Yine Türkiye sularýnda bolca bulunan bir bitki hakkýnda derlediðim ek bilgiler.
Riccia fluitans
zorluk:kolay
ýþýk:orta-çok yüksek
tür:riccia
aile:ricciaceae
türkçe:ciðerotu
tip:yüzen moss
bölge:kozmopolit,tüm dünya
yükseklik:1-5+ cm
geniþlik:5+ cm
su sertliði:yumþak-sert
Ph:5-8
sýcaklýk:18-28
akvaryum kullanýmý:ön plan-orta plan
dikimi:grup halinde
büyüme hýzý:orta
üretilmesi:bölünerek
emers yetiþir:evet
Riccia fluitans tüm dünyada görülen bir yüzen bitkidir. Ilk defa 1753 yýlýnda Linnaeus tarafýndan kayýtlara alýnmýþtýr. Takashi Amano nun ilk defa bu bitkiyi doða akvaryumlarý peyzajýnda taban bitkisi olarak kullanmasýyla riccia ya karþý ilgiyi arttýrmýþtýr.
Amano Riccia yý misina ile kayalara ve kütüklere baðlayarak kullanmýþtýr.Dört deðiþik türde Riccia vardýr (Japon,Avrupa,Thailand,Singapur).Sadece Japon Ricciasý su altý kullanýmýna uygundur.Yumþaktan serte kadar sularda bakýlabilen bu bitki,ayný zamanda 15-30 derece sýcaklýklara kadar tolerans gösterebiliyor.Ph aralýðý 5-8 dir.Yüzen bitki olarak kullanýldýðýnda güçlü bir aydýnlatma ve CO2 gübrelemesi gerektirmiyor.Güçlü bir besin tüketici olan bu bitki özellikle N.P.K ve demir istiyor.
Taban bitkisi olarak kullanýlmasý biraz özen istiyor. Saç filesi,banyo filesi veya sebze meyve ambalajý olarak kullanýlan tüp filelerle kolayca nesnelere baðlanabilir ve bu þekilde akvaryumun ön ve/veya orta alanýnda yer örtücü olarak peyzaja hoþ bir görünüm kazandýrýr.Fakat bu durumda düzenli olarak budanmak ister.Kalýnlýðý 2-3 cm geçmemeli.Yoksa alt kýsýmlarý ýþýk almaz,çürür ve bitki nesneden kendini salar,tekrar yüzmeye baþlar.Güçlü su akýntýsý bitkinin tabanda kullanýmýný olumsuz etkiler.
Hiçbir bilimsel dayanaðý olmayan kendi araþtýrmalarýmla Antalya sularýnda rastlanan Riccia nýn Japon Riccia sý olduðunu düþünüyorum.Bunlara 40 cm yükselikteki bir akvaryumda 0.7 watt/lt güçte T8 aydýnlatmalarla ve gerekli CO2 ve besin gübrelemesiyle sorun yaþamadan baktým.