Konu: Riccia fluitans  (Okunma says 14969 defa)

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
Riccia fluitans
« : Temmuz 18, 2009, 12:51:32 s »
Yine Türkiye sularýnda bolca bulunan bir bitki hakkýnda derlediðim ek bilgiler.

Riccia fluitans
zorluk:kolay
ýþýk:orta-çok yüksek
tür:riccia
aile:ricciaceae
türkçe:ciðerotu
tip:yüzen moss
bölge:kozmopolit,tüm dünya
yükseklik:1-5+ cm
geniþlik:5+ cm
su sertliði:yumþak-sert
Ph:5-8
sýcaklýk:18-28
akvaryum kullanýmý:ön plan-orta plan
dikimi:grup halinde
büyüme hýzý:orta
üretilmesi:bölünerek
emers yetiþir:evet

Riccia fluitans tüm dünyada görülen bir yüzen bitkidir. Ilk defa 1753 yýlýnda Linnaeus tarafýndan kayýtlara alýnmýþtýr. Takashi Amano nun ilk defa bu bitkiyi doða akvaryumlarý peyzajýnda taban bitkisi olarak kullanmasýyla riccia ya karþý ilgiyi arttýrmýþtýr.
Amano Riccia yý misina ile kayalara ve kütüklere baðlayarak kullanmýþtýr.Dört deðiþik türde Riccia vardýr (Japon,Avrupa,Thailand,Singapur).Sadece Japon Ricciasý su altý kullanýmýna uygundur.Yumþaktan serte kadar sularda bakýlabilen bu bitki,ayný zamanda 15-30 derece sýcaklýklara kadar tolerans gösterebiliyor.Ph aralýðý 5-8 dir.Yüzen bitki olarak kullanýldýðýnda güçlü bir aydýnlatma ve CO2 gübrelemesi gerektirmiyor.Güçlü bir besin tüketici olan bu bitki özellikle N.P.K ve demir istiyor.
Taban bitkisi olarak kullanýlmasý biraz özen istiyor. Saç filesi,banyo filesi veya sebze meyve ambalajý olarak kullanýlan tüp filelerle kolayca nesnelere baðlanabilir ve bu þekilde akvaryumun ön ve/veya orta alanýnda yer örtücü olarak peyzaja hoþ bir görünüm kazandýrýr.Fakat bu durumda düzenli olarak budanmak ister.Kalýnlýðý 2-3 cm geçmemeli.Yoksa alt kýsýmlarý ýþýk almaz,çürür ve bitki nesneden kendini salar,tekrar yüzmeye baþlar.Güçlü su akýntýsý bitkinin tabanda kullanýmýný olumsuz etkiler.
Hiçbir bilimsel dayanaðý olmayan kendi araþtýrmalarýmla Antalya sularýnda rastlanan Riccia nýn Japon Riccia sý olduðunu düþünüyorum.Bunlara 40 cm yükselikteki bir akvaryumda 0.7 watt/lt güçte T8 aydýnlatmalarla ve gerekli CO2 ve besin gübrelemesiyle sorun yaþamadan baktým.

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
Ynt: Riccia fluitans
« Yantla #1 : Temmuz 18, 2009, 13:40:29 s »
Bilgisayar/internet kullanýmý konusunda çok beceriksiz biriyim. Yine 1-2 resim ve nasýl baðlandýðýný gösteren bir resim eklerseniz, bu bitkiyi ilk defa kullanmak isteyen arkadaþlara yardýmcý olur belki.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #2 : Temmuz 20, 2009, 09:31:53 »
Hadi bunun resmide benden olsun ;D Tabana dikimi konusunda resimlere dikkatli olarak bakýlýrsa anlaþýlýyor ::)

« Son Dzenleme: Temmuz 20, 2009, 09:33:25 Gnderen: soners »

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Temmuz 20, 2009, 09:52:58 »
Bu riccia görüntüleride benim akvaryumdan.Lütfen Maaþallah deyin  ;D

Yukarýdaki resimler alýntýdýr,bu resim bana aittir :o

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Temmuz 20, 2009, 11:38:50 »
Teþekkürler Soner bey, yine çok güzel resimler eklemiþsiniz. Elimde çok fazla not var,derlemesi açýkcasý çok zamanýmý alýyor. Umarým iþe yarar.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Temmuz 20, 2009, 12:07:06 s »
Faydalý veya faydasýz her türlü bilginin paylaþýlmasýndan yanayým,emeðinize saðlýk Timur bey.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
« Yantla #6 : Temmuz 23, 2009, 18:16:39 s »
Bu bitkiye ben de talip olmuþtum da "kýzýmýz nazlýdýr" diye vermemiþlerdi. Aþýrý kuvvetli ýþýk ve çok temiz su istediðini biliyorum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #7 : Temmuz 24, 2009, 01:46:47 »
Timur Abi nin deðerli bilgileri ve Soner abinin þeker riccialarý bitki türleri bölümümüze eklendi. Kusura bakmayýn bütün bilgileri anonim gibi ekliyoruz kim yazdý, etti belli olmuyor, yine öyle oldu :) Yalnýz Soner Abi öyle bir resim atmýþsýn ki maaþallah poster bastýracaðýz sandýn galiba, site çökerse sebebi senin riccialar bil ;D

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Temmuz 24, 2009, 09:41:10 »
Birkan'cýðým kusura bakma resmin o kadar büyük olduðunu bende sonradan farkettim :-X Bir daha yapmam abi nolur kýzma bana  :D

Deniz haným eðer riccia isterseniz size bir pet bardak dolusu verebilirim,bende aþýrý þekilde çoðalmaya baþladýlar. Tüketmek için salatalara,yemeklere de koymaya baþlayacaðým artýk  ;D  çoðalmalarýnýn önüne geçemiyorum  >:(
« Son Dzenleme: Temmuz 24, 2009, 09:55:35 Gnderen: soners »

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #9 : Temmuz 24, 2009, 11:46:25 »
Bu hafta sonu umarým bende Soner abinin gönderdiði riccialarla bir düzenleme yapýcam. Yavaþ yavaþ dizayna baþlýyayým bende :)

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Temmuz 24, 2009, 12:37:05 s »
Bir fuarda sadece Riccia ile düzenlenmiþ bir Guppy akvaryumu görmüþtüm, çok etkilenmiþtim.

ozmonya

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #11 : Austos 26, 2009, 23:12:34 s »
Merhaba.Fotoðrafta riccia neyin üzerinde duruyor.Yani yerde  ve üzerinde file var onuanladýmda mermer parçasý gibi bir þeyin üzerine konulup üzerine file çekilip öylemi býrakýlmýþ orayý anlayamadým :)

Saygýlar.

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Austos 27, 2009, 08:56:22 »
metal ýzgara

ozmonya

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #13 : Austos 27, 2009, 10:47:54 »
Paslanma vs.. olmaz deðilmi?

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Austos 27, 2009, 11:34:58 »
Almanya da ureticiden akvaryumcuya,akvaryumcudan da müþteriye bu þekilde pazarlanýyor.Bunu bu þekilde kullanmak size kalmýþ, bir zararý yok.Malzeme paslanmaz çelikten 8x8 cm ýzgara çoðu zaman.Izgara aralýðý da 3-5 mm gibi.