Konu: Soðanlý bitkili canlý doðurandan Dutch'a dönüþ  (Okunma says 11568 defa)

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
Soðanlý bitkili canlý doðurandan Dutch'a dönüþ
« : Austos 01, 2009, 08:01:37 »
DUTCH AKVARYUM
Akvaryum ebadý: 75 x 35 x 50= 110 Lt (90-100 litresi dolu olacak)
Iþýklandýrma: Sera Bluesky 18 W + Resun Daylight 20W + Bir pembe ýþýk Growlux (?W)

Filtre: Þelale filtre- YETERLÝ
Isý : 24 derece

Substrat: Yetersiz Sera Floradepot+ 3 cm Vitasand. Sývý gübre ile takviye edilecek

Mevcut dekorasyon: 2 mangro kök

Mevcut bitki: Nymphea Lotus, Echinodorus Rubin, Aponegeton boivianus (uykuda), Aponegeton crispus (hiç kendini bulamadý), Aponegeton ulveceus (geçen sene çiçek verdikten sonra uykuda), Java Fern, Tek bir kaya üzerinde özel traþlý sakal yosun :), Bir de kütük üstünde top þeklinde oluþan ve ne olduðunu tam bilmediðim ama ne sakal yosuna ne de java mossa benzeyen çok hoþ görünen bir þey.

Balýk: 4 misafir lepistes yavrusu, 2 Albino frenatus.

Soðanlý bitkiler yerine sap bitkilere geçmek istiyorum. Substrat gübrem yetersiz. Haftalýk sývý gübre ile bitkileri besleyebilmem gerek. Çöpçüler dýþýnda bu akvaryumda balýk olmayacak. Belki Rasbora veya Killi koyabilirim.

DIY kapak yapmam ve bitki seçiminde yardýmcý olursanýz sevinirim. Standart bitkiler olan elodea, çýnar, gül gibi bitkileri su deðerleri için þart olmadýkça kullanmak niyetinde deðilim.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
Ynt: Soðanlý bitkili canlý doðurandan Dutch'a dönüþ
« Yantla #1 : Austos 01, 2009, 10:55:35 »
Resimleriniz süper çýkmýþ  ;D

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Austos 01, 2009, 12:37:59 s »
Adam gibi fotoðraf makinesi almak yerine alabileceðim pek çok þey var. Bu cep telefonum. Güneþ ýþýðýnda renklde sorun yok ancak akvaryumum genelde sarýmsý çýkýyor.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Austos 02, 2009, 01:19:49 »
Yaa, haklýsýnýz Soners. Muhtemelen benim gözümün görmediði þey akvaryumdaki ýþýklandýrmanýn sarý-yeþil oluþudur ve bu fotoðrafta belli oluyordur. Mavi aðýrlýklý ýþýk takýp tekrar fotoðraf çekmeyi deneyeceðim. 8)

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
« Yantla #4 : Austos 05, 2009, 09:39:41 »
Deniz Haným, farklý ýþýkla yeni fotolarý bekliyoruz ama öncesinde birkaç þey diyeyim :) Acaba Sera'nýn zemin substratý ne kadar zaman önce serildi? Bu malzemenin 3 ay ömrü olduðu söylense de ben 1,5 yýl kadar epey iyi verim almýþtým. Altta bu malzeme seriliyken, bitkileri diktikten bir süre sonra (adaptasyon dönemini atlattýklarýnda) kök çevrelerine tablet takviyesi yapabilirsiniz. Ve sývý gübre, uygun ýþýk, diy CO2 ile çok güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrýca sadece çöpçü olmasýna da çok sevindim, grup halinde çöpçüler bitkili tanklara çok yakýþýyorlar :D Hangi bitkileri düþünüyorsunuz peki? Onun hakkýnda konuþalým... Kapak yapýmý konusunda ben de koca bir sýfýrým ;D

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #5 : Austos 05, 2009, 12:01:30 s »
Deniz haným,
çeþme suyu deðerlerinizi biliyor musunuz? (GH,KH,PH)
Mevcut bitkiler kullanýlacak mý?
Bu aydýnlatma ile devam edilecek mi? Ne kadar zamandýr kullanýyordunuz?
Reflektör kullanýyor musunuz?
Mayalý da olsa CO2 verecek misiniz?
Sývý gübre olarak ne kullanacaksýnýz?
Dutch ne demek?

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Austos 07, 2009, 01:52:53 »
Dutch bitkilerin en iyi koþullarda olabildiðince yönlendirilerek yetiþtiði bitki akvaryumu demek benim için. Soðanlý bitkilerin ekilme alaný ortalama 5 cm2 iken ve çoðalma hýzlarý takribi senede 1 iken; Dutch akvaryumda (çim eker gibi) ektiðiniz bitkileri ortasýndan keserek veya yan sürgünlerinden de çoðaltabilirsiniz. Bu büyüme hýzýný saðlamak için ise olabildiðince high-tech bir akvaryumunuz olmasý gerekir. Yani kýsaca sap bitkiler ekmeniz daha çabuk sonuca ulaþtýrýr. Sap bitkiler dýþýndaki bitkilerin üremesi soðanýn çoðalmasý, kökün bölünmesi, kök sürgün verilmesi veya polenlemek ile olur.
Çok bitkili bir akvaryum olan Dutch akvaryumda sap bitkiden daha çok bitki almak daha çabuktur ve baþlangýç maliyeti daha ucuzdur.
Gülay haným bu akvaryumumun alt gübresi acemilik zamanýmdan kalma ve sadece zeminin belli yerlerine koydum ve üstünü lavalit kum ile kapattým. 2 sene falan önceydi sanýrým. Þu anda tüm substrat taþ çatlasa 4 cm.dir. Ki bu da köklenmek için yeterli deðil. Birileri hortum ve huni ile suyun dibine substrat koymaktan bahsetmiþti. Yer yer denedim ve çok toz kalktý. Ama sorun bu deðil. O hale gelirse akvaryumda su boþaltma doldurma filtreleme iþleri malum...
Seçeceðim bitki korkarým sevgili bitki tedarikçimin "mrb Yýldýrým Bey" red hakký kullanmasýna baðlý. Zira ýþýðým yeterli deðilse o bitkiyi vermiyor. Bence de iyi yapýyor.
Iþýðýn DIY kapakta 1 Sera Bluesky + 2 Resun Daylight ve + 1 sylvania growlux olmasýný düþünüyorum. 4x 20 wat bana tam istediðim ýþýðý veremiyecek ama bluesky + growlux yeterli ýþýn yoðunluðu ve yelpazesini verecek. Bu flöresan yerleþtirmesi akvaryum geniþliðimi aþacaðýndan özel reflektörlü (muhtemelen iç açýlý) kapak yaptýrmam gerekecek.
110 litre su kapasitesindeki ve 50 cm yüksekliðindeki akvaryumumu 36 cm kadar dolduracaðým ki bu takribi 90 litre yapýyor.
1 litreye 1,5 w hedeflememe raðmen yine de bunu tam tutturmam mümkün deðil. Bu drumda bitki seçeneklerim kýsýtlý.
Çoðu kýrmýzý bitki muhtemelen yetiþmeyecek.  Ama herþey adým adým bitki dünyasýnda. Ammanialarýn bazý türleri, Cobabmolarýn yeþil olanlarý, ve Limnophilalarýn bazýlarý. Bunlar ayný zamanda daha ince yapraklarý olmayan bu nedenle de daha nazik su deðerleri ve su berraklýðý istemeyen türler.
Bu akvaryum balýk aðýrlýklý olmayacaðýndan co2 döngüsü için ek co2 siztemi kuracaðým (biryerlerde 2 tane atýl duruyor zaten) .
Bu durumda haliyle bu hýzlý döngüde muhtemelen algea oluþacak ara sýra. Oluþtuðu bölgeye de elodea ekeceðim.

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Austos 07, 2009, 10:46:42 »
Anladýðým kadarýyla yardýma ihtiyacýnýz yok.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
Ynt: Soğanlı bitkili canlı doğurandan Dutch'a dönüş
« Yantla #8 : Austos 07, 2009, 18:00:42 s »
Seçimlerimde hata yapmış olabilirim. Işık konusunda hala kuşkuluyum. Bunun dışında substratın 4-5 cm kadar olmasında gerçekten sorun yaşayacağım.
« Son Dzenleme: Austos 07, 2009, 18:02:35 s Gnderen: denizboro »

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Austos 08, 2009, 12:43:26 s »
Gövdeli bitkilerde 4 cm taban gayet yeterli. Gövdeli bitkileri tabandan beslemenize de gerek yok. 0.5-0.6 watt/lt de iyi bir reflektörle her bitkiyi yetiþtirebilirsiniz. Bu deðerlerde mayalý sistem CO2 de yeterli olur. 0.7-0.8 watt/lt ve üstü deðerlerde mayalý CO2 yetmeyebilir ve ayrýca gübreleme hassas dengelerde seyreder.
Amacýnýz saðlýklý bitki yetiþtirmek ise, elinizdeki donanýmla çok güçlü aydýnlatmalara girmeyin.
Cabomba sert sularda problem yaratabilir. Su deðerlerinizi biliyormusunuz?

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Austos 08, 2009, 20:04:30 s »
Akvaryumumun ilk kurulduðu zamanki bakteri kültürü aynen devam ediyor. Canlý doðuranlardan dolayý su deðerleri ile fazla ilgilenmedim. Aquatan ve Flourish ile (ve tablet gübreler çok ilgimi çekti) ortalama bir asidite yakalayabilir miyim?. Daha önce Cabomba, Ludvigia ve Barclaya Longifolia'da Mayalý CO2 varken su deðerleri ve ýþýktan çok gübre ve substrat eksikliði sorunu yaþadým. Þu anki bitkiler uykuya yatan soðanlar dýþýnda problemsiz. Ancak onlar da fazla bir isteði olmayan bitkiler.

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Austos 09, 2009, 11:32:34 »
Deniz haným,
bazý yazdýklarýnýzý anlamakta güçlük çekiyorum. Ortalama asidite ile neyi ifade ettiðinizi anlamadým.

Benim size tavsiyem:
Taban 4-5 cm ile yeterli, sadece misket gübre ile zenginleþtirin.
Aydýnlatmanýzý 0.5 watt/lt ye denk gelecek þekilde ayarlayýn.
20-25 kök Valisneria nana dikin ve destekleyici bitki olarak Lemna minör kullanýn.
Kütüklere moss baðlayýn ve bunlarý corydoraslarýn altýna sýðýnabileceði þekilde yerleþtirin

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Austos 11, 2009, 04:08:56 »
3 kök valisneriayý Van'a gönderdim Lepisteslerle beraber. Zaten valisnerialarý sadece filtremi örtebilecek gözden çýkarýlabilen en basit soðanlar olarak gördüm hep. Zaten özde de öyle duruyorlar. Bende kaldýklarý süre boyunca ýþýðý kapatmamalarý için 1 metrenin üzerindeki yapraklarý kesmekten yoruldum. Yani olsalardý lemna minörler ile ýþýk için mücadele etmedikleri zaman. Lemna minörleri akvaryumuma hiç sokmadým. Hiç gerek olmadý Allaha þükür. Akvaryumuma kazaren koyduðum bir avuç mosu ise tabiri caizse bir elimde cýmbýz bir elimde ayna ile ayýkladým. Ortalamdaki asidite ph derecesidir. Ayný terminolojiyi kullanmýyor olabiliriz. PH derecesi yaðlýlýk ve asidite arasýnda bir ölçektir. Daha çok þampuan konusundaki televizyon reklamlarýnda söz konusu olur. Kepek problemini açýklarken. Yüksek PH kepek yapar. Ama özel bir kaðýt parçasýný belli bir ortama sokarsanýz o kaðýt belli bir renk verir ve renge göre ortamýn asiditesi belli olur.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #13 : Austos 11, 2009, 12:14:07 s »
pH'ýn yaðlýlýkla ne ilgisi var çözemedim ;D pH asitlik-bazlýk beliryecisidir. Yani H ve OH iyonlarýnýn miktarýný belirtir. pH 5 demek suda on üzeri -5 tane H iyonu, on üzeri -9 tane OH iyonu var demektir. Yani pH direk H iyon sayýsýna yöneliktir. Bir de pOH var o da OH iyon sayýsýný belirtir pH 5.0 = pOH 9.0 yani. Dermatolojik ürünlerdeki pH 5.5 takýntýsý da bildiðim kadarýyla cilde en uygun pH deðeri falan olduðundan vurgulanýyor. Þimdi yaðlarý açýklamaya da giriþecektim de ÖSS bitince organik kimya direk silinmeye baþlamýþ, az kalsýn aminoasitler karýþtýrýp yað asitleri asidik deðil amfoterdir diyecektim ;D Yoksa amfoter miydi  ::)

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Austos 12, 2009, 21:54:23 s »
Akvaryumdan önce pH test çubuklarý vardý. Akvaryum için bunlar çeþitli baþka manalara gelebilir ancak "tam kimyasal" çözümleri asit ve yað arasýndaki yeri saptamaktýr. Bunun tam teknik açilamasýný daha sonra veririm Birkan bey. Önce fotosentezin ne olduðunun anlaþýlmasý gerek bence. Yani damardan CO2 vermeden çnce.