IÞIÐIN BÝLEÞENLERÝ
Görünür ýþýk radyo dalgalarý, mikroýþýnlar ve X ýþýnlarýný içeren elektromanyetik spektrumun küçük bir kýsmýný oluþturur.Beyaz ýþýk her biri belli bir renge karþý gelen birkaç deðiþik dalga boyundan oluþur. Iþýðýn dalgaboylarý genelde nanometreyle (nm)- metrenin milyarda biri ile ölçülür. ,nsan gözünün görebildiði ýþýk 380 ve 700nm arasýndadýr ve görünür spektrum diye adlandýrýlýr. Görünür spektrumun kýsa ucunda 300 ila 350 nm arasýndaki ultraviyole ýþýðý (UV), uzun ucunda ise inrared ýþýk (700-750nm) bulunur. Deðiþik ýþýk kaynaklarý yayýlan en güçlü dalga boyuna baðlý olarak deðiþik ýþýk spektrumlarý üretirler. Örneðin Mavi görünen bir ýþýk spektrumun düþük ucunda (400-500nm) daha çok ýþýk üretirken,kýrmýzý görünen bir ýþýk daha yüksek ucunda (650-700nm) daha çok ýþýk üretir.
Güneþ ýþýðý spektrumun mavi bölgesinde en yükseðe çýkar. Bu kýsa dalga boyu hem bitki hem de algealar tarafýndan kullanýlýr
Yeþil ýþýk bitkilerin çoðundan yansýtýlýr
Akvatik bitkilerin fotosentez kabiliyeti 650 ila 680 nm arasýndaki kýrmýzý ýþýða daha duyarlýdýr
Ýnfrared alandaki kýrmýzý ýþýk (700-750 nm) bitkiler tarafýndan kullanýlamaz
Bitkiler aldýklarý ýþýðýn sadece bir kýsmýný kullanýrken spektrumun belirli alanlarýna konsantre olurlar ve genellikle en rahat elde edebildikleri belli dalga boylarýna konsantre olurlar.
Iþýk sudan geçerken yoðunluðunun bir kýsmý azalýr fakat spektrumun bazý alanlarý daha kolay geçer. Daha kýsa dalga boylarý daha uzun dalga boylarýndan daha enerjiktir ve sudan daha çabuk geçer. Uzun dalga boylarý daha uzun sürede geçerken daha çabuk emilir ve belli derinlikteki bitkilere faydasý yoktur.
Daha kýsa dalga boyu olan yüksek enerjili ýþýn (mavi ve ultraviyole= çabuk emilmez ve böylece bitkilerin kýrmýzýdan çok mavi ýþýk alma olasýlýðý daha yüksektir.
Bitkilerin çoðunun fotosentez için kullandýðý fotosentetik pigment klorofil 650-675nm civarýndaki kýrmýzý ýþýðý kapmakta daha becerikli olsa da genellikle mavi ve kýrmýzý ýþýðý yakalar. Mavi ýþýk ta kýrmýzý kadar kullanýlýr çünkü daha çok mevcuttur, Doðal güneþ ýþýðýnda daha kuvvetlidir ve sudan daha kolay geçer. Akvaryumda ideal olarak spektrumun kýrmýzý alaný zirvede olmalýdýr. Ancak bu istenilmeyen bir görüntü oluþturabilir. Kuvvetli mavi ve kýrmýzý spektrumda olan ýþýk genellikle gözümüze daha cazip gelir ve bitkilere hala uygun ýþýk saðlar. Kuvvetli mavi ýþýðýn algea çoðalmasýna yardýmcý olduðunu hatýrlamak ve kýrmýzý ve mavi ýþýðýn dengesini hedeflemek en iyisidir.
YANSIMA KONUSUNDA
Bitkinin yapraklarýnýn rengi ýþýk ihtiyacý hakkýnda önemli bir ip ucudur. Çoðu bitki yeþilin tonlarýndadýr fakat kahverengi veya kýrmýzý yaprak ta üretebilir. Bir nesnenin renginin ondan yansýyan ýþýn olduðunu biliyoruz (örneðin emilmeyen). Bu nedenle hangi dalga boylarýnýn bitkiler tarafýndan kullanýldýðýný ve bunlardaki fotosentezin verimliliðini yapraklarýn rengini temel alarak bulabiliriz.
AÇIK YEÞÝL YAPRAKLAR: Daha açýk bir renk tüm spektrumdan daha az ýþýk alýndýðýný gösterir, bu nedenle bitkinin fotosentezde daha az baþarýlý olduðu ve fotosentez pigmenti klorofilin az bulunduðunu gösterir. Bu bitkilerin dokularýndaki klorofil eksikliðini dengelemek için daha çok parlak ýþýða ihtiyacý vardýr.
DEVAMI YARIN