Konu: Aydýnlatma seçim ve uygulamasý  (Okunma says 49767 defa)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Aydýnlatma seçim ve uygulamasý
« : Temmuz 11, 2009, 16:05:14 s »
Þimdi sýra geldi en zor adýma. Seçmiþ olduðumuz akvaryum ve peyzaja en uygun ýþýklandýrmayý saðlayacaðýz. Tartýþmaya katýlmadan önce tüm arkadaþlardan aydýnlatma ile ilgili konumuza (http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html) bir göz atmalarýný rica ediyorum. Bu þekilde bazý gereksiz/hatalý sorularýn da önüne geçilmiþ olacaktýr.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
Ynt: Aydýnlatma seçim ve uygulamasý
« Yantla #1 : Temmuz 11, 2009, 18:44:15 s »
Þimdi dananýn kuyruðu kopuyor. Çünkü Akvaryum kapaklarýna o kadar watt flöresan yerleþtirmek çok zor. Halojen lambaya henüz rastlamadým ve benim asýl ilgimi çeken alvaryumun takribi yarým metre üzerinden toplam o watta ýþýklandýrmayý dirayebilecek ayak sisyemini de ancak DIY elde edebilirsiniz. ;). Veya tüm bu ihtiyaçlarýmý anlayýp gerçekleþtirebilecek elektrikçiye ben henüz raslamadým.
Benim bu baþlýkta aradýðým teorik bilgi yerine teknik bir çözüm.
Örneðin 100 litre 75x35x50 cm bir akvaryuma 300 Watt ýþýk nasýl saðlanýr ???

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #2 : Temmuz 11, 2009, 20:21:29 s »
Hala bazý ayrýntýlarý anlamakta zorluk çektiðim bir konu. Bakýlmasý gereken bitki türleri, net su hacmi, taban yüksekliði, su ile ýþýk arasý mesafe, kelvin kombinasyonu... Bir çok faktörün etki ettiði. Bütün bunlar göz önüne alýnýp hesaplandýktan sonra  ýþýklandýrma da maliyet önemli bir unusur. Kendim Diy tavan asma kapak kullaniyorum. Kompakt florasan kitleri oldukca pahali oldugu icin.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #3 : Temmuz 12, 2009, 01:24:16 »

300 Watt ýþýk nasýl saðlanýrdan ziyade sorulmasý gereken soru 300 watt 100 litreye neden saðlanýr. Genel kaný olarak litre baþýna 2 watt'tan fazlasý bir iþe yaramaz bu durumda 100 litre için 200 Watt bile fazla gelecektir. Aydýnlatma tercihi aslýnda detaylý olarak ele alýnýrsa çok fazla detaylý bir konu. Kullanýlacak Floresan'ýn Kelvin'i, Lümen'i, Watt'ý, Cri deðeri gibi pek çok etkenin yanýnda birde maaliyet unsuru var. Maaliyet unsuru ilk tedarik aþamasýndan baþlayarak ülkemizin elektrik brim fiyatlarýda göz önüne alýndýðýnda iþletme maaliyetine kadar oldukça yüksek rakamlara çýkabilen fiyatlar görülmekte. Aslýnda aydýnlatma seçimine önce aydýnlatmada kullanýlacak lamba tipinin belirlenmesiyle baþlanmalý. T8 Floresan'larmý, T5 Floresanlarmý, Plc Floresan yada Tasarruflu Ampuller'mi yoksa Kapladýðý alana oranla çok daha fazla güç üreten Halojen lamba yada türevleri'mi. Benim genel olarak tercihim T8 Floresanlardan yanadýr. Bunlar bulunabilirlik, maaliyet ve çeþit olarak en iyi fiyat/performans oranýna sahipler. Oldukça fazla türünü ve modelini bulmak mümkün ama 50 cm yükseklikten sonra etki oranlarý düþüyor ve boy watt oranlarý sýnýrlý olduðundan bazý akvaryum ölçülerinde adet olarak çok fazla kullanmak gerekebiliyor ve bazen akvaryum kapaklarý bu konuda yetersiz kalýyor. T5 ler ise daha kýsa boylarda daha yüksek deðer sunmasýyla T8'in bu yöndeki açýðýný kapatabilir. Ama gerek temin edilebilirlik gerekse maaliyet oranlamasýnda T8'lerin gerisinde kalýyorlar. Plc yani Kompakt Floresan'larda Standart Floresan ile tasarruflu ampul arasý bir kullanýmla özellikle ufak boyutlu tanklarda alternatif oluþturuyorlar ama tür olarak kýsýtlý bir yelpaze de ürün sunuyorlar. Özellikle piyasada Daylight olarak bilinen 6500-4000 Kelvin arasý modellerini bulmak mümkün. Halojen lambalar konusunda ise bilgim oldukça kýsýtlý. Bildiklerim yüksek bir aydýnlatma saðladýklarý ama bununla birlikte yüksek ýsýda yaydýklarý ve özellikle yaz aylarýnda soðutma ihtiyacý gerektirmesi. Sanýrým Maaliyet yönünden en yüksek deðeri bunlar tutacaktýr. Yani Fiyat/Performans grafiðinde en alt kýsmý oluþturacaklar.

Benim brüt 190 net 130 litre civarýndaki akvaruyumda kullandýðým aydýnlatma 7 adet 18 Watt T8 floresandan oluþmakta. 1 adet 6500 kelvin daylight 1 adet 5400 kelvin daylight 2 adet 10.000 kelvin 3 adet'te grolux.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Temmuz 12, 2009, 02:31:23 »
Standart bir akvaryuma çift kapak taktýðýnýzda daylight floresan takma olanaðýnýz takribi 20W X 4 oluyor. 80 W ile ise yetiþtirebileceðiniz bitki cinsi çok kýsýtlý. Hadi diyelim meraklý/alýcý sayýsýnýn azlýðýna raðmen bir iki tane daha özel ampul getiren bir maðazanýn kýyýsýnda köþesinde kalmýþ bir ampul bulursanýz da bunun bayatlamamýþ olduðundan emin olamazsýnýz. En ucuzundan tanesini 18 TL'ye aldýðýnýz floresaný 6 ayda bir deðiþtirmeniz tavsiye ediliyor.
Benim akvaryum düzenime kýsmen uyan bir çözüm 50 cm yükseklik kapasitesi olan tankýmý sadece 35-50 cm.'e kadar doldurmak. Bu hem su üstüne çýkan yapraklarýn ýsýdan korunmasýný saðlýyor hem de tabandaki bitkilere de ýþýk ulaþabiliyor.
Bir ara floresanlarýmdan biri bluesky idi ve herkesin görüþünün tersine algeye neden olmadýðý gibi dipteki bitkilere çok iyi gelmiþti.
Kullanmaktan nefret ettiðim bir kliþe belki ama "ülkemizin þartlarýnda" low tech bitkili akvaryumlar çok daha fizibýl görünüyor. Çünkü çýkmaz sokak eninde sonunda akvaryumun kapaklarýna takýlabilecek ve bulabileceðimiz maksimum Watt toplamý; bu maksimum watt ile saðlýklý yetiþebilecek bitkilerdeki kýsýtlamalar. Belki de akvaryum ve bitki seçiminden önce bu sýnýrlamalarý tam çözümlemek gerekli.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
« Yantla #5 : Temmuz 12, 2009, 11:49:22 »
Ben de bu ara yüksek destekli bitki akvaryumumu, iþ yoðunluðumun artmasý sebebi ile düþük destekliye çevirdim. Aydýnlatmamý azaltarak, net 140 litreye 60 watt'a düþürdüm (1 grolüx + 1 daylight). CO2 tüpümü söktüm, su deðiþimi yaptým, yüksek ýþýk isteyen bitkilerimi atýp, yosunlu eski kýsýmlarý budayýp, yosunsuz yeni filizleri ektim. Þu anda bitki geliþmesi yavaþ ama yosunun "y"si yok.

Yüksek ýþýk altýnda akvaryumda iþler gerçekten hýzlý gidiyor. En ufak bir dengesizlikte yosun oluþumu çok hýzlý bir þekilde artýyor. Þu deðiþimleri, ölçümler, gübreleme çok daha önem kazanýyor. Bence yüksek destekli sistemler kurulurken bile aydýnlatmada aþýrýlýða kaçmamak lazým. Hem bitkiler için, hem de görsellik açýsýndan etkili ama çok güçlü olmayan bir aydýnlatma düzeneði seçilmeli.       

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Temmuz 12, 2009, 12:21:44 s »
Ayaðýnýzý yorganýnýza göre deðil bitkinizi aydýnlatmanýza göre uzatýn ;)
Benim genelde gittiðim 3 akvaryum dükkanýnda çok geniþ bir aydýnlatma yelpazesine raslayamadým. Belki de öncelikli konum olmadýðýndandýr.
Daha geniþ bilgisi olan biri çeþitli ampullerin bulunabilirliklerini ve bulma metotlarýný da açýklayabilir mi?

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #7 : Temmuz 12, 2009, 13:51:32 s »

300 Watt ýþýk nasýl saðlanýrdan ziyade sorulmasý gereken soru 300 watt 100 litreye neden saðlanýr. Genel kaný olarak litre baþýna 2 watt'tan fazlasý bir iþe yaramaz bu durumda 100 litre için 200 Watt bile fazla gelecektir. Aydýnlatma tercihi aslýnda detaylý olarak ele alýnýrsa çok fazla detaylý bir konu. Kullanýlacak Floresan'ýn Kelvin'i, Lümen'i, Watt'ý, Cri deðeri gibi pek çok etkenin yanýnda birde maaliyet unsuru var. Maaliyet unsuru ilk tedarik aþamasýndan baþlayarak ülkemizin elektrik brim fiyatlarýda göz önüne alýndýðýnda iþletme maaliyetine kadar oldukça yüksek rakamlara çýkabilen fiyatlar görülmekte. Aslýnda aydýnlatma seçimine önce aydýnlatmada kullanýlacak lamba tipinin belirlenmesiyle baþlanmalý. T8 Floresan'larmý, T5 Floresanlarmý, Plc Floresan yada Tasarruflu Ampuller'mi yoksa Kapladýðý alana oranla çok daha fazla güç üreten Halojen lamba yada türevleri'mi. Benim genel olarak tercihim T8 Floresanlardan yanadýr. Bunlar bulunabilirlik, maaliyet ve çeþit olarak en iyi fiyat/performans oranýna sahipler. Oldukça fazla türünü ve modelini bulmak mümkün ama 50 cm yükseklikten sonra etki oranlarý düþüyor ve boy watt oranlarý sýnýrlý olduðundan bazý akvaryum ölçülerinde adet olarak çok fazla kullanmak gerekebiliyor ve bazen akvaryum kapaklarý bu konuda yetersiz kalýyor. T5 ler ise daha kýsa boylarda daha yüksek deðer sunmasýyla T8'in bu yöndeki açýðýný kapatabilir. Ama gerek temin edilebilirlik gerekse maaliyet oranlamasýnda T8'lerin gerisinde kalýyorlar. Plc yani Kompakt Floresan'larda Standart Floresan ile tasarruflu ampul arasý bir kullanýmla özellikle ufak boyutlu tanklarda alternatif oluþturuyorlar ama tür olarak kýsýtlý bir yelpaze de ürün sunuyorlar. Özellikle piyasada Daylight olarak bilinen 6500-4000 Kelvin arasý modellerini bulmak mümkün. Halojen lambalar konusunda ise bilgim oldukça kýsýtlý. Bildiklerim yüksek bir aydýnlatma saðladýklarý ama bununla birlikte yüksek ýsýda yaydýklarý ve özellikle yaz aylarýnda soðutma ihtiyacý gerektirmesi. Sanýrým Maaliyet yönünden en yüksek deðeri bunlar tutacaktýr. Yani Fiyat/Performans grafiðinde en alt kýsmý oluþturacaklar.

Benim brüt 190 net 130 litre civarýndaki akvaruyumda kullandýðým aydýnlatma 7 adet 18 Watt T8 floresandan oluþmakta. 1 adet 6500 kelvin daylight 1 adet 5400 kelvin daylight 2 adet 10.000 kelvin 3 adet'te grolux.

Amerikalý biyolog Tom Barr üst deðer olarak 1.38 watt/lt belirtmiþtir.Bunun üstünde bir aydýnlatmanýn belki zararý olmaz (elektrik masrafýndan baþka) ama bitki geliþimi açýsýndan bir anlamý yoktur.
Ben 865 ve/veya 965 nolu aydýnlatma kullanýyorum yýllardýr ve çok iyi sonuçlar alýyorum.

Timur Eker

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Temmuz 13, 2009, 15:09:21 s »
Benim bu baþlýkta aradýðým teorik bilgi yerine teknik bir çözüm.

Teorik bilgi kýsa ve öz þeklinde de olsa mutlaka gerekli Teorik bilgi olmadan geçilecek pratik uygulamalar çoðu zaman vakit ve nakit kaybýnýn en büyük nedeni olacaktýr. Öncelikle ne yapmak istediðimizi ve bunu yapmak için nelere ihtiyacýmýz olduðunu teorik olarak bilip buna uygun uygulamaya yönelik çözümler peþinde koþmak gerekir diye düþünüyorum.

Gerçekten de deðinildiði gibi 100 litre bir akvaryuma 300 watt ýþýk saðlamanýn gerçekçi bir yaklaþým olup olmadýðýna da bakmak lazým. Elbette bunun da çözümü mevcut. Ancak bunun ihtiyaç duyduðumuz bir þey olup olmadýðýna karar verebilmeliyiz. Gene konu dönüp dolaþýp teorik bilgiye gelecektir.

Hala bazý ayrýntýlarý anlamakta zorluk çektiðim bir konu. Bakýlmasý gereken bitki türleri, net su hacmi, taban yüksekliði, su ile ýþýk arasý mesafe, kelvin kombinasyonu... Bir çok faktörün etki ettiði. Bütün bunlar göz önüne alýnýp hesaplandýktan sonra  ýþýklandýrma da maliyet önemli bir unusur. Kendim Diy tavan asma kapak kullaniyorum. Kompakt florasan kitleri oldukca pahali oldugu icin.
Kullanýlacak Floresan'ýn Kelvin'i, Lümen'i, Watt'ý, Cri deðeri gibi pek çok etkenin yanýnda birde maaliyet unsuru var. Maaliyet unsuru ilk tedarik aþamasýndan baþlayarak ülkemizin elektrik brim fiyatlarýda göz önüne alýndýðýnda iþletme maaliyetine kadar oldukça yüksek rakamlara çýkabilen fiyatlar görülmekte. Aslýnda aydýnlatma seçimine önce aydýnlatmada kullanýlacak lamba tipinin belirlenmesiyle baþlanmalý.

Bitki akvaryumlarýnýn oluþturulmasýnda en zor adýmlardan biri olmasýna raðmen aydýnlatmanýn adýmlarýmýz arasýnda 4. sýrada yer almasýnýn nedeni iþte bu sorular. Öncelikle ne yapmamýz gerektiðini tam olarak belirledikten sonra aydýnlatma gibi maliyetli ve zahmetli bir aþamaya geçilmesi gerekiyor. 100*40*50 bir akvaryumuma uygun ýþýklandýrma nasýl olabilir diye sormak yerine 100*40*50 akvaryumumda bakmak istediðim þu tür bitkileri içeren bir kurulum için ýþýklandýrmayý nasýl saðlayabilirim diye sormak daha doðru olacaktýr. Bitki türleri hakkýnda bilgi araþtýrýlýrken karþýnýza genellikle bir aralýk çýkacaktýr. Orta-yüksek gibi. Burada amaç hýzlý geliþim, doðru renklenme ve yaprak þekli gibi olacaksa her zaman o aralýðýn yüksek ucunu saðlamanýz gerekecektir. Bu aydýnlatmayý saðlarken hobicilerin büyük kýsmý beceri ve imkânlar doðrultusunda DIY-Kendi yapýmlarý çözümlere yönelmektedirler. Standart akvaryum kapaklarý asla bitki akvaryumuna (bazý bitki türleri dýþýnda) yeterli gelmeyecektir. Bunlara alternatif olarak son zamanlarda piyasalarda büyük çeþitlilik ve ölçülerde hazýr armatürler de bulunmaktadýr. Sýk karþýlaþýlan sorunlardan birisi ise aydýnlatma ile taban arasýndaki mesafede karþýmýza çýkýyor. Aydýnlatmanýn su yüzeyine olan mesafesi ýþýðýn havada kaybedeceði gücün suda kaybedeceði gücün yanýnda tamamen göz ardý edilebilecek oranda olmasý nedeniyle çok önem taþýmaz. Ancak su yüksekliði dikkate alýnmasý gereken bir konudur. Flüoresan aydýnlatma en fazla 45cm mesafede etkili aydýnlatma yapabilecektir. Daha yüksek kurulumlarda MH lambalar neredeyse tek çözüm olarak kalmaktadýr. Flüoresan aydýnlatmada T5-HO lambalar T8 lambalara göre çeþitlilik/maliyet/güç gibi pek çok konuda artýk daha fazla tercih nedeni olmaktadýr. Son zamanlarda adýndan bahsettirmeye baþlayan bir baþka tercih led aydýnlatma ise yüksek kurulum ancak son derece düþük iþletme maliyeti ile dikkat çekmektedir.

Yüksek ýþýk altýnda akvaryumda iþler gerçekten hýzlý gidiyor. En ufak bir dengesizlikte yosun oluþumu çok hýzlý bir þekilde artýyor. Þu deðiþimleri, ölçümler, gübreleme çok daha önem kazanýyor. Bence yüksek destekli sistemler kurulurken bile aydýnlatmada aþýrýlýða kaçmamak lazým. Hem bitkiler için, hem de görsellik açýsýndan etkili ama çok güçlü olmayan bir aydýnlatma düzeneði seçilmeli.

Hobiye ayrýlacak zaman, ilk adýmda belirttiðimiz ve aslýnda tüm adýmlar için geçerli olan maliyet faktörü iþte bu deðerlendirme açýsýndan üzerinde durulan konular. Yüksek destekli sistemlerin önceliklerinden birisi yüksek aydýnlatmadýr. Daha mütevazý geliþimler isteniyorsa elbette pek çok bitki türü için kýsýtlamalara gidilebilir yada bizim konumuz itibariyle daha düþük istekleri olan bitkiler seçilebilir.

Amerikalý biyolog Tom Barr üst deðer olarak 1.38 watt/lt belirtmiþtir.Bunun üstünde bir aydýnlatmanýn belki zararý olmaz (elektrik masrafýndan baþka) ama bitki geliþimi açýsýndan bir anlamý yoktur.

Watt/Litre kavramý bitki akvaryumu hobisinde çok sýk karþýlaþýlan, ancak her durumda ayný geçerliliði olmayan bir hesaplama yöntemidir. Örneðin küçük su hacimlerinde (nano tanklarda) 4-8 watt/litre uygun düþerken 500+ gibi akvaryumlarda 0,7 watt/litre ayný etkiyi verebilmektedir. Litre baþýna 1 watt gibi genel kabul görmüþ bir deðer genellikle 100-200 litre gibi orta ölçekli akvaryumlarda beklenene yakýn bir sonuç vermektedir. Tom Barr’ýn üst deðeri neye göre verdiðine de bakmak gerekiyor. Yazýnýn tam metnini bir deðerlendirmek gerekir diye düþünüyorum.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Temmuz 13, 2009, 19:06:00 s »
Tamam þimdi lütfen 1w/litreyi (ki ben en az 1,5 W litre peþindeyim) akvaryum kapaðýna nasýl sýðdýracaðýmýza çözüm bulalým. Bu standart akvaryum tipinde 2 kapak ve 4 floresan demek. Örneðin benim akvaryumumda (Sanýrým Yaðmur akvaryumun klasik 75x35x50si) tek kapak var ve 2inci kapaðý koymak için yiv yok. Bu durumda DIY bölümünde ek baþlýk açmanýn çok yararlý olabileceðinden eminim.

Bir de Yýldýrým bey, akvaryum kapaklarýnýn içine ayna gibi yansýtýcýlar konarak ýþýðýn verimliliðini artýrdýklarýný okudum. Bunu aluminyum folyo ile herkesin evde yapabileceðinden eminim.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Temmuz 13, 2009, 19:17:32 s »
Alüminyum folyo yada ayna yerine en kullanýþlý çözüm kapaðýn iç yüzeyini tamamen beyaza boyamak yada beyaz folyo ile kaplamak olacaktýr.

Konu lamba sýðdýrmak olduðunda önce flo türlerini iyi bilmekle iþe baþlayabiliriz. T5 lambalar 24W/55cm, 39W/85 cm yada 54W/115cm boylarýnda, T8 lambalar ise 15W/45cm, 18W/59cm, 25W/75cm, 30W/90cm, 36W/120cm yada 58W/150cm boylarýnda bulunmaktadýr. Metal Halide lambalar kullanýlacaksa 30cm yüksekliðe yerleþtirildiðinde etkili aydýnlatmayý 90cmlik bir yüzeye yayabildiði dikkate alýnmalýdýr. Ledle uygulanacak aydýnlatma ise tamamen bölgesel olacaðýndan burada sadece led sayýlarý artýrýlarak ayarlama yoluna gidilecektir. Bizim burada SMD led kullanarak yaptýðýmýz ve sonucunun beni tatmin ettiði kurulumda led çubuklarýn boylarý 10cm ve katlarý þeklinde gidiyor. Sizin örneðinizde mevcut düzenekle öyle bir ýþýk saðlama þansýnýz malesef yok. Ayrýca kapak plastik olduðundan T5 kullanma þansýnýz da yok. Bahsettiðiniz yoðunlukta bir ýþýk elde etmek için kapaðýnýzý rafa kaldýrýp yerine hazýr armatür yada marangoz yada alüminyum doðramacý bir tanýdýðýn yardýmýyla DIY bir kapak ortaya çýkarmanýz gerekecek malesef.
« Son Dzenleme: Temmuz 14, 2009, 12:15:20 s Gnderen: MALTEPE AKVARYUM »

volkans

• Üye
  • **
  • leti: 26
« Yantla #11 : Temmuz 13, 2009, 20:15:38 s »
Merhaba,

T8'lerin 30W/90cm boyunda olanlarý da var sanýrým (Her ne kadar Deniz Haným'ýn derdine derman olmasa da.)

Saygýlar

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #12 : Temmuz 14, 2009, 11:03:04 »
Ben, kendi imalatým 65x32x39y high tech düzenleme tankýma galveniz kapak yaptýrdým.Içine 4x18 watt T8 philips 965 yerleþtirdim. Aydýnlatma süremi 5-3-5 düzeninde yapýyorum.Kapaðýn içine aluminyum folyo döþedim.
Çok iyi sonuçlar aldým.

Timur Eker

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #13 : Temmuz 16, 2009, 00:55:46 »
Yaðmur Akvaryum'un camlarý çok kaliteli. 2 senedir bulaþýk teli ile alge temizliyorum ve camla son derece saðlýklý. Ancak söylediðim gibi istediðim tüm bitkileri yetiþtirebilmem için Halide lamba ve bu lamba için ayaklýk gerek. Akvaryumumun tüm üstünü açsam ve bu sistemi kursam tam çözüm elde edebilirim. Ancak bu sistemi Türkiye'de 2 senedir bulamadým.
Bu durumda - sil baþtan - bitkili akvaryum için gelelim akvaryum ve bitki seçimine  >:(

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Temmuz 16, 2009, 01:19:51 »
Kusura bakmayýn. Benim aklýmda paludaryum ihtiyaçlarý hep aklýmýn bir köþesinde. Biraz da iddiacý ve kusursuzluk peþinde bir yapým var. Paludaryumda uzaktan/yüksekten ýþýklandýrma yapmanýz gerekiyor ki bataklýk bitkileri kurumasýn ve taban bitkilerine de ýþýk gitsin. Bu nedenle de Dutch akvaryuma kýyasla ýþýklandýrma þartlarý farklý.
Benimle herkes ayný gereksinimi paylaþmayabilir ancak; pahalý bir sistem kurduðumda birkaç lira fazla verip ileriki geliþimler için "yedek akçe" yi sistemime koymak isterim. Yani geniþleme/ilerlemeye yer ayýrmak gerek. O sistemi silbaþtan yükseltmek/güçlendirmek/artýrmak sonradan daha pahalýya patlar.

Bu akvaryum kurulumunda substrat seçmekte bile geçerlidir. Sonradan alt gübre veya kum miktarýný artýrmanýz çok sorun yaratýr.

Akvaryum hobisinin güzel tarafý da bu, çok bilinmezli bir formül bulmanýz gerekiyor. ve bunda hata payý (ve deneme/öðrenme payý çok yüksek). Bu nedenle risk marjlarýný yüksek tutmakta fayda var.

300 watt lütfen.