Konu: Ozan'ýn Doðuþu  (Okunma says 11497 defa)

fantastik3

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ozan'ýn Doðuþu
« : ubat 25, 2010, 00:22:47 »
Fotoðraf: 14.02.2010
 
 

Fotoðraf: 12.02.2010


Boyut (cm):70x35x35
Kapasite :66 litre
Canlýlar:
Þu anda yok!
Malzemeler:
 
Taban (alttan üste doðru):
 

Tetra Bactozym tablet bakteri kültürü tozu (2 kapsül)


Hindistan cevizi torfu + super peat (100 gr + 50 gr)
 

Fondovivo (2,5 kg)
 

Lav taþý kýrýðý (8 kg)
Azoo misket gübre (100 gr)
Hagen siyah kum (20 kg)
 
 
Fluval 205 dýþ filtre
 

Fluval aktif karbon
 

Seachem seagel
 

Aquael Bioceramax
 

Elyaf
 

Fluval bioring seramik
 

montajlý hali
 
CO2 Tertibatý
 
400 gr JBL CO2 tüpü
Ista regulator
Ýnce ayar vanasý
Selenoid valf
Ista 3 in 1 diffisor (s)
 
Aydýnlatma ile CO2 devreye giriyor. sn'de 2 kabarcýk veriliyor, günde 7 saat aktif.
 
11 W UV filitre
 
Aydýnlatma :
 
2x 18 W Grolux
1x 18 W 6500 K Daylight
1x 18W 4000 K Sarý
DIY Reflektörlü 2x8 cm Fan soðutmalý
 
2 m 3 çipli SMD þerit led (Kýrmýzý, Gün ýþýðý ve mavi)
 
Çalýþma Þekli:
 
Günde 7 saat 2x18 W grolux yanýyor.
 
100 W Atman ýsýtýcý (24 C ayarlý)
 
66 litre su hacmi
Tetra Aquasafe su hazýrlayýcý , Seachem prime
 
T. Sönmezoðlu NPK mikro ve Fe gübreleri
Microbelift Bloom&Grow
 
Kurulum Aþamasýnda her gün 5ml microbelift Bacterial Aquarium Balancer ilave (3 hafta boyunca)
 
Kullanýlan Bitkiler:
Proserpinaca palustris "cuba"
Hemianthus callitrichoides "cuba"
Myriophyllum matogrossense green
Alternanthera reineckii
isimlerini bilemedeðim bazý bitkiler
H. difformis

Bitkilerim çok fazla çeþitli oldu. Zeminde 6 saksý cuba kullandým. 3,5 satte O. Knott tekniðiyle diktim.
 

Saksýlardan çýkardýðýmýz cubalarý küçük porsiyonlara bölüyoruz. Cýmbýz ile güzelce kuma yerleþtiriyoruz.



Üzerlerine bir spray yardým ile su püskürterek bitkinin zarar görmesini engelliyoruz.



Yamulan belimizi düzeltmek için sert zeminde 1 saat yatýyoruz:)


Kurulumun 3. günündeyim ancak cubalarda henüz hiç bir geliþme, fotosentez belirtisi görmedim. CO2 ayarlarken yaþadýðým bir talihsizlik sonucu difizörün kafasý þampanya mantarý gibi patladý. Buhar camý nedeniyle lambalara zarar gelmedi ancak cubalarýn bazýlarý yerinden çýktý. Sanýrým bana cuba konusunda yardým etmeniz gerekiyor. Ayrýntýlý fotoðraflar ile durumu irdeleyeceðim.
 
Taþlar aðaç fosil kaya. Aslýnda kullanmayý düþünmüyordum. Ancak, siyah kum, siyah fon, yeþil, sarý ve kýrmýzý bitkilerin yanýnda müthiþ bir görsellik veriyorlar. Þu an karþýmdalar ve çok hoþuma gidiyorlar.
 

 
Aslýnda planým Hollanda tarzýný uygulamaktý.Ancak, Bitkilerin "yavru" formda gelmesi, temizleme, ayýklama derken, kendiliðinden geliþen bir peyzaj anlayýþý ile þu anki görüntü ortaya çýktý. Ve bu iþlem 10 saatimi aldý.

Aksilikler....

3 gün önce 20 lt dinlenmiþ, aquasafe katýlmýþ su deðiþimi yapana kadar her þey normal gibiydi.
Bu arada ben de yoðun iþ ortamýnda bir soðuk algýnlýðý kaptýðýmdan, akþamlarý ýþýk ve CO2 kontrolü ve bakteri kültürü ekleme dýþýnda pek gözlem yapamamýþtým. Bu akþam ise oldukça kötü bir manzara ile karþýlaþtým. Lobelia cardinalis'lerim, Bacopa' larým ve Milifilyumlarýmýn bir kýsmý çürüyüp ölmüþlerdi. Suda yüzen beyaz partiküller bakteri kültürünün acaba etkisini göstermediðini düþündürürken, yaptýðým testler sonucunda :
NO3 =100
NO2 =10
Gh =6-8
Kh =6
Ph=6,8 olarak ölçünce hemen 20 lt dinlenmiþ su deðiþimi yaptým. Bu sýrada çürümüþ bitkiler tanktan, kumu kaldýrmadan çýkardým. Yapraklarýný ve pisliklerini að ile dikkatlice toplayýp attým.



Bitkilerde kumun altýndaki kýsýmlarýn çürüyüp erdiðini gördüm. Ayrýca 3 kök milifilyumun komple karardýðýný gördüm. Bazýlarýnýn üst kýsmý saðlýklý gibi ama alt yapraklarý kararmýþ, salýnmýþ durumda.



Haftada 3 kere 5 ml potasyum dýþýnda hiç bir gübreleme yapmýyorum. Akvaryumumda hiç bir canlý yok! Iþýklar günde 7 saat (2x18W grolüx)yanýyor, CO2 de ýþýklardan 1-1,5 saat önce açýlýyor, ayný zamanda kapatýlýyor.



H. Cubalarýn bazýlarý bir haftada çürüdü gitti. Bazýlarýnda ise Staghorn Alg (geyik boynuzu) oluþtu. Yine de cubalardan ümitliyim, küçük yapraklar çýkarmýþlar, yaþamak için savaþýyorlar belli ki!
Demir testimle ölçüm yaptým. Sýfýr çýktý!? PO4 testim bozuk çýkýnca Prodac testlere güvenim kalmadý!
15 kök civarýnda bitki kaybettim. Üzücü bir durum.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #1 : ubat 25, 2010, 01:52:36 »
Güzel gidiyor gibi ama bana fazla bitki türü varmýþ gibi geldi :) Dutch style sebebiyle mi böyle ?

fantastik3

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #2 : ubat 25, 2010, 09:19:45 »
Hemiantus c. Cuba 'larda sýkýntý yaþýyorum. Ne yazýk ki baþlangýç aþamasýndaki az ýþýk, potasyum harici sývý gübre kullanýlmamasý, nitrat patlamasý, biyolojik döngünün oturmasý......derken bir de CO2 konusundaki talihsizlikler sýkýntýlarýmýn temelini oluþturdu.

Bitki türünün fazla olmasý sizin dediðiniz nedenle. Iwugami türü istemiyorum. 3 kaya konsepti de hoþuma gitmiyor. Bu nedenle soldaki kayayý çýkardým. Kum ilavesi yaptým.

Satýn aldýðým bitkilerin çoðu emers yetiþtirilmiþler. Zaten türlerini bile saðolsun Yýldýrým bey sayesinde çözebildim. Acaba bitkilerin emers dönemden subemers döneme adaptasyon sürecinde nelere dikkat edilmeli?

fantastik3

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #3 : ubat 26, 2010, 12:26:20 s »
Alt yapraklarý sararmaya, akýntýda tül gibi salýnmaya baþlayan, iki kökünü kaybettiðim Myriophyllum matogrossense green kümesini akýntýyý alan akvaryumun sað tarafýndan daha sakin olan sol köþeye 3 gün önce almýþtým. Bitki yerinden memnun oldu ve yapraklarýný tekrar yeþertmeye baþladý. Sanýrým dilini anlamaya baþladým bu bitki akýntýyý sevmiyor, sakin, geniþ bir alan istiyor.

Resim eklenecek..

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #4 : ubat 28, 2010, 21:12:25 s »
 Mutlu bey tebrik ederim çok güzel, planlý ve emek verilmiþ bir kurulum. Malzeme tercihlerinden uygulamasýna ve bunun anlatýmýna kadar mükemmel bir giriþ. Umarým devamý çok daha iyi olacaktýr. Ýlk zamanlar bozulan bitkileri pek kafaya takmamak lazým bitki yeni ortamýna adapte olmaya çalýþýyor. Birde sizin de keþfettiðiniz gibi her bitki her yerde geliþmiyor. Kimi çok akýntýyý sevmiyor kimi direk ýþýkda deðiþiyor vs..

 Aslýnda hemianthus callitrichoides'i ekmek için erken davranmýþsýnýz demeliyim. Kurulum süreci tamamen bitip tüm aydýnlatmayý devreye aldýðýnýzda ekmeniz çok daha iyi olurdu. Hemianthus c. biraz deðiþik bir bitki. Bende low tech bir akvaryumda bir saksý kullandým. Ýlk baþlarda ufak yeþil yapraklar verdi sonra bir kýsmý çürüdü. Ektiðim kum iri olduðundan sürgünler tutunamadý. Birde þunu gözlemledim ki akýntýyý pek sevmiyor. Akýntý için akvaryumun yan camýna bir kafa motoru baðlamýþtým. Buna yakýn olan cuba'lar keyifsizken diðer taraftakiler halinden oldukça memnun.

 Cubalarýnýzdaki yosun bana pek staghorn gibi gelmedi. Bende de vardý bir zamanlar. Tipleri sarmaþýk gibi sert yapýlý ve çatallý idi.

fantastik3

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #5 : Mart 01, 2010, 11:27:14 »
Barýþ bey teþekkür ederim. 1 sene araþtýrarak, malzemeleri koleksiyon yapar gibi toplayarak, mümkün olduðunca bütçemi sarsmadan bu kadarýný yapabildim. Bu bir heves akvaryumu deðil, yani sarý prenseslerden sýkýlýp akvaryumu bozdum, bitkil yapmak istiyorum tarzý deðil! Midye kýrýðýný, paslý çiviyi, maden suyunu hiç düþünmedim! Okuduklarým ve gözlemlediklerimden elde ettiðim bilgileri aktarmaya çalýþtým.

18 günlük bitki akvaryumumdan;

Yer örtücü zemin bitkilerini (glosso, Hemiantus cuba, parvula vb) mutlaka akvaryumun byolojik düzeni oturup, yüksek aydýnlatma +gübre+yüksek CO2  rejimi oturduktan sonra uygulamak gerektiðini anladým.
 
Yüksek sirkülasyonun bitkileri olumsuz etkilediðini, önemli olanýn iyi filtrasyon+biyolojij filtrasyon olduðunu bizzat gördüm.

Hagen siyah kum kullanmanýn ne kadar avantajlý olduðunu bir kez daha yaþadým.

En iyi bitki alýþ veriþinin görerek yapýlan olduðunu, saðlýklý bitki almanýn saðlýklý bitki bakmada temel kural olduðunu anladým.

Ýlk 1 ay potasyum dýþýnda sývý gübre kullanýlmamalý, 2-3 günde bir mutlaka %30 su deðiþimi yapýlmasý gerektiðini anladým.

Difizör kullanmanýn insaný nasýl sinir ettiðini, reaktörlerin montajýnýn nasýl olmasý gerektiðini, CO2 regülatörü olarak kesinlikle 2 göstergeli, düþük basýn veren ürünlerin alýnmasý gerektiðini, ince ayar vanasý, selenoid, check valf üçgeninin düzenini kavradým.

Yüksek destekli tank ve saðlýklý bitki geliþimi için CO2 verilmesinin önemini ama bundan daha önemli olanýn CO2 düzeninin çok çok önemli olduðunu, bitki akvaryumu kuran arkadaþlarýn öncelikle CO2 ve aydýnlatma konusuna yönelmeleri gerektiðini öðrendim.

Test kitlerinin bir lamba gibi önümüzü aydýnlattýðýný ancak günü geçmemiþ ve kesinlikle kullanýþlý olanlarýnýn alýnmasýný yoksa para kaybý olacaðýný anladým. (prodac'tan uzak durun, Sera'nýn Ph'ý çok kötü....)

Saygýlarýmla.....

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #6 : Mart 01, 2010, 23:03:18 s »


Yer örtücü zemin bitkilerini (glosso, Hemiantus cuba, parvula vb) mutlaka akvaryumun byolojik düzeni oturup, yüksek aydýnlatma +gübre+yüksek CO2  rejimi oturduktan sonra uygulamak gerektiðini anladým.
Kesinlikle doðru bir tespit. Ýlk zamanlar kolay yetiþen ve yüksek besin tüketen bitkiler çok iþe yarayacaktýr.

Yüksek sirkülasyonun bitkileri olumsuz etkilediðini, önemli olanýn iyi filtrasyon+biyolojij filtrasyon olduðunu bizzat gördüm.
Yüksek sirkülasyon doðrudan bitkileri etkilemediði sürece aslýnda oldukça faydalýdýr. Eklenilen gübrelerin suda iyi karýþmasýný saðlar. Ama illa ki ekstra bir çaba gerekmeyebilir. Sadece dýþ filtre bile bu iþi rahatlýkla çözebilir yeri geldiðinde.

Hagen siyah kum kullanmanýn ne kadar avantajlý olduðunu bir kez daha yaþadým.
Bitki dikimi ve tutunmasý çok kolay ve bir o kadarda görsel bir kum. Yeni baþlayanýn dan profesyoneline kadar herkezin en çok tercih ettiði bir ürün.

18 günlük maceranýz da pek çok kiþinin çok uzun zamanda öðrendiði þeyi öðrenmiþ, bilginize bilgi katmýþsýnýz. Gerçekten tebrik ederim.

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #7 : Mart 04, 2010, 22:46:14 s »
Fotoðraf: 14.02.2010
 
Fluval 205 dýþ filtre
 

Fluval aktif karbon
 


Porofosyonelce düzenlenmiþ bir bitkili akvaryum.

Benim size  önerim, aktif karbonu filtrenizden çýkarýn.

fantastik3

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #8 : Mart 05, 2010, 10:26:44 »
Nuri bey merhaba,
Karbon ve fosfat tutucuyu yeni tank sendromuna karþý kullandým.
1 hafta sonra, aktif karbon ve fosfat tutucu Seachem seagel'i filtreden çýkaracaðým.

Teþekkür ederim, saygýlarýmla...


fantastik3

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #9 : Nisan 07, 2010, 23:20:42 s »


Akvaryumun son halinden bir kare.
« Son Dzenleme: Nisan 07, 2010, 23:21:29 s Gnderen: fantastik3 »

T3kniker

  • Üye
  • **
  • leti: 56
  • Ad Soyad: Murat Demirel
Ynt: Ozan'ýn Doðuþu
« Yantla #10 : Nisan 08, 2010, 20:34:17 s »
Bravo tebrikler....