Konu: Lilaeopsis mauritiana dikimi hakkýnda sorum var ?  (Okunma says 7563 defa)

isobar

• Üye
  • **
  • leti: 50
Lilaeopsis mauritiana dikimi hakkýnda sorum var ?
« : Nisan 22, 2009, 12:38:34 s »
Arkadaþlar ön ve orta plana çim görüntüsü vermek için Lilaeopsis mauritiana ektim.Sormak istediðim konu dikerken her 1 sepette çýkan kökleri 5 yapraklý bir çok guruba bölerek ektim.Amacým hemiantusta olduðu gibi bir çok guruba ayýrýp akvaryumu halý gibi kaplamaktý..Fakat birçok internet sayfasýnda her bir sepeti ayýrmadan ekilmiþ örnekler gördüm.Açaba yaptýðým boþa bir uðraþmýydý.Aydýnlatýrsanýz sevinirim.

akvaryum koþullarým :
co2 -sn 1 balon
ýþýk - 1.3 watt/lt
gh - 4

- florish excell
-tropica nýn nirtrat ve posphate lý gübresi
-demir takviyesi

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Lilaeopsis mauritiana dikimi hakkýnda sorum var ?
« Yantla #1 : Nisan 22, 2009, 13:17:46 s »
Merhabalar, Lilaeopsis ve benzeri türlerden pekçok ön plan ve zemin bitkilerinin dikimi benzer özellikler gösterir. Bitkilerin saksýdan çýkarýlýp olabildiðince pamuklarýnýn ayýklanmasýnýn ardýndan küçük pekçok gruba bölünerek dikilmesi gereklidir. Aksi takdirde yayýlmalarý daha yavaþ olacak, birbirlerinin geliþmesini önleyecek (boðacak), yeni çýkan sürgünlerin aradan sýyrýlmasý mümkün olmadýðýndan dikine aradan sýyrýlmaya çalýþacak ve düzensiz bir geliþim gösterecektir.

isobar

• Üye
  • **
  • leti: 50
« Yantla #2 : Nisan 22, 2009, 19:03:13 s »
Merhabalar, Lilaeopsis ve benzeri türlerden pekçok ön plan ve zemin bitkilerinin dikimi benzer özellikler gösterir. Bitkilerin saksýdan çýkarýlýp olabildiðince pamuklarýnýn ayýklanmasýnýn ardýndan küçük pekçok gruba bölünerek dikilmesi gereklidir. Aksi takdirde yayýlmalarý daha yavaþ olacak, birbirlerinin geliþmesini önleyecek (boðacak), yeni çýkan sürgünlerin aradan sýyrýlmasý mümkün olmadýðýndan dikine aradan sýyrýlmaya çalýþacak ve düzensiz bir geliþim gösterecektir.

Son olarak merak ettiðim bir husus daha var.Yarýþ akvaryumlarýndan birinden esinlenerek olduðu gibi akvaryumumumu tekrar kurdum.Lilaeopsis mauritiana ekmememin sebebide cim görünümü verecek etkiyi yaratmaktý.Fakat Lilaeopsis türlerini araþtýrýrken herzaman ki gibi bitki seçiminde çuvalladýðýmý görüyorum.Lilaeopsis iki türü var biri brasiliensis diðeri ve benim kullandýðým mauritiana .Bulduðum bilgiler doðrultusunda Lilaeopsis brasiliensis yetiþtirmesi zor fakat boyunun max geleceði uzunluk ve yapý açýsýndan ve örnek akvaryum resimlerinden çim etkisi yaratýlan türü olarak gösterilirken mauritiana türü ise daha uzun fakat yetiþtirmesi nispeten daha kolay fakat yapý olarak çim görünümünde örnek akvaryum  olmayan daha çok saz gibi kullanýlan bir tür olarak karþýma çýkýnca oldukça üzüldüm.Bulduðum bilgi doðrumudur ve varsa yada böyle bir deneyim yaþan bir arkadaþ yada yazý veya örnek kurumlum  mauritiana hakkýnda benimle paylaþýrsanýz sevinirim.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #3 : Nisan 23, 2009, 14:00:34 s »
Lilaeopsis brasiliensis çok kompakt bir yapýda geliþebilir ancak gerçek bir çimen etkisi ancak çok yüksek ýþýkta oluþabilir. Dikim esnasýnda küçük kümeler halinde birkaç cm aralýklarla dikilmelidir ki daha kýsa bir sürede birleþip geliþebilsinler. Ýyi ýþýk eriþimi için diðer bitkilerin gölgelemediði açýk alanlara dikilmelidir. L. brasiliensis havuzlarda da kullanýlabilir. 4-5 cm çaplý plastik saksýlar içinde pamuða sarýlý olarak satýlmaktadýr. Ortalama 5-7 cm yükseklikte kalýr.

Lilaeopsis mauritiana türü Lilaeopsis brasiliensis’e gore daha az ýþýk ister. Tropica’nýn sahibi, Holger Windeløv, bu bitkiyi 1992 yýlýnda Mauritius’ta bulmuþtur. Bitkinin uzunluðu ve yapraklar arasýndaki mesafesi ýþýk yoðunluðuna baðlýdýr. Ne kadar fazla ýþýk alýrsa, bitki o kadar kýsa ve yoðun olacaktýr. Sürgünler tüm akvaryuma daðýlabilir. Farklý nesneler yada kayalar arasýna, yada saksýlara dikildiðinde Geliþim daha kompakt olacaktýr. Lilaeopsis brasiliensis gibi dikilmelidir. Ortalama 8-10cm boyda kalýr. Bazý durumlarda 15cm'ye kadar ulaþabilmektedir.