Konu: PAR, PUR, Lux cinsinden hesaplamalar  (Okunma says 7051 defa)

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
PAR, PUR, Lux cinsinden hesaplamalar
« : Temmuz 14, 2009, 10:36:09 »
Bu deðerlerden aydýnlatma gücünü ölçen var mý arkadaþlar? Watt/lt cinsinden aydýnlatma gücünün ölçülmesi ne kadar yanýltýcý olabilir? En zor bitkileri dahi saðlýklý yetiþtirebileceðimiz akvaryumda PAR, PUR, Lux deðerleri alt sýnýrý ve üst sýnýrý nedir? Bu hesaplama yöntemleri yeni baþlayan hobi akvarist için heves kýrýcý deðil mi?

Tom Barr ýn makalesinin tamamýný okudum. Makale Estimative Index yöntemini açýklýyordu. Bu makalede aydýnlatma gücü 1watt/lt tavsiye ediliyordu ve üst deðer olarak 1.38 watt/lt verilmiþti. Diðer hesaplama yöntemlerinden hiç bahsedilmiyordu.

Timur Eker

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
Ynt: PAR, PUR, Lux cinsinden hesaplamalar
« Yantla #1 : Austos 15, 2009, 20:46:15 s »
Yýldýrým bey (maltepe pet) watt/lt cinsinden hesaplamalarý doðru bulmadýðý için bu konuyu açmýþtým. Ama fikri olan yok herhalde.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Austos 19, 2009, 00:09:03 »
Ýþin içine ýþýk þiddeti akýsý vesaire de girdiðinden watt biraz yanýltýcý sanýrým. Ama anladýðým kadarýyla bu deðerler standart floresanlarda uçurum farklar taþýmýyor (cümlem çok sakat arza çýkarmadýk inþallah ;D) bu yüzden standart akvaryum floresanlarý adýna w/lt deðerlerini veriveriyorlar sanýrým. Bence çok kurcalamaya gerek yok bütün boþluklarý floresanla doldurmalý ;D

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Austos 19, 2009, 11:33:43 »
1982 yýlýndan beri kesintisiz olarak bu hobiye tutkunum ve hep watt/lt ye göre hesaplamalarýmý yaptým.Bundan dolayý da hiç sorun yaþamadým. Bu hesaplama yöntemlerinin daha kesin sonuç verdiðini biliyorum,ama bunun gerekli olduðunu sanmýyorum. Sadece Yýldýrým beyin bu konuya deðinmesinden dolayý tartýþmak istedim.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #4 : Austos 29, 2009, 22:42:11 s »
Bitkili akvaryum kuranlar genelde bol ýþýk iyidir yaklaþýmýný gösteriyorlar. Sera'nýn bitki yetiþtirme kýlavuzu
niteliðindeki kitabýnda SERA PLANT COLOR,SERA TROPIC SUN ROYAL ,SERA BLUE SKY ROYAL veSera Brilliant Day Light ýþýklarýnýn hep birlikte kullanýlmasý gerektiði yazýyor.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Austos 30, 2009, 02:48:40 »
Sera'ya uymaya kalksa Rahmi Koç bile zorlanýr sanýrým. Sera yazar aldýrmayýn ;D
« Son Dzenleme: Austos 31, 2009, 17:21:42 s Gnderen: admin »

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Austos 31, 2009, 08:59:50 »
Mutlu bey,
bu sektörün bir oyunu bu.

Bir çok usta her elektrikciden bulabileceðiniz 865 kullanýyor.