Konu: Generation Next Albino Full Yellow  (Okunma says 17754 defa)

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
  • leti: 8
Generation Next Albino Full Yellow
« : Aralk 11, 2009, 18:19:45 s »
Herkeze Selamlar...

Bundan aylar önce lepsites ve bitkili akvaryum sevdasýna odamý sil baþtan yenilemiþtim. Ama þu sýralarda üstesinden gelemediðim yosun belasý yüzünden tekrar kurma telaþýndayým. Deðerli üyelerden fikir ve yorumlarýný bekliyorum...

Saygýlar..
« Son Dzenleme: Aralk 11, 2009, 18:24:06 s Gnderen: b_altiparmak »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Generation Next Albino Full Yellow
« Yantla #1 : Aralk 11, 2009, 21:35:13 s »
Rotala wallichii ve Ludwigia arcuata seçmiþ olduðunuz bitkiler arasýnda saðlýklý bir geliþim saðlanabilmesi için biraz daha düþük pH ve yumuþak su (düþük GH ve KH) gerektiren bitkilerdir. Bu þartlarý saðlamanýz durumunda ise lepistesleriniz þikayet edeceklerdir. Ayrýca akvaryumunuzda kaya miktarýný biraz daha azaltabilir yada iki tarafa doðru toplayabilirsiniz. Gerçi bitkiler tam anlamýyla yerleþince belk bu kadar göze batmazlar ancak þimdilik fazla ön plana çýkýyorlar.

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Aralk 11, 2009, 22:53:02 s »
Yýldýrým abi özellikle sað kýsýmdaki kayalar çok hoþ gözüküyor aslýnda, ordaki büyük kayanýn üstünü pogestemon helferi tutturmaya calýsýcam.

Ne taraftan taþ eksiltmem sence uygun olur ? Kimi taþlar fazla büyüktü ufak gözükmesi için tabana kadar gömdum. Bitkilerin daðýlýmý nasýl sence ? Kusura bakma soruyorum direkt olarak.

Akvaryum ölçüleri 110*50*50

Saygýlar...
« Son Dzenleme: Aralk 11, 2009, 22:54:00 s Gnderen: b_altiparmak »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #3 : Aralk 11, 2009, 23:25:04 s »
Aromaticalarýn ön solundaki kaya ile riccia olarak iþaretlediðin iki kayayý yanlara alarak ortayý ferahlatabilirsin. Bu elbette þimdilik. Bitkiler iyice bollaþýnca tekrar ufk oynamalar yapabilirsin. Ancak þu aþamada akvaryumdaki bitkiler çok yetersiz görünüyor. Takviye gerek.

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yantla #4 : Aralk 12, 2009, 00:28:49 »
Dediðini anladým yýldýrým abi teþekkür ederim. Akvaryumu komple boþalttýðýmda ayarlamalar yapýcam. Kýsmet olursada önümüzdeki hafta sonu uðrayýp bitkileri tedarik edicem. Az bitkiyle baþlamanýn yosun problemine yol açacaðýný biliyorum tecrübede ettim ama özellikle az bitki ekiyorum ki geliþip çoðalmalarýný seyretmek takip etmek çok heycan verici oluyor.

Yosun konusunda bir çok yazý makale okudum. Bir çoðunun neden sonuç iliþkisi var. Bu akvaryumu saran yosuna bir türlü çare bulmadým zaten beni baþtan kurmaya iten neden. Mümkün olduðunca kurutmaya çalýþýp ölmelerini saðlýcam. Resimdeki bitkileride kullanmýcam tekrardan.

Yosunla ilgili eski uðraþtan bir kaç fotoraf, ben buna bir çözüm bulamadým bir çok þey denedim ama yinede olmadý. Sadece geliþi duruyor. Yavru tankýna attýðým bir öbek 5 ayý aþkýn bir süredir ayný þekilde duruyor. Filitre ýsýtýcý vs hiç bir ekipman olmamasýna raðmen. Bitkiye öylebir sarýlýyorki, iple baðlanmaya kalksak bu kadar baþarýlý olmayýz. Temizlemeye kaktýðýmda ise bitki kökünden sökülüyor.

Eski tanktan yeni tanka hemianthuslarla birlikte taþýdým malasef  :-\

Eski tank. Yine senin bir kaç yardýmýnla þekillendirmiþtim  :)

Burdaki fotolarda direkt excell çözüm aradým ama bir zaman sonra tekrar cýktý.
« Son Dzenleme: Aralk 12, 2009, 00:31:38 Gnderen: b_altiparmak »

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yantla #5 : Aralk 13, 2009, 03:36:31 »
Çok kötü bir görüntü :( Geçmiþ olsun inþallah halledersiniz en kýsa sürede.. Tankýn dizayný çok güzel olmuþ aslýnda..Tank oturana kadar cabomba , sessiflora ve çýnar ekleseniz daha iyi olmaz mý yosun oluþmamasý için acaba ? Rotala wallichi'lerin kýrmýzý varyetesinde ayný sorunu bende yaþamýþtým.. Þimdi Allah'a þükür bir sorunum yok.. Sorun yok ama kýrmýzý wallichi'leri gene tutturamadým tankta fakat yeþil varyetesi çok güzel ilerliyor.. Ýnþallah sizde düzene oturtursunuz tankýnýzý..

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : Aralk 13, 2009, 20:23:03 s »
Saolun Volkan Bey;

Bakalým kýsmetse bu hafta sonu tekrardan kurucam. Çýnar vs cabuk tüketip çabuk buyuyen bitkiler aslýnda bir çözüm ama bir zaman sonra sýkýlýp cýkarýyorum sabýrsýzým. Tek seferde kurup bir daha müdahale etmek istemiyorum açýkcasý. Hani bu resimdeki yosun bu tür önlemlerle kontrol edilecek biþeyde deðil aslýnda. Rotala wallichii'nin tek kötü yaný pislik tutmasý arada bir sallamak gerekiyor :-)

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Aralk 13, 2009, 23:46:01 s »
Hocam sizde bendensiniz :) Bende çok çabuk sýkýlýyorum mevcut düzenden , sil baþtan tekrar yapýyorum.. :) Fotoðrafýný çekip foruma koyuyorum ertesi gün deðiþiyor dizayný :))) Bazen düþünmüyor deðilim acaba bitkili akvaryum bana göre deðil mi acaba diye :) Hocam valla rotala wallichi'yi istediðin kadar salla bir þekilde yosunlanýyor.Anlamýþ deðilim.. O saç yosunu bende bahsettiðim gibi bir kere oldu.Onuda dýþ filtrenin tanka geri dönen su borusunun rotalalara çevrilmiþ olduðuna baðlamýþtým.Çünkü sadece kýrmýzý r.wallichi'lerde oluyordu.Su dönüþ borusunun yönünü deðiþtim o sýkýntým geçti ama gel gelelim çabuçak yosunlanýyor ama yanýnda ki bitkilerde birþey olmuyor.Neyi yanlýþ yapýyorum anlamýþ deðilim.. Gel gelelim yeþil r.wallichi ise ýþýl ýþýl parlýyor ve yeni sürgünler veriyor.. Pislik tutsa bile diðer flying fox , sae ve vatozlarým icabýna bakýyorlar ama yok abi kýrmýzý r.wallichiyi kurtaramýyorum.. Konunuzu takip ediyor olacaðým , umarým forumun duraðanlýðýna sizde kapýlmaz konunuzu devam ettirirsiniz. Siz çözdüðünüz zaman bayaðý faydasýný göreceðim bende.. Kolay gelsin , saygýlar..

leaf21

• Üye
  • **
  • leti: 77
« Yantla #8 : Aralk 14, 2009, 02:12:11 »
slm
öncelikle geçmiþ olsun bunu bende yaþadým ne yaptýmsa önüne geçemedim sakal yosun berbat biþe ama bence tek çaresi bütün malzemeleri baþtan yýkamak temizlemek yeniden kurulum yapmak

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #9 : Aralk 14, 2009, 08:50:19 »
Alg problemi gerçekten baþa bela ve tek bir sebebe baðlamak da neredeyse imkansýz. Excel maalesefki geçici bir çözüm ve su dengesi oturmadýðý sürece alg'ler geri dönüyor. Yeni kurulum ve dizaynýnýz oldukça hoþ gözüküyor elinize saðlýk. Umarým bu sefer alg derdi yaþamadan sorunsuz bir kurulum yaparsýnýz. Hýzlý besin tüketen bitkilere gelince ise ben genelde bu bitkileri ilk kurulumlarda birkaç ay sonrasýnda ise alg problemi olursa kullanýyorum. Onun haricinde tankta pek bulundurmuyorum.

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yantla #10 : Aralk 14, 2009, 20:01:23 s »
Hocam sizde bendensiniz :) Bende çok çabuk sýkýlýyorum mevcut düzenden , sil baþtan tekrar yapýyorum.. :) Fotoðrafýný çekip foruma koyuyorum ertesi gün deðiþiyor dizayný :))) Bazen düþünmüyor deðilim acaba bitkili akvaryum bana göre deðil mi acaba diye :) Hocam valla rotala wallichi'yi istediðin kadar salla bir þekilde yosunlanýyor.Anlamýþ deðilim.. O saç yosunu bende bahsettiðim gibi bir kere oldu.Onuda dýþ filtrenin tanka geri dönen su borusunun rotalalara çevrilmiþ olduðuna baðlamýþtým.Çünkü sadece kýrmýzý r.wallichi'lerde oluyordu.Su dönüþ borusunun yönünü deðiþtim o sýkýntým geçti ama gel gelelim çabuçak yosunlanýyor ama yanýnda ki bitkilerde birþey olmuyor.Neyi yanlýþ yapýyorum anlamýþ deðilim.. Gel gelelim yeþil r.wallichi ise ýþýl ýþýl parlýyor ve yeni sürgünler veriyor.. Pislik tutsa bile diðer flying fox , sae ve vatozlarým icabýna bakýyorlar ama yok abi kýrmýzý r.wallichiyi kurtaramýyorum.. Konunuzu takip ediyor olacaðým , umarým forumun duraðanlýðýna sizde kapýlmaz konunuzu devam ettirirsiniz. Siz çözdüðünüz zaman bayaðý faydasýný göreceðim bende.. Kolay gelsin , saygýlar..

Volkan Bey;

Forumda hakikaten bir durgunluk var acýkcasý ama olsun  :) Yosun tüketmesi için kiraz karides ve nerite saylongozum var. Diðer alg türleri çok ilgimi çekmiyor. Aslýnda kiraz karideste favorim deðildir aldým iþte ölesine yoksa crystal red tutkunuyum, bir ara çok heveslenmiþtim ama istediðim sayýya ulaþamadým malasef olsun. Maluf fiyat çok yüksek ama yurt dýsýnda o kadar ucuk deðil aslýnda fiyatlar. Toplu alýmda daha makul seviyelere geliyor. Rotala genel anlamda çok hoþ her türüyle tropica ile taylanda arasýndada farklar var emin olun. Artýk onlar arka bahçede mi üretiyorlar ne yapýyorlarsa, Tropicanýn yerini tutmuyor malasef  :)

slm
öncelikle geçmiþ olsun bunu bende yaþadým ne yaptýmsa önüne geçemedim sakal yosun berbat biþe ama bence tek çaresi bütün malzemeleri baþtan yýkamak temizlemek yeniden kurulum yapmak

Bu tam anlamýyla bildiðimiz sakal yosunu deðil. Daha sert ve bir türlü arýnamýyorum malasef. Yarýndan itibaren kurutma iþlemlerine baþlýcam. Zaten yarý su dolu suan suyun bir bölümü buharlaþtý ve ekleme yapmadým. Sonuçta 275 litre kademeli olarak kurutucam tüm ekipmanlarý. Yalnýz karidesleri nasýl çýkarýcam orasýný düþünüyorum.

Alg problemi gerçekten baþa bela ve tek bir sebebe baðlamak da neredeyse imkansýz. Excel maalesefki geçici bir çözüm ve su dengesi oturmadýðý sürece alg'ler geri dönüyor. Yeni kurulum ve dizaynýnýz oldukça hoþ gözüküyor elinize saðlýk. Umarým bu sefer alg derdi yaþamadan sorunsuz bir kurulum yaparsýnýz. Hýzlý besin tüketen bitkilere gelince ise ben genelde bu bitkileri ilk kurulumlarda birkaç ay sonrasýnda ise alg problemi olursa kullanýyorum. Onun haricinde tankta pek bulundurmuyorum.

Barýþ Bey;

Bu sefer sabýrlý davranmaya çalýþýcam  :) Kör noktalara çabuk geliþen bir tür bitkiyi en basýndan hiç çýkarmamak üzere dahil etmeyi düþünüyorum. Tabi fikirler hep deðiþiyor. O gün resmin üzerinde oynarken bir çok bitkiyi düþündüm, bugunlerde ise aklýmdan sol tarafý byxla doldurma hayali geçiyor. Tanký ilk kurduðumda byxlarým vardý 3 kök ama sonrada malum yosun. Kýsa sürede kýpkýrmýzý bir hal aldýlar. Umarým ayný þekilde olabilir. Iþýklandýrma konusunda sýkýntý çekmiyorum mevcut sunta lamp kapa 10 adet sýðdýra biliyorum. Isýnma hususuna karþýlýkta fan takmýþtým. Umarým baþarýlý olurum bu sefer. Az ýþýkla baþlýycam bu sefer timerlada düzen oturttum tamamdýr  :)

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Aralk 18, 2009, 00:19:45 »
Hocam kiraz karidesler falan o alg ve sakal yosununa ne yazýk ki çare deðil.. Ben gübrelemeyi kýstým , fosfatý bayaðý bir süredir eklemiyorum.. Þimdi alg derdim var oda sadece gül yapraklarýmda çýkmaya baþladý.. O sebepten aydýnlatmayý azaltýcam.. Bu arada bahsetttiðiniz red crystal'lere karþý benimde ilgim çok ama þu aralar uðraþamýyorum.. Artýk daha sonra kýsmetse :) Karideslerinizi toplamak istiyorsanýz 1 lt'lik bir þiþe bulun , iyice bir temizleyin her tarafýný bayaðý bir delin karideslerin çýkamayacaðý kadar büyüklükte olsun , içine salatalýðýn yumuþak kýsýmlarýný kesip karides sayýnýza göre oranlayýp þiþenin içine atýn ve batýrýn.. Þiþenin aðýz tarafýnýn bir kýsmýný kesebilirsiniz.. Size kalmýþ.. Karidesler salatalýðý bir süre sonra bulurlar zaten iyice toplanmalarýný bekleyin ve karideslerin tümünü yada tümüne yakýnýný toplayana kadar bu yöntemi denerseniz eðer bayaðý bir karidesi akvaryum içinde kovalamaktan kurtulursunuz. :)

Kusura bakmayýn herkesin tecrübesine saygým var ama bi sakal yosunu yüzünden tanký baþtan kurmak bana çok gereksiz geliyor.. Benimde aynýsý baþýma geldi anlatmýþtým.Hem mekanik hemde düzenli su deðiþtirme ile bu olaydan kurtuldum.. Siz bilirsiniz genede..

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #12 : Aralk 18, 2009, 16:55:45 s »
Bitki miktarý çok az. Akvaryuma diðer bitkiler geliþinceye kadar biraz Egeria Densa koyarsanýz hem dengenin daha kolay oluþmasýný saðlarsýnýz hem de Egeria Densa'nýn  salgýladýðý bazý antibiyotik maddeler sayesinde yosun oluþmasýný bir miktar önlemiþ olursunuz.

b_altiparmak

• Yeni üye
  • *
« Yantla #13 : Aralk 18, 2009, 22:11:21 s »
Hocam kiraz karidesler falan o alg ve sakal yosununa ne yazýk ki çare deðil.. Ben gübrelemeyi kýstým , fosfatý bayaðý bir süredir eklemiyorum.. Þimdi alg derdim var oda sadece gül yapraklarýmda çýkmaya baþladý.. O sebepten aydýnlatmayý azaltýcam.. Bu arada bahsetttiðiniz red crystal'lere karþý benimde ilgim çok ama þu aralar uðraþamýyorum.. Artýk daha sonra kýsmetse :) Karideslerinizi toplamak istiyorsanýz 1 lt'lik bir þiþe bulun , iyice bir temizleyin her tarafýný bayaðý bir delin karideslerin çýkamayacaðý kadar büyüklükte olsun , içine salatalýðýn yumuþak kýsýmlarýný kesip karides sayýnýza göre oranlayýp þiþenin içine atýn ve batýrýn.. Þiþenin aðýz tarafýnýn bir kýsmýný kesebilirsiniz.. Size kalmýþ.. Karidesler salatalýðý bir süre sonra bulurlar zaten iyice toplanmalarýný bekleyin ve karideslerin tümünü yada tümüne yakýnýný toplayana kadar bu yöntemi denerseniz eðer bayaðý bir karidesi akvaryum içinde kovalamaktan kurtulursunuz. :)

Kusura bakmayýn herkesin tecrübesine saygým var ama bi sakal yosunu yüzünden tanký baþtan kurmak bana çok gereksiz geliyor.. Benimde aynýsý baþýma geldi anlatmýþtým.Hem mekanik hemde düzenli su deðiþtirme ile bu olaydan kurtuldum.. Siz bilirsiniz genede..

Volkan Bey;

Kiraz karidesleri zaten alg'la mücadele etsin diye tanka almadým, öle bir niyet içerisinde olsam amano karideslerini tercih ederdim. Bu tamam zevk meselesi. Dediðiniz yöntem aklýma yattý zaten salatalýða olan ilgilerinide okumuþtum dediðinizi denicem.

Ben acýkcasý bunun sakal yosunu olduðunu düþünmüyorum. Her türlü denemeyi yaptým. Hani öle sakal yosunda olduðu gibi diþ fýrçasýyla temizlek gibi örnekler falan bunlar bile iþe yaramadý. Gübrelemeyi kestim, ýþýklandýrmayý hem flo eksilterek hemende zamaný kýsarak azalttým. Filtrenin debi yönünüde deðiþtirdim. Bunun tanýmý sakal deðil gibime geliyor tabi ben baþka platformlardada konuyu açtým ama deneyimli arkadaþlar bir yorum yapmadý. Yani insan en iyi tecrübeyi deneme yanýlmayla kazanýyor. Þuanki halini görseniz iki kazak çýkarýrýz hem size hem bana, þu soðuk havalarda iyi gelir  :)

Tanký baþtan kurmak için iyi bir neden bence. Yosunun en iyi tutunduðu bitki ise HC büyük geniþ yapraklý bitkiler üzerinde pek fazla etki gösteremiyor. Sizin baþýnýza gelende benim avucumda duran gibi birþeymiydi. Bakýn böle güzel kök salmýþ HC'yý bunun temizlemek isterken yerinden söktüm. Ýnsanýn canýný nasýl sýkýyor anlatamam. Geliþmekte olan bir bitkiyi fiziksel olarak engelliyor sararak.

Bitki miktarý çok az. Akvaryuma diðer bitkiler geliþinceye kadar biraz Egeria Densa koyarsanýz hem dengenin daha kolay oluþmasýný saðlarsýnýz hem de Egeria Densa'nýn  salgýladýðý bazý antibiyotik maddeler sayesinde yosun oluþmasýný bir miktar önlemiþ olursunuz.

Teþþekkür ederim antibiyotik maddeler salgýladýðýný bilmiyorum. Bu konuyla ilgi bir makale yada bir yazý mevcutmudur bilginiz dahilinde okumak isterim.

Saygýlar...

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Aralk 19, 2009, 01:09:50 »

Hocam bende ki senin bu resimde ki yosunun aynýsýydý.. Ama sizinkisi kadar ilerlememiþti.. O zamanlar demir gübresini fazla kaçýrmýþtým.Bu yosunuda demir fazlalýðý tetiklermiþ.Demiri hemen kestim ve bu yosundan kurtulduktan sonra azar azar verdim ve gözlemledim.Su geliþ ucunu sýk yapraklý bitkilere gelmeyecek þekilde yönlendirdim.Ve ondan sonra bir daha hiç o yosundan olmadý.. Hocam o yosunun ismi saçta olabilir , insanýn bazen kafasý karýþýyor benzer durumlarda..  :) Valla þu anki hali eðer sizi tatmin ediyorsa iyi yolda gidiyorsunuz demektir.. Sizin adýnýza sevindim gerçekten.. Birþeyi bu kadar çok isteyip böyle sorunlar yaþamak insanýn acaip canýný sýkýyor sizi gayet iyi anlýyorum.. En kýsa sürede tankýnýzdan beklediðiniz zevki almanýzý dilerim.. Gözüm konunuzun üzerinde :) Geliþmeleri takip ediyor olacaðým.

Saygýlar