IÞIKLANDIRMAYI SEÇMEK
Deðiþik ýþýklarý incelemekten çýkarabileceðimiz sonuç en iyi tip ýþýðýn yapmasý istenen fonksiyona baðlý olmasýdýr. Ev ampul/akkor ýþýklar yetersizdir ve çok ýsý üretirler fakat çok ucuzdur ve ev kullanýmý için idealdir. Floresanlar eðer az sayýda kullanýrlarsa çok etkilidir ve nispeten ucuzdur ve daha küçük bitkili akvaryumlar için idealdir. Daha az etkili fakat daha fazla çýkýþ/ yoðunluðu olan lambalar daha büyük bitkili tanklar için idealdir. Aþýrý fazla ýþýk zarar verici olsa da az ýþýktansa çok fazla ýþýk saðlamak genellikle daha iyidir. Belli bir sistem için ýþýklandýrma seçerken, göz önünde tutulacak dört ana faktör aþaðýdakilerdir:
1. Etkinlik (elektrik tüketimine oranla çýktý)
2. Çýktý/yoðunluk
3. Baþlangýç maliyeti
4. Iþýk Spektrumu
Floresan IÞIKLANDIRMASI
Floresan tüpleri tüp içerisindeki bir gazý elektrikle yükleyerek ýþýk yayar. Gaz tarafýndan üretilen ýþýk çoðunlukla spektrumun görünemeyen alanýndadýr fakat tüpün içi bunu görünen ýþýða dönüþtürür. Tüpün içindeki kaplama kimyasalýný deðiþtirerek, yayýlan ýþýðýn spektrumu deðiþtirilebilir. Böylece floresan tüpleri belli amaçlar için belirli renkleri vermek üzere tasarlanabilir. Akvaryum bitki büyümesi için tasarlanan floresan tüpleri genelde kýrmýzý-sarý veya kýrmýzý-viyole- mavi renk üretmek üzere tasarlanmýþtýr ve bu biraz cart bir renk verir. Bunu düzeltmek için Renk çýktýsýný dengelemek için tam spektrumlu tüpler eklenebilir.
Çoðu floresan tüpleri kýrpýþmaya baþlamadan önce 2 yýl kadar dayanýrlar ve sonunda faydasýz olurlar. Ancak ýþýk çýktýlarý ilk bir yýlýn sonunda ciddi þekilde azalýr, Bu durumda en az yýlda bir deðiþtirilmedikleri sürece bitkiler için daha az faydalýdýrlar.
Daha büyük veya derin akvaryumlar veya daha yoðun ýþýk isteyen bitkiler için baþka alternetifler vardýr.
Iþýk lumen veya lux ile ölçülse de, floresan tüpleri tüp içinde kullanýlan kimyasal kaplamaya göre ýþýk yoðunluðu ve çýktýsý bakýmýndan deðiþir. Ve çok ender lumen veya lux olarak etiketlenir. floresan tüpleri ýþýk çýktýsý yerine çoðu amaç için wat ile daha doðru sýnýflandýrýlabilir. 38 cm derinlikteki akvaryumlar için her 4 litre için 1,5-2 watt ýþýk kullanýn.
DOÐAL GÜNEÞ IÞIÐI
Ýlk bakýþta akvaryum bitkilerini ýþýklandýrmak için doðal güneþ ýþýðý kullanmak ideal çözüm gibi görünür; çok daha fazla parlaktýr, uygun bir spektrumu vardýr ve masrafsýzdýr. Ancak bazý dezavantajlarý vardýr ve genelde çok deneyimli deðilseniz veya biraz deney yapmak istemiyorsanýz direkt güneþ ýþýðýndan kaçýnmalýsýnýz.
Tüm yýl boyunca akvaryumun güneþ ýþýðý alabilecek bir yerde olduðunu farz edersek, hýzlý bitki büyümesi algenin oluþmasýný engelleyecektir. Ancak bu dengeyi elde etmek zordur ve çoðu durumda bitkiler ya çok fazla ya da çok az ýþýk alýrlar. Ek olarak ýþýk seviyeleri kuzey ve güney iklimlerinde çok deðiþir veya hatalý bir denge alge patlamasýna neden olur.
Güneþ ýþýnlarýnýn ýþýðýn üstten örneðin yüzen bitkilerle engellendiði akvaryumlarda avantajlarý da vardýr. Bu durumda, bir pencereden gelen güneþ ýþýðý daha alçak bitkiler saðlayacaktýr.
HALÝT VE MERCURY LAMBALAR BÝLAHARE