Evet arkadaþlar. Hem foruma hareket gelmiþ oldu, hem de biraz daha beyin fýrtýnalý bir yaklaþýmla daha fazla unsuru ele almýþ olduk. Aþaðýda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alýnmasýyla herkes kendisine özel, istediði þartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çýkarabilecektir. Þimdi buraya kadar olan mesajlarý bir araya toplayacak olursak:
• Bazý mesajlarda örnek akvaryum boyutlarý verilmiþ, ancak bu kiþiye özel uygulamalarda tamamen göz ardý edilebilecek bir durum diye düþünüyorum. Neticede aþaðýda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alýnmasýyla herkes kendisine özel, istediði þartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çýkarabilecektir. Belli bir akvaryumu alýp ben bunu nasýl aydýnlatabilirim, bunu nereye sýðdýrabilirim/uydurabilirim diye düþünmek yerine önce uygun akvaryum ölçülerini çýkarýp buradan hareketle akvaryumu kurmaya baþlamak en doðrusu olacaktýr.
• Tankýn kurulacaðý yer: Harici ýsý ve ýþýk kaynaklarýndan etkilenmeyecek bir yer olmasýnýn akvaryumu sadece kendi belirleyeceðimiz þartlarla kontrol altýnda tutabilmemiz açýsýndan faydasý aþikârdýr. Bu þekilde bitkilerin fotosentez faaliyetlerinin düzenli bir þekilde gerçekleþmesi, bitkilerde farklý ýþýk kaynaklarýna doðru yönelmelerin neticesinde ortaya çýkabilecek duruþ bozukluklarýnýn önüne geçilmesi saðlanmýþ olacaktýr. Yer seçimindeki diðer dikkate alýnmasý gereken faktörler arasýnda akvaryumun konulacaðý zeminin akvaryum ebadýna uygun saðlamlýkta olmasý gerektiðini, altýna konacak sehpa/dolabýn akvaryum ekipmanlarýnýn tamamýný kullanýma uygun þekilde barýndýrabilmesini, bakým iþlemleri sýrasýnda gerektiðinde akvaryum ebadýna baðlý olarak yanlardan müdahale edebilme imkânýnýn da mevcut olmasýný, su deðiþimleri sýrasýnda mümkün olan en az karýþýklýða neden olacak bir uzaklýkta ve konumda olmasýný, görsellik açýsýndan önünün baþka bir takým eþyalarla bloke edilmemesini sayabiliriz. Elbette bir ev yada ofiste bu þartlarýn tamamýnýn saðlanmasý her zaman mümkün olmayabilir. Ancak bunlardan en fazlasýna olanak verecek bir konum saðlandýðýnda bu bölgeye bütçeniz ve kafanýzdaki tasarýma en uygun düþecek büyüklükte akvaryuma karar verebilirsiniz.
• Kullanýlacak aydýnlatma ekipmaný tercihi: Akvaryumu koyacaðýmýz yerle ilgili sorunu aþtýðýmýza göre þimdi ilk aþamada vermiþ olduðumuz kararý akvaryumun boyunda ince bir ayarla netleþtirelim. Bitki akvaryumlarýmýzda en önemli unsurlardan biri olan aydýnlatma
http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html konusunda zaten detaylý bir þekilde ele alýnmýþtý. Burada biraz daha farklý bir özelliðini ele alacaðýz. Lamba boylarýný öyle seçmeliyiz ki akvaryumun tüm yüzeyi homojen bir þekilde aydýnlansýn ve kör noktalar kalmasýn. Bu durumda lamba boylarýný bilmemiz gerekiyor. Lamba boylarýna her iki taraftan baðlantý için 5’er cm eklenmesi gerektiðini de unutmayalým. T5 lambalar 24W/55cm, 39W/85 cm yada 54W/115cm boylarýnda, T8 lambalar ise 15W/45cm, 18W/59cm, 25W/75cm, 36W/120cm yada 58W/150cm boylarýnda bulunmaktadýr. Metal Halide lambalar kullanýlacaksa 30cm yüksekliðe yerleþtirildiðinde etkili aydýnlatmayý 90cmlik bir yüzeye yayabildiði dikkate alýnmalýdýr. Ledle uygulanacak aydýnlatma ise tamamen bölgesel olacaðýndan burada sadece led sayýlarý artýrýlarak ayarlama yoluna gidilecektir.
• Ölçülerin seçilirken dekorasyon ve peyzaj olayýnýn dikkate alýnarak derinlik ve yüksekliðin belirlenmesi: Akvaryumlarýn pek çoðunda görselliði öne çýkaran unsur kademelendirme, teraslama, kaya ve kütüklerin etkin kullanýmý gibi yöntemlerle elde edilebiliyor. Çok özel peyzaj yetenekleriniz yoksa burada ne kadar geniþlik (derinlik) fazla ise o kadar rahat ve yaratýcý olabilirsiniz. Geniþliðin boþ akvaryumda çok fazla görünmesi sizi yanýltmasýn, neticede akvaryum dolduktan sonra gözün algýladýðý derinlik gerçek derinliðin %60’ýna düþecektir. Ancak derinlik 70cm ve yukarýsýna çýktýðýnda suyun daha dar akvaryumlardaki kadar berrak görünmeyeceðini de ihmal etmeyiniz.
• Balýk tercihi: Eðer akvaryumu nasýl kuracak olursanýz olun kafanýzda içinde besleyeceðiniz canlý türüyle ilgili bir ön fikriniz var ise buda ölçülerde belirleyici olacaktýr. Neticede 60cm bir akvaryumda discus, melek beslemek ne kadar sorunlu ise 150cm bir akvaryumda sadece karides beslemek te o kadar sorunlu olacaktýr.
• Akvaryuma ayrýlacak vakit: Ýþte büyük akvaryumlarýn tek dezavantajý. Bakým, su deðiþimleri, buda, vs… gibi konulara fazla ayýracak zamanýnýz yoksa yada biraz üþeniyorsanýz bu durumda ölçüleri daha küçük tutmak daha uygun olacaktýr.
• Maliyet faktörü: Ayaðýmýzý yorganýmýza göre uzatmak her konuda olduðu gibi hobilerimizde de geçerli. Ölçüleri büyüttüðümüz sürece kurulum ve idame maliyetlerimiz de ayný þekilde artýþ gösterecektir. Bu konuyla ilgili söylenecek fazla bir þey yok gibime geliyor. Herkes kendini bilir.
Kanýmca yukarýdaki derlemenin ardýndan akvaryum boyut seçimi ile ilgili karar vermede göz önünde tutulmasý gereken unsurlarý ele aldýk. Bunlara ilave edilmesi gereken bir þey olduðunu düþünüyorsanýz tartýþma her zaman açýk olacaktýr. Burada dikkat edilmesi gereken sadece akvaryum ölçülerinin belirlenmesi üzerinde durduðumuzdur. Maliyet konusu dýþýnda akvaryumun içiyle ilgili hiçbir konuyu bu baþlýk altýnda ele almýyoruz.