Tankýmdaki cryptocoryne balansaeleri 20 yýldýr ayný kökler üzerinde geliþen sürgünleri yýlda birkez olmak üzere yerinden söker ve yan sürgünleri ayýrma iþlemi yaparým. Edindiðim tecrübeler bunun en doðru yol olduðunu gösteriyor. Bir kez yerine dikilen cryptocoryne balansae 1 yýl boyunca kökü yerinden oynatýlmadan, besin takviyesi dahi yapýlmasa oldukça fazla sayýda yan sürgün vererek çoðalýr.
1 yýl sonunda yerinden sökülen ana bitkiyi kesici bir alet yardýmýyla sürgünlerinden ayýrýp , kök budamasý yaparak yerine dikebiliriz.Kökler oldukça fazla olacaðýndan bu saçaklarý iþaret parmaðýmýz ve orta parmak arasýna alarak makas yardýmý ile boydan kýsaltmalýyýz. Buradaki amaç tekrardan dikerken saðlayacaðý kolaylýk yanýnda bitkiyi genç tutabilmektir. Bunun yanýnda hasarlý iri yapraklarýda alarak, kalan köklerin bitki üzerindeki saðlýklý yapraklara yeterli besin saðlayabilecek düzeye getirilmesi hedeflenmeli.
Yaklaþýk yarým saat önce bu iþlemi yaptým ve fotoðraflarýda sizlerle paylaþmak istiyorum.
Tanktan çýkan budanmamýþ 2 anaç bitki. Burda anaç diþi yada erkek gibi kavramlarý kapsamýyor. Bu bitkinin sanýldýðý gibi erkeði diþisi yok. Bu sadece bir forum efsanesidir. Yukarýda anlattýðým kadar bakým ile bile her cryptocoryne balansae sürgünler vererek çoðalýr. Yerdeki seramikler 40x40dýr.
Kök ve sürgünlerin yakýn plan çekimiAyýrma iþleminden sonra 2 ana bitkiden çýkan yeni bitkilerDaha önceki yýllara ait bir budamadan da fotoðraflar sunuyorum. Tank ayný tank ve o yýllarda tankta malawiler vardý.
Bu foto kökü yerinden sökerken saçak ve kök yapýsý ne kadar oturmus ve geliþmiþ görebilirsiniz
Saygýlarýmla
28.10.2009
Barýþ Er