Konu: Arka fon uygulamasý  (Okunma says 52191 defa)

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
Ynt: Arka fon uygulamasý
« Yantla #15 : Temmuz 09, 2009, 15:08:57 s »
Tercihim uzun zaman lacivert ve siyah arka fondan yana olmuþtu. Fakat bitkiler epey yoðunlaþýnca (ýþýklandýrma çok kuvvetli deðilse) tanka karanlýk bir görünüm vermesinden ve uluslararasý yarýþmalarda açýk renkli tanklar daha çok hoþuma gitmeye baþlayýnca tercihim beyaz fona döndü. Bu arada son zamanlarda gözüme çarpan þey ise hep açýk mavi düz arka fonlarýn kullanýlmasý.

En çok sevdiðim siyah ve beyaz düz fonlarý karþýlaþtýrýrsam:
-Siyah fon: Bitkilerin renkleri ve saðlýklarý çok daha ön planda, iyi de bir ýþýklandýrmayla bitkiler çok daha "ihtiþamlý" duruyor. Siyahýn ýþýðý emme özelliðinden tankta yansýma azalýyor, daha karanlýk ve "gizemli" bir ortam doðuyor.
-Beyaz fon: Ýç açýcý, ferah ve doðal bir görünümü oluyor. Çok kuvvetli ýþýk kullanýlýrsa (litre baþý 1 Watt üstü) balýklar için rahatsýz edici olabilir. Zor ulaþýlabilen arka camdaki yosunlar daha belirgin oluyor ama bence bunun nedeni, siyah fonda çok daha çarpýcý gözüken bitkilere ilgi kaydýðýndan yosunlarýn daha az göze batmasý ;D

Cam temizliðindeyse Scotch Brite kullanýyorum inatçý yosunlarý koyu yeþil tarafý iyi çýkarýyor. Pratik olduðu iddia edilen mýknatýslarý ise hiç pratik bulmamaktayým ;D

Hazýr olarak da satýlan ya da boya ve strafor köpükle kendimizin yapabileceði 3 boyutlu arka fonlarýn bana göre dezavantajý, ne kadar doðala yakýn yapýlmaya çalýþýlsa da çok yapay gözükmeleri. Yurtdýþýnda yüzlerce dolara satýlan hazýr arka fonlar için de ayný þey geçerli, internette doðal görünen çok az sayýda böyle fona rastladým. Bir de su hacminden çaldýklarý için benim pek hoþuma gitmiyorlar...

Arka camý dýþardan boyamak da bir çözüm ama uzun vadede ayný renk sýkýcý olabilir, baþtan iyi düþünmek lazým...

Geçenlerde yabancý bir kaynakta okuduðum bir bilgiyi sizle paylaþmak istiyorum. Muhakkak bizden de yapanlar vardýr ama ben forumlarda hiç rastlamadým. Yurtdýþýnda özellikle biyotop tanklarýnda mangrove/mopani köklerinin verdiði hafif rengi daha da vurgulayýp, loþ bir ortam yaratmak adýna bildiðimiz karton kutularý arka fon olarak kullanýyorlarmýþ :D Açýk kahverengi rengiyle kütüklere ne kadar yakýþacaðýný hayal ettiðimde zihnimdeki görüntü çok hoþuma gitmiþti...

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
« Yantla #16 : Temmuz 09, 2009, 19:33:24 s »
Hay çok yaþayýn Gülay haným. Strafor kullanýmýna neden karþý olduðumu kimseyi kýrmadan anlatmanýn bir yolunu hiç bulamadým. Strafor kullanmak sahte pýrlanta takmak gibi birþey. Swarowski kristalini tercih ederim. Bu durumda boya yerine oluklu mukavva veya kaba dokunmuþ bir hasýr örtü benim gözüme çok daha güzel görünür. Çok gerekiyorsa akvaryumun dýþýna arkaya "ateþ tuðlasý" bir arka plan oluþturulabilir.
Akvaryum bir hayal dünyasý. Ama bitkide bir yaprakta beliren bir çürüme konusunda ne kadar gerçekçiysek, akvaryuma bakarken içeriði hakkýnda da o kadar gerçekçi olmamak elde deðil.
Plastik bitkiyi ne kadar sevmiyorsam, plastik çözümleri de o kadar sevmiyorum. Yýldýrým beyin verdiði fotoðraflý arka planlar çok güzel olsa bile bana hala yapay bir göz aldatmasý gibi görünüyor.
Bana kalsa akvaryumu her tarafýndan bakýlabilecek bir þekilde yerleþtirirdim. Bir fresk deðil de bir heykel gibi. Zor ama imkansýz deðil. Bu benim kiþisel tercihim tabi ki.

Arka planýnýzý test etmek için tekstilde yapýlan basit bir test önereceðim size. Akvaryumunuzun fotoðrafýný çekin. Bir fotokopi makinasýnda bunun %50 siyah %50 beyaz ayarýnda siyah-beyaz fotokopisini çekin. Bu siyah-beyaz kopya gözünüz renklerden aldanmadan size kesin kontrastý ve tonlamayý verir. Kýrmýzý genelde siyah-beyaz resimde siyah çýkar.
Bu þekilde aslýnda bitkilerinizin arka plandan ne kadar önde ve göze çarpar durduðunu daha tarafsýz görebilirsiniz.

« Son Dzenleme: Temmuz 09, 2009, 21:06:32 s Gnderen: Devletabi »

yýlmaz sað

• Üye
  • **
  • leti: 32
« Yantla #17 : Temmuz 09, 2009, 23:51:02 s »

Resimlerin orjinalleri ile karþýlaþtýrýnca sanýrým biraz daha anlaþýlýr bir konu olacaktýr Deniz haným

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
« Yantla #18 : Temmuz 10, 2009, 11:53:39 »
Arka planýnýzý test etmek için tekstilde yapýlan basit bir test önereceðim size. Akvaryumunuzun fotoðrafýný çekin. Bir fotokopi makinasýnda bunun %50 siyah %50 beyaz ayarýnda siyah-beyaz fotokopisini çekin. Bu siyah-beyaz kopya gözünüz renklerden aldanmadan size kesin kontrastý ve tonlamayý verir. Kýrmýzý genelde siyah-beyaz resimde siyah çýkar.
Bu þekilde aslýnda bitkilerinizin arka plandan ne kadar önde ve göze çarpar durduðunu daha tarafsýz görebilirsiniz.

Güzel bir teknik Deniz Haným, teþekkür ederiz... Ben de örneðin arka fona karar verirken farklý görünümlerin fotoðraflanmasý taraftarýyým. Önceden bu þekilde denemeler yapmadým ama birkaç farklý þeyi arka arkaya seçmeye çalýþýrken insan çok kararsýz kalabiliyor. Bu yüzden ben örneðin benzer rengini bulabileceðim bir giysiyi camýn arkasýna koyup bakarým, bu bazen açýk mavi bir gömlek oluyor bazen yeþil bir t-shirt ;D Kulaða komik gelse de epey yardýmcý oluyor, bunun bir de fotosunu çekip bilgisayarda rahat rahat karþýlaþtýrmak bana çok cazip geliyor. O yüzden sizin tekniðiniz de farklý bir bakýþ açýsý saðladý bana, þöyle ki: Üzerinden zaman geçip bir miktar oturmuþ bir tankýmýz var. Dediðiniz þekilde fotokopisini çekersek tanký ana hatlarýyla daha rahat deðerlendirebiliriz. Renkliyken anlayamadýðýmýz ama siyah-beyazda gözümüze çarpan bozukluklarý düzeltebiliriz mükemmele bir adým daha yaklaþmak uðruna...

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #19 : Temmuz 10, 2009, 23:23:43 s »
Bence arka fon tercihi kiþiye özel olmalý. Tabi bunu yaparken de belirli kriterler gözetilmeli. Ya yapýlacak dizayn arka fona uymalý, yada arka fonu dizaynýmýza uydurmalýyýz. Arka fonlarýn  dizaynla tezat oluþturmamasý saðlanmalý.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #20 : Temmuz 11, 2009, 16:01:04 s »
•   Bir üst maddede mekân, fikir ve bütçemize uygun bir akvaryumu edinip nasýl bir peyzaja sahip olacaðýna karar vermeye çalýþtýk. Bu aþamada da bu akvaryumumuzun arka fonunun nasýl uygulanacaðýna karar vereceðiz. Bu adýmýn bu þekilde baþlarda olmasýnýn en büyük nedeni kurulu akvaryumlarda arka fon ile uðraþmanýn boþ akvaryuma göre daha zor olmasýdýr. Dolayýsýyla akvaryumu doldurmadan önce daha boþ iken arka fonumuza karar verip yerleþtirmemiz uygun olacaktýr.
•   Öncelikle arka fonun görünürlüðü üzerinde durmak gerekir. 2. adýmda belirlediðimiz peyzaj tarzýna göre yapýlmýþ bir akvaryumda arka fonun ne kadar bir kýsmýnýn görüneceði, burada nasýl bir fon kullanýlýrsak mevcut peyzaja bir tezat oluþturmadan, görüntüye bir bütünlük kazandýrabileceðine karar vermeliyiz. Kuracaðýmýz akvaryum çok yoðun bitkili olacaksa, arka duvarýn görünmesini büyük ölçüde etkileyecekse, kompozisyona uygun renkte düz fonlar, üçgen, alçak, zen, iwagumi yada benzeri bir kompozisyonla arka duvarýnda büyük bir bölümü görünebilecek bir kompozisyonda ise üç boyutlu strafor, taþ vb. malzemelerden yapýlmýþ fonlar kullanabiliriz. Örneðin 3D fonlar kullanýlmasý düþünüldüðünde yüksek maliyetleri nedeniyle büyük bir kýsmý görünür kalacaksa tercih edilmelidir. Arka camý dýþarýdan boyamak da bir çözüm ama uzun vadede ayný renk sýkýcý olabilir ve tekrar deðiþtirme þansýnýz da olmayabilir. Düz fon kullanýmýnda ise pek çok fikir var. Ancak genel kaný sanýrým küçük akvaryumlarda açýk renk fonlarýn, büyük akvaryumlarda ise siyah fonlarýn tercih edilmesi þeklinde. Açýk renk, özellikle de beyaz renk arka fonlar için sudaki serbest partikül ve tortularla, camlarda oluþabilecek alglerin çok daha belirgin olacaðýný hatýrlatmak isterim. Burada kullanýlacak fonlarda düz renk poster kullanýp yanlardan bantlarla tutturmak yada tabelacýlarýn kullandýðý ve daha dayanýklý olan tüm cama yapýþan folyolarýn kullanýlmasý düþünülebilir. Ancak folyo kullanýmýnda yüzeye tam yapýþmanýn, hava boþluðu ve kat izlerinin olmamasý gerektiðine dikkat etmek gerekir. Bunun için önceden yüzeyi köpükle/suyla iyice ýslatmak iþi kolaylaþtýracaktýr. Bir baþka alternatif olarak mukavva, hasýr, farklý duvar kâðýtlarý (örneðin duvar, tuðla desenli) gibi malzemeler de kullanýlabilir. Son zamanlarda kullanýlan bir baþka yöntem ise açýk renk arka fonu camdan biraz açýk tutarak alttan farklý renklerde verilebilecek ýþýklarla deðiþik görünümler elde edilebilmesidir. Bu þekilde oldukça çarpýcý görünümlere sahip yarýþma akvaryumlarý ortaya çýkarýlabiliyor.
•  Yapabileceðiniz bir baþka uygulama ise kendi çektiðiniz yada netten bulduðunuz bir resmi kullanmanýzdýr. Resim uygulamasýnda ise öncelikle kullanýlacak resmin yüksek çözünürlüklü olmasý gerekir, böylece büyük kâðýda basýldýðýnda resim bozulmayacaktýr. Ýstenilen her resim (kaya, aðaç, bitki) tonlarýyla bir tezat oluþturmadýðý yada ilgisiz bir obje içermediði sürece kullanýlabilir. Burada baskýyý kendinizin yapmasý yerine herhangi bir baský merkezinde dýþ cephe malzemelerine dijital baský yaptýrmanýz daha uzun ömürlü ve net bir çözüm saðlayacaktýr.
•   Kullanýlacak bitki türleri tercihi: Koyu renk bitkilerden oluþan ve daha az ýþýklandýrmalý bir akvaryumda açýk renk, yüksek ýþýklandýrmalý ve parlak yeþil, ince yapraklý yada kýrmýzý renklerde bitkilerin yoðun olduðu akvaryumlarda ise koyu renklerin kullanýlmasý daha iyi kontrast elde etmenizi saðlayacaktýr.
•   Balýk tercihi: Bu konu çok önemli bir unsur olmasa da siyah zemin ve fona sahip bir akvaryumda black molly balýðýnýn pek te iyi bir görünüm vermeyeceðini de düþünmek gerekir.
•   Fotoðraflama: Fotoðraflamada sorun çýkarmamasý açýsýndan mümkün olduðunca parlak olmayan, mat/yarý mat arka fon kullanýlmasý uygun olacaktýr.

Genel hatlarýyla, süren tartýþmalarýn ardýndan toparlayacaklarým bu þekilde. Bu konuyla ilgili yeni fikirlerinizi burada paylaþmaya devam edebilirsiniz. Gerek görüldüðünde ana konu üzerinde de buradaki tartýþmanýn devam etmesi durumunda güncellemeler yapýlabilir. Arka fon üzerindeki tartýþmalarýmýzýn ardýndan þimdi yeni konumuza geçebiliriz.
« Son Dzenleme: Temmuz 11, 2009, 16:09:29 s Gnderen: MALTEPE AKVARYUM »

hakansahin

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
  • Ad Soyad: hakan þahin
« Yantla #21 : Ocak 07, 2011, 10:09:09 »
konuyla alakalý deðil belki ama çok merak ediyorum akvaryumum daha kurulu deðil beyin fýrtýnasý yapmak istiyorum arka fona çimentodan doðal görünümlü bir oyuk yapmak ýstýyorum ama çimentonun zamanla çözüneceðinden korkuyorum acaba deneyen varmý yada bir fikri olan

Tr-Merces Letifer-Tr

• Üye
  • **
  • leti: 62
  • -TÜRK-
  • Ad Soyad: Burak Özbay
« Yantla #22 : Aralk 03, 2011, 12:18:04 s »
Arka fon tercihi ÇOK önemli bir konu.Çünkü arka fonlar akvaryuma ;
1-Derinlik,
2-Gizem,
3-Yapay görüntü,
4-Kablolarý gizleme olanaðý (filtre, ýsýtýcý sirkulasyon mot.)
Kazandýrýyor, TEK RENK (MAVÝ,LACÝVERT,SÝYAH,BEYAZ,KOYU YEÞÝL,GRÝ,KOYU KAHVERENGÝ) en iyilerden bazilari ki arka plana alüminyum yapýþtýraný bile gördüm. :P

perihan

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
  • Ad Soyad: perihan karaköse
« Yantla #23 : Mays 16, 2017, 13:54:06 s »
merhaba ben perihan akvaryumla ilgili olan bir projede arka fona istediðimiz bir resmi yapýþtýrmamýz gerekiyor kaðýt olarak nasýl bir malzeme kullanabiliriz ve de akvaryum içine yapýþtýrýlacak nasýl yapýþtýrabiliriz ilgilenen arkadaþlar varsa resmi gönderedebiliriz fon haline gelmesi için yardýmcý olabilir misiniz acil iletiþime geçmeniz benim için çok önemli