« Yantla #8 : Nisan 23, 2009, 22:05:50 s »
Alnt
Maltepe pet'e gittiðiniz de kayalarla birlikte mopani kökleri varsa onlarada bakmanýzý tavsiye ederim. Zamanýnda ben mahogany ile mopani arasýnda kararsýz kalmýþtým. Kayalarla birlikte güzel bir dekorasyon oluþturulabilinecek bir kök türü mopani. Hatta bir daha akvaryum kursam sanýrým onlardan kullanýrým. Bence bitkili akvaryum kurulumunun baþýnda Yýldýrým abi ile tanýþmanýz çok iyi olmuþ. Verdiði fikirler emin olun çok iþinize yarayacaktýr. Bana göre de Yýldýrým abi'nin bu sitede yazýyor olmasý çok iyi. Neyse konuya dönecek olursak kayalarla ilgili zaten gerekeni yaparsýnýz o konuyu geçiyoruz. Kum içinde yapýlacak pek birþey yok artýk. Yapabileceðiniz þey kýsa boylu bitkiler seçmek yada uzun boylu bitkilerde her hafta saðlam budamalar yapýp üst kýsýmlarýný kuma tekrar gömerek kýsa boyda kalmalarýný saðlamak. Böylece akvaryum daha büyük gözükecektir. Hatta dekorasyonda da küçük nesneler kullanmak görselliði baya etkiliyor kanaatimce ama iþin içine balýk girince pek bir espirisi kalmýyor. Balýksýz akvaryumda ufak dizayn nesneleri ile çok daha büyük bir görüntü yaratmak mümkün.

Barýþ Bey selamlar,

Düþüncelerinize aynen katýlýyorum,bugün Maltepe Pet'e maalesef uðruyamadým yarýn dekorasyon iþini çözüp biran evvel diðer aþamalarý halletmek istiyorum.Mopani köküne gelince,aslýnda elimde 3 adet mopani kökü 1 adet bataklýk kökü var.Ben bataklýk köküne java moss sarmak istiyorum,mopani kökünüde kullanýcak olursam akvaryum içi çok sýkýþýr diye düþünüyorum ama sol tarafý çözdükten sonra elimdeki malzemeleri fotoðraflayýp görüþlerinizi almak isterim.

Ýlginize teþekkürler,iyi akþamlar.

ali1

• Üye
  • **
« Yantla #9 : Nisan 25, 2009, 00:52:21 »
Bugün Maltepe Pet'e uðradým.Yýldýrým Bey'inde tavsiyeleriyle akvaryumumun sol tarafý için 6 adet kaya aldým.Sol alt köþeden baþlayarak kiremit þeklinde dizdiðim kayalar,eskisine nazaran daha çok hoþuma gitti.Ýþte sol tarafýn son hali.

ali1

• Üye
  • **
« Yantla #10 : Nisan 25, 2009, 01:21:38 »
Dekor iþini hallederken bir taraftanda filitreyi kurmaya baþladým.Yine Yýldýrým Bey'in tavsiyeleriyle dýþ filitremin emiþ ve salýþ baðlantýlarýnda yaptýðým modifiye ile daha iyi bir filitrelemeyi hedefledim.Maltepe Pet'ten aldýðým dýþ filitre borularýný resimlerdede gördüðünüz gibi Yýldýrým Bey'in taktikleriyle istediðim þekilleri vererek filitrasyon tesisatýný kurdum.

Ýþte fotoðraflar,

Gerekli malzemeler

Gerekli malzemeler

Borunun bir ucunu bantlayýp içine kum dolduudum,sonra diðer ucuda bantlayýp,

Ocakta ýsýtarak gereken kývrýmý saðladým

joey

• Üye
  • **
  • leti: 52
« Yantla #11 : Nisan 25, 2009, 02:54:38 »
Konunun ilk sayfasý 20mb boyutunda. Konuyu okumak biraz zahmetli oluyor. Fotoðraflarý küçültme þansýnýz var mý? Ya da moderatörler küçültebilir mi?

ali1

• Üye
  • **
« Yantla #12 : Nisan 25, 2009, 04:32:16 »
Filitreyle ilgili diðer fotoðraflar (dosyalarý sýkýþtýrdým)

Yarýn akþam suyun 4/3'ünü doldurup Sera'nýn bakteri kültürü ilaçlarýndan kullanacaðým.Bu arada,ýsýtýcý,filitre,aydýnlatma ekipmanlarýnýn doðru çalýþýp çalýþmadýðýný kontrol edip birkaç gün sonra da ph ve kh deðerlerini tespit etmeyi düþünüyorum.Bu aþamada atladýðým bir þey yada sizin tavsiyeleriniz varsa,paylaþýrsanýz sevinirim.Hata yapýp filmi baþa sarmak istemem :)

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #13 : Nisan 25, 2009, 11:00:03 »
Benim sormak istediðim; yaðmurlama borusu gibi emiþ borusu mu yaptýnýz? Sistem nasýl iþliyor? Merak ettim.

ali1

• Üye
  • **
« Yantla #14 : Nisan 25, 2009, 11:40:05 »
Alnt
Benim sormak istediðim; yaðmurlama borusu gibi emiþ borusu mu yaptýnýz? Sistem nasýl iþliyor? Merak ettim.

Harun Bey selamlar,

Sizinde tespit ettiðiniz gibi,emiþ borusu yaðmurlama borusu görünümünde.90 cm'lik yaðmurlama borusu üzerinde arka ve yukarýya doðru bir açýyla 5 cm aralýkda 2 cm çaplarýnda deliklar var.Emiþ borusu ise yine 90 cm'lik.Emiþ borusunda ise zemine doðru bakan ve belirli bir açý ile 5 cm aralýklarla 2 cm çapýnda önde ve arkada 2'þer adet delik var.Burdaki amaç olabildiðince fazla yüzeyden emiþ yapýlmasýný saðlamak.Sistemi bende yeni kurduðum için performansý konusunda kendi edindiðim bir tecrübem yok fakat Maltepe Pet'te Yýldýrým Bey'in kurmuþ olduðu bitkili tankalarýndaki izlenimlerin gayet baþarýlý görünüyor.Suyu doldurup filitrasyonun performansýný sizlerle paylaþacaðým.