SMD (Surface Mounted Device - yüzeyden montajlý devre elemaný) demektir. Diðer led türlerinden farký, 130 derce geniþ açýyla ýþýk verbilmeleri ve ýsýnmamalarýdýr. Tek tek alýp monte etmeniz pek mümkün deðildir ama 5 metrelik þeritler halinde piyasada satýlmaktadýr.
Önemli olan Led'in yaydýðý ýþýðýn dalga boyu ve ýþýk akýsý miktardir. Led' ler çok yüksek verimle elektrik enerjisini ýþýk enerjisine çevirirler. Dalga boylarý neyse o ýþý verirler, yani mavi led mavi 465 nm, yeþil 520 nm ve kýrmýzý 630 nm dalga boyunda ýþýk verirler.
3,2 V anma gerilimlerinde çalýþýrken 100 mA akým çekerler. Doðru akým (+ - iþaretleri olan, pil, akü, dinamo ve güç kaynaklarý tarafýndan üretilen) ile çalýþýrlar. Genelde 3'lü gruplar halinde seri baðlanýp bir ön dirençle beraber 12 V ile beslenirler. Ne yazýk ki elimde ýþýk akýlarý hakkýnda bir bilgi yok ama güç tüketimi ve ýþýk verimliliði olarak floresan lambalarýn 50 Watt gücündekinin 5 Watt'lýk SMD led ile denk olduðunu söyleyenler var.
Bu konuda Led Grow Light ismiyle anýlan ticari ürünler zaten mevcut ve seracýlýkta kullanýlýyor. Hatta olayý bir sonraki boyuta taþýyýp, güneþ ýþýðýndan aldýðý enerjiyi depolayýp, bitkiler için sürekli kontrollü bir aydýnlatma saðlayan sistemler bile kullanýlýyor.
Aþaðýda Grow Light
Led aydýnlatma ile bitkili akvaryum kuran ve gözlemlerini bildiren olursa bizler de bilgi sahibi oluruz. Ancak ülkemizdeki üniversiteler, bilim adamlarý, araþtýrmacýlar, ticari olarak bu iþin içinde olanlarýn her zaman olduðu gibi ortalarda yoklar! Bir de Led armatür alýrsak o kadar flouresan lamba ne olacak?
Piyasadaki meþhur firmalarýn bitki için sattýðý ampuller 30-40 TL arasý, balast, armatür vb girince pazarýn oldukça büyük paralarla döndüðünü söyleyebiliriz.
Aþaðýda Smd Led
Aþaðýda SMD Iþýk verirken
Baþka forumlarda bu aydýnlatmayý kullannarak bitkili tank deneyleri yapanlar olduðunu duydum, mesela maltepepet'ten Yýldýrým bey yapmýþ ve herkes sonuçlarýn çok baþarýlý olduðunu söylüyor. Bilgisi olan arkadaþlarýn görüþlerini ve önerilerini bekliyorum.