Konu: Aydýnlatma tavsiyesi  (Okunma says 11141 defa)

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Aydýnlatma tavsiyesi
« : Austos 25, 2009, 11:02:16 »
Herkese merhaba,

100x50x50 cm ebatlarýnda bitkili bir akvaryum kuruyorum. Eleocharis parvula ve Eleocharis Vivipara türlerine aðýrlýk vermeyi
düþünüyorum. Taban yüksekliðim ortalama 8 cm olacak. 90 cm'lik 30W T8 ampül kullanacaðým. Kapaðý kendim imal edeceðim.

Sizce hangi özellikli (gro-Daylight vb) ampullerden ve kaç adet kullanmalýyým?

Önerileriniz için þimdiden teþekkür ederim.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Aydýnlatma tavsiyesi
« Yantla #1 : Austos 25, 2009, 11:58:44 »
Bence 5 Tane daylight 3 tane de grolüx ;D

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Austos 29, 2009, 22:38:31 s »
Litre baþýna kaç watt uygun olabilir?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #3 : Austos 30, 2009, 02:54:59 »
1 watt'a olabildiðince yaklaþmalýsýnýz. 8 floresan en güzeli yani. T5 kurma imkanýnýz varsa 5-6 floresanla ayný iþi görebilirsiniz.

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #4 : Austos 30, 2009, 11:39:05 »
Mayalý sistem CO2 kullanacaksanýz 0.5 watt/lt yi pek geçmemenizi öneririm.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Austos 30, 2009, 22:43:54 s »
Yarým kiloluk JBL CO2 tüpüm var. (þimdilik!) Ekol 19 dýþ filtremin çýkýþýna Ista Max Mix Reactor kullanarak Co2 vereceðim.
Akvaryumun ölçülerine göre hacmi 250 lt çýkýyor, ancak taban malzemelerini, kayalarý ve bitkileri çýkarýnca (filtre su hacmini ýþýk hesabýna dahil etmiyorum) 195-200 lt net kalýyor. Litre baþýna 1W dersek 200 W eder. 200/30W (90 cm T8 Floresan lambalar için) 6,6 adet eder. O da 7 adet 30W T8 lamba olarak alýnýr hesabýma ne diyorsunuz?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #6 : Austos 31, 2009, 00:39:54 »
Bence brüt suyu hesaplamak çok akýl karý deðil ve sizin akvaryum yüksekliðiniz de 50cm az buz bir yükseklik deðil. Bence 0.5 w/lt çok düþük bir deðer, mayalý sistemle alakasý yok bence olayýn bitkilerle doðrudan ilgili. 0.5w/lt ile de ancak anubias ve tilki kuyruðu yaþar heralde ;D

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Austos 31, 2009, 08:53:11 »
Aydýnlatma - CO2 - Gübreleme doðrudan birbirleriyle alakalý konulardýr. Sen 1 watt/lt gibi bir aydýnlatma gücünde bitkileri maximum büyümeye zorlarsan 30-40 mg/lt CO2 vermelisin ki bitkilerin ihtiyacý karþýlansýn. Yoksa tanký alg sarar. 200-250 lt bir akvaryuma mayalý sistemle asla bu miktarlarda CO2 yi düzenli ve sürekli olarak saðlayamazsýn.
Kaldý ki 0.5 watt/lt de bir çok bitki sorunsuz olarak büyür,sadece daha yavaþ.
Oliver Knott mayalý sistem CO2 yi high tech de ancak belki 100 lt altýnda bir tank için mümkün olabileceðini söyler ve bu sistemin low tech tanklarý desteklemek amacýyla kullanýlmasýnýn daha akýllýca olduðunu belirtir.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #8 : Austos 31, 2009, 17:20:49 s »
Mayalý sistemi bu þekilde ezmamak lazým bence ;D Gayet de yüksek düzeylere ulaþmak mümkün bence, kayýp yaratan faktörler de engellendiði takdirde.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
« Yantla #9 : Austos 31, 2009, 17:42:16 s »
Aydýnlatma - CO2 - Gübreleme doðrudan birbirleriyle alakalý konulardýr. Sen 1 watt/lt gibi bir aydýnlatma gücünde bitkileri maximum büyümeye zorlarsan 30-40 mg/lt CO2 vermelisin ki bitkilerin ihtiyacý karþýlansýn. Yoksa tanký alg sarar. 200-250 lt bir akvaryuma mayalý sistemle asla bu miktarlarda CO2 yi düzenli ve sürekli olarak saðlayamazsýn.
Kaldý ki 0.5 watt/lt de bir çok bitki sorunsuz olarak büyür,sadece daha yavaþ.
Oliver Knott mayalý sistem CO2 yi high tech de ancak belki 100 lt altýnda bir tank için mümkün olabileceðini söyler ve bu sistemin low tech tanklarý desteklemek amacýyla kullanýlmasýnýn daha akýllýca olduðunu belirtir.

+1

2 sistemi de kullanan biri olarak Timur Bey'e katýlýyorum.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Eyll 03, 2009, 22:16:21 s »
Pardon ama ben hiç mayalý sistem konusunda tercihim olacaðýný belirtmedim aksine, tüplü sistem kullanacaðým. Bu nedenle maya konusu hiç önemli deðil!

Timur bey, Iþýk miktarý ve Co2 oraný arasýndaki iliskiyi nasýl hesaplýyorsunuz? Zeminde yaklaþýk 10mm aquaclay altýnda laterit, sera peat, torf, fondovivo, lav kumu ve misket gübre olunca net yükseklik 40 cm oluyor. Bu da 200W reflektörlü bir aydýnlatma için az mý olur?

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Eyll 04, 2009, 11:30:35 »
Böyle bir hesaplama yöntemi olduðunu sanmýyorum.30-40 mg/lt CO2 uzmanlarca deneme yanýlma yöntemiyle bulundu.
(Tom Barr, Estimative Index) (Içerik tahmin yöntemi)
Bu aydýnlatma ile siz de bu deðeri baz alýn.

Bunu yapabilmenin en saðlýklý ve kesin yolu PH metre baðlantýlý tüplü sistemdir.
PH metre edinirseniz veya edinmeyi düþünüyorsanýz, nasýl kullanacaðýnýzý tarif ederim.

Bir baþka,ama çok kaba bir hesaplama:
akvaryum hacmi(lt) x suyun KH deðeri (alman sertliði cinsinden) / 50 = dakikada verilmesi gereken kabarcýk sayýsý (Karýþtýrýcý nýn %100 CO2 çözdüðünü varsayarak)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #12 : Eyll 04, 2009, 16:33:50 s »
 Yüksek co2 (balýk saðlýðýný tehlikeye sokmayacak seviyede) seviyesi her zaman tercihimdir. Ama gerçekten hassas ve tehlikeli bir konu olduðundan sürekli gözetim altýnda tutmak gerekir tanký. Özellikle Drop Checker bu iþi tam olarak çözmesede fikir verme açýsýndan oldukça iyi. Tüp içindeki solüsyonun rengini yeþil-sarý arasýnda tuttuðum zaman genellikle yeterli seviyeye ulaþmýþ oluyorum ki bunuda testlerle ölçtüðümde yaklaþýk Timur bey'in verdiði deðerler çýkýyor.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #13 : Eyll 05, 2009, 14:27:18 s »
Azoo Drop Checker, alýnacaklar listesine eklendi.