Konu: Yeni Baþlýyorum 150 Litre Bitkilendirme Yardým  (Okunma says 24553 defa)

gkhnacaban

• Yeni üye
  • *
  • leti: 5
Yeni Baþlýyorum 150 Litre Bitkilendirme Yardým
« : Austos 23, 2009, 11:45:05 »
Öncelikle Merhaba
7 senedir akvaryumlarla çok yakýndan ilgileniyorum ama þu ana kadar tam anlamýyla hiçbitkili akvaryum yapmadým.Siteyi gezince yapmaya karar verdim.Þu an 153 Litrelik 85*40*45 ölçülerindeki akvaryumumda :
Haoss'un Güçlü Dýþ filtresi bulunmaktadýr
Isýtýcým Yeterli
20cmlik Mango köküm
3 Adet Anubiasým
5kök Eledoa
5kök sazým
1 hava motorum
DIY CO2 Þiþem var
Tabandan yukarý 5cm yüksekliðinde siyah Hagen Kum bulunmakta
100 tl bütçe ile balýk hariç ne yapabilirim.
Mersin Civarýndan bitki satan arkadaþlar irtibata geçebilir özel mesaj atsýnlar
Ayrýca uygun fiyata bitki alýmýný nerden yapabilirim ?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Yeni Baþlýyorum 150 Litre Bitkilendirme Yardým
« Yantla #1 : Austos 23, 2009, 14:55:24 s »
Floerasan labilirsiniz ;D Bitki için internet üzerinden satýþ yapan siteleri de es geçmeyin derim.

gkhnacaban

• Yeni üye
  • *
Ynt: Yeni Başlıyorum 150 Litre Bitkilendirme Yardım
« Yantla #2 : Austos 23, 2009, 15:18:12 s »
Alnt
Floerasan labilirsiniz  Bitki için internet üzerinden satış yapan siteleri de es geçmeyin derim.
O mevcut benim şu an bitki+ taban malzemesi+gübreyi 100tlye kapatmam gerekiyor.Diğerleri sorun değil.
Ayrıca bi admin olarak böyle kabataslak geçmeniz ne derece doğru ?
« Son Dzenleme: Austos 23, 2009, 15:22:51 s Gnderen: gkhnacaban »

gkhnacaban

• Yeni üye
  • *
« Yantla #3 : Austos 23, 2009, 20:38:16 s »
Koskoca forumda bir kiþi bile yorum yazmamýþ.Bence bu konu yorumsuz...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #4 : Austos 24, 2009, 10:53:25 »
Gökhan Bey forum kimseyi memnun etmek durumunda deðil zira hayrýna hizmet veren bir kurum. Kimse danýþmanlýk ücreti ödemiyor (bildiðim kadarýyla) bu durumda þikayetçi olmak ne kadar doðru ;D

Ýlk mesajýnýzda aydýnlatmaya dair hiçbirþeyden bahsetmemiþsiniz. E aydýnlatma olmadan akvaryumunuzu 25-45 liralýk fiyatlarýyla ve kalitesiyle insaný iki kere þok eden Tropica imzalý bitkilerle doldursanýz bile verim almanýz mümkün olmayacak. Aydýnlatmanýzýn özellikleri ne, MH mý T5 mi T8 mi kulanýyorsunuz, lambalar ne marka kaç K, lt/w oranýnýz ne bunlarýn yazýlmasý bence akvaryum boyutlarýndan çok daha önemli ya da kumdan.

100 TL'ye kapatmaya gelince, gübre çok paraya mal olmayacaktýr. Tabanda kumun altýna hiçbirþey koymamayý veya evdeki imkanlarla torf topraðý vesaire hesaplý malzemeleri kullanmayý düþünebilirsiniz. Ben þahsen misket gübreyi ara sýra kullanmanýn taban açýsýndan yeterli olduðunu düþünüyorum ;D

Gübre için yapabilir ya da bulabilirseniz misket gübresi alýn derim. Endüstri tablet gübreleri oldukça pahalý ve bence pek de deðmeyecektir. Ama önceliðimiz elbette sývý gübre. Sývý gübre konusunda taviz verilmemeli bence. Bitkili akvaryumda ana katký her zaman sývý gübredir(bence). Tabanýn altýna ne serdiðiniz, hangi tablet gübreyi aldýðýnýz bence çok çok daha az önem taþýr sývý gübrenin yanýnda. (Katký derken CO2 haricindeki katý-sývý katkýlarý bahsediyorum sonra olay çýkmasýn ;D ) Kesinlikle Seachem, Hagen olmadý Sera gibi marklarý almaya çalýþýn öncelikli olarak. Bu arada hep diyorum þu Maltepe Pet'teki Bloom&Bloom da hiç fena durmuyor bende var kullanýyorum ancak iyi-kötü gözlemini yapmam pek mümkün deðil, her gün kafama göre bi gübre atýyorum PMDD-Hagen-Bloom ;D

Valla kum fiyatlarýný düþününce btkiye pek birþey kalmýyor sanýrým. Ama dere kumu kullanýrak müthiþ bir skorla öne geçebiliriz ;D Ben internet üzerinden bitki satan birkaç þirketi site aracýlýðýyla gözlemleme ve alýþveriþ yapma imkaný buldum. Hiçbir kaygý taþýmadan Maltepe Pet'in bitki konusunda çok iyi olduðunu söyleyebilirim. Ýstanbul ve Ankara dýþýndaki illerde aradýðýnýz bitkileri bulmak imkansýza yakýn oluyor. Bir yerden sonra internete muhtaçsýnýz maalesef.

gkhnacaban

• Yeni üye
  • *
Ynt: Yeni Başlıyorum 150 Litre Bitkilendirme Yardım
« Yantla #5 : Austos 24, 2009, 11:29:38 »
Alnt
E aydınlatma olmadan akvaryumunuzu 25-45 liralık fiyatlarıyla ve kalitesiyle insanı iki kere şok eden Tropica imzalı bitkilerle doldursanız bile verim almanız mümkün olmayacak. Aydınlatmanızın özellikleri ne, MH mı T5 mi T8 mi kulanıyorsunuz, lambalar ne marka kaç K, lt/w oranınız ne bunların yazılması bence akvaryum boyutlarından çok daha önemli ya da kumdan.
Yukarıda Floresanımın olduğunu belirtmiştim. Ayrıca litre başına 1 watt düşüyor.
Alnt
Tabanda kumun altına hiçbirşey koymamayı veya evdeki imkanlarla torf toprağı vesaire hesaplı malzemeleri kullanmayı düşünebilirsiniz. Ben şahsen misket gübreyi ara sıra kullanmanın taban açısından yeterli olduğunu düşünüyorum-Valla kum fiyatlarını düşününce btkiye pek birşey kalmıyor sanırım. Ama dere kumu kullanırak müthiş bir skorla öne geçebiliriz
Şu an elimde taban Malzemesi 4-5cm hagen siyah kum var. Onun üstüne yada altına torfdan bahsetmişsiniz torf olarak öneriniz nedir ?
Işığım yeterli geriye gübre,bitki,taban eksiklikleri (şimdilik 4cm hagen siyah kum bulunmakta onun altına yada üstüne malzeme )
« Son Dzenleme: Austos 24, 2009, 11:30:58 Gnderen: gkhnacaban »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #6 : Austos 24, 2009, 11:41:11 »
Ben kumun altýný birþeylerle takviye etmenin çok gerekli olduðunu düþünmüyorum açýkçasý. Ancak torf kullanýp memnun olan birçok insan geldi geçti gelip geçmekte siteden. Torf derken çiçekçilerde satýlan bahçe topraðýndan bahsediyorum.

Bu arada ilk mesajýnýzda ben hala floresanla ilgili bir ibare göremiyorum ;D

gkhnacaban

• Yeni üye
  • *
« Yantla #7 : Austos 24, 2009, 11:48:52 »
Alnt
Alýntý
Floerasan labilirsiniz  Bitki için internet üzerinden satýþ yapan siteleri de es geçmeyin derim.
O mevcut benim þu an bitki+ taban malzemesi+gübreyi 100tlye kapatmam gerekiyor.Diðerleri sorun deðil.
Torfu nasýl kullanacaðým hakkýnda bilgi yada link verirseniz sevinirim.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #8 : Austos 24, 2009, 12:06:11 s »
Sitede birçok baþlýkta geçen bir konu. Genelde kumun altýna 1-2 cm kalýnlýðýnda serilerek kullanýlýyor ama bence bu kadar kalýn olmamalý. Bir de buý torf katmanýn üstüne sineklik teli koyan var koymayan var bir de öyle bir hadise mevcut ;D

Akartuna

• Üye
  • **
  • leti: 22
« Yantla #9 : Ekim 14, 2009, 12:59:22 s »
Özetlersek en alta toruf üstüne quartz kum-sineklik ve dere kumu þeklinde olabilir.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #10 : Ekim 15, 2009, 20:37:42 s »
Ben de þu dere kumu merakýný anlayamýyorum? Dere kumu diye satýlan o kadar çok kum var ki! Ýnþaat kumunu (çakýl aslýnda) dere kumu diye satýyorlar. Bence dere kumu, salýným yapmadýðý bilinen, kullanýldýðýnda olumlu sonuç verdiði bilinen markalý, güvenli ürünlerin önüne geçmemeli! Tabandan çok çekmiþ birisi olarak kesinlikle taban önemli diyorum, aquaclay var, siyah 2-3mm taneli quartz kumlar var (salýnýmsýz) bunlarý tercih ederim doðrusu!  En alta 1 cm'yi aþmayacak bir torf, içerdiði humik asit nedeniyle kök geliþimini destekler, fondovivo gibi kil içerikli, laterit gibi zengin içerikli, seachem florite gibi garantili bir zemin besin katmaný olursa bitki adaptasyonu olsun, ilk baþlarda besin dengesi olsun daha kolay olabilir! T. Amano, O. Knott gibi ustalar bile : Torf ve kil içerikli, "besleyici" bir alt katman, üstüne de, salýnýmsýz, besleyici olmayan, nispeten hafif, substratlar kullanýyorlar. Mesela lavalit var, burada hiç bahsedilmiyor ama, o kadar isabetli bir zemin malzemesi ki! Akvaryumcular da bulamadýðýndan mý, fiyatý ucuz diye mi bilmem bunu pek satmazlar, bence çok güzel bir seçim yapýlabilir.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #11 : Ekim 16, 2009, 10:50:26 »
 Mutlu bey inþaat kumlarý genelde derelerden yani tatlý su yataklarýndan alýnan kumlardýr. Ýnþaatlarda tercih edilme sebebi ise çimento ile karýþtýrýldýðýnda deniz kumuna kýyasla daha iyi tutunmasýdýr. Tabi her zamanki gibi uyanýk esnafýmýz dere kumu yada inþaat kumu adý altýnda envai çeþit malzeme satabilmektedir. Direk dereden yada dere kenarýndan alýnacak kumlarda (alýnan mevkii temiz ise) taban malzemesi olarak kullanýlabilir. Tabi belirttiðiniz gibi altýnda yeterli bir besin katmaný oluþturularak. Yoksa tek baþýna dere kumu tabi ki taban da bir malzeme olmaktan öteye bir besleyicilik saðlayamayacaktýr.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #12 : Ekim 17, 2009, 11:48:44 »
Ýnþaat kumlarýnýn dere kumu olduðunu, eðer olmazsa yapýlarda nasýl sonuçlar verdiðini ne yazýk ki 10 sene önce, Ýzmit'te çok iyi öðrendik! Ancak benim söylemek istediðim, salýným yapmasýyla ilgili. Derede çakmak taþýda var, kireç taþýda var, var oðlu var! Bazý arkadaþlar derelerden, göllerden taþlar, kayalar toplayýp; gözü gibi sakýndýklarý, tropica'nýn çok pahalý bitkilerini ektikleri tanklarýna koyuyorlar ve silikat, kalsit gibi kayanýn içindeki damarlardan çýkan maddeler salýným yaparak diatomdan baþlayýp, parazitlere kadar varan sorunlar yaþayabiliyorlar.  Elbetteki bu iþi bilen, dekor malzemelerini sterilize eden kiþilerden faydalanarak biz de kullanabiliriz. Ama mantar toplamak gibi yaparsak, bilmediðimiz mantarý yersek ne oluyorsa ayný sonuçta bizi bekliyor olacaktýr.
Garantili, markalý, steril, kendini kanýtlamýþ ürün diyorum.

Bukalemun

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
  • 200x50x60
  • Ad Soyad: Ramazan Yavaþ
« Yantla #13 : Kasm 24, 2011, 14:28:31 s »
Yeni uye oldum için fazla yorumlara girmek istemiyorum lakin Derekumu bildimiz dere kumudur. inþat malzemesi satan yerlerden cok ucuza alabilirsin. Bildigim kadarýyla coðu insan tban takviyesi ve torfun akvaryum tabanýna birden karýþmasýný engelemk amacýyla ince yapýsýndan faydalandýklarýný biliyorum. Torf  denilen malzemeyi acýklamýyorum internetden torf uretimi yazarsan nasýl uretildini toprak altýnda curumeye býrakýlan bitkilerden ibaret oldunu  göreceksin. kurulu akvaryumda curumuþ bitki artýklarý ölmuþ alklerin ve yosunlarýn  canlý bitkiler acýsýndan  minarel ve besin kayna olarak kulanýldýný biliyoruz. Torf ta bunun hazýr hali. dikkat etmen gereken husus torfun 1cm kalýnlý gecmemesi ve uzerini dere kumuyla veya onun yapýsýnda  bir taban malzemesile %90 stabile etmen gerekir . yaklasýk buda kulanýcan malzemin kalýnlý 2 ila 2.5 cm tekubul eder daha ust katmana demirce zengin taban malzemesi   secmendindir. piyasada cok ölcekli malzenmeler mevcut . bukonuda 0.4mm  ölcekli malzeme secmen bakteri yaþamý acýsýndan idal oldunu bilmen gerekir bakteriler filitrelerimizde koloni oluþturduklarý gibi ilk olarak akvaryum tabanýnda koloni olþtururlar .  diyer taban konbinasyonunu senin tercihindir.
 Yanlýþým varsa  tecrubeli arkadaþlar duzeltirlerse sevinirim bizde ögrenmiþ oluruz .

Tr-Merces Letifer-Tr

• Üye
  • **
  • leti: 62
  • -TÜRK-
  • Ad Soyad: Burak Özbay
« Yantla #14 : Aralk 03, 2011, 12:57:31 s »
En iyi kum doðal kumdur.