Konu: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi  (Okunma says 36605 defa)

skid_row

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« : Temmuz 22, 2009, 11:06:08 »
Herkese merhaba ben bugün üye oldum bu foruma ve çok faydalý buldum, hatta özendim desek yeridir.. dün almýþ olduðum Beta'm için bir akvaryum ve bu balýðýn barýnacaðý bu akvaryumdaki koþullara uyum saðlayabilecek bitki çeþitlerini(acemi olduðum göz önüne alýnýrsa bakmam kolay olabilecek olanlarý) tavsiye ederseniz memnun kalýrým. Açýkçasý her türlü tavsiyeye son derece açýðým özellikle de ismini bilmiyorum ama akvaryumun dibini kaplayan kýsa ve yoðun ot benzeri bitkileri çok beðeniyorum özellikle bu linkteki http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,98.0.html üstten üçüncü resimdeki akvaryuma bayýldým. Yardýmlarýnýzý ve tavsiyelerinizi bekliyorum

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #1 : Temmuz 22, 2009, 14:10:19 s »
Bahsetiiðiniz resimdeki taban bitkisi pek kolay olmamakla birlikte arka taraflardaki parvulanýn bakýmý çok sayýlmaz (çok kolay da sayýlmaz). Evvela aydýnlatmanýz konusunda teknik bilgi vermeniz gerekiyor. Genel olarak taban bitkileri kuvvetli aydýnlatma ister. ancak biraz da yaratýcýlýðýnýza kalmýþ birþey. Mesela akvaryumunuza hiç kum koymayý zemini kütük parçacýklarý veya kayacýklarla doldurun ve üstlerine anubiaslarý baðlayýn bu þekilde de kolay bitkilerle þýk bir akvaryum elde edebilirsiniz tabaný dolgun görünen. Aydýnlatmanýz hakkýnda bilgi verirseniz daha iyi yardýmcý olabiliriz. Ayrýca güzel sözleriniz için teþekkürler :)

skid_row

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #2 : Temmuz 23, 2009, 00:08:05 »
valla bi sürü siteye baktım çok baştan sağma olmuş burda işin garibi profesyoneller arasında acemi iş bilmez biri gibi kaldım:( ama azimliyim öğrenmeye çalışıyorum, işte şimdi sorun bu teknik bilgilerde gizli benim şu an için akvaryumum yok en kısa zamanda alıcam 30*30*30 gibi bişey düşünüyorum  çünkü tek bir betaya bakıcam ve işin aslı daha büyük bir akvaryumun bakımını da üstlenebilecek zamanım olmaz şu an için beceremem en azından. Dolayısı ile 30*30*30luk bir akvaryum için dalgıç florsanlar var 30 cm lik sanıyorum ki o işimi görür ışıklandırma olara hem akvaryumun üst kapağına bunu uygulayabilirim hem içine de bırakabilirim sürekli yanarsa bu ışık sorununu çözer diye düşünüyorum ( en azından gece ve ya 18:00 den sabah 7:00 ye kadar mesela... kafamda bişeyler tasarladım aslında ama seçeneklerim ve gerçekten yapabileceklerim şu an zihnimde sınırlı. Bunun sebebi hangi bitkiye bakabilirim hangisine bakamam bilemiyor olmamdan kaynaklanıyor sizinde dediğiniz gibi taşlar ve kumları çeşitlendirerek güzel bir zemin oluşturmak en önemli kısımlardan biri olsa gerek neticede bu bitki için ışık ve zemin gerekiyo mantıken düşününce. Forumda 4-5 çeşit zeminin karıştırıldığını gördüm en uygun zemin manasında hindistan cevizi torfu vs diyo mesela ben bunlara çok uzağım :( bunları teker teker araştırmak da imkansız uçsuz bucaksız dünya bu yüzden sanıyorum akvaryum boyutunun 30*30*30 olması ve içinde bakacağım balığın BETA cinsi bir erkek olması ve ayrıca 30cm lik dalgınc floresanın da bulunması sebebi ile kısmi olarak ışık sorununu çözdüğümü düşünüyorum yanılıyormuyum? eğer haklıysam o üstte verdiğim linkteki tabanda otumsu ismini bilmdiğim bitkiyi yetiştirmek için nerden başlamalıyım neler yapmalıyım (otumsu bitkinin ismi riccia olabilir mi). Yardımlarınızı bekliyorum:( benim Roshach'ım (Betamın adı) böyle güzel bi mekanı hak ediyor:(
« Son Dzenleme: Temmuz 23, 2009, 00:10:32 Gnderen: skid_row »

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #3 : Temmuz 23, 2009, 00:25:55 »
O bitkileri besleyebilmek için uzun bir yoldan geçmeniz gerek mesajýnýzdan anlayabildiðim kadarýyla :)

Evvela akvaryumda yaptýðýnýz hiç bir hareket doðaya aykýrý olmamalýdýr. Mesela dalgýç floresanlar. Bitkiler ýþýðý her zaman tepeden almalýdýr, Güneþ de tepede durur. Suyun içine floresan takmak bitki bakýmý için asla uygun deðildir. Ayrýca o floresanlardan performans beklemek çok yanlýþ. Tamamen dekorasyon amaçlý gereksiz þeyler. Bitkileriniz için gereken kaliteli ve güçlü ýþýðý saðlamaktan çok uzaklar.

Aydýnlatma için benim tavsiyem tasarruf ampulleri. Tek ihtiyacýnýz olan duy,kablo,philiphs 20w tasarruf ampulü. Hatta elektriðe çok uzaðým diyorsanýz her elektrikçi sizin için gönüllü olarak iki metrelek kablonun bir ucuna duy bir ucuna da fiþ baðlayacaktýr. Eðer daha hassas bitkilere yönelecekseniz 2 lamba ile harika performans alabilirsiniz.

Taban için de benim önerim en alta çok az bir miktar çiçekçilerde satýlan saksý torsundan koymanýz, üstüne de Hagen siyah kumu doldurmanýz. Kuma çok kafa yormak bana gereksiz geliyor açýkçasý bende bu bile bile yok normal kum kullanýyorum direk, 6 ayda bir de misket gübre ;D

Bu arada atlamýþým, doðayý taklit diyorduk. Floresanlarý gündüz açýp gece kapatmalýsýnýz. Gece lamba açmanýz bitki ve özellikle balýklarýn metabolizmasýný altüst eder. Gündüz güneþ yüzünden zaten dinlenmeye geçemeyecekler, gece de siz lamba açacaksýnýz. Bu kabul edilemez bir durum.

Timur Eker

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 77
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #4 : Temmuz 23, 2009, 11:42:42 »
Betalar yüzen bitki sever.O beðendiðiniz bitki Riccia fluitans ve zaten yüzen bir bitkidir.Tabanda ise Javamoss kullanýn.Bakýlmasý en kolay bitkilerdendir.Ne gübre ister ne de ýþýk. Sadece kirlenmemeli.Bunun için ara sýra çýkarýp çeþmede yýkarsýnýz.

skid_row

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #5 : Temmuz 23, 2009, 20:10:16 s »
Bilgiler için çok teþekkür ederim mantýðýma dayanarak floresan daha mantýklý olur diye düþünmüþtüm oysa 20w bir ampül benim açýmdan da çok daha hþ karþýlanacak bir seçenek oldu:) duy ve elektrik sorun deðil kendim el atar hallederim onlarý. Ayrýca ýþýk olayýnda geçe açma düþüncesi de gerçekten çok düþünmeden yazdýðým biþey sanýyorum. Gerçekten mantýðým sanýyorum ki biraz ters iþliyor bu iþlere.. yarýn ben bahsettiðim gibi 30Cm lik akvaryumu alýcam taban için gerekli saksý torsundan ve hagen siyah kumuna da bi el atýcam yalnýz bu noktada Sn. Admin size bir sorum olacaktý bu saksý trosu ile Hagen siyah kumunun kalýnlýðý nekadar olmalý az dediðimizde bitkilerin kök tutmasý gerektiðini de göz önünde bulundurursam sanýyorum ki 3cm cývarýnda olmasý gerekiyor yanýlýyormuyum?
Timur Eker size de çok teþekkür ederim Riccia Fluitans ve Javamoss ile ilgili cevabýnýz için. Kesinlikle javamoss da eklemek isterim akvaryuma yalnýz aklýma bir þey geldi acaba arka fonda kalan akvaryumun duvarýnýn üstüne sineklik(biraz geniþ delikli bitkilerin kök salabilmesi için) tarzý bir file sabitlesem ve bu file ile cam arasýný gerekli taþlar ile doldurduktan sonra javamossu arka fona da dikebilirmiyim tutar mý acaba?? Þimdi bu nerden çýktý diyebilirsiniz bi resimde gördüm dikey olarak ekilmiþ sanki þu linkten görebilirsiniz http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.killies.com/AquaticMosses01/MossTaiwan021.jpg&imgrefurl=http://www.killies.com/Truthaboutmosses.htm&usg=__9PvpUW4qJuQNWqYm-7KckcAqwXM=&h=720&w=960&sz=183&hl=tr&start=11&um=1&tbnid=cLIbZh0GuRzOzM:&tbnh=111&tbnw=148&prev=/images%3Fq%3DJavamoss%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26um%3D1

Timur Eker

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 77
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #6 : Temmuz 23, 2009, 20:59:02 s »
Yapý marketlerinde satýlan plastik ýzgara alýn iki tane kesin ve mossu arasýna serin üst üste kapatýp vantuzla cama tutturun.
Saksý torfu kesinlikle kullanmayýn.Tabanda kökten beslenen bitki kullanacaksanýz akvaryum torfu,filtre torfu gibi malzeme kullanýn.Çömlek atölyesi,kiremit fabrikasý gibi yerlerden kil çamuru alýn içine mangal külü veya odun külü karýþtýrýp,misket þeklinde yuvarlayýp güneþte iki gün kurutun ve bu misketlerden (2cm kalýnlýðýnda) 5-6 tane tabana serin.Akvaryum torfu ise 2-3 çorba kaþýðý kadar yeterli olur.Kum olarak kuvartz kum kullanýn.

skid_row

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #7 : Temmuz 23, 2009, 23:14:29 s »
anladým Timur Bey peki en çok kafamý meþgul eden þey þu an zeminin kalýnlýðý paint üzerinde bir model yaptým basit oldu ama bu bilgisayarda photoshop kurulu olmadýðý için anlaþýlýr onu buraya upload edecektim. Ýþin aslýnda çko fazla bitki de zaten bakamam en çok isteidðim riccia bence harika bir bitki bu birde java moss tabi aralara daha snora bir iki kök farklý biþeylerde ekerim ama moss ve riccia kaplý içinde iki üç güzel taþ ve ya güzel bir kök de eklersem þimdilik istediðim görüntüyü almýþ olurum. Ama en büyük teeddütüm zemin iþte bu yüzden hiçbirisine baþlayamýyorum hangisinden ne miktarda konulacaðýný bilmediðim için çok zor geliyor mantýken bana mesela Torf denen þeyi ben toprak mantýðý ile gördüðüm için 1 cm kalýnlýðýnda bir tabakada omlasý gerekir üzerine zeolith ve hagen siyah kumu bu karýþýmýn (yüksekiðini 3-4cm cývarýnda düþünüyordum) ortasýndan da yol þeklinde sizin bahsettiðiniz quartz kum yerleþtirmeyi düþünüyordum birde tabiki aralara misket gübre.
Birde asýl önemli olan bu kurulumu yapmadan önce dip temizliðini kolaylaþtýrmak için dip çekme tesisatý yapacaðým için benim planlarýma göre yerleþtirmeyi düþündüðüm 1cm torf ile hagen kumu zionith ve kuartz kum dan oluþan 3-4cm lik tabakanýn altýna daha iri taþlardan oluþan yaklaþýk 4cm yüksekliðinde bir çakýl yada benzeri daha iri taþ dizimi kullanmalýyým bu durumda 3-4cmlik karýþýmý 2cm e inceltebilirim. Ne dersiniz riccia için uygun bir zemin olur mu bu?

skid_row

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #8 : Temmuz 23, 2009, 23:34:25 s »
http://www.box.net/shared/bjbt6tdlmi söz ettiğim resim budur
en alttan başlayarak sırasıyla:
1. filtre sistemi olacak(sineklik ile kağlı olacak böylece küçük parçaların yutulmasını engelleyecek
2. daha üst tabakalardaki ince kumların filtreye kaçmasını önlemek amacıyla 4-5cm kalınlığında çakıl ve ya benzeri taşlardan oluşan bir tabaka olacak
3. hindistan cevizi torfu ve ya bitki torfu ve ya bu katmanda sizin tavsiyenize uygun farklı madde olacak ( Timur Eker sizin tavsiyeniz 2-3 çorba kaişığı bu torftan koymamdı sanıyorum bu kısmı yanlış anladım ne kadar kalınlıkta olmalı bu zemin)
4. Zionithi tam olarak bu tabakaya mı yoksa en üste mi koymalıyım bilmiyorum ayrıca kalınlığı nekadar olmalıdır bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim
5. hagen siyah kum ve quartz beyaz kum karışımı 2cm iyi bir kalınlık olur mu? ve 4. sıradaki zionithi buraya en üste mi koymalıyım?
6. misket gübre yada bunun gibi katkı maddelerini kaçıncı katmandan sonra koymalıyım?

Amacım şu aşamada riccia, java moss ve çam benzeri yada saslık bitkilireinden daha sonraları ekmek olacak öncelik riccia ve mosslarda.
Yardımlarınız için şimdiden teşşekür ederim. İki üç defa da tekrarlattığım için kusura bakmayın sadece biraz fazla heycanlıyım.:(
« Son Dzenleme: Temmuz 23, 2009, 23:45:51 s Gnderen: skid_row »

volkans

  • Üye
  • **
  • leti: 26
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #9 : Temmuz 24, 2009, 00:16:05 »
Merhaba,

Bahsi geçen bitkiler (riccia ve java moss) için böyle bir taban yapmanıza gerek yok. Hatta onlar için tabana bile ihtiyaç yok. Çünkü her ikisini de taş, kütük gibi bir şeylere bağlamanız gerekir.. (İkisinin de kuma tutunacak kökleri yoktur)

Ayrıca hem bitki akvaryumlarında dip çekimi yapılmasına gerek yoktur hem de bir tane beta akvaryumda kirlilik yaratmaz..
Diğer bir konu olarak en alta koymayı düşündüğünüz filtre sistemi köklü bitkiler için uygun değildir.. Bu nedenle filtre sistemini unutun derim..

Benim size tavsiyem torf, zeolit vb. şeyler kullanmadan sadece görsellik için direk hagen siyah kum kullanmanız. Yol için istediğiniz kumu kullanabilirsiniz. Kumu, ön kısımda 5 cm, arkalarda 8 cm civarı bir yükselti olacak yayarsanız görsel olarak güzel durur. Köklü bitki dikmeyi düşündüğünüz zaman bunları dikmeden önce dikmeyi düşündüğünüz yere tablet gübre gömersiniz olur biter..
Akvaryuma verdiğiniz besinleri alacak miktarda bitkiniz olmazsa sadece yosun yetiştirirsiniz.. Bu nedenle kuvvetli bir taban yapmayın..

Kolay gelsin..
« Son Dzenleme: Temmuz 24, 2009, 00:18:03 Gnderen: volkans »

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #10 : Temmuz 24, 2009, 00:51:39 »
Evet Volkan abi çok mantýklý yazmýþ. Ben bitki türlerini hiç göz önnüde bulundurmadan yazdým, Timur abi de öyle yapmýþ sanýrým. Riccia ve java kullancaksanýz gerçeten tabanla uðraþmanýz gereksiz. Beðendiðiniz kumu alýp kullanýn, ve bence bu hagen siyah olmalý ;D

Torf konusuna gelince saksý torfu gerçekten sakat ama saksý torfu kullanmayýp, filtre torfu kullanmanýn hiç bir mantýklý yonu yok bence. Filtre torfu genel olarak humik asit içerir, bitkiler için besleyici kaydadeðer maddelerin çoðunu içermez. Etkisi de kýsa sürelidir. Vereceðiniz 20-30 TL paranýn size hemen hemen hiçbir geri dönüþü olmaz. Humik asit bitki geliþimini tetikler ama kaç hafta kaç ay tetikler orasý meçhul :)

Taban konusunda þahsi fikrin ne Birkancým derseniz, ben taban konusuna asla takýlmamasý gerektiðini düþünmüþümdür her zaman. Forumda haftalarca tabana ne koysam diye tartýþýp kararlaþtýrmaya çalýþan insanlar çýkýyor, 3 hafta düþünüp kullandýklarý malzemeler onlarý 3 ay zor götürecek zaten :)

Birkan sen olsan ne yapardýn kuzum? Ben olsam saksý torfunun kimi kiþilerce savunulan ölçülerde öyle bilmem kaç cm tabaka oluþturacak þekilde kullanýldýðýnda ne kadar yosun oluþtuðunu bildiðim için 30x30x30 nanomun tabanýna 2 avuç saksý torfunu serpiþtirir üstüne Hagen kumu basardým. Bugüne kadar akvaryumlarýmýn tabanýna sadece kum koydum, zaman zaman tablet gübrelerle destekledim. Zaten su bitkilerinin azýmsanmayacak kýsmý kökten ziyade yapraktan besleniyor. Dediðim gibi 2 avuç torf üstüne kum. Java ve Riccia beslenecekse bunlara da gerek yok, hatta kuma para vermeyin ;D

Timur Eker

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 77
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #11 : Temmuz 24, 2009, 11:53:00 »
Konuyu nerden nereye getirdiniz.Bakýlmasý kolay akvaryumdan high tech düzenlemeye doðru gidiyoruz.Bence siz önce bitkilerinize karar verin sonra kurulumunu tartýþalým

Timur Eker

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 77
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #12 : Temmuz 24, 2009, 11:58:41 »
www.hidrobotanik.com kolay bakabileceðiniz nano resimleri.

skid_row

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #13 : Temmuz 25, 2009, 11:01:42 »
Tekrardan selam Herkese ÇOOK Teşekkür ederim verilen cevaplar için gerçekten sizler sayesinde hevesim bir kat daha arttı diyebilirim günde bir kaç defa forumu takip ediyorum fakat dün biraz yoğundum cevap yazamadım. Ben bitkileri seçtim şimdilik araştırdığım kadarıyla kolay olmları sebebi ile riccia fluitans ve java moss almayı düşünüyorum. Anadolu yakasında oturduğum için biraz da zor oluyor heryerde bulamıyoruz aradığımızı. akvaryumu temin ettim yalnız 30*30*30 değil de 30*15*25 standart modellerden biri işte şimdilik su ile doldurdum hem bi yerde sızıntı olur mu diye kontrol ediyorum. Hagen kumu bulamadım net üzerinde var ama gelmesini o kadar bekleyemem sanıyorum bugün Maltepe pete uğrayacağım biraz ters bi yerde benim için ama orda hagen kumu var kilo fiyatı da uygun :D piyasaya göre en azından benim bildiğim kadarı ile. Şimdi Birkan Bey'in de dediği gibi bu bitkilerin zemine bile ihtiyacı olmadığı bu beni biraz rahatlattı ama bi süre sonra yeni bitkiler isteeyceğim muhtemelen çam gibi demetli köklü bitkiler de ekmek isterim diye kum içini de halletmeyi düşünüyorum. size srmak sitediğim birşey daha var 30*15*25 boytularında bir akvaryumda bir beta olacak zemine 5*10 boyutlarında bir riccia tabakası olursa (akvaryum eninin 15 olması sebebi ile bitkinin de biraz büyüyeceğini varsaydığım için en küçük boyutu tercih ediyorum) bunu akvaryumun en ön cam tarafına mı yerleştirmem gerekir bu büyüyecek sonuçta yayaılacaktır diye düşündüğüm için ön cama 3-4 cm uzaklıkta eksem daha mantıklı olur sanki,  ne dersiniz? birde benim çok fazla bitkim olmayacak yinede sıvı gübre ve ya başka bişey ile desteklemem gerekiyor mu? Birde glosso ve özellikle eleocharis minimaya/parvula bakmak zormudur, iwugami tarzına benzer birşey yapmak istiyorum aslında. Eleocharis minima/parvula ve riccia ile ön plan tabanı oluşturma istiyorum genelde  iwugami olabilidiğince sade bir görüntüye sahip olduğu için benim son ve kesin tercihim bu iki bitkiden yana oldu...
« Son Dzenleme: Temmuz 25, 2009, 12:49:44 s Gnderen: skid_row »

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Tek erkek Beta için akvaryum ve bitki tavsiyesi
« Yantla #14 : Temmuz 25, 2009, 14:12:25 s »
Riccia o þekilde yayýlamaz maalesef, tabaný tam istediðiniz boyutta doldurmanýz gerekiyor. Riccia yukarý dýðru uzayacak, yayýlmayacak zira tabana tutunan bir bitki türü deðil. Ben riccianýn zeminde kullanýmýna pek sýcak bakmýyorum. Kompozisyonda ricciayý nasýl diðer bitkiler bütün haline getireceðiz mesela? ön taraf riccia arka taraf parvula ama iki bitki arasýndaki geçiþi saðlamak oldukça zor. Ricciayý zeminde kullanmak ancak o beðendiðiniz gibi yaparak, kayalara sararak, yükseltiler iniþler oluþturarak mümkün. Onuý da tabaka riccia alarak yapamazsýnýz sanýrým.