Konu: Zemin seçim ve uygulamasý  (Okunma says 15282 defa)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Zemin seçim ve uygulamasý
« : Eyll 13, 2009, 14:07:51 s »
Þimdi sýra geldi bir sonraki adýma. Seçmiþ olduðumuz akvaryum ve peyzaja uygun zemini hazýrlayacaðýz. Derinlik, kontrast, renk uyumu gibi pekçok açýdan kuracaðýmýz akvaryumla bütünleþecek ve ayný zamanda canlýlarý destekleyecek bir zemin gerekliliði açýk. Bu konuda neler yapýlabilir acaba?

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Zemin seçim ve uygulamasý
« Yantla #1 : Eyll 16, 2009, 21:43:16 s »
Evet dilim döndüðünce zemin seçiminde önem verdiðim kriterleri sýralayacaðým :)

Zemini seçerken ilk aklýma gelen rengin ne kadar önemli olduðu. Zaten bir akvaryum kurarken kafanýzda belli bir plan þekillendirmiþ olmalýsýnýz bence güzel bir peyzaj için. Bu hayali tasarýma göre de kum rengi seçiminde de belli öncelikler belirlemiþ olmalýsýnýz. Mesela ben 120lt'lik akvaryumumu bundan yaklaþýk 4 sene önce kurarken direk gidip beyaz quartz kum aldým. Daha sonradan beyaz kumla kurulan akvaryumlarýn pek de karizmatik olmadýðýný, üzerinde gezen salyangozlarý ve ölmüþ salyangoz kabuklarýný belli ederek iyice göz zevkini bozduðu ve özellikle biyolojikl dengenin oturmadýðý ilk evrelerde kolayca pislenip bunu gözünüze sokabildiðini öðrendim. Mesela kýpkýrmýzý renklere sahip aquaclay kumlar da çoðu tasarýmda sýrýtabilme veya vurguyu yeterince verememe potansiyeline sahip. Koyu renklere yönelirim þahsen direk ;D

Zemin seçiminde bir diðer öneml kriter de kum kalýnlýðý ve aðýrlýðý. Kumunuz 0mm quartz gibi neredeyse toz denebilecek kalýnlýkta olursa sorun yaþayabiliyorsunuz. Tabii ki kum kalýnlýðý da bir etken ama kumun diplerine doðru balçýklaþma, anaerobik ortam oluþumu, bitki köklerinin kumun içinde çürümeye baþlamasý veya optimum þartlarla yayýlamamasý ortaya çýkabilir. Ayrýca çok kalýn taneli kumlar da hem estetik açýdan hem de bitki dikimi açýsýndan elveriþsiz olabilmekte. Bir de aquaclay ve lav kýrýðý gibi hem hafif hem büyük malzemeler var ki bazý bitkileri dikmeyi size iþkence haline getirebilmekteler, bunun yanýnda size bol havalanma ve sirkülasyon, güzel besin daðýlýmý saðlayabilirler. Dengeyi kurabilmek önemli.

Bir de tabanýn bitkileri besleme yönü var elbette ki sitede buna en az önem veren kiþi belki de benim ;D Kumlarýnýn altýa torf ya da özel gübreler kullanan akvaristler var. Elbette bunlar güzel ve faydalý (eminim baþlýk boyunca bu konu da geniþletilecektir) ancak fazla abartýlmamasý ve suyun yüzeyine kolay kolay çýkamayacak þekilde (kum yüksekliðinde pinti davramayarak) ayarlanmasý gerek. Fazla abartýlýrsa zeminde anaerobik ortam oluþumu veya akvaryumda yosun patlamasý meydana gelebilir.

Þimdilik aklýma gelenler bunlar, herkesten katýlým bekliyoruz :)

fantastik3

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ynt: Zemin seçim ve uygulamasý
« Yantla #2 : Eyll 16, 2009, 22:38:42 s »
Daha önce de forumumuzda belirtmiþtim ben tam bu aþamada takýlýp kalmýþ bir durumdayým. 100x50x50 cm ebatlarýnda bir akvaryumum ; 7x 30W floresan, 1200lt/saat filtre, 11W UV, Ista maxmix Co2 reaktör vb donanýmým var. Vivipara, parvula ve Blyxia ve baþka türler üzerine bitkili bir tank kurmayý planlýyorum.Lav kayasý kullanmaya karar vermiþtim ama salýnýmsýz, uygun fiyatlý baþka bir kaya da olabilir. Bitki türlerive  taban konusunda örnek aldýðým uygulamalarý incelediðimde çok katmanlý ama ince bir þekilde dizilmiþ olanlar dikkatimi çekti. Ben de buradan ve okuduðum diðer yazýlardan sonuç çýkararak bir karara varmaya çalýþýyorum. Önceleri Aquaclay en üstte olacak diye düþünmüþtüm.
Aquaclay hafif ama geniþ hacimli olduðundan akvaryumumda daha az aðýrlýk ve gözenekli yapýsý olmasý, kök geliþimine kolaylýk saðlamasý, ýsý iletiminin ve su dolaþýmýnýn kolay olmasý, ayrýca bir çok kaynakta besin içerikli olduðu yazmasý ( en önemlisi 3 kuruþ fazla olsun kýrmýzý olsun :D) nedeniyle aradýðým iþte bu diye düþünürken; bitki dikiminin problemli olmasý beni caydýrdý!
Artýk siyah quartz, salýnýmsýz bir kum kullanmaya karar verdim, üstelik fiyatý da çok uygun (1kg 1TL, çuvalý 40 TL) Aquaclay gibi çok hafif ve büyük deðil, Hagen siyah kadar parlak ve pahalý deðil! Ancak ayný hagen siyah ölçülerinde.

Benim listem

Sera superpeat (0,5 cm) - listeden çýkarlýdý!
PRODAC FERTIL PLATES (1 cm)
Laterit hjs-50 (1lt)
PRODAC FONDO VIVO (1lt)
Azoo misket gübre (1 kutu)
Siyah Quartz kum 3mm  (40 kg)

Ayrýca her katman arasýna quartz kum ince tabakalar halinde serilecek.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Zemin seçim ve uygulamasý
« Yantla #3 : Ekim 06, 2009, 23:16:28 s »
Ýlk baþta son iki tankýmda kurduðum tabanlarý aktarayým.
Tank 1 (82-47-50Y) Alttan üste doðru
3-3,5 litre arasý Dünya marka Coco Peat
5 Kg Seachem Flourite Red
2 Kg Dasz Soil
30 Kg civarý Hagen Siyah

Tank 2 (32,5-32,5-27,5Y) Alttan üste
0,5 litre civarý Dünya marka Coco Peat
1 Kg civarý Prodac Fondo Vivo
1 Kg civarý Dasz Soil
5 Kg civarý Fish Siyah kum.

 Özellikle ilk tank'taki taban aradan 1 yýl geçmesine raðmen hala çok etkili. Çünkü hala tabanda ek birþey kullanmýyorum. Tabi bunda zamanla alta geçen organik kalýntýlarýnda etkisi var ama hala etkili bir tabana sahip olduðumu düþünüyorum. Tabi katmanlý tabanýnda zorluklarý yok deðil. Özellikle ilk kurulumda besin dengesini iyi ayarlamak gerekiyor. Üst katmanýn altýnda bir besin yýðýný olduðundan bitki dikimi ve özellikle peyzaj deðiþiklikleri zor ve riskli bir hale geliyor. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayý zemin seçim ve uygulamasý oldukça önemli. Özellikle tekrar kurulabilirliði yada deðiþtirilmesi çok zor olduðundan ilk tercih iyi yapýlmalý ve sonradan piþmanlýk duyulmamalý. Tek katman olarak taban hazýrlamak demek deðildir ki bitkiler kökten almalarý gereken besinlere ulaþamayacaklar. Bu amaca yönelik olarak pek çok tablek taban gübreleri bulunmakta. Gerekli noktalara yapýlacak takviyelerle çok iyi þekilde bitki yetiþtiren kiþiler mevcut.

 Taban olayýna sadece besin yükü olarak da bakmamak lazým. Estetik bir görüntü için tabandaki besin kadar en üst katmanýn seriliþide önemli. Son zamanlarda ki kurulumlarý incelediðimizde artýk standart düz serilimler yada arkasý yüksek önü alçak serilimler tarihe karýþmakta. Özellikle dalgalý yükseltiler yada rasgele ama iniþli çýkýþlý serilimler oldukça güzel peyzaj oluþturmakta. Zamanla muhakkak taban erezyonu olacaktýr ama genel olarak ana hatlar korunuyor.

 Ýþte benim bundan sonraki kurulumlarda dikkate alacaðým maddeler bunlar.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Zemin seçim ve uygulamasý
« Yantla #4 : Ekim 07, 2009, 00:53:19 »
Tabi bunda zamanla alta geçen organik kalýntýlarýnda etkisi var...
Ýþte ne zaman söylenecek diye merak ettiðim noktalardan birisi. Bu çok duðru bir teþhis. Piyasadan hangi taban malzemesini alýrsanýz alýn bunlarýn etkili ömrü yaklaþýk 6 aydýr ve takip eden 2. altý ayda azalarak biter. Ancak bu zaman zarfýnda saðlýklý ve yeterli organik yükü bulunan bir akvaryumda oluþacak çöküntü zeminin derinlerine iþleyerek piyasadan alabileceðiniz pekçok hazýr taban malzemesinden çok daha kaliteli ve besinin köklerce iþlenmesine yardým edecek bakterilerle zenginleþmiþ bir tabanýn oluþmasýný saðlayacaktýr. Tabanda kullanacaðýnýz malzeme (tablet gübreler hariç) her ne olursa olsun daima amaç bu ilk dönemleri atlatabilmek için tasarlanmaktadýr. Ýlk aþamalarda (oturmamýþ bir akvaryumda) demir kullanýmý alg oluþumun en büyük nedeni olduðundan tabanda daha yavaþ salýným yapacaðý için demir içeriði yüksek malzemelerin kullanýlmasý da avantaj saðlar. Ancak bir süre sonra artýk sývý demir gübreyi de daha rahat kullanabilir hale gelirsiniz.

Üst katmanýn altýnda bir besin yýðýný olduðundan bitki dikimi ve özellikle peyzaj deðiþiklikleri zor ve riskli bir hale geliyor.
Taban seçiminin kurulum adýmlarýnda bana göre sonlarda yer almasýnýn bir nedeni de iþte bu. Özellikle yumuþak dokuya sahip bir taban malzemesi kullanýyorsanýz bu peyzaj deðiþiklikleri daha da büyük sorun yaratacaktýr.

Gerekli noktalara yapýlacak takviyelerle çok iyi þekilde bitki yetiþtiren kiþiler mevcut.
Tablet gübrelerin asýl önemi burada. Ancak bu cümle biraz eksik olmuþ. Gerekli noktalara, GEREKLÝ ZAMANLARDA demek daha doðru olacaktýr. Tablet gübrelerin ilk kurulum aþamasýnda kullanýlmasý pek doðru olmaz. Lakin tabana zaten fazlasýyla malzeme konulduðundan bunlar çok fazla fayda saðlamayacak, hatta suya kontrol dýþý bir salýným yapma riskini artýracaktýr. Bu tür gübrelerin daha ziyade ileri aþamalarda 2. altý aydan sonra kökten beslenmeye daha eðilimli bitkiler için kullanmak doðru olacaktýr.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Zemin seçim ve uygulamasý
« Yantla #5 : Ekim 07, 2009, 01:00:38 »
Pekala katmanlarýn oluþturulmasýnda ve ayrýþtýrýlmasýnda nelere dikkat edilebilir? Bu oluþturacaðýmýz zengin zeminin üzerini ne kadar kumla kapatmak gerekir? Bu bahsi geçen malzemeler neye göre seçiliyor? Sadece duyumlar ve kopyala/yapýþtýr mesajlara mý yoksa? Neye/Ne kadar ihtiyaç olduðundan eminmiyiz? Kullanýlan malzemelerin akvaryum için uygun olduðundan eminmiyiz?

En üst katmaný ne þekilde seçeceðimizi Birkan kardeþimiz gayet güzel özetlemiþ (her ne kadar kendisi uygulamasa da ;-)) Bu tabakanýn kalýnlýðý, tane büyüklüðü ve bunlarýn anaerobik bölgelerle iliþkisine deðinmiþ olmasý da yerinde olmuþ. Önemli bir husus. Kökten baþlayan kahverengileþme (Nekroz) ve erimenin (Bkz: Bitkilerin beslenmsi 4.Bölüm) en büyük nedenlerinden birisidir çünkü bu konu.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Zemin seçim ve uygulamasý
« Yantla #6 : Ekim 07, 2009, 16:39:05 s »
 Ben katmanlarýn oluþturulmasýnda daha önceki tecrübeler doðrultusunda tercihler yaptým. Mesela Hindistan cevizi torfu'nu bir arkadaþýn tavsiyesiyle ve miktarýnýda yine onun kullandýðý ve genel olarak bahsedilen ölçülerde yani 1-1,5 cm civarýnda kullandým. Seachem Flourite Red'i firmaya olan güvenim doðrultusunda tercih ettim. Dasz soil'i ise yine tavsiye mahiyetindeki bir kullanýmdan sonra. Katmanlar arasýnda herhangi bir ayrýcý iþlem yapmadým. Sadece en üst katman Hagen siyah ile besin katmanlarýnýn arasýný ince sinaklik ile ayýrdým ve en üst katman kalýnlýðýný en az 7,5-8 cm civarýnda tuttum. Katmanlý taban yaparken neyin ne kadar besine ihtiyacý olur hesabý yapmadým. Daha çok amacým akvaryum tananý kendi kendini idare eder hale gelene kadar besin eksikliði sýkýntýsý yaþamamaktý. Tabi hesaplama yapmadým derken kullandýðým ürünlerin paket üzerlerindeki önerileride göz önünde bulundurdum.

 Zamanýnda bitkili akvaryum macerasýna Aquaclay ile baþlamýþ birisi olarak diyebilirim ki bitki dikimi için hiçde uygun bir taban malzemesi deðil. Zaten hakkýnda o kadar çok þey söylendi, o kadar çok kullaným alaný ortaya çýktýki akvaryum ortamý oldukça gerilerde kaldý. Tane büyüklüðü 1-3 mm arasýnda olan taban malzemeleri özellikle bitki dikiminde oldukça kolaylýk saðlamakta.

Tr-Merces Letifer-Tr

  • Üye
  • **
  • leti: 62
  • -TÜRK-
  • Ad Soyad: Burak Özbay
Ynt: Zemin seçim ve uygulamasý
« Yantla #7 : Aralk 03, 2011, 12:19:49 s »
Bence DERE KUMU,SÝYAH HAGEN KUM,SERA FLOREDEPOT karýþýmý mükemmel bir karýþým.Tavsiye ederim.