Konu: Balký v.s canlý olmayan bitki akvaryumuna sývý gübre  (Okunma says 17746 defa)

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
Balký v.s canlý olmayan bitki akvaryumuna sývý gübre
« : Temmuz 06, 2009, 21:36:03 s »
Ýçinde bitki dýþýnda canlý yoksa aþaðýdakileri içeren sývý süs bitkisi gübresi kullanýlabilir mi?
amonyak azotu, nitrat azotu, fosfor panta oksit, potasyum oksit, bor, molibden, demir, mangan, çinko,
ph aralýðý 4-8
Evde bulduðum bir sývý süs bitkisi gübresi bu. Saksý içinde balkona çýkardýðým Nympheae Lotus için kullanmayý düþündüm. Toprak saksý içinde olduðundan suyun bulanmasý önemli deðil.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Balký v.s canlý olmayan bitki akvaryumuna sývý gübre
« Yantla #1 : Temmuz 06, 2009, 21:39:19 s »
Ýçinde balýk olmayan bitki akvaryumlarýnda çiçek coþturan sývý gübrelerini kullananlar var ama sizin gübrede amonyak, nitrat ve fosfor mevcut. Uzun vade'de problem yaratabilir. Hatýrladýðým kadarýyla Lotus'u koyduðunuz saksýnýn dibinde çiçek torf'u var. Lotus'da genel olarak kökten beslenen bir bitki olduðu için sanýrým bu ona yeterli gelecektir. Yine de kullanmak isterseniz çok az (hatta damla damla) kullanýp deneyebilirsiniz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Temmuz 06, 2009, 22:33:14 s »
Çiçek coþturan ve tarzlarý balýksýz akvaryumlarda iþe yarayabilir ancak dozlama konusunda fikri olan var mý bilmiyorum, benim yok ;D Torfta da Amonyak türevleri vesaire mevcut diye hatýrlýyorum, bu nedenle þart deðil gibi. Barýþ Abi'nin dediði gibi ufak risksiz dozlar denenebilir.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
« Yantla #3 : Temmuz 06, 2009, 23:23:32 s »
Þiþe kapaðý (20 ml imiþ) 1 lt ýlýk suyla karýþtýrýn, 10 günde bir verin diyor. Topraklý saksý bitkisine (ki benimki sulu saksý bitkisi bu durumda) 1 lt su verilmeyeceðine göre 1 litre için 1/5ini (4 ml) kullanacaðý. Allahtan evde ml.li ilaç damlalýðý var :P

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #4 : Temmuz 07, 2009, 03:24:49 »
Bence 4ml nilüferinizin yosundan görünmemesi için yeterli bir ölçü ama yine de sizin takdiriniz  :)

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #5 : Temmuz 07, 2009, 12:09:44 s »
Deniz haným profilinize cinsiyetinizi yazmamýþsýnýz diðer bir forumdan hatýrladýðým kadarý ile bayansýnýz,eðer bayan deðilseniz þimdiden özürlerimi kabul buyurun :D. Ben anadolu marka çiçek çoþturaný yaklaþýk 14 aydýr kullanýyorum tank 175 lt.her hafta 1 kapak dolusu çiçek çoþturan 1 kapak dolusuda seranýn ürününden kullanýyorum.Bu güne kadar herhangi bir zararýný görmedim belki benim balýklar alýþmýþta olabilir  ;D amanyoða vs. Ben gayet memnunum bu krizde benim kurtarýcým oldu.Haa sizde kullanýn da demiyorum az az deneyebilirsiniz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #6 : Temmuz 07, 2009, 13:19:11 s »
Abi 175lt'ye bir kapak ise 35 litreye 4ml düþüyor sanýrým. Oran orantý yaparsak. Bu da 3lt su bulunan saksýya 4ml dökmenin riskini gösteriyor bence :)

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Temmuz 07, 2009, 13:52:33 s »
Birkan yukarýda bahsi geçen saksýya dikilecek bitki onun için fazla besinin zararý olmaz diye düþünüyorum. Bazen sývý bitki gübresini fazla kaçýrdýðým zaman üstünede 1 þiþe maden suyu döküyorum hazýmsýzlýk falan kalmýyor ;D
« Son Dzenleme: Temmuz 07, 2009, 14:01:20 s Gnderen: soners »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #8 : Temmuz 07, 2009, 22:43:23 s »
Bildiðim kadarýyla çiçek coþturanda amonyak, fosfor gibi elementler ya hiç yok yada çok çok az miktarda. Eðer yanlýþým varsa düzeltin.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #9 : Temmuz 08, 2009, 01:32:58 »
Abi amonyaklý bileþikler falan vardý diye hatýrlýyorum. Eser element yok enazýndan. NPK tarzý birþeydi diye hatýrlýyorum.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Temmuz 08, 2009, 09:27:36 »
Bildiðim kadarýyla çiçek coþturanda amonyak, fosfor gibi elementler ya hiç yok yada çok çok az miktarda. Eðer yanlýþým varsa düzeltin.

Barýþ bey bazýlarýnda hiç yok bazýlarýnda ise yok kadar az  8) Tesbitiniz doðrudur.
« Son Dzenleme: Temmuz 08, 2009, 09:28:32 Gnderen: soners »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #11 : Temmuz 08, 2009, 14:25:46 s »
Bu arada kimyasal ofsaytlara düþtüümüzü fark ettim. Barýþ abi amonyaða element demiþ, ben de amonyaklý bileþik demiþim. Amonak bileþiktir. Amonyaklý bileþik de olmaz, amonyumlu bileþik olur. NH4+ amonyum köküydü deðil mi, ÖSS bitti organik kimya giderek silinmeye baþladý yakýnda karboksilli asit bile çizemeyeceðim ;D

goldmr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
« Yantla #12 : Temmuz 14, 2009, 14:33:24 s »
Balýklý akvaryumlarda, bitkiler için üretilen, sývý gübre kullanýlmazmý, sakýncalýmýdýr ?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #13 : Temmuz 15, 2009, 02:34:32 »
Kullanýlýr, sakýncasýz.

ernestito

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
  • Ad Soyad: mehmet adem
« Yantla #14 : Kasm 16, 2010, 19:31:21 s »
Arkadaþlar merhaba, siteye yeni üye olduðum için selamlar.
Ben içinde balýk ve karides bulunan akvaryumumda düzenli olarak sývý gübre kullanýyorum. Ýçinde üre amonyaðý olmayaný kullanýyorum ve direk akvaryuma deðil þýrýngayla bitkilerin köklerine enjekte ediyorum ve yararýný gördüm. Hiçbir canlýyada zararý olmadý.