Konu: Düþük imkanlarla Bitki Üretimi  (Okunma says 56444 defa)

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Düþük imkanlarla Bitki Üretimi
« : Haziran 27, 2007, 10:31:27 »
Elinizde bitki bakýmýna dair hiçbir ürün ve ekipman yoksa yapabaileceðiniz bazý þeyleri aklýma geldiði kadarýyla sýraladým. Bu maddelerdeki malzemeler elbette hiçbir bitki bakým ürünün, gübrenin yerini tutamaz. Böyle bir yanýlgýya kapýlmamak gerekir. Sadece imkansýzlýklarýn yaþandýðý durumlarda bir nebze fayda saðlanmasý içindir.

1-Yandan sürgün veren ve ihtiyaçlarýnýn çoðunu kökleriyle saðlayan bitki türlerinin üretimini tetiklemek için bir kabýn dibine saksý topraðý üstüne de akvaryum kumu koyup bitkiyi bunun içinde akvaryuma dikerseniz ne kadar hýzlý üremeye baþladýðýný göreceksiniz. Bu teknik özellikle saz türlerinin üremesini çok artýrýyor.

2-Bitkilerin en önemli ihtiyaçlarýndan biri demirdir. Suda birçok ihtiyacýný karþýlarken demiri zor bulurlar. Bitkilerin ihtiyacý olan demiri saðlamanýn en ucuz yolu piyasada sývý olarak saksý bitkileri için satýlan Çiçek Coþturan adlý gübre markasýnýn demir içerikli ürününü almaktýr. Bu ürün akvaryum için satýlan demir katkýlarýnýn biraz daha yoðunudur denebilir.

3-Anubias gibi bazý bitkiler kuma gömülmekten hiç hoþlanmazlar çünkü köklerini kuma tutunduramazlar. Kuma gömülen anubiaslar asla istenilen hýzda büyümezler. Bu tarz bitkilerin güzel geliþmesi için bir lastikle hindistan cevizi, kütük ve lavkayasý gibi týrtýklý yüzeye sahip olan bir cisme baðlanmasý gerekir. Bitki yaklaþýk 1 ay içinde köklerini üzerinde bulunduðu cisme iyice tutundurur. Daha sonra lastiði çýkarabilirsiniz. 

4-Çoðu bitki besinlerini kökleriyle deðil yapraklarýyla alýrlar. Bu bitkiler için zeminden çok suyun besleyici olmasý önemlidir. Bu bitkiler için 2 haftada bir 50lt suya bir þiþe maden suyu kullanmak yarar saðlar. olacaktýr. Maden suyu suyun sertliðini artýrdýðý için bazý akvaryumlarda yarým doz uygulanmalýdýr. Maden suyu karbon ihtiyacýný da bir nebze karþýlar. Bu nedenle karbondioksit kullanýlmayýn tanklar için ufak da olsa bir yarar saðlayabilir.

« Son Dzenleme: Kasm 02, 2008, 13:58:24 s Gnderen: admin »

motorcufk

Ynt: Bitki Üretiminin Tetiklenmesi
« Yantla #1 : Mart 05, 2008, 01:04:10 »
tþkkrler :D

levlevo

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
Ynt: Bitki Üretiminin Tetiklenmesi
« Yantla #2 : Ekim 31, 2008, 18:07:17 s »
teþekkürler emeðinize saðlýk

akýn

• Yeni üye
  • *
  • leti: 17
Ynt: Düþük imkanlarla Bitki Üretimi
« Yantla #3 : Mart 11, 2009, 12:26:31 s »
2-Bitkilerin en önemli ihtiyaçlarýndan biri demirdir. Suda birçok ihtiyacýný karþýlarken demiri zor bulurlar. Bitkilerin ihtiyacý olan demiri saðlamanýn en ucuz yolu piyasada sývý olarak saksý bitkileri için satýlan Çiçek Coþturan adlý gübre markasýnýn demir içerikli ürününü almaktýr. Bu ürün akvaryum için satýlan demir katkýlarýnýn biraz daha yoðunudur denebilir.
Bahsettiðiniz ürünün dozajý nedir , mesela 100 lt suda demiri 0.1 ppm arttýrmak için ne kadar kullanýlmalýdýr ?
Saygýlar
Akýn YAMAK

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #4 : Mart 15, 2009, 17:23:07 s »
Þu an ürün elimde olmadýðýndan maalesef demir oranýný bilemiyorum fakat bir ara araþtýracaðým.

goldmr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
« Yantla #5 : Temmuz 14, 2009, 13:31:00 s »
Ýçinde balýk bulunan akvaryumda, maden  suyu kullanmak balýklara zarar vermezmi ?

volkans

• Üye
  • **
  • leti: 26
« Yantla #6 : Temmuz 14, 2009, 18:24:27 s »
Ýçinde balýk bulunan akvaryumda, maden  suyu kullanmak balýklara zarar vermezmi ?
Bu sorunun cevabý ne tür balýk olduðuna göre deðiþir. Sert sulardan hoþlanan balýklar için bir sorun çýkmaz. Ama yumuþak ve çok yumuþak sularý seven balýklara zarar verebilir..

Sarayalti

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
« Yantla #7 : Temmuz 15, 2009, 01:44:45 »
Bence aþýrýya kaçmadýktan sonra yumuþak sularda yaþayan balýklara da pek zararý olmaz. (Çok hassas türler için biþey diyemem tabi) Mesela atýyorum, 20 lt ye bi þiþe maden suyunu balýklar belki farketmez bile. Ama bitkiler için çok faydalý olabilir. Ben de sürekli deðilse de arada bir akvaryuma su eklerken bi þiþe maden suyu kullanýyorum. Bitkilere faydalý mý bilmiyorum. Ama balýklara da bir zararý yok. Balýklarým: lepistes, moli, zebra, beta, cüce vatoz, çöpçü, makrakanta, neon iki tane de elma salyangozu var.

Tabi ki bu benim görüþümdür...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #8 : Temmuz 15, 2009, 02:31:31 »
Þu gün düþündüðümde maden suyu olayýný çok gereksiz bulduðumu ve yýllardýr kullanmadýðýmý belirtmek istedim ;D Bitkilere gereken temel þeyler maden suyunda ya hiç yok ya da çok az. Gübre kullanmanýn temel amacý demir takviyesidir. Maden suyu bunu saðlayamaz.

volkans

• Üye
  • **
  • leti: 26
« Yantla #9 : Temmuz 15, 2009, 10:35:47 »
... Gübre kullanmanýn temel amacý demir takviyesidir...
O zaman Nitrat, Fosfat, Potasyum ve Mikro element gübreleri için boþuna para harcýyoruz!!!  ::)

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #10 : Temmuz 15, 2009, 11:59:17 »
Daha þimdiden 300 küsür kiþi okumuþ bu tavsiyeleri.Umalým ki, kimse bunlarý kendi akvaryumunda uygulamaz.
Biri bu dehþet verici sohpete bir dur desin lütfen.

Timur Eker

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #11 : Temmuz 15, 2009, 12:16:18 s »
Daha þimdiden 300 küsür kiþi okumuþ bu tavsiyeleri.Umalým ki, kimse bunlarý kendi akvaryumunda uygulamaz.
Biri bu dehþet verici sohpete bir dur desin lütfen.

Timur Eker

Daha þimdiden 300 küsür kiþi okumuþ diyorsunuz o mesajýn ilk yazýldýðý tarih 2007 nin Haziran ayý.Dehþet verici sohbet demiþsiniz ben dehþet bir þey göremedim neden derseniz elimde bulunan 3 bitkili tankýmdada yaklaþýk 2 yýldýr maden suyu kullanýyorum hiçbir yan etkisini balýklarýmda göremedim bitkilerimde ise az da olsa faydalý olduðunu gözlemliyorum yaklaþýk 7 yaþýndan beri akvaryumlarla haþýrneþirim eskiden sývý gübre falan yoktu maden suyu kullanýlýyordu hatta biraz daha ileri gideceðim ben bazen belli aralýklarla filtrenin içine paslý çivi bile koyuyorum.Haa þöyle deseniz anlarým bu kadar sývý,tablet ve misket gübre varken maden suyuna verilen paraya ne gerek derseniz ona sözüm yok.

« Son Dzenleme: Temmuz 15, 2009, 12:23:10 s Gnderen: admin »

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #12 : Temmuz 15, 2009, 12:49:07 s »
Az da olsa faydalý ne demek açýklarmýsýnýz. Kullandýðýnýz maden suyu bitkilere ne kazandýrýyor.Maden suyu içersindeki maddelerin hangileriyle besleniyor,hangileri kalýyor.Bütün bunlara harcanan paranýn yerine,bu iþ için üretilmiþ gübre almak daha mantýklý ve tehlikesiz deðil mi. Öyleyse niye birbirinize bu tür tavsiyelerde bulunuyorsunuz.Özellikle çiçek coþturaný okuyunca dehþete kapýldým.
Eminim Amano ve Knott gibi ustalar da maden suyu kullanýyordur,ama akvaryumun karþýsýna oturup içmek için herhalde.
Filtre içersinde çivinin suya kattýðý demir bitkilerin kullanabileceði türden olmaz.cellatlý olmasý gerekir. Çiviyi kuma gömseniz, kök yoluyla cellat salgýlayarak iþine yaramayan Fe3 ü kullanabileceði Fe2 ye çevirebilir.
Ama 7 yaþýndan beri meþkulsünüz,bunlarý zaten bilirsiniz.

Timur Eker

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #13 : Temmuz 15, 2009, 13:02:11 s »
Farkýndaysanýz eðer kimseye tavsiyede bulunmuyorum ben kullanýyorum bir zararýný görmedim diyorum,mesajýmýda tam olarak okursanýz zaten sývý,tablet ve misket gübre varken maden suyuna para vermek gereksiz diye yazmýþým.Ha þunuda hatýrlatayým konu baþlýðý ( Düþük Ýmkanlarla Bitki Üretimi) diye açýlmýþ zaten alým gücü olmayanlar için ,Türkiyede herkes Knot kadar zengin olamayabilir düþünürseniz 100 ml.bir sývý gübre 20 tl.den baþlýyor.Genç akvaristlerimizin çoðu harçlýklarýndan biriktiripte yem,balýk vs.alabiliyorlar.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #14 : Temmuz 15, 2009, 13:09:29 s »
Yýllar önce yazdýðým bir yazý olduðu için bilinçsizce mi yazdým zamanýnda acaba diyerek tekrar okudum ve hiç bir hata göremiyorum. Dehþet verici kýsýmlarý belirtirseniz sevinirim.

Üstteki yorumlarda da þunu demek istedim. Maden suyu tek baþýna gübrenin yerini asla tutamaz, yakýnýndan bile geçemez. Ama zaten yazýyý elinizde hiçbir þey yoksa, ýssýz bir adaya düþüp akvaryum kurduysanýz ve adadaki tek yerleþim biriminin M Migros olmasý durumuna uygun çözümler üretmiþim.

Çiçek coþturaný okuyunca niye dehþete kapýldýðýnýzý da çok çaba sarf edip kolumu bir saða bir sola koymama raðmen anlayamadým. Çiçek Coþturan'ýn daha yeþil yapraklar için ürettiði sarý þiþeli gübre zaten sadece þelatlanmýþ demir içerir. Týpký Seachem, Tropical vesaire markalarýn demir gübreleri gibi. Bunu duyunca neden dehþete kapýldýnýz anlamadým.