Konu: Dýþ Filtre Ýçin DIY CO2 Reaktör  (Okunma says 22034 defa)

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
Dýþ Filtre Ýçin DIY CO2 Reaktör
« : Nisan 24, 2009, 17:51:34 s »
Merhaba arkadaþlar,

Bir süredir CO2'i verimli bir þekilde çözebileceðim ve mevcut sistemimle kullanabileceðim bir çözüm arayýþý içindeydim. Ýlk baþta, baþka bir forumda Sayýn Tunç SÖNMEZOÐLU'nun Super Vortex CO2 Reaktörü tanýtýmýný görmüþtüm. Daha sonra, hem hazýr ürünleri hem de kendi yaptýðý DIY çözümleri kullanan arkadaþlarýmýn yorumlarýný okudum. Forumumuzda da bazý arkadaþlarýn baþýný aðrýttým ve en sonunda nihayet Tunç Bey'in süper vortex reaktörünün bir benzerini yapmaya karar verdim.

Ýlk önce reaktör olarak ne kullanacaðýma karar verdim. Bu iþin en zor kýsmýydý benim için. Filtremin debisinin düþük olmasý (440 l/h), beni düþündürüyordu çünkü. Bu sorunu çözebilmek için düþük hacimli bir reaktör kullanmalýydým. Ýlk önce 200 ml'lik Duru limon kolonyasý þiþesi düþündüm, ama yeni þiþelerin þekli biraz deðiþmiþ. Tam silindir deðil artýk. Ben de en sonunda gözümü karartýp 400 ml'lik baþka bir markanýn kolonyasýný alýp, tam silindir olan þiþesini kullandým.

Kullanýlan Malzemeler:
Karayel marka 400 ml limon kolonyasý = 1,60 TL
Sista akvaryum silikonu = 6,00 TL
Elektrikçilerin kullandýðý boru dirseði = 0,1TL
Hava hortumu birleþtirme aparatý = 0,1 TL
Dýþ filtre hortumunun içine girecek kalýnlýkta hortum = 0,5 TL
2 adet vantuz ve plastik kablo baðlama aparatý = evde vardý para vermedim  :)
Toplam Maliyet (silikon dahil) = 8,30 TL

Daha sonra parçalarý Tunç Bey'in tanýtýmýnda anlattýðý þekilde birleþtirdik. Resimdeki hali aldý.

Dün evdeydim, vaktimde müsaitti. Ýlk önce dýþ filtremi ve hortumlarý temizledim (debiyi maximuma çýkarabilmek için). Daha sonra hazýrladýðým sistemi akvaryuma monte ettim.

Sistemin çalýþýr haldeki fotoðrafý;

Sistem çok güzel çalýþýyor :) Debi konusunda korktuðum þey baþýma gelmedi. 440 l/h'lik Eheim 2213, 400 ml hacmindeki kolonya þiþesinde istediðim vortexi oluþturdu ve %100 verim saðladý. Þimdilik saniyede 1,2 kabarcýk civarýnda çözüyorum. Gerekirse CO2'yi yavaþ yavaþ arttýrýrým diye düþünüyorum.

Baþta tanýtýmý ile bana fikir veren Tunç Bey'e ve yorumlarý ile taþlarý yerine oturtmamý saðlayan deðerli forum dostlarýma çok teþekkür ediyorum.

Saygýlarýmla...   

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Dýþ Filtre Ýçin DIY CO2 Reaktör
« Yantla #1 : Nisan 24, 2009, 18:05:25 s »
Ali bey elinize saðlýk. En sonunda istediðiniz gibi bir reaktör'e kavuþtunuz. Saniye'de 1 yada maksimum 2 kabarcýk idealdir çünkü ben saniyede bir kabarcýkla seramik tablalý difizör kullanýyorum. Çözünme vortex'e göre çok daha düþük ama dün sabah seviyeyi biraz arttýrayým dedim ve iki akvaryumda da problemler yaþadým. Ýkisinde de yaptýðým co2 testlerinde aþýrý seviye uyarýsý aldým. Kaldýki vortex çok daha fazla iþe yarar olduðundan saniyede 1 yada 2 kabarcýk iþinisi görecektir.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #2 : Nisan 24, 2009, 18:08:50 s »
Emeðinize saðlýk gerçekten iþlevsel olmuþ. Bende seramik tablali cam difüzör kullanýyorum. Dah once iç filtreden vortex ile co2 çözen birisi olarak kesinlikle ayný performansý vermiyor. Vortex en mantýklýsý ama gözüme çok fazla batýyordu akvaryuma baktýðýmda :)

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Nisan 25, 2009, 10:57:28 »
Ali bey elinize saðlýk. En sonunda istediðiniz gibi bir reaktör'e kavuþtunuz. Saniye'de 1 yada maksimum 2 kabarcýk idealdir çünkü ben saniyede bir kabarcýkla seramik tablalý difizör kullanýyorum. Çözünme vortex'e göre çok daha düþük ama dün sabah seviyeyi biraz arttýrayým dedim ve iki akvaryumda da problemler yaþadým. Ýkisinde de yaptýðým co2 testlerinde aþýrý seviye uyarýsý aldým. Kaldýki vortex çok daha fazla iþe yarar olduðundan saniyede 1 yada 2 kabarcýk iþinisi görecektir.

Teþekkür ederim Barýþ Bey, uyarýnýzý dikkate alýcam. Saniyede 1 kabarcýk iþimi görecek gibi. Önceden bende difizör kullanýyordum ama seramik tablalý olanlardan deðil. CO2 baloncuklarýný iri iri atýyordu, veriminden pek memnun deðildim açýkçasý. O yüzden böyle birþey denedim.

Emeðinize saðlýk gerçekten iþlevsel olmuþ. Bende seramik tablali cam difüzör kullanýyorum. Dah once iç filtreden vortex ile co2 çözen birisi olarak kesinlikle ayný performansý vermiyor. Vortex en mantýklýsý ama gözüme çok fazla batýyordu akvaryuma baktýðýmda :)

Harun Bey size de teþekkür ederim. Hakan Bey'in reaktör ile ilgili mesaj baþlýðýnda bana cevap verip krema pompasýndan yaptýðýnýz reaktörün resmini paylaþmýþtýnýz. Aslýnda benim de kafamda krema pompasý vardý ama son anda bir casaretle 400 ml'lik kolonya þiþesi kullandým. Reaktörü kötü gözükmesin diye amazon hançerinin yapraklarý arasýna gizlemeye çalýþtým.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #4 : Nisan 25, 2009, 11:02:37 »
Debi sorununuz olmadýðýný yazmýþsýnýz. Önemli olanda bu. Bence harika olmuþ.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Nisan 26, 2009, 18:19:44 s »
Vortexe karþýyým ;D ama güzel olmuþ elinize saðlýk.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Nisan 27, 2009, 09:00:15 »
Debi sorununuz olmadýðýný yazmýþsýnýz. Önemli olanda bu. Bence harika olmuþ.

Teþekkür ederim arkadaþlar.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #7 : Nisan 27, 2009, 16:22:03 s »

Niye karþýsýn ki Birkan mis gibi çözücü iþte :D

hedayse

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
« Yantla #8 : Nisan 28, 2009, 09:40:44 »
Ýlker Abi gerçekten güzel olmuþ, bu gidiþler ileride senin bilgilerinden yararlanarak co2 iþine gireceðim gibi geliyor ki, geçici olarak girdik bile :D
Paylaþým için teþekkürler.
« Son Dzenleme: Nisan 28, 2009, 09:41:37 Gnderen: hedayse »

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #9 : Nisan 28, 2009, 09:50:35 »

+1 % 100 katýlýyorum ;D Canavar gibi çözüyor.Ah birde görüntü kirliliði yapmasa >:(
« Son Dzenleme: Nisan 28, 2009, 09:51:58 Gnderen: soners »

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Nisan 28, 2009, 10:18:55 »
Ýlker Abi gerçekten güzel olmuþ, bu gidiþler ileride senin bilgilerinden yararlanarak co2 iþine gireceðim gibi geliyor ki, geçici olarak girdik bile :D
Paylaþým için teþekkürler.

Saðol Hakan. Bitkili akvaryum konusunda çok fazla bilgim olmasa da, forumdaki arkadaþlar sayesinde ben de hergün yeni þeyler öðreniyorum. Bu forumun özelliði ve güzelliði, genel olarak bitkili akvaryumlarla ilgili konularý içermesi ve forumdaki arkadaþlarýn neredeyse tamamýnýn, konu ile ilgili, belli bir bilgi seviyenin üzerinde olmasý. Abuk subuk sorularýn sorulmamasý. Bu da bilgi paylaþýmýnýn kalitesini arttýrýyor.

Aramýza hoþgeldin.

hedayse

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
« Yantla #11 : Nisan 28, 2009, 11:09:56 »
Hoþbulduk Ýlker Abi..

Evet forumu senin sayende keþfettim ve bitkili akvaryum üzerine çok güzel paylaþýmlar. Forumda deðerli abilerimiz sayesinde çok þey öðreneceðime inanýyorum.

Ýyi forumlar.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #12 : Nisan 28, 2009, 17:20:35 s »

+1 % 100 katýlýyorum ;D Canavar gibi çözüyor.Ah birde görüntü kirliliði yapmasa >:(

Birkancým ne ile çözüyor acaba :P, zamanýnda vortex i aklima sokan kendisi :D

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #13 : Mays 02, 2009, 18:47:39 s »
Çözüyor ama ruh yok alette. Ama kuþ suluðu öyle mi ...  ::)

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #14 : Mays 02, 2009, 19:06:28 s »
Aslýnda harici reaktörleri merak ediyorum ben nasýl çözüyor? Bakým istiyor mu çok? Görüntü kirliliðinden kurtulmak gerekiyor. Harici reaktör kullanan arkadaþlar bu cihazlarýn performanslarindan memnunlar mý acaba?