Ben de þu dere kumu merakýný anlayamýyorum? Dere kumu diye satýlan o kadar çok kum var ki! Ýnþaat kumunu (çakýl aslýnda) dere kumu diye satýyorlar. Bence dere kumu, salýným yapmadýðý bilinen, kullanýldýðýnda olumlu sonuç verdiði bilinen markalý, güvenli ürünlerin önüne geçmemeli! Tabandan çok çekmiþ birisi olarak kesinlikle taban önemli diyorum, aquaclay var, siyah 2-3mm taneli quartz kumlar var (salýnýmsýz) bunlarý tercih ederim doðrusu! En alta 1 cm'yi aþmayacak bir torf, içerdiði humik asit nedeniyle kök geliþimini destekler, fondovivo gibi kil içerikli, laterit gibi zengin içerikli, seachem florite gibi garantili bir zemin besin katmaný olursa bitki adaptasyonu olsun, ilk baþlarda besin dengesi olsun daha kolay olabilir! T. Amano, O. Knott gibi ustalar bile : Torf ve kil içerikli, "besleyici" bir alt katman, üstüne de, salýnýmsýz, besleyici olmayan, nispeten hafif, substratlar kullanýyorlar. Mesela lavalit var, burada hiç bahsedilmiyor ama, o kadar isabetli bir zemin malzemesi ki! Akvaryumcular da bulamadýðýndan mý, fiyatý ucuz diye mi bilmem bunu pek satmazlar, bence çok güzel bir seçim yapýlabilir.