Konu: sakal yosunu ve seachem flourish  (Okunma says 17727 defa)

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
sakal yosunu ve seachem flourish
« : Temmuz 12, 2007, 11:37:06 »
Farklý türlerin olduðu 3 tankýmda sakal yosunu sorunu vardý. Bazen elle temizleme yöntemini uyguladým bazen de gerekli kýsýmlarý budadým. Sebep olarak kaynaklarda demir veya nitrat fazlasý deniyor. Tanklardan ikisinde çok sayýda yavru olduðundan sorunun fazla nitrat olabileceðini düþünerek bir süredir nitrat ölçümü yapýyorum. Sonuç ise hep 10'un altý yani normal. Son 1 aylýk dönemde sývý gübremi deðiþtirdim. Uzun süredir kullandýðým 3 markanýn sakal alg üzerine etkisi birbirinden çok farklý...

-Tetra PlantaMin:Tüm bitkiler üzerinde büyüme hýzý ve renk tonu bakýmlarýndan en baþarýlý bu ürün oldu ama ayný þekilde sakal yosunlarýný da azdýrdý. Özellikle anubias gibi kalýn yapraklý bitkilerimde bu gübrenin etkisini bariz þekilde gözlemledim ancak yosunlarý arttýrdýðý için uzun dönem Sera Florena kullandým.
-Sera Florena:Bitki geliþiminde oldukça kaliteli bir ürün olmasýna raðmen Tetra kadar baþarýlý deðil ama yosun oluþumunu onun kadar tetiklemiyor.
-Seachem Fluorite:Sakal yosunuyla mücadelemde en faydalý ürün oldu :). Yosuna karþý kullanýlan ürünlerin (Sera Algovec gibi) bitkilere de zararý olabiliyor ama bu ürün bitki gübresi olmasýna raðmen, sakal yosunu oluþumunu en aza indirgedi. Bitkilerin geliþimi ve rengi de gayet iyi.

Bu üç markayý uzun müddettir kullanýrken bahsettiðim tanklardaki parametrelerde baþka deðiþim olmadýðýný da söylemek isterim. Yani sakal alg oluþumuna etki edecek bir deðiþiklik yapmadým. Hatta Seachem kullanýrken yavru miktarýmda bir hayli artýþ oldu ki, bu da nitrat artýþý demektir (ölçümlerde hiç 10'un üstü çýkmadý ama belki önceden 5 civarýydý). Buna raðmen sakal algin artmamasý bu ürüne
güven duymamý saðladý.

Sakal yosununun bir diðer olasý sebebinin de demir olabileceðinden bahsetmiþtim. Sipariþ ettiðim demir testi gelince size sonuçlarý yazarým. Þimdilik hoþçakalýn...
« Son Dzenleme: Temmuz 12, 2007, 11:37:58 Gnderen: gulay »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: sakal yosunu ve seachem flourish
« Yantla #1 : Temmuz 12, 2007, 23:27:20 s »
Ben de þu an Sera Florena kullanýyorum ve nitratým da 25 mg/lt. Hiç bir yosun oluþmuyor. Ben de anlamadým bu iþin hikmetini ;D Seachem Florish çok övülüyor.  Ben hiç kullanmadým. Ama Seachem Excel kullanýyorum.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Temmuz 13, 2007, 11:29:49 »
Seachem Excel sývý karbon muydu? Ben Flourish'i alýrken Excel'i gördüðümde sitede yazan açýklama kafamý karýþtýrmýþtý yani Excel takviyesi gerekli mi, kullanýrsam su deðerlerini ölçüp azalan veya artan birþey olduðunda takviye yapmam filan gerekir mi diye. Diðer bildiðim markalarda Excel'e benzeyen bir katký yok ama Seachem iyi bir marka olduðuna göre lüzumsuz bir þey de yapmaz gibime geliyor...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Temmuz 13, 2007, 14:55:02 s »
Seachem Excel Karbon takviyesi CO2 görevi görür. YAni bitkilerin karbon ihtiyacýný karþýlar. CO2 kadar etkili deðildir. CO2 sisteminiz varsa asla gerekmez. BU ürün özellikle Nano akvaryum sahipleri için muhteþem bir üründür çünkü ufak akvaryumlara CO2 sistemi kuramýyoruz. Bu sýrada Seachem EXCel imdada yetiþiyor. Ýçerisindeki zehirli maddeler canlýlarý öldürebileceði için azar azar sýk dozlarda ve çok dikkatli kullanýlmalýdýr. Aþýrý doz yosun patlamasýna da sebep olabilir.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #4 : Temmuz 16, 2007, 11:58:33 »
Bunu öðrendiðim çok iyi oldu... Demek ki kalabalýk bir tankta 'bitkilere faydalý olur' gibi bir düþünceyle, üzerinde yazýlý olan miktarý bile uygulamak yarardan çok zarar getirirmiþ :o. Diðer taraftan çok küçük olan nanolara balýk da koymak istemeyebiliyoruz, özellikle bol bitkiliyse ve sadece bitki beslemek istiyorsak bu ürün büyümeyi hýzlandýrarak çok yarar saðlayabilir. Öte yandan iþleri oluruna da býrakabiliriz; pencerenin önünde sadece sývý gübre ve dinlenmiþ çeþme suyuyla sürekli fotosentez yapan hemianthuslarýmda olduðu gibi :D

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #5 : Nisan 27, 2008, 19:02:22 s »
Bu sitenin konusu bitkili akvaryum. Bu konu da bitkili akvaryumlar için en önemli sorunlardan biri hakkýnda. Fakat nedense konu fazla uzmamýþ. 

Sakal yosunu demir ve ýþýk fazlalýðýnýn ürünüdür. Demir oraný yüksek, yavaþ akan akarsularda sakal yosunlarýnýn hint fakirlerinin sakalý gibi metrelerce uzadýðýný çok gördüm.

Tetra Plantamint'i demir ile diðer iz elementler bulunan güvenilir bir ürün olarak biliyorum. Florena gibi nitrat ve fosfat bileþikleri içermiyor. Florena için üreticisi, demir ana madde olmak üzere enzimlerin üretimi için gerekli potasyum, magnezyum, bakýr, kalsiyum, mangan, vs bileþiklerinin eser miktarda bulunduðunu söylüyor. Florena kullanýcýsý olarak bunlardan içerikte var mý yok mu, ne kadar var bilmiyorum. Ancak bitkiler için kullandýðým tek katký bu. Ne tablet kullanýyorum ne de baþka bir þurup. Üründen hoþnut olduðumu da birkaç kez yazdým hatta yazdýklarým bazen reklam gibi oldu. :D  Plantamint'in içeriðindeki demir oraný ise Sera florenaya göre daha düþük olabileceðini sanýyorum. Ben hiç kullanmadým. Nedeni ise

Alnt
How to Use
Add 5ml per 10 litres (2.2 gallons) of aquarium water for newly aet up aquariums. Add 5ml per 20 litres (4.4 gallons) for re-fertilisation every 4 weeks.
yeni tanka 10 litreye 5ml, sonra 4 günde bir 20 litreye 5ml  olarak kullaným dozajý verilmiþ. Florenada ise bu dozaj haftada 20 litre için olduðundan ve bu oran ile(20 litreye 5ml), 0 demir bulunan suya kattýðýnýzda demir, 1mg/l oranýna yükseliyor. 4 günde bir ve haftada bir periyotlarýndan florenada daha fazla demir bulunabilir düþüncesi ile ben diðer ürünü seçmiþtim ve sonra da 5litrelik bidonu bulmamýn etkisi oldu. Ama yukarýda florenaya göre daha iyi sonuçlar gözlendiði yazýldýðý için hem demir testi yaparak hem de bir süre kullanarak deneyebilirim.

Sakal yosunu için yukarýda sözü edilen ürünlerin kullanýmýný kesmek gerek. Hatta demir sýfýra indikten sonra 10-15 gün kullanýlmamalý. Iþýk da biraz azaltýlýrsa yosunlar ortadan kalktýktan sonra bitkilerin orucuna son verilebilir. Yine baþlarsa çözüm ýslak/kuru philips ile sakal traþý.
Bir gün benim de sakallarým aþýrý uzadý. Ben hiçbir yerde rastlamadým ama neden olarak potasyum fazlalýðýný tespit etmistim. Demir her zamanki gibi 1mg/litrenin altýndaydý. Potasyumu bir bazý bitkilerin yapraklarýnda gözlemlediðim farklýlar nedeniyele Saechem Florish potassium kullanarak arttýrmýþtým. Sonuçta ammanialar düzeldi ama sakallarým da Yahudi din adamý gibi uzadý. Belki yanlýþ bir tespit de olabilir.   

Konu dýþý: Yukarýda bu iþe Exel de karýþmýþ, bu ürün organik karbondur. CO2 verilemeyen bitkili tanklarda, genellikle nanolarda kullanmasýný önereceðim süper bir ürün.

Önemli not: Bu tür ürünler haftada .... litre tank suyu için ..ml olarak öneriliyor. Bu oranlar ortalama deðerlerdir. Hem periyot hem tanktaki bitki miktarý hakkýnda bilgi yok. Bitki miktarý ve türüne göre çok daha az veya önerilenden daha fazla kullanmak gerekebilir. Kullaným oranýnýn ve periyodunun tespiti testlerle yapýlmalý. Veya bitkilerinizin saðlýðý ve alg durumunu gözleyerek ayarlama da yapabilirsiniz. Ancak demirin aþýrýsýnýn diðer canlýlara zararý nedeniyle en azýndan sadece demiri ölçerek yapmanýz en uygun yoldur. Aþýrý demir balýklara zarar verebileceði gibi türlü alglerin de ortaya çýkmasýna neden olur. Demir 0,5-1.0 mg/litre ise, kullandýðýnýz kaliteli ürünün içerdiði diðer bileþikler de uzun süre suda dengeli olarak bulunacaktýr. Son senelerde tanýnmýþ markalarýn bitki katkýlarýnda fosfat ve nitrat kullanýmý kalkmýþtýr. Ancak balýk sayýsýnýn çok az olduðu aþýrý sayýda bitki bulunan tanklarda fosfatlý ve nitratlý katký kullanýlabilir.