Konu: Bol bitkili akvaryumlarda dip çekimi  (Okunma says 15739 defa)

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Bol bitkili akvaryumlarda dip çekimi
« : Temmuz 15, 2007, 00:25:31 »
    Bitkili akvaryumlarda dip çekimi, yapýlmasý hakkýnda düþüncelerim: Bence bol bitkili akvaryumlarda, bitkiler nitratý tamamen gübre olarak kullanacaklarýndan dip çekimi kanaatimce; doðru olmaz.

Hatta yeterli oranda balýk ve çürüyen bitki artýklarý olmasa bitki akvaryumlarýnda nitrat eksikliðinden dolayý sorunlar yaþanacaðý kanaatindeyim. Bu nedenle bitkili akvaryumlarda yeterli miktarda balýkta bulundurulmasý gerekliliðini göz ardý etmemek lazým.

Bitkili akvaryumlarda bitkilerin çürüyerek akvaryumumuza nitrat salgýlamasýný istemediðimize göre nitrat ancak balýklarýn dýþkýsýyla suya salýnacaktýr. Bu  yüzden yapýlan dip çekimleriyle nitratýda büyük oranda akvaryumdan uzaklaþtýrmýþ oluruz. Buda bitkilerimizi olumsuz yönde etkiliyecektir. Bunun için bitkili akvaryumlarda dip cekimi YAPMAMALIYIZ.

Bunlarý  tamamen benim izlenimlerim ve gözlemlerime dayanarak yazdým.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Bol bitkili akvaryumlarda dip çekimi
« Yantla #1 : Temmuz 15, 2007, 10:32:49 »
Ben sadece nitrat oranýný makul seviyeye getirecek kadar deðiþim yapýyorum. Mesela dün 25 mg/lt civarýndan 15 mg/lt civarýna çekecek kadar su deðiþimi yaptým. Dip çekimi fazla balýk yoksa gereksiz sayýlabilir.

ibrahimkayabasi

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
« Yantla #2 : Austos 16, 2007, 00:03:53 »
    Bitkili akvaryumlarda dip çekimi, yapýlmasý hakkýnda düþüncelerim: Bence bol bitkili akvaryumlarda, bitkiler nitratý tamamen gübre olarak kullanacaklarýndan dip çekimi kanaatimce; doðru olmaz.

Hatta yeterli oranda balýk ve çürüyen bitki artýklarý olmasa bitki akvaryumlarýnda nitrat eksikliðinden dolayý sorunlar yaþanacaðý kanaatindeyim. Bu nedenle bitkili akvaryumlarda yeterli miktarda balýkta bulundurulmasý gerekliliðini göz ardý etmemek lazým.

Bitkili akvaryumlarda bitkilerin çürüyerek akvaryumumuza nitrat salgýlamasýný istemediðimize göre nitrat ancak balýklarýn dýþkýsýyla suya salýnacaktýr. Bu  yüzden yapýlan dip çekimleriyle nitratýda büyük oranda akvaryumdan uzaklaþtýrmýþ oluruz. Buda bitkilerimizi olumsuz yönde etkiliyecektir. Bunun için bitkili akvaryumlarda dip cekimi YAPMAMALIYIZ.

Bunlarý  tamamen benim izlenimlerim ve gözlemlerime dayanarak yazdým.

Nuri Beye katýlýyorum bol bitkili akvaryumlarda dip çekimine gerek yoktur.

Rain

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
« Yantla #3 : Ekim 01, 2007, 22:01:28 s »
Genel olarak yorumlara katýlmakla birlikte ufak bir noktaya deðinmek istiyorum. Bitkili akvaryumuma bol miktarda java moss eklemiþtim. Ancak sýcaklýktan yada adaptasyon probleminden olsa gerek mosslarýn bir kýsmý takipeden ay içerisinde çürüdüler. Ýlk baþta bende hem doðal gübre olacaklarý hemde öbek öbek yosunu ayýklamanýn zor olacaðý düþüncesiyle dokunmama kararý aldým. Ancak kýsa süre sonra çürüyen moss lar adeta bir toz yumaðýna dönüþtüler ve hafif bir akýntý olmasýna raðmen tüm akvaryuma adeta kül serpilmiþcesine daðýldýlar. Bu aþamadan sonra bunlarý temizlemek adeta eziyete dönüþtü. Bu yüzden tavsiyem moss türlerinde çürüme tespit ettiðinizde akvaryumdan vakit geçirilmeden uzaklaþtýrýlmasý yönünde.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #4 : Aralk 04, 2007, 22:23:02 s »
Dünyada bakterilerin olmadýðý ortam neredeyse yok. Buzullarýn yüzlerce metre derinliklerinde, sýcak su kaynaklarýnda, hatta bizim hastahanelerin ameliyathanalerinde bile bolca bulunur. ;D
Bir insan vücudunda da 1.5kg kadar bakteri yaþar. Teraziye çýktýðýnýzda gördüðünüz aðýrlýktan 1.5 kg düþün. :D

Bitkiler ve birkaç balýk konulduðunda; havalandýrma veya filtrenin suyu karýþtýrmasý ile suda hava eriyecektir. Hava genellikle akla oksijen olarak gelir. Fakat havanýn %79-80 i azottur yani nitrojen.
Bu da suda eriyecektir. Bakterilerle birlikte canlýlýðýn olduðu ortamda suda nitrit (NO2) oluþmaya baþlayacak, bu da bakterilern becerisiyle nitrata dönüþecektir. Balýklardan, ve dýþkýlarýndan asla nitrat oluþmaz. Dýþkýlarýndan, yemden fosfat oluþur. Deri salgýlarýndan ise sonunda nitrata dönüþecek amonyak.

Konuya itirazým bu kadardý. Yani sadece nitratýn oluþumuna. Daha sonrasýna ise katýlýyorum. Nitrat 30mg/litre üzerine çýkmýyorsa eksiltmeler normalden daha seyrek yapýlmalý.

• Buharlaþan suyun yerine ekleme yapýlmasý durumunda suyun sertleþmesi sorunu ortaya çýkacaktýr. Çünkü sadece su buharlaþacak ve suda erimiþ maddeler akvaryum suyunda kalacaktýr. Eklenen su ile yeni tuzlar sisteme katýcak.   Bu sorun da ancak saf su eklemesiyle saðlanabilir. 10 kere saf su, bir kere normal su ile bu belki idare edilebilir. Saf su kaç lira? Ve ne oranda saf su ile çeþme suyu karýþtýrýlacak, benim salladýðým gibi 10/1 deðil her türlü testi alarak tespit edilmeli. Bu da aþýrý masraf ve bileþiklerin ne kadar olmasý gerektiði, bilgi gerektirir.
  • Eksiltip tamamlama yapýlmasý gerekmesinin diðer nedeni ise fosfattýr.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #5 : Aralk 04, 2007, 22:41:22 s »
Ek bilgi: Suda emülsyon veya mayonez özelliðinde çok düþük oranda dahi yað varsa mutlaka nitrit oluþacaktýr.

• Emülsyon: Yað tanesi çevresinde su moleküllerinin baðlanmasý
  • Mayonez: Su molekülleri çevresine yað moleküllerinin baðý.
Bunlarýn ikisi de kimyasal olmayýp fiziksel yapýdýr.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #6 : Aralk 05, 2007, 09:35:46 »
Peki ben de aklýma uzun zamandýr takýlan soruyu sorayým: Ben balýklarýmý satýp yemlemeyi de kesersem filtredeki bakteriler açlýktan ölmez deðil mi ? Ve bir süre sonra sisteme balýk eklemeden önce su bitkiler sayesinde epeyce temizlenmiþ olur mu ?

Selman Kahya

• Üye
  • **
  • leti: 71
« Yantla #7 : Aralk 25, 2007, 12:25:04 s »
Dip çekimi yapmadan dipte biriken pislikleri özellikle bitki artýklarýný arvaryumdan nasýl uzaklaþtýracaðýz?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #8 : Aralk 25, 2007, 15:34:29 s »
Büyük þeyleri elinizle ya da kepçeyle rahatça alabilirsiniz. Diðer artýklar bitkiniz çoksa besin görevi görür zaten.