Konu: Alg ? Yosun ?  (Okunma says 17941 defa)

coolie81

• Üye
  • **
  • leti: 21
Alg ? Yosun ?
« : Temmuz 01, 2007, 00:32:04 »
Öncelikle herkese merhaba,

Baþlýktan da anlaþýlacaðý gibi sorunumun ne olduðunu tam olarak bende bilmiyorum  ;D Alg mi,yoksa yosun mu ?

Akvaryumun camýnda ve filtre üzerinde kahverengi noktalar oluþdu.Biraz önce su deðiþimi yaptým ve sildim,silince çýkýyorlar ama bu kesin bir çözümmüdür bilemedim.

Akvaryumla ilgili de biraz bilgi vereyim kurulalý takriben 10 gün oldu 65*26*40(h) ölçülerinde aydýnlatma 2 adet 15W sylvania gro-lux flo var,24 saat saniye de 1 kabarcýk Dýy CO2 mayalý sistem.Bitki olarak da tam isimlerini hatýrlamýyorum ama 5 kök bitki var.Bu problem hakkýnda öneri yapabilirseniz çok sevinirim.

Saygýlar.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Alg ? Yosun ?
« Yantla #1 : Temmuz 01, 2007, 02:02:03 »
Kahverengi yosunlar az ýþýkta oluþur. Yosun oluþum nedeni genellikle bir maddenin suda fazla bulunmasýdýr.Suyunuzu temiz tutarsanýz sorunla karþýlaþmazsýnýz.

coolie81

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Temmuz 01, 2007, 02:21:17 »
Birkan cevap için teþekkürler,

Yarýn yada bir sonraki gün 1 adet 15W General Electric day light takacaðým.Suyun temizliðine de biraz daha dikkat ederim.Tank yaklaþýk 65 Lt bu 2 gro-lux,1 daylight 3'lü kombine aydýnlatma yeterli olacak mý bana yoksa farklý bir kombine önerirmisiniz.

Saygýlar. 

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Temmuz 01, 2007, 09:43:44 »
Bende de tam o þekülde bir kombien var ama ben general electricin floresanýný pek tutmadým. Bende de var aynýsýndan ve rengi çok az yeþile çalýyor galiba. Daha almadýysan philiphs al bence abi. Bu arada benim akvaryumumda da 2 gro + 1 daylight var. Grolüxlerin markasý da çok önemli. Kimisi çok az ýþýk veriyor. Çin malý olanlardan almamak lazým. Sylvania ve philiphs güzel.

coolie81

• Üye
  • **
« Yantla #4 : Temmuz 01, 2007, 12:58:46 s »
Aslında aramadım değil,Ankara'da Konya sokak vardır (elektrik ve elektronikçilerin yoğun olduğu bir yer) neredeyse bütün dükkanlara girdim çıktım fakat philips'in ne daylight'ını bulabildim ne aquarella'sını.Sylvania gro-lux'de şimdi baktım barkod numarasına göre belçika imalatı,çin malı değil.Bu şekilde bi 6 ay idare edelim ondan sonra aydınlatma da belki farklı bir kombine denerim.Tekrar ilgilendiğin için teşekkürler.

Saygılar.
« Son Dzenleme: Temmuz 01, 2007, 12:59:22 s Gnderen: coolie81 »

ephimetheus

• Üye
  • **
  • leti: 54
« Yantla #5 : Temmuz 04, 2007, 11:28:46 »
Iþýðý artýrmak te baþýna çözüm deðil. Sera algovec ile kür uygulamalý ve laglerin hepsini sildikten sonra yüzde 50 su deðiþimi yapmalýsýnýz.

Kürü 1 hafta sonra tekrar uygulayýn. Iþýðý artýrmak yeþil yosunu tetikleyebilir. Bu nedenle aydýnlatmayý timere baðlamalý ve sabah yedi itibarý ile 5 saat açýk, 3 saat kapalý, 5 saat açýk, 3 saat kapalý, 4 saat açýk ve 4 saat kapalý þeklinde kullanýrsanýz hiçbri sorunla karþýlaþmazsýnýz. Algler ve yosunlar yaklaþýk 4. saatten sonra ýþýktan yararlanmaya baþlar. Tam bu esnada ýþýðý kapatýrsanýz sorun olmaz.

Ayrýca en az bir tane Sylvania Daylightstar edinmelisiniz. UV filtresi olduðu için yosun oluþumunu engeller.

coolie81

• Üye
  • **
« Yantla #6 : Temmuz 04, 2007, 19:25:27 s »
Abdullah Bey vakit ayırıp cevap yazdığınız için çok teşekkürler.Elimden geldiğince tavsiyeleri uygulamaya çalışıyorum.Bu arada yazmışken başka bir problemim daha var bitkilerden özellikle cabomba'da ip gibi uzantılar çıkıyor toprağa doğru bunun sebebi ne olabilir yada bu bir problemmidir.

Saygılar.
« Son Dzenleme: Temmuz 04, 2007, 19:27:11 s Gnderen: coolie81 »

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #7 : Temmuz 04, 2007, 20:04:09 s »
        Cabombalarda  ve besinlerini doðrudan sudan saðlayan bitkilerde böyle yalancý köklerin çýkmasý gayet normaldir.

Yalnýz unutulmamalýdýrki;  bitkilerde ortalama 3 saatten sonra   ýþýktan tam olarak yararlanmaya baþlar. Yani 3saatten sonra fotosenteze tam olarak baþlayabilirler,  bu nedenle parçalý ýþýklandýrma bitkiler için uygun deðildir

coolie81

• Üye
  • **
« Yantla #8 : Temmuz 04, 2007, 20:57:41 s »
Nuri Bey cevap için teþekkür ederim.Bu aydýnlatma konusunda ben bir karar'a varamadým.Bir düþüncem aralýklý aydýnlatma sadece bitki yok balýklarýda strese sokma diyor,diðer yandan Net'de okuduklarým aralýklý aydýnlatmanýz yosun ve Alg oluþumunu azaltýr böyle yapýn diyorlar.Þu an daha ne yapacaðýma tam olarak karar veremedim.

Saygýlar.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #9 : Temmuz 04, 2007, 21:31:51 s »
Aralýklý aydýnlatmak iyidir.Yanlýz abartmamak gerekli.Aydýnlatma saatlerini ikiye bölmenizde bir sakýnca yok.6 saat açýk 1-2 saat kapalý ve tekrar 6 saat açýk bir aydýnlatma olabilir.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Temmuz 04, 2007, 21:44:26 s »
Bu aydýnlatma konusunda ben bir karar'a varamadým.Bir düþüncem aralýklý aydýnlatma sadece bitki yok balýklarýda strese sokma diyor,diðer yandan Net'de okuduklarým aralýklý aydýnlatmanýz yosun ve Alg oluþumunu azaltýr böyle yapýn diyorlar.Þu an daha ne yapacaðýma tam olarak karar veremedim.

Saygýlar.

Mustafa Bey   doðru olan  sürekli 10-12 saat aydýnlatmadýr  parçalý aydýnlatma yosun geliþimini yavaþlattýðý gibi bitki geliþiminide ayný oranda engelleyecektir. Ayrýca balýklardada stres, ve buna baðlý olarakda  balýk geliþiminde sorunlara yolaçacaktýr . Yani biyolojik yaþam döngüleri bozulacaktýr.
       YOSUNLAR  ÝÇÝN EN  ÝYÝ ÇÖZÜM  DOÐAL MÜCADELE  YANÝ YOSUNLARIN BESÝNLERÝNÝ TÜKETEN  kolay geliþen bitkilerle akvaryumunuzu bolca bitkilendirmek   size tavsiyem bolca  EGERÝA DENSA ve ELODEA dýr

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Temmuz 05, 2007, 00:10:41 »
Egeria densa=elodea  ???

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Temmuz 05, 2007, 01:07:40 »
 EGERÝA DENSA= BEREZÝLÝAN ELODEA
 ELODEA CANADENSÝS= AMERÝCAN WATERWEED=ELODEA

Ben böyle biliyordum  ARAÞTIRINCA  galiba   EGERÝA DENSA=ELODEA   imiþ

iki sitede ayný resmi koymuþ :'( :'( >:(

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #13 : Temmuz 05, 2007, 02:22:01 »
http://img517.imageshack.us/img517/7356/elodeacanadensiswn9.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/6313/egeriadensa1tq5.jpg

Egeria Densa=Berezilian Elodea

Elodea Canadensis =American Waterweed =Elodea   

galiba ben yanýlmamýþým halit kardeþ ;D ;D ;)

EGERÝA DENSA: Yapraklar kýsa ve aþþaðýya dönük   yaklaþýk olarak 22- 30 derece ýsýya kadar dayanýklý  yanlýþ anlamadýysam doðal ortamda 6,5 m. ye kadar uzuyormuþ

ELODEA  CANADENSÝS:  Nispeten iri  ve uzun  yapraklý ve yapraklar yukarý doðru duruyor  ayrýca sevdiði sýcaklýk ortalama 10-24 derece arasý

http://img370.imageshack.us/img370/5112/elodeahydrillaegeria1vf6.jpg

üsteki link daha ayrýntýlý
« Son Dzenleme: Temmuz 05, 2007, 03:13:20 Gnderen: Nuri Üçüncü »

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Temmuz 05, 2007, 08:59:07 »
 :)Ýyi bakalým.Bakýn biri soðuk suda yetiþiyor.Bazý arkadaþlarýn en kolay bitkilerden olan elodealarý neden saðlýklý bir þekilde büyütemedikleri de belli oldu.
Teþekkürler Nuri bey.